FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Alexandru Chipciu: „Am vrut să plec de la CFR după două zile! Toată lumea vorbea de cât câștig, dar nimeni nu mă întreba asta”

Alexandru Chipciu, 33 de ani, crede că importante sunt cele 13 trofee câștigate în carieră, crede că a greșit când a ales CFR-ul și mărturisește că transferul la U Cluj îl motivează peste măsură.
Alexandru Chipciu, 33 de ani, crede că importante sunt cele 13 trofee câștigate în carieră, crede că a greșit când a ales CFR-ul și mărturisește că transferul la U Cluj îl motivează peste măsură.

Articol de - Publicat luni, 27 iunie 2022 18:37 / Actualizat luni, 27 iunie 2022 20:49

Alexandru Chipciu, 33 de ani, crede că importante sunt cele 13 trofee câștigate în carieră, crede că a greșit când a ales CFR-ul și mărturisește că transferul la U Cluj îl motivează peste măsură.

Alexandru Chipciu a fost protagonistul celei mai surprinzătoare mutări în această vară, de la CFR Cluj la rivala din oraș. Într-un interviu acordat Gazetei, mijlocașul a vorbit despre transfer, despre obiectivele noului sezon și despre echipa națională. 

A semnat și va intra în istoria Ligii 1! » Doar Mircea Lucescu și Bogdan Stelea au mai reușit asta
CFR Cluj
A semnat și va intra în istoria Ligii 1! » Doar Mircea Lucescu și Bogdan Stelea au mai reușit asta

Alexandru Chipciu, interviu după transferul la U Cluj: „Mi-a plăcut emulația”

- Alex, de ce U Cluj? 
- Mi-a plăcut emulația creată în jurul echipei, suporterii care pun multă pasiune, apoi și eu, și familia ne-am obișnuit cu orașul Cluj Napoca. Din acest an, vom fi în echipă completă, toate fetele mele vor fi alături, la Cluj.

- Cum sunt oamenii în acea zonă a țării? 
- Mai liniștiți. (râde) În trafic, liniștiți rău, nu-mi place asta. La București e viața mai agitată. Ziceam de multe ori că de-abia aștept să merg la București, dar acum, după câteva zile de "haos" în Capitală, chiar soția îmi zicea: „De-abia aștept să ne întoarcem la Cluj”.

Alexandru Chipciu: „Entuziasmul meu e mare acum, am foame de fotbal”

- Care este prima impresie la noua ta echipă? 
- Bună. OK, vii de la cea mai mare echipă din România în ultimii ani, dar nivelul de la U Cluj mi se pare foarte bun, jucătorii la fel, de club nu mai zic, ca istorie și toate cele. Antrenorul Erik Lincar face antrenamente foarte bune. M-a dorit mult și apreciez asta. La stadion ai fotografii despre istoria grupării, sunt vitrine cu imagini care-ți dau energie.

- Ai mai avut și alte oferte în afară de U? 
- Nu știu ce să zic de oferte, de ele vorbești când sunt concrete. M-a căutat cineva din Grecia, am fost aproape de a primi contractul, dar n-a mai venit, asta a fost tot. Discuții am tot avut, am vorbit și cu Prepe (n.r. Andrei Prepeliță) la FC Argeș, doar că n-am putut ajunge la nimic concret. Oferta de la U Cluj a venit mănușă.

- De ce? 
- Eu am venit printr-un acord de transfer de la CFR Cluj. Așa au dorit cei de acolo.

- Ce obiectiv ți-ai fixat sau care este țelul „șepcilor roșii” în primul sezon de Liga 1 după 7 ani? 
- Mereu mă feresc de vorbe mari, se poate întâmpla chiar orice. Contează ce faci tu ca echipă, nu individul pe plan personal. Tu poți să impresionezi, dar să nu ajuți formația. Am„foame”, am entuziasm, vreau să joc. Când stai mult într-un loc, iar lucrurile nu funcționează, nu ai cum să fii la cel mai înalt nivel ca minte, ca feeling, ca tot. Entuziasmul meu e mare acum, să devin mai bun. De aceea am venit, am avut o carieră, am câștigat bani, puteam să zic "la revedere". Dar mi-e foame de fotbal alături de colegii de la U Cluj.

Alexandru Chipciu: „Am fost avertizat să nu semnez cu CFR”

- Ce n-a mers pentru tine la CFR Cluj? 
- E greu de descris într-un cuvânt sau câteva. Am avut perioade bune și mai puțin bune. La noi, se gândește individual, "Aaa, nu a dat goluri, nu are assist-uri, nu e bun". CFR Cluj e o echipă ce propune un stil de joc diferit, nu ies jucătorii în evidență, nu e un fotbal spectaculos, dar lumea se uită doar la fotbaliști cu cifre.

- Regreți că ai ales CFR în ianuarie 2020?
- Eu eram stelist, oamenii apropiați mie m-au avertizat să nu merg la CFR, că n-o să fiu primit bine. Cu Șumi și cu Edi au fost perioade diferite ca feeling, dar, până la urmă, am câștigat trofee. Adică și când a fost rău, am câștigat campionate, nu poți să zici că a fost un eșec. A fost ceva peste nivelul multora care n-au ajuns la această ștachetă. Da, poate că nu trebuia să vin la CFR Cluj, mai ales că am renunțat la bani de la Anderlecht. Toată lumea vorbea de bani, cât câștig, dar nu a spus nimeni de sumele la care am renunțat în Belgia sau cât ar fi trebuit să iau dacă semnam în Turcia, cu Gaziantep. În Occident este altceva, acolo nu-ți pomenește nimeni de bani. Aici, în România, toată lumea știe cât câștigi, de la secretară la ultimul om de la stadion.

100.000 de eurova trebui să achite U Cluj dacă vrea să-l folosească pe Chipciu în partidele cu rivala din oraș, CFR

„Am preferat o dispută verbală, față în față, decât resentimente”

- Ai lăsat prietenii sau antipatii la CFR? 
- Antipatii? Poate la început jucătorii au fost mai reticienți privind venirea mea acolo, dar acum am relații multe de prietenie. Ar fi culmea să vorbesc ceva de băieți, de jucători, n-am resentimente. 

- Ce poți spune despre relația cu Dan Petrescu? Una care n-a fost pozitivă. 
- Am spus în față ce am avut de zis. Nu aș putea să mai zic și altceva. Ce vrei, să zic că nu e antrenor bun?! N-aș avea credibilitate, în primul rând, a câștigat multe trofee. Când este ceva ce nu ți se pare în regulă, bați la ușa biroului, mai apăsat, și spui ce ai de zis. Măcar nu-ți pierzi sufletul! Când ții în tine, pierzi, chiar dacă nu pe moment. Am vrut să plec după două zile din momentul în care am ajuns la CFR Cluj, dar antrenorul mi-a zis că sunt cel mai bun, apoi nu mă băga. În viață sunt și mici șicane, dar mergi mai departe. A câștigat trofee, are o filosofie, eu trebuia să mă duc în altă parte, asta e.

13 trofeea câștigat Chipciu în carieră: 7 cu FCSB, 4 cu CFR Cluj și două cu Anderlecht

- Ce te mai motivează după atâtea trofee? 
- Ideea de a mă depăși zilnic. Mă văd având o viață activă și după ce mă voi lăsa de fotbal. Este un joc, dar și o meserie. Mi se pare supertare. Emoțiile de la fotbal nu ți le oferă multe evenimente în viață. Ți se pare că ești numărul 1 când câștigi sau cel mai slab de pe planetă când pierzi.

În România, te motivează să faci ceva în ciuda altuia! Pe mine, mă motivează să mă antrenez ca să am eu succes. Nu am venit la U Cluj să mă răzbun, ci am simțit că e un loc bun de a juca fotbal, cu emulație, fără resentimente, antipatii. Am avut și oameni OK la CFR Cluj
- Alexandru Chipciu

- Te mai gândești la echipa națională?
- M-am gândit să vin la U Cluj. E ciudat să zici că nu ai mai vrea la echipa națională... Dacă joci bine și te ia selecționerul, te duci!

- Ce ai învățat în toți acești ani și ai vrea să transmiți tinerilor care sunt la început în carieră?
- Când eram tânăr, nu că eram eu pe distracții, dar luam lucrurile în viteză. Aveam jucători cu experiență la Brașov care-mi spuneau niște lucruri, dar e greu ca român sa faci lucrurile ca un calculator. Ne place să trișăm, uneori. Timpul trece însă repede! Și oportunitățile fug rapid. Banii la fel! Tinerii trebuie să gestioneze bine timpul, oportunitățile.

- Câte trofee ai, știi?
- Cred că știu, 13! Așa e? Am avut și noroc că am jucat la echipe care s-au luptat la trofee. Am regretul că n-am câștigat nimic la Sparta Praga, mai ales că am fost multă vreme într-un sezon pe locul 1. E bine să iei trofee, dar aș fi spus da și să joc la o echipă dintr-o țară puternică, fie și una de mijlocul clasamentului. Poate era mai greu acolo, cine știe. 

29 de meciuriși 4 goluri a strâns Alex la CFR Cluj în ediția precedentă

VIDEO Valeriu Răchită n-are încredere în planurile lui Gigi Becali: „Dan Petrescu va fi cel mai relaxat antrenor din România”

Citește și alte știri din Liga 1: 

Universitatea Craiova, buget de titlu » Ce sumă a pregătit Mihai Rotaru: „Nu luăm în calcul să vindem vreun jucător”

L-au convins pe Becali! » FCSB a adus 4 „tricolori” de la România U19

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (24)
1947forever
1947forever  •  28 Iunie 2022, 09:10
Postat de 1_0_1_0_reloaded pe 27 Iunie 2022, 23:06

Vai de capul tău. Cu retorica asta gigistă de faci și mai tare de ***...

A zis clar Dincu cu cine simpatizeza. Daca zicea pe tv ca simpatizeaza cu Steaua era hoas, asa ca zice ca simpatizeaza cu ungurii, trebuie sa tacem. % titluri aduse de politic, ca pe vremea comunistilor

1_0_1_0_reloaded
1_0_1_0_reloaded  •  27 Iunie 2022, 23:06
Postat de emil1986 pe 27 Iunie 2022, 21:58

Da, ai dreptate, degeaba, cand FC Dincu ***. Fara *** pe care le-ati facut eram campioni fara probleme.

Vai de capul tău. Cu retorica asta gigistă de faci și mai tare de ***...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

catalincj
catalincj  •  27 Iunie 2022, 22:36

Jucator lent si moale. A venit de afara doar cu renumele castigat pe drept la FCSB. Parca a jucat tot timpul la CFR cu frica sa nu se accidenteze. Am ramas dupa fiecare meci pe care l-a jucat ca putea mai mult. Cand a venit la noi toata lumea il astepta pe Chipciu de la FCSB, viteza, tehnica si om decisiv. Nu a adus cu el nimic din astea. Bafta mai departe!

Vezi toate comentariile (24)
Comentează