FOTBAL  »  Superliga  »  RETRO

RETRO GSP. 50 de ani de la o zi antologică pentru fotbalul românesc. Cu ce rezultate au uimit UTA, Steaua, Dinamo și Craiova

Articol de , - Publicat miercuri, 16 septembrie 2020 11:44 / Actualizat miercuri, 16 septembrie 2020 12:59

Ziua de 16 septembrie 1970 ar trebui să constituie un capitol aparte în cartea de istorie a fotbalului autohton. În urmă cu exact o jumătate de secol, reprezentantele României în cupele europene s-au comportat admirabil, mai ales ținând cont de contextul acelor vremuri.

MIRACOLUL UTA

În Cupa Campionilor, UTA a scos un formidabil 1-1 la Rotterdam, cu Feyenoord. Gruparea olandeză era, la acea dată, campioana Europei și a lumii, după ce tocmai cucerise CCE și Cupa Intercontinentală!

Golul lui Florian Dumitrescu (15') și paradele excepționale ale portarului Gornea le-au permis arădenilor să se întoarcă acasă cu un rezultat ce avea să fie fructificat la retur. Când s-a terminat 0-0, iar elevii lui "Coco" Dumitrescu au detonat "bomba" pe continent.

+11 FOTO

CCE, turul 1, prima manșă Feyenoord - UTA 1-1 (1-1) 

Au marcat: Wilhelmus Jansen (25') / Florian Dumitrescu (15') 
UTA: Gheorghe Gornea - Gavrilă Birău, Iosif Lereter, Eugen Pojoni, Ladislau Brosovszky - Mircea Petescu (85' Viorel Sima), Dumitru Calinin - Mircea Axente, Flavius Domide, Otto Dembroschi, Florian Dumitrescu. Antrenor: Nicolae "Coco" Dumitrescu

Splendidă dăruire a fotbaliștilor arădeni! Să le mulțumim că ne-au oferit o minunată noapte albă - Ziarul "Sportul"

TĂTARU DECISIV PENTRU STEAUA

În Cupa Cupelor, Steaua a obținut o victorie mare la Lvov, 1-0 cu Karpatî, după reușita lui Gheorghe Tătaru (88'). Karpatî era o formație extrem de puternică, în '69 cucerise Cupa Uniunii Sovietice. În revanșa de la București, roș-albaștrii au remizat, 3-3, și s-au calificat.

Cupa Cupelor, turul 1, prima manșă: Karpatî Lvov - Steaua București 0-1 (0-0) 

A marcat: Gh. Tătaru (88') 
Steaua: Vasile Suciu - Lajos Sătmăreanu, Marius Ciugarin, Bujor Hălmăgeanu, Iosif Vigu - Costică Ștefănescu, Ion Naom - Nicolae Pantea, Gheorghe Tătaru, Dumitru Dumitriu, Dumitru Manea. Antrenor: Ștefan Covaci

„Superioritatea tehnico-tactică a Stelei și-a spus cuvântul. «Pistoanele» Ștefănescu și Naom au funcționat ireproșabil" 
- Ziarul „Sportul"

„TRIPLĂ" DUMITRACHE PENTRU DINAMO

În Cupa Orașelor Târguri ("mama" Cupei UEFA), am avut două reprezentante, Dinamo și U Craiova. La București, "câinii" i-au snopit în bătaie pe grecii de la PAOK, 5-0, la capătul unei reprize secunde extraordinare.

Dumitrache a dat o „triplă", Doru Popescu o „dublă". Eșecul de la Salonic, 0-1, n-a contat prea mult, calificarea fusese deja rezolvată.

Cupa Orașelor Târguri, turul 1, prima manșă: Dinamo - PAOK Salonic 5-0 (1-0)

Au marcat: Dumitrache (8', 49', 73'), D. Popescu (64', 83') 
Dinamo: Mircea Constantinescu - Florin Cheran, Mircea Stoenescu, Cornel Dinu, Augustin Deleanu - Viorel Sălceanu (73' Alexandru Moldovan), Radu Nunweiller - Petre Nuțu (46' Doru Popescu), Gavril Both, Florea Dumitrache, Mircea Lucescu. Antrenor: Dumitru Nicolae "Nicușor"

Dinamo e deja în turul secund! Dumitrache, Dinu și Nunweiller au fost cei mai buni de pe teren
- Ziarul "Sportul"

ȚARĂLUNGĂ, PRIMUL GOL CONTINENTAL PENTRU CRAIOVA

În Bănie, Universitatea s-a aflat chiar la debutul în Europa, contra ungurilor de la Pécsi Dózsa. În fața a 15.000 de spectatori, oltenii au dominat categoric, dar s-au impus cu numai 2-1.

Succes care la retur n-a fost suficient. Pécsi a câștigat cu 3-0 și a mers mai departe.

Cupa Orașelor Târguri, turul 1, prima manșă: U Craiova - Pécsi Dózsa 2-1 (0-0) 

Au marcat: Țarălungă (68'), Strâmbeanu (80') / János Máté (67') 
U Craiova: Teodor Pilcă - Victor Niculescu, Constantin Mincă, Petre Deselnicu, Ion Velea - Lucian Strâmbeanu, Nicolae Ivan - Ion Niță, Decebal Neagu, Ion Oblemenco, Teodor Țarălungă. Antrenor: Ștefan Coidum

Adversarul a fost vizibil depășit, pus în inferioritate, însă Craiova a obținut doar o victorie la limită - Ziarul "Sportul"

Citește alte episoade Retro GSP:

RETRO GSP. La 72 de ani de la primul meci al Craiovei, citiți cel mai bun text scris vreodată despre Universitatea!

RETRO GSP. 42 de ani de când "Arma secretă" a intrat în cartea de istorie a fotbalului. Reverența lui Kempes

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (5)
belane
belane  •  16 Septembrie 2020, 23:26

...in completare. Mai intai click pe Fotocollectie si apoi la sectiunea Zoechen scrie "Arad" si apar toate pozele cu acea mentiune - sunt vreo 6-7 pagini, le gasiti pe acolo. Cred ca le puteti utiliza gratuit fara drepturi de autor caci au optiunea de direct download (multe dintre pozele de pe acest site apar si in articolele de wikipedia fara probleme) dar macar din respect sa mentionati sursa. Inca ceva, Legia in sezonul 1969-1970 aveau echipa buna (cu Deyna si Gadocha), a ajuns in semifinalele CCE fiind eliminata chiar de Feyenoord.

belane
belane  •  16 Septembrie 2020, 23:12
Postat de emil1986 pe 16 Septembrie 2020, 15:40

Ce comentarii vrei???!!!! Majoritatea celor care intra aici sunt pustani sau persoane care n-au prins acele timpuri. Doar atat pot sa spun, UTA a realizat intr-adevar un rezultat urias la acea vreme, bazat insa pe un noroc urias. Dovada? In turul urmator a maturat Legia Varsovia cu ei, dandu-le o caruta de goluri, 2-1 la Arad si 8-0 la Varsovia.

Aia a fost cu un an inainte, dupa ce i-au eliminat pe Feyenoord aradenii i-au confruntat pe sarbii de Steaua Rosie si au pierdut in ambele manse cu 3-1 si 3-0. Oricum infrangerea cu 8-0 in fata Legiei cu un sezon inainte este un colaps foarte ciudat, 7 din cele 8 goluri ale polonezilor au venit in ultimele 20 de minute (practic cate un gol la fiecare 3 minute) - poate merita un articol de retro sa vedem si noi ce spuneau ziarele la acea vreme, care a fost explicatia, interogati-l si pe Domide ! Daca tot vorbim de merite, atunci numai calificarea lui UTA cu Feyenoord merita un articol separat de RetroGSP - uite si o fotocolectie de la acele meciuri - https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/fotocollectie/detail?limitstart=25&q_searchfield=Arad (draga autorule, cel ce te ocupi de sectiunea Retro in categoria "Zoeken" sau search mai pe englezeste scrie Arad si ai sa le vezi pe toate)

parpalache
parpalache  •  16 Septembrie 2020, 20:49

Cred ca Fayenord a piedut Cupa Intercontinentala in favoarea lui Estudiantes la Plata,daca nu ma insel!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează