FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB - VIKING

Ce este crucea celtică, simbolul folosit și de neonaziști, pe care UEFA a ochit-o în peluză și pentru care a sancționat-o pe FCSB

Studenți polonezi extremiști, afișând un steag cu crucea celtică, foto: Imago
Studenți polonezi extremiști, afișând un steag cu crucea celtică, foto: Imago

Articol de GSP - Publicat marti, 16 august 2022 10:59 / Actualizat marti, 16 august 2022 11:34

FCSB va juca împotriva lui Viking cu peluzele închise, în Conference League, și din cauza unui steag pe care UEFA l-a interpretat ca reprezentând un simbol folosit de neonaziști.

Steagul respectiv conținea un cap de ultras, cu cagulă pe față. Capul era imprimat pe o cruce albă pe fundal negru. Observatorul UEFA a interpretat că acel steag conține crucea celtică și automat a considerat-o un însemn neonazist. Dar ce este o cruce celtică și ce semnifică ea?

Ce este crucea celtică, simbolul folosit și de neonaziști, pe care UEFA a ochit-o în peluză și pentru care a sancționat-o pe FCSB
Bannerul incriminat de cei de la UEFA

Ce este crucea celtică, simbolul folosit și de rasiști, pe care UEFA l-a văzut în tribunele FCSB

Într-un ghid privind discriminarea pe stadioane, UEFA notează: „Multe grupuri de extremă dreapta se manifestă antisemit prin diferite simboluri. De exemplu, sloganul „Juden Zeigen” (arătați-ne evreii) cu spânzurătoare și o cruce celtică”.

Conform ADL, „crucea celtică a neonaziștilor este o cruce cu brațe de dimensiuni egale, înconjurată de un cerc și care este frecvent utilizată de extremiștii care susțin supremația albilor. Originile sale datează de la «crucea soarelui» sau «crucea cu roată» pre-creștină din Europa antică.

Naziștii norvegieni au folosit o versiune a simbolului în anii 1930 și 1940. După al Doilea Război Mondial, o varietate de grupuri și mișcări supremaciste albe au adoptat simbolul. Astăzi, această versiune a Crucii Celtice este folosită de neo-naziști, skinhead-uri rasiști, membrii Ku Klux Klan și practic orice alt tip de supremacist alb. De asemenea, a dobândit notorietate ca parte a logo-ului Stormfront, cel mai vechi și cel mai mare site web de supremație albă din lume”. 

Ce este crucea celtică, simbolul folosit și de neonaziști, pe care UEFA a ochit-o în peluză și pentru care a sancționat-o pe FCSB

În același timp, există și o cruce celtică tradițională, folosită pașnic de câte diferite grupuri creștine. Aceasta ar avea o axă verticală alungită, asemănătoare cu crucifixul creștin folosit tradițional. Este folosită și ca simbol al mândriei irlandeze, având în vedere că a fost introdusă în Insulă de Sfântul Patrick, cu 1500 de ani înainte de deturnarea ei de către rasiști. Diferă de cea folosită de extremiști, care au o cruce cu brațe egale și care se folosește foarte rar în spațiul public.

Ce este crucea celtică, simbolul folosit și de neonaziști, pe care UEFA a ochit-o în peluză și pentru care a sancționat-o pe FCSB
Crucea celtică creștină

3 capete de acuzare aduse la adresa FCSB

Luni seară, UEFA a dat verdictul și a obligat-o pe FCSB să închidă cele două peluze la meciul de joi. Astfel, FCSB evită să joace cu arena goală meciul crucial de calificare, însă va putea fi încurajată de un număr de maximum 30.000 de fani. Aceștia au fost amendați și cu 30.000 de euro.

FCSB a făcut obiectul unei proceduri disciplinare la UEFA, care a și dezvăluit clubului bucureștean care sunt sesizările din cauza cărora au riscat penalizări și sancțiuni. Au fost 3 capete de acuzare și FCSB a fost găsită vinovată cu toate 3: 

  • Un steag afișat de ultrașii din Peluză, care a fost considerat de observatorul de joc ca având însemne neonaziste. Steagul conținea un cap de ultras, cu cagulă pe față, care era imprimat pe o cruce albă pe fundal negru. Oficialul UEFA a interpretat că acel steag conține crucea celtică și automat a considerat-o un însemnat neonazist.
  • Aruncarea de materiale pirotehnice spre finalul meciului.
  • Nerespectarea protocolului de organizare în privința accesului spectatorilor, anume că scările tribunelor au fost ocupate de suporteri, în loc să fie lăsate libere.

Sepsi, amendată și ea pentru un gest considerat nazist

Sepsi a fost amendată de UEFA pentru rasism, după incidentele de la meciul cu Olimpija Ljubljana, din manșa a doua din turul 2 al preliminariilor Conference League.

UEFA a considerat că, la meciul de la Sf. Gheorghe, fanii lui Sepsi au avut scandări rasiste, în minutul 34, când au strigat „Szentgyorgy” (n.r- Sf. Gheorghe, în limba maghiară) și au dus mâna la inimă, apoi în aer, un gest asemănător cu salutul nazist. 

EXCLUSIV „Câte echipe vom avea în grupele Conference League?” » Răspunsul oferit de Dumitru Dragomir la GSP LIVE

Reacția lui MM Stoica, după ce UEFA a pedepsit-o pe FCSB: „Tot atâția vom fi pe stadion și când vom juca primul meci în Ghencea”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (35)
maldini_1986
maldini_1986  •  16 August 2022, 21:25
Postat de 19sevilla86 pe 16 August 2022, 14:02

Sanctionata de UEFA, cu peluzele inchise, Steaua tot aduce la stadion, la un singur meci, mai mult decat sunt in stare sa adune intr-un sezon intreg de liga a II-a, impreuna, parodia fotbalistica 2017 a cazarmii sportive bolsevice CSA si catelusii militieni insolventi, care nu s-au desprins niciodata in mod real de cealalta cazarma stalinista, a militiei, CS Dinamo, doua ramasita nocive ale sportului militarizat sovietic, singurele ramase in UE si NATO!

Esti penhibil cand ii zici Steaua echipei cu numele format doar din insiruiri consoane. Simplul fapt ca tu ai ales confortul serilor europene alaturi de un club infiintat in 2003 care n-are nicio legatura cu Steaua, nu te face mai bun sau mai interesant. Doar ca esti acolo arata cat de mic esti ca om si *** pe toate deciziile judecatoresti definitive demonstrate, aproape ca esti si tu partas la *** de identitate. Stelistii sunt aia care au sustinut clubul CSA Steaua (NU DOAR SECTIA DE FOTBAL) neconditionat in ligile inferioare prin noroaie, ploi, frig sau canicula decat un parlit ca tine care si-a aprins si el un beculet la telefon pe mall arena si zice ca asta-i Steaua ca asa ia zis lui memeu si GB.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

anti_fcsb_superliga_psg_bayern
anti_fcsb_superliga_psg_bayern  •  16 August 2022, 19:40

Fecesebeaua ar trebui interzisa in competitiile europene de UEFA permanent.

adriann_
adriann_  •  16 August 2022, 18:11
Postat de mihai041 pe 16 August 2022, 14:19

Ai mare dreptate. La meciuri au tot timpul scandări rasiste și xenofobe, dar în România nimeni nu va lua atitudine. Dacă mergi în cartierele unde fcsb-iștii/steliștii sunt majoritari, vei vedea desene cu însemne naziste sau neonaziste și chiar versuri cu tentă rasistă sau xenofobă. Colac peste pupăză au și câteva grupări/brigăzi care conțin cuvântul nazi în denumire. Nu pot să cred că există oameni care le iau apărarea. Sunt rasiști, xenofobi și se cred și nazi sau neonazi. Și nu sunt singurii. În România nu se vor lua niciodată măsuri împotriva lor. Știi de ce? Gigi Becali. Și cu asta am spus totul.

Cea mai tare chestie e ca sunt *** de Opereta, *** care nu foloseste oglinda :)) Pentru ca daca ar folosi-o si-ar da seama cat de ridicoli sunt cu scandarea aia cu "***" samd :))

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (35)
Comentează
Close