FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

ANALIZĂ Nu există în Est un preț cum visează Becali! De ce îi va fi imposibil să obțină 30 de milioane de euro pe Dennis Man

Articol de , , - Publicat sambata, 09 februarie 2019 00:16

Lui Gigi Becali îi va fi imposibil să obțină 30 sau 40 de milioane de euro pe Dennis Man, deși patronului FCSB i se pare o valoare realistă. Nici cei mai buni comercianți din zona asta a Europei, sârbii și croații, nu au vândut fotbaliști cu suma din imaginația steliștilor.

Transferul lui Mitriță la New York FC cu 7,9 milioane de euro i-a aprins și mai tare imaginația lui Becali. "Dacă a luat Craiova atâția bani, e clar că eu chiar pot să obțin 30 sau 40 de milioane pentru Man!" e concluzia pe care a extras-o Gigi dintr-o afacere în care el n-a avut nicio implicare. 

Rar se mai uită spre Balcani

Au crescut prețurile fotbaliștilor, deci și un jucător de la FCSB se poate vinde cu 40 de milioane de euro, crede șeful FCSB. El se bazează pe umflarea pieței, pe sumele amețitoare pe care au ajuns să le învârtă cluburile mari din Europa.

Pe lângă banii uriașilor de pe continent, au mai apărut destinații noi, Asia și America. Drept dovadă, transferul în SUA al lui Mitriță, un fotbalist care nu reușise să se impună în vreun campionat foarte bun din Europa. A eșuat în Italia, și tot a ajuns să valoreze peste 7 milioane de euro! Sună realist obiectivul lui Gigi, în condițiile astea?

Nu, arată ca o fantezie! Pentru că explozia valorii superstarurilor a ridicat doar puțin prețurile din partea asta a Europei. Ca să se ajungă la zecile de milioane de euro pe care le vrea Becali, ar fi nevoie ca Man să fie "ochit" de un club mare din Vest. Or, acele formații nu prea se mai uită în România, în fosta Iugoslavie ori în Bulgaria. Vremurile când Barcelona îl lua pe Stoicikov de la ȚSKA Sofia, iar Real Madrid îi cumpăra pe Hagi de la Steaua București și ceva mai târziu pe Ognjenovici de la Steaua Roșie s-au dus. 

Pjaca a spart piața

Nici măcar vânzătorii cei mai pricepuți, la care se uită cu jind cluburile românești, nu fac afaceri chiar atât de mari cum e aceasta pe care o urmărește Gigi cu Dennis Man. Sârbii și croații, mai ales croații, comercializează fotbaliștii cu mai multă pricepere decât izbutim noi, bulgarii și maghiarii, ajutați și de cota pe care au confirmat-o în timp ex-iugoslavii. 

Vând mai bine decât noi, însă nu fantastic ca în fantezia lui Becali! Nici una dintre Dinamo Zagreb, Hajduk Split, Steaua Roșie și Partizan nu a vândut vreun jucător cu 30 de milioane de euro. Modrici, Balonul de Aur al anului 2018, a plecat de la Zagreb la Tottenham cu 21 de milioane de euro. Și era considerat de atunci un geniu, un playmaker rar! De la Tottenham a trecut la Real Madrid. 

Mai recent, Dinamo l-a dat la Juventus pe Marko Pjaca cu 23 de milioane de euro. Un pic mai aproape de valoarea din imaginația lui Becali. Pjaca avea 21 de ani și 11 meciuri în naționala Croației, una dintre cele mai bune din Europa.

Man are 20 de ani și doar două selecții, ambele în amicale, bifate din postura de rezervă utilizată spre finaluri.

4.200.000 €constituie cel mai mare preț pe care a vândut vreodată un jucător ȚSKA Sofia, "Steaua Bulgariei". Vecinii l-au cedat în iarna asta pe atacantul Despodov la Cagliari. Stoicikov a trecut la Barcelona în 1990 pe o sumă echivalentă cu 3 milioane de euro

Steliștii vânduți cel mai bine:

  • Stanciu - 9,7 mil. € la Anderlecht
  • Chiricheș - 9,5 mil. € la Tottenham
  • Gardoș - 6,8 mil. € la Southampton
  • Rădoi - 6 mil. € la Al Hilal
  • Stancu - 5 mil. € la Galatasaray

Cele mai mari sume pe care le-au încasat est-europenii

  • Dinamo Zagreb
  1. Pjaca - 23 mil. € la Juventus
  2. Modrici - 21 mil. € la Tottenham
  3. Benkovici - 14 mil. € la Leicester
  • Hajduk Split
  1. Vlasici 10,8 mil. € la Everton
  2. Kalinici 7 mil. € la Blackburn
  3. Ibricici 5 mil. € la Lokomotiv Moscova
  • Partizan
  1. Kezman 14 mil. € la PSV
  2. Savici 12 mil. € la Man. City
  3. L. Markovici 10 mil. € la Benfica
  • Steaua Roșie
  1. Drulici 13 mil. € la Zaragoza
  2. D. Stankovici 12,4 mil. € la Lazio
  3. Radonjici 12 mil. € la Marseille
  • Ludogoreț
  1. J. Cafu 7,5 mil. € la Bordeaux
  2. J. Caicara 4,5 mil. € la Schalke
  3. Palomino 4 mil. € la Atalanta

Excepția e Șahtior

Românii, bulgarii, ex-iugoslavii nu vând jucători pe 40 de milioane de euro din campionatele lor. Nici formațiile din fosta URSS nu reușesc să atingă valoarea asta, cu excepția uneia: Șahtior. Fostul club al lui Mircea Lucescu a avut succes în cupele continentale, a câștigat Europa League și s-a calificat în fazele eliminatorii din Champions, și a investit sume uriașe în brazilieni tineri și cotați excelent, pe care i-a dezvoltat până la prețuri și mai mari. Primii cinci fotbaliști pe care i-a vândut Șahtior în istorie sunt toți brazilieni: Fred, Alex Teixeira, Fernandinho, Wilian și Douglas Costa.

Ei nu sunt repere pentru situația lui Man și a fotbalului din Est, întrucât e vorba despre internaționali brazilieni inaccesibili în mod normal echipelor din zona asta a Europei. Patronul Ahmetov a plătit 18 milioane de euro doar pe Wilian, care avea 18 ani când a fost recrutat în Ucraina! Cea mai mare afacere a fost cu Fred, vândut cu 59 de milioane de euro la Manchester United în vara trecută. Cel mai scump din istoria lui Dinamo Kiev, Iarmolenko, a costat 25 de milioane când a plecat la Dortmund. Tot sub ce ar trebui să devină Dennis Man! 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (25)
2102911679735264
Calin Radulescu  •  09 Februarie 2019, 21:25

Afara cu MIHAITA teja... asta e doctor in ratari, nu in fotbal... GIGI trimite l sa pasca oile si hai sa l aducem pe REDNIC ca e antrenor...

337461080097992
Marian Dumitrescu  •  09 Februarie 2019, 18:42

Poate sa-l vanda pe Man cu 50 milioane lui Geambazi,sau lui Teia Sponte. Apoi il cumpara inapoi cu 1 milion, face si o recuperare de TVA. Smenarii,ii asteapta Borcea sa le danseze o " Shakira" la mititica.

se_rade_de_fc_fcsb
se_rade_de_fc_fcsb  •  09 Februarie 2019, 17:26
Postat de rusine_rinamo_ksv_csa pe 09 Februarie 2019, 17:03

poisonel n-are minte defel, de pe orice cont clona si-ar face

Ia zi mă ***, pe unde mai joacă FeCeSeBe-aua în returul ăsta? Ajunge până la urmă și la Buzău? Maine jucati în galben-verde sau alb-albastru?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (25)
Comentează