FOTBAL  »  Superliga  »  DEZVĂLUIRI

VIDEO Cele 4 mari secrete ale liderului » Un fost campion cu Bayern i-a transformat pe fotbaliștii lui Gaz Metan: "Nu e bun, e fantastic!"

Riccardo Proietti alături de Ottmar Hitzfeld la un antrenament al celor de la Bayern. Foto: Guliver/GettyImages
Riccardo Proietti alături de Ottmar Hitzfeld la un antrenament al celor de la Bayern. Foto: Guliver/GettyImages

Articol de GSP - Publicat miercuri, 08 august 2018 09:00

Gaz Metan a ajuns pe primul loc cu antrenor şcolit la Coverciano, cu preparator fizic de la Bayern Munchen şi cu achiziţii exotice făcute de băiatul fostului patron al Rapidului. 

La Mediaş se fac fotografii cu clasamentul Ligii 1. Gazul e pe primul loc după 3 etape şi e singura echipă care are două victorii. Ultima a fost repurtată în faţa lui Dinamo, o trupă ce a câştigat en fanfare play-out-ul şi a ţinut-o în şah pe FCSB runda trecută. În spatele jocului ofertant pe care îl propune Gaz Metan, dar şi al locului din ierarhia campionatului stau câteva lucruri care explică faţa extrem de atractivă pe care o arată Mediaşul.

1. Preparator fizic campion în Bundesliga cu Bayern

În vară, o ştire şoca fotbalul românesc. Gaz Metan l-a angajat pe fostul preparator fizic de la Bayern Munchen, Riccardo Proietti. Un italian în vârstă de 49 de ani, cu un CV remarcabil. A lucrat la Bayern cu Ottmar Hittzfeld şi a câştigat titlul, dar în palmaresul său mai figurează şi echipe din Serie A.

Cum a fost posibil ca Proietti să ajungă la Mediaş? Explică Mihai Teja, antrenorul lui Gaz: "Eu îl ştiu de multă vreme, de când am făcut cursuri în Italia. Mereu am încercat să-l aduc, chiar şi la Dinamo, dar el lucra în Italia, n-avea cum. Şi acum l-am sunat şi i-am zis mai mult în glumă, aşa, «Nu vii cu mine la Mediaş?». Era în discuţii cu naţionala Emiratelor Arabe Unite. Peste două zile m-a sunat: «A căzut, vin cu tine la Mediaş». Am crezut că face vreo glumă, i-am şi zis «Tu vorbeşti serios?». Mi-a zis că da şi, uite aşa, a venit!".

E chiar atât de bun acest preparator? "Nu e bun, e fantastic! Eu am lucrat şi cu alţii, am văzut şi alte metode, dar ce face el e complet diferit. Dacă aţi vedea ce teste, ce exerciţii, tot ce face aici, aţi rămâne impresionaţi", a adăugat Teja.

2. Antrenor cu diplomă la Coverciano

În lumea antrenorilor europeni există o vorbă: "Eşti antrenor adevărat dacă te-ai şcolit la Coverciano". Rezultă că Gaz Metan are un tehnician adevărat. După ce şi-a luat Licenţa Pro, Teja a ridicat nivelul şi a mers şi la celebra şcoală de lângă Florenţa, unde a absovit printre primii. Teja are în plus şi avantajul de a fi lucrat şi cu câteva nume importante de antrenori români de succes. Printre ei: Mircea Rednic şi Gheorghe Hagi.

3. Jucători exotici, dar de calitate

Mediaş e un adevărat Turn Babel. Totuşi, străinii aduşi, atât în iarnă, cât şi în actualul mercato, au ridicat enorm nivelul. Deşi Gaz l-a pierdut pe Rondon, un alt fotbalist care a făcut senzaţie în primăvară, acum a găsit înlocuitor pe măsură, portughezul Fortes, un atacant care are 3 goluri în 3 meciuri, la fel ca Gnohere, goleadorul FCSB. De toate transferurile s-a ocupat Octavian Moraru, nimeni altul decât fiul lui Valerii Moraru, fostul patron al Rapidului. Moraru junior a fost cel care a intermediat şi transferurile realizate de Poli Iaşi pe parcursul sezonului trecut, în care gruparea moldavă a prins play-off-ul.

Străinii de calitate pe care îi propune Mediaşul

CARLOS FORTES
- atacant portughez, 23 de ani
- a jucat sezonul trecut la Vizela, Liga a 3-a din Portugalia
- la 21 de ani era luat de Braga, o echipă foarte bună din Portugalia
- şocant: nu are cotă de piaţă pe transfermarkt!

BOUBACAR FOFANA
- mijlocaş din Guineea, 28 de ani
- sezonul trecut a evoluat la Moreirense, prima ligă din Portugalia
- în 2016-2017 a jucat în Arabia Saudită
- cotat la 450.000 de euro

NASSER CHAMED
- mijlocaş ofensiv din Insulele Comore, 24 de ani
- până să vină la Mediaş, a jucat în liga secundă din Franţa, la Nîmes
- evaluat la 400.000 de euro

BRADLEY DIALLO
- stoper francez, 28 de ani
- a jucat în SUA, la Los Angeles Galaxy
- cotat la 350.000 de euro

ELY FERNANDES
- mijlocaş de bandă din Capul Verde, 27 de ani
- înainte de Mediaș a jucat la echipe modeste din ligile inferioare din Portugalia, aproape imposibil de pronunţat: Pinhalnovense, Vilafranquense
- cotat la 250.000 de euro

"Octavian Moraru a făcut propunerile de jucători, eu i-am văzut, pe fiecare în parte, am fost consultat la absolut toţi şi s-a ţinut cont de părerea mea"Mihai Teja, antrenor Gaz

4. Colaborarea Teja-Pustai

La Mediaş se întâmplă un lucru aproape unicat în fotbalul românesc. Nu doar că fostul antrenor nu-şi "sapă" succesorul, iar actualul nu aruncă vina pe cel dinainte, dar Pustai şi Teja fac echipă! "Cristi e director tehnic, se ocupă şi de echipa secundă, dar şi de centrul de copii şi juniori. Suntem prieteni, am făcut Licenţa Pro împreună, am vorbit ore întregi când am venit aici ca să iau de la el informaţii despre jucătorii din sezonul trecut care au rămas în lot", declară Teja. 

CE URMEAZĂ

Vin 3 meciuri incendiare
Gaz Metan e pe primul loc, dar în următoarele 3 weekend-uri programul e infernal. Trupa lui Teja va întâlni pe FCSB duminică, la Mediaş, apoi se va deplasa la Ovidiu, pentru confruntarea cu Viitorul. Pe 26 august, în etapa a 6-a, e programat meciul Mediaş - CFR! 

 
Secretele Mediașului

Cele 4 mari secrete ale liderului ▶ http://bit.ly/2OUEprE Un fost campion cu Bayern i-a transformat pe fotbaliștii lui Gaz Metan: "Nu e bun, e fantastic!" ---->>>> http://bit.ly/2OUEprE

Publicată de Gazeta Sporturilor pe Miercuri, 8 August 2018

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (15)
gazistu
gazistu  •  30 August 2018, 16:01

sa nu exageram...

unnumenormal
unnumenormal  •  08 August 2018, 13:48
Postat de smdb pe 08 August 2018, 13:34

"Performanța firmei și profitul, sau cât câștigă statul?". Daca vrei profit du-te in imobiliare (de ex.). Sportul ar trebui sa insemne performanta si nu business.... Daca intelegi ce vreau sa spun... In rest, perfect deacord cu ce ai spus referitor la chefere si dinamo (danciu)....

Aici te contrazic... in primul rand clubul trebuie tratat ca un business - daca in mod constant cheltui mai mult decat produci o sa o iei la vale (bine, daca nu ai un oligarh /seic in spate). Nimeni nu investeste intr-un business care este constant pe minus, la fel stau lucrurile si in sport - cei care o fac, se gandesc cum sa traga un tun si sa bage clubul in insolventa (Dinamo, CFR, Rapid, Otelul, Urziceni).

smdb
smdb  •  08 August 2018, 13:34
Postat de cpt.ahab pe 08 August 2018, 13:22

Fotbalul românesc îl câștigă pe Denis Olaru. Pe tine, ca manager, ce te interesează în primul rând? Performanța firmei și profitul, sau cât câștigă statul? Dacă sunt capabili să aducă profesioniști adevărați, bravo lor! Vor continua să reziste în fotbal, pe speze financiare solide. Comparația cu CFR-ul nu-și are rostul. Acolo chiar s-au petrecut și se petrec lucruri bizare. Mediașul e o echipă mică, fără pretenții, dar care dă clasă unor cluburi cu ifose, incapabile să crească sportiv sau managerial. Negoiță plătește niște manageri si scouteri complet incapabili. Se învârt abulici prin club, se vaită că nu-s bani, dar alții se descurcă și cu mai puțin. Fără să aducă tot doiul de chiftele precum Katsikas, Albin, Rivaldinho etc.etc. Când îl văd pe Danciu la TV, cu mutra aia de loser, mă tot întreb când va avea demnitatea de a se apuca de ceva serios în viață?! Că așa, să stai pe post de legendă și să nu prea știe nimeni ce faci, e simplu.

"Performanța firmei și profitul, sau cât câștigă statul?". Daca vrei profit du-te in imobiliare (de ex.). Sportul ar trebui sa insemne performanta si nu business.... Daca intelegi ce vreau sa spun... In rest, perfect deacord cu ce ai spus referitor la chefere si dinamo (danciu)....

Vezi toate comentariile (15)
Comentează