FOTBAL  »  Superliga  »  DEZVĂLUIRI

EXCLUSIV „Am pierdut 3 milioane de lire sterline la București!” » Dezvăluirea incredibilă a unui campion european, după 30 de ani: „Eram șocați, nu aveam energie să distrugem ceva”

Peter Schmeichel. FOTO: Imago
Peter Schmeichel. FOTO: Imago

Articol de - Publicat joi, 06 februarie 2025 16:47 / Actualizat joi, 06 februarie 2025 17:39

Peter Schmeichel (61 de ani) a oferit un interviu în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor, în cadrul unui eveniment special care a avut loc în Copenhaga, odată cu lansarea serialului-documentar „Schmeichel”, despre viața și cariera sa, produs de SkyShowtime.

În timpul discuției, fostul portar legendar al celor de la Manchester United și campion european cu echipa națională a Danemarcei și-a amintit despre cele două experiențe pe care le-a avut în România.

Schmeichel a venit la București de două ori în timpul carierei de fotbalist, iar de fiecare dată a plecat dezamăgit spre casă, pierzând ambele confruntări, prima cu Sportul Studențesc și a doua cu echipa națională a României.

Viața legendarului Peter Schmeichel a ajuns documentar » La un pas de bătaie cu Sir Alex Ferguson și dezvăluiri dure despre dependența de alcool a tatălui: „L-am umilit atât de mult încât n-a putut să uite...”
PORTRET
Viața legendarului Peter Schmeichel a ajuns documentar » La un pas de bătaie cu Sir Alex Ferguson și dezvăluiri dure despre dependența de alcool a tatălui: „L-am umilit atât de mult încât n-a putut să uite...”

Peter Schmeichel a ratat un penalty într-un meci de poveste care a calificat-o pe Sportul în Europa

Pe 4 noiembrie 1987, pe stadionul din Regie se producea una dintre cele mai impresionante răsturnări de scor din istoria participării cluburilor românești în cupele europene.

Fără Gheorghe Hagi și Mircea Sandu, ambii plecați de la echipa „studenților”, dar și după 0-3 în Danemarca, Sportul Studențesc o învingea cu același scor pe Brøndby. Apoi se califica în urma executării loviturilor de departajare și producea una dintre cele mai neașteptate reveniri din istoria participării cluburilor românești în cupele europene.

La loteria penalty-urilor a fost tot 3-0, portarul Gheorghe Cristian apărând toate încercările nordicilor. Interesant e că primul penalty al oaspeților a fost irosit de Peter Schmeichel! Portar ce-a marcat în întreaga carieră zece goluri, două chiar la Brøndby.

După Schmeichel, au mai ratat Lars Olsen și Kent Nielsen. Gino Iorgulescu, Aurel Țicleanu și Laurențiu Bozeșan au marcat pentru Sportul, scriind o adevărată pagină de istorie pentru echipa din Regie, dar și pentru fotbalul românesc.

„Îmi amintesc foarte bine acel meci... Am jucat cu șapte atacanți!”

„Îmi amintesc... Noi am ratat trei penalty-uri! A fost greu. Am pierdut trei milioane de lire sterline la București! Îmi amintesc foarte bine acel meci. E un meci foarte important din istoria lui Brøndby, pentru că am învățat mai multe lucruri din acea «dublă». Am abordat acel meci cu șapte atacanți!

Am jucat bine în tur și credeam că ne va fi ușor la retur, dar la București am avut probleme de lot și am jucat cu șapte atacanți în teren. Așa a gândit-o antrenorul, la fel și noi. Am pierdut cu 3-0... A fost un moment greu pentru noi, dar și unul important. Pentru că ceea ce am învățat din acel meci am aplicat în următoarele sezoane”, spune, pentru Gazeta Sporturilor, Peter Schmeichel.

„După ce i-am eliminat, danezii au devastat vestiarul! Schmeichel era cel mai nervos, parcă înnebunise!”, își amintea Paul Cazan, jucătorul cu cele mai multe meciuri din istorie la Sportul, 465! Pe locul 2 e Mircea Sandu, cu 388 de jocuri.

Întrebat de declarațiile făcute de fostul jucător al Sportului, Peter a rămas „blocat”: „Nu cred că am făcut asta! Nu, noi nu am procedat așa. Eram respectuoși, chiar dacă pierdeam. Eram șocați, nu aveam energie să distrugem ceva”.

„Am pierdut 3 milioane de lire sterline la București!” » Dezvăluirea incredibilă a unui campion european, după 30 de ani: „Eram șocați, nu aveam energie să distrugem ceva”
  • 4 noiembrie 1987 » Cupa UEFA, turul 2, manșa secundă (0-3 în tur)
  • Sportul Studențesc - Brøndby IF 3-0 (1-0) / 6-0 după pen.
  • Au marcat în timpul regulamentar: Munteanu II (7'), Bozeșan (78'), C. Pană (89')
  • Sportul: Gh. Cristian - M. Marian, M. Popa, Iorgulescu, Munteanu II (106' I. Achim) - Țicleanu, C. Pană, Bozeșan, Pologea - Coraș, S. Răducanu (73' D. Ciucă). Antrenor: Paul Cazan
  • Brøndby: Schmeichel - B. Jensen, K. Nielsen, Olsen, Madsen - Steffensen (58' Frank), Chrøis, Christensen, B. Laudrup (81' Østergaard) - C. Nielsen, Vilfort. Antrenor: Birger Peitersen
  • Stadion: Regie. Spectatori: 10.000.

„Dubla” lui Balint și golul lui Sabău în poarta lui Schmeichel au dus România la Mondial, după 20 de ani!

Cu o lună înainte de căderea regimului comunist și execuția dictatorului Nicolae Ceaușescu, echipa națională a României învingea Danemarca cu 3-1, într-un meci de poveste din istoria „tricolorilor”, meci care va rămâne în istoria confruntărilor memorabile din fotbalul românesc.

Povlsen a amuțit Ghencea, dar „dubla” lui Gabi Balint și reușita lui Ioan Ovidiu Sabău au dus prima reprezentativă la un nou Campionat Mondial după o absență de 20 de ani!

„Am câștigat cu 3-0 la Copenhaga și am pierdut după 3-1 la București. Nu știm ce s-a întâmplat atunci... Selecționerul a făcut câteva schimbări despre care mereu am spus că ar fi fost bine să nu le facă, pentru că Steaua București o întâlnise pe PSV. Țin minte că era un tip înalt care se descurcase bine în fața lui Heintze. Evolua la PSV atunci. Cine juca atunci în banda lor dreaptă? Petrescu!

Iar antrenorul a spus: «Nu, trebuie să jucăm cu un atacant în dreapta!». Dar cred că a greșit, nu trebuia să facă asta. A fost un meci ciudat, conduceam cu 1-0 și Hagi fusese eliminat. A fost o seară nefastă pentru Danemarca”, își amintește campionul european, într-o discuție în exclusivitate cu GSP.RO.

„Meciul cu danezii din '89 e cel mai important din cariera mea, peste cel cu Argentina din Italia '90. «Dubla» din acea partidă e comparabilă ca însemnătate cu golul din penalty de la Sevilla '86. Mi se reproșa că stau la pomană în atac, dar aşa am înscris de două ori cu danezii! Uneori, e bine să fii acolo unde te aşteaptă mingea, astfel se face diferenţa”, dezvăluia Gabi Balint într-un interviu pe GSP.RO.

Deși am fost conduși cu 1-0, nu a fost panică în niciun moment la echipă. Ei în tur ne învinseseră cu 3-0, dar am analizat, ne-am gândit foarte bine la ce avem de făcut

Ștefan Iovan

„Am pierdut 3 milioane de lire sterline la București!” » Dezvăluirea incredibilă a unui campion european, după 30 de ani: „Eram șocați, nu aveam energie să distrugem ceva”
  • 15 noiembrie 1989 » preliminariile Campionatului Mondial 1990
  • România - Danemarca 3-1
  • Au marcat: Balint (25, 61), Sabău (38) / Povlsen (6)
  • România: S. Lung (cpt.) - D. Petrescu, Andone, Iovan, Rotariu - Sabău, G. Popescu, Lupu, Hagi - Lăcătuş (76 Mateuţ), Balint (86 Ungureanu). Antrenor: Emeric Ienei
  • Danemarca: Schmeichel - Sivebaek (67 Elstrup), L. Olsen (cpt.), I. Nielsen, K. Nielsen - M. Laudrup, Bartram, J. Jensen, Lerby - Povlsen, B. Laudrup. Antrenor: Josef Piontek
  • Cartonaş roşu: Hagi (65). A arbitrat: Tullio Lanese (Italia)
  • Stadion: Steaua. Spectatori: 30.000.

„Schmeichel”, documentar de două episoade

Cei care vor să vadă documentarul despre viața legendarului Peter Schmeichel trebuie să aibă abonament la platforma de streaming a celor de la SkyShowtime.

Prețul lunar al abonamentului standard cu reclame este 3,99 euro, abonamentul standard plus este 5,99 euro, iar prețul lunar pentru varianta premium este 8,99 euro.

  • Accesul la interviul cu Peter Schmeichel a fost facilitat de SkyShowtime.
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
„M-a înșelat cu Claudiu Keșeru, chiar soția lui mi-a zis!” » Acuzații-ȘOC: „E nașul meu, a durat un an și jumătate”
Stiri extrasport
„M-a înșelat cu Claudiu Keșeru, chiar soția lui mi-a zis!” » Acuzații-ȘOC: „E nașul meu, a durat un an și jumătate”
Incredibil cât costă autobiografia lui Gheorghe Hagi: „Așteptarea a luat sfârșit” » Suma exorbitantă pentru precomandă
Stiri extrasport
Incredibil cât costă autobiografia lui Gheorghe Hagi: „Așteptarea a luat sfârșit” » Suma exorbitantă pentru precomandă
Cum arată noile echipamente ale naționalei României: „Pentru prima dată! Tricoul care ne face văzuți”
Nationala
Cum arată noile echipamente ale naționalei României: „Pentru prima dată! Tricoul care ne face văzuți”

Boloni a urcat pe scenă și toată lumea a amuțit timp de 15 minute: „Eram fericit și încă sunt!” » Valentin Ceaușescu a început să plângă în timpul discursului

Cât a plătit Klaus Iohannis pentru avionul de lux care l-a dus la Jocurile Olimpice de la Paris » Suma e aproape ireală!


Comentarii (9)
Juvezaur
Juvezaur  •  07 Februarie 2025, 15:20
Postat de Juvezaur pe 06 Februarie 2025, 22:42

***

n-am zis nimic jignitor. ironic, sigur. cenzura e la mare pret aici. Baitul de ii ia interviu este complet nepregătit și nu vobreste nici engleză, asta e adevarul.. oricât ati cenzura voi

donqhote
donqhote  •  07 Februarie 2025, 09:36

articol scris la semafor, nedocumentat. Cristian a aparat un singur penalty. Un alt penalty a fost trimis de danezi in bara, iar celalalt nu a nimerit poarta.

Juvezaur
Juvezaur  •  06 Februarie 2025, 22:42

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează