FOTBAL  »  Superliga  »  DEZVĂLUIRI

EXCLUSIV Agenția Anti-Doping l-a suspendat iar pe Alex Ioniță, după ce fotbalistul a încălcat interdicția inițială, de un an!

Agenția Anti-Doping l-a suspendat iar pe Alex Ioniță, după ce fotbalistul a încălcat interdicția inițială, de un an!
Agenția Anti-Doping l-a suspendat iar pe Alex Ioniță, după ce fotbalistul a încălcat interdicția inițială, de un an!

Articol de , , - Publicat vineri, 01 iulie 2022 18:06 / Actualizat vineri, 01 iulie 2022 18:15

Alexandru Ioniță II a fost suspendat din nou, fiindcă s-a antrenat la stadionul Dinamo în perioada în care era deja sancționat. Rapidul nu l-a folosit în amicale și nu-l va avea nici în primele două etape din campionat

Alex Ioniță intră în istoria dopingului din România ca un caz remarcabil. Mijlocașul Rapidului a stat un an din cauza unei suspendări pe care o primise în vremea în care evolua pentru Astra. 

În sezonul trecut, Ioniță a revenit după sancțiune și a jucat în 22 de meciuri în campionat. A marcat patru goluri și a arătat că își recăpăta forma bună. El calcula și spera ca în septembrie să prindă un loc în echipa națională pe care o va alege Edi Iordănescu pentru partidele cu Finlanda și cu Bosnia, numai că îl încurcă o nouă suspendare!

Agenția Națională Anti-Doping l-a suspendat iar, de data aceasta până pe 15 iulie. Agenția a strâns probe conform cărora Ioniță s-a antrenat la stadionul Dinamo în perioada în care era pedepsit în cazul de doping de la Astra, alături de coechipierii Fatai și Takayuki. Sancțiunea includea interdicția de a se pregăti în vreun club afiliat al Federației. Alex s-a antrenat la Dinamo cu Constantin Niculae, "Sensei", tatăl lui Marius Niculae.

Campionatul va începe chiar pe 15 iulie, când expiră suspendarea lui Ioniță, însă mijlocașul nu va putea fi folosit imediat în campionat, din moment ce el nu a mai participat în vreun meci din mai, de când a fost încheiată stagiunea precedentă, și pregătirea din presezon nu-l ajută să capete un ritm minim de joc, în condițiile în care el vede amicalele de pe marginea terenului. Partidele pe care le va rata sunt importante, giuleștenii vor avea de jucat în primele două etape cu campioana CFR și cu vicecampioana FCSB.

Înainte să afle despre noua suspendare, Alex fusese într-o emisiune de la DigiSport și mărturisea că lui nu-i convenea vacanța: "Abia aștept să reluăm antrenamentele, că am stat destul pe margine! E prima oară când nu mă bucur de vacanță". De antrenamente are parte în Austria, din meciuri lipsește iar, și tot din cauza dopingului.

Pierde amicalele și începutul campionatului

Fotbalistul s-a adresat comisiei de Apel, dar încă nu există un verdict, iar suspendarea lui oricum se apropie de sfârșit. Adrian Mutu nu l-a folosit în niciunul dintre primele două meciuri amicale din Austria, 2-3 cu Sankt Polten și 2-1 cu KS Cracovia. Alex e în Austria cu colegii lui, dar doar se antrenează, nu participă și la jocurile de pregătire a noului sezon.

32 de meciuria marcat Alex Ioniță în Liga 1 la Rapid, la Astra, la U Craiova și la CFR. Mijlocaș ofensiv, el devenise unul dintre oamenii de bază ai giuleștenilor spre finalul sezonului trecut, după ce își revenise în urma suspendării de un an

Cu Narcis Răducan a fost în regulă

În afara antrenamentelor de la Dinamo, Ioniță s-a mai pregătit, în perioada în care era suspendat, și la școala de fotbal a lui Narcis Răducan. Programul acela a fost unul acceptat de Agenția Anti-Doping, întrucât clubul lui Răducan nu e unul afiliat al FRF, e doar un fel de școală de meditații pentru juniori legitimați în alte cluburi.

Narcis doar lucrează cu ei part-time pentru îmbunătățirea unor calități pe care copiii nu și le pot ameliora în programul obișnuit al echipelor de care aparțin. 

Agenția a considerat că antrenamentele de la Dinamo nu au fost în regulă, din moment ce era vorba despre un club real, participant în competiții, și a concluzionat că Ioniță încălcase una dintre interdicțiile care îi fuseseră aplicate în momentul în care primise suspendarea.

"În amicale nu e neapărat interzis"

Lui Ioniță i-a fost interzis să evolueze în meciuri în perioada în care este suspendat, dar nu e foarte clar dacă sancțiunea se referă doar la partidele oficiale sau ea include amicalele.

Surse din ANAD spun că meciurile de pregătire nu au fost luate în calcul foarte clar când a fost dictată noua pedeapsă: "Amicalele ce înseamnă? Nu sunt tot meciuri jucate pentru puncte, nu? Atunci, el ar putea avea drept de joc în astfel de partide". 

Rapidiștii nu au vrut să riște și nu l-au folosit deloc până acum. Nici nu-l vor utiliza până pe 15 iulie. Dacă Ioniță ar juca și Agenția ar considera pe urmă că el nu avea dreptul, jucătorul ar risca încă o suspendare.

Takayuki a stat opt luni, Fatai a stat și el un an

Ioniță, Fatai și Takayuki au fost suspendați în aprilie 2021. Românul și nigerianul au primit suspendări de câte un an, japonezul a trebuit să stea opt luni. Jucătorii au fost implicați într-un caz stupid. Iubita lui Fatai lucra într-o clinică și, pentru promovarea clinicii, nigerianul și-a invitat colegii să meargă pentru administrarea unor vitamine. 

Când africanul a făcut invitația, după un antrenament, în vestiar nu mai erau toți jucătorii. Dintre cei rămași, unii aveau programul făcut și au refuzat. Ioniță și Takayuki au fost de acord să meargă. Clinica a postat pe Facebook imagini cu fotbaliștii cu acele în vene. Chiar dacă erau doar vitamine, nu vreo substanță interzisă, jucătorii au primit intravenos mai mult de 100 de mililitri, limita maximă dincolo de care WADA, agenția mondială anti-doping, consideră că e doping. Substanțele au fost unele permise, procedura era ilegală.

Patru ani și jumătate cu ghinioane

Ioniță are 27 de ani și a fost vândut de Astra la CFR, în 2018, cu un milion de euro. Afacerea a fost una foarte importantă și ca sumă, și ca impact avut în campionat. Pe Alex îl dorise și Becali la FCSB, însă jucătorul anunțase în public că nu lua în calcul să meargă vreodată acolo: "Sunt rapidist de mic, am crescut în Giulești și nu voi juca pentru nicio rivală!". 

La CFR a jucat puțin. "Nu m-am integrat în stilul lui Dan Petrescu, acum nici nu știu de ce m-a dorit acolo", a spus Ioniță după plecarea de la Cluj. A fost împrumutat la U Craiova și nu a jucat nici acolo, cu Pițurcă antrenor. A urmat un împrumut înapoi la Astra, pe parcursul căruia Alex s-a ales cu suspendarea pentru doping.

Pe urmă s-a întors la Rapid și a reușit să reintre într-o formă bună. A bifat 22 de partide, 11 ca titular, și a înscris patru goluri. Ioniță are o prezență în echipa națională, în 2017 a evoluat în ultimele 12 minute dintr-o victorie cu Kazahstan, 3-1.

Cea mai bună versiune a lui din ultimii 5 ani

De la prima jumătate a sezonului 2017-2018, când era la Astra și a avut un randament deosebit, Ioniță a avut o prăbușire aproape continuă. Până la începutul acestui an, când a început să joace în mod constant și să fie și decisiv. În 17 confruntări bifate în intervalul ianuarie - mai 2022, a reușit să înscrie de 4 ori și să aibă și 3 assisturi.

PerioadăClubMeciuriGoluri
2017-2018 (tur)Astra2010
2017-2018 (retur)CFR91
2018-2019CFR232
2019-2020CSU Craiova/Astra121
2020-2021Astra20
2021-2022Rapid224

Cum ar putea arăta Rapid fără Ioniță

  • H. Moldovan - Belu, Săpunaru, Dr. Grigore, J. Morais - Kayt, Crepulja, A. Ciobanu - V. Costache, Vojtus, R. Ilie

Ioniță: un montagne russe continuu

A fost încă de mic un talent, motiv pentru care și-a făcut loc să joace la Rapid încă de când era junior. Modul însă în care a evoluat cariera lui arată o inconstanță incredibilă. Perioade în care a impresionat, era pe val și cota lui era una formidabilă, după care căderi în gol care au însemnat prăbușirea din punct de vedere al valorii.

DataCota euro
mai.12100.000
dec.13600.000
ian.15200.000
dec.16750.000
dec.171.500.000
iun.19600.000
apr.20350.000
iun.21100.000
iun.22450.000

16 ani și jumătateera vârsta lui Ioniță în momentul debutului în Liga 1, produs în mai 2011, în meciul Rapid - FC Brașov 1-0

CITEȘTE ȘI:

A crescut la Dinamo, dar a spus „adio” echipei: „Nu-i lăsau să facă duș după antrenament! Le-am zis să facă la mine în cameră și mi s-a atras atenția. Parcă erau infractori”
DINAMO
A crescut la Dinamo, dar a spus „adio” echipei: „Nu-i lăsau să facă duș după antrenament! Le-am zis să facă la mine în cameră și mi s-a atras atenția. Parcă erau infractori”
LPF introduce o regulă din La Liga ca să evite dezastrul » Cluburilor le va fi mai greu să păcălească!
LPF
LPF introduce o regulă din La Liga ca să evite dezastrul » Cluburilor le va fi mai greu să păcălească!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (20)
rottwailer
rottwailer  •  02 Iulie 2022, 11:50

Asa se intampla cand ai capul mare si ***! Nu-i suficient sa stii sa dai cu piciorul in minge.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

hristo33
hristo33  •  02 Iulie 2022, 08:34

agentia luiPeste, foarte vigilenta,) cata prostie in tara asta. dupa ce omul a facut o prostie, hai sa-i dam si in cap, sa-l terminam de tot.

emil1986
emil1986  •  02 Iulie 2022, 06:31
Postat de miki123 pe 01 Iulie 2022, 23:23

Un prost patentat....ii jigneste pe alții, numindui proști! sigla fîcîsîbî -ului te caracterizează total.....dragă emilia!!!

Cate conturi ai, ma ***, clonat???? Vai de soarta ta de prostavan!!! N-ai puterea sa raspăunzi de pe contul Mihai, pentru ca stii ca am dreptate, ***!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (20)
Comentează