FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

EXCLUSIV // VIDEO Andrei Burcă, pentru GSP, despre titlu, Dan Petrescu și visul Champions League: „FCSB a fost pe primul loc 20 de minute și voia campionatul?!”

Andrei Burcă a luat trofeul acasă după petrecere și l-a adus la club a doua zi
Andrei Burcă a luat trofeul acasă după petrecere și l-a adus la club a doua zi

Articol de , - Publicat joi, 19 mai 2022 08:48 / Actualizat joi, 19 mai 2022 09:17

Andrei Burcă (29 de ani) spune că îl deranjează faptul că sunt persoane care contestă titlul câştigat de CFR Cluj şi speră să i se cânte imnul celei mai importante competiții continentale, deși recunoaște că „e greu, fiindcă suntem depășiți nu doar ca bani, ci mai ales ca mentalitate”.

Chiar dacă mai avea încă liber, după petrecerea de titlu, Andrei Burcă a venit la stadion „să fac, o oră, puțină mișcare, că mai avem un meci, cu FCSB”. Era marți, iar pe seară, echipa și stafful tehnic urmau să se mai întâlnească o dată, la încă o petrecere, una mai restrânsă, un grătar în familie.

- Andrei, mai ții minte câtă bere ai băut la petrecere? 
- (Râde) Nu mai știu exact. Imediat după meci am băut vreo două pahare din acelea mari, cum am văzut doar prin Bundesliga, la serbarea de titlu. Bine că am reușit să ajung la podium! Apoi am fost la restaurant și am petrecut până dimineața. Dar acum am venit să mă antrenez puțin, vreo oră, fiindcă am învățat o vorbă în cartier, în copilărie: „Dacă ești om noaptea, fii și ziua!”

Bancu a primit o suspendare uriașă după ieșirea grosolană din Cupa României
CSU Craiova
Bancu a primit o suspendare uriașă după ieșirea grosolană din Cupa României

Andrei Burcă privește retrospectiv: „Victoria cu Voluntari a fost momentul-cheie”

- Ai deja în palmares trei titluri, ăsta a fost cel mai greu? 
- Toate au fost dificile. A fost un an de muncă, am fi vrut să încheiem mai repede lupta la titlu. Dar ni s-au luat 7 puncte, apoi în play-off am greșit și noi și le-am dat posibilitatea celor de la FCSB să mai aibă o șansă. Dar ne-am mobilizat și am reușit.

- Au fost meciuri când nu mai izbuteați să țineți de un rezultat? 
- A fost greu, mai ales la acele două înfrângeri. La Craiova conduceam cu 2-1 și simțeam în teren că nu pot nici să ne egaleze, darmite să ne bată! Dar am luat două goluri, ambele printre picioarele mele. Apoi, cu FCSB, ne-au dominat după ce a luat Susic „roșu”, dar tot aveam senzația că nu ne pot bate. Atunci a fost cel mai greu. Apar și astfel de sincope într-un sezon. Important e că am trecut peste.

- Dacă dai filmul înapoi, unde crezi că s-a produs declicul revenirii? 
- Păi, la Voluntari, imediat după acele două eșecuri. Am învins greu, cu un gol marcat de Boateng, prin minutul 85. Eram stresați, s-a văzut și în meci că nu am luat mereu cele mai bune decizii. Era o nebunie, trebuia să facem cumva să câștigăm! Atunci a fost descătușarea. După meci am făcut o masă cu toții, acolo s-au spus multe lucruri în față, am vorbit ca bărbații și de atunci au urmat numai victorii.

Burcă: „În fotbal contează doar ce faci azi și mâine”

- Când vă ceartă Dan Petrescu, că e un tip coleric, cine îl mai înfruntă, să mai contrabalanseze lucrurile? 
- Nu o face nimeni pentru că îl respectăm prea mult. Eu cred că un jucător trebuie să asculte chiar și criticile antrenorului, fiindcă el răspunde de rezultate. Dacă sunt proaste, nu pleacă 20 de jucători de la echipă, ci antrenorul. Așa că noi trebuie să îi dăm credit. Că îți convine sau nu, trebuie să înghiți, să accepți ce spune și să faci performanță! Fiindcă e evident că orice tehnician vrea să câștige și încearcă să mobilizeze și să bage în teren tot ce are mai bun.

- Tu ai avut vreun moment, în acele zile grele, în care ți-ai zis, din cauza tensiunii, „Gata, îmi vine să las tot și să plec de aici!”? 
- În niciun caz, fiindcă asta ar însemna să fiu un om slab. Trebuie să iau lucrurile cum sunt, să le accept chiar dacă sunt critici. Și au fost destule de-a lungul acestui campionat, și la adresa echipei, și a mea personal. Se vorbea că nu mai avem acea siguranță defensivă, deși am bifat cea mai lungă serie de meciuri fără gol primit sau de partide fără înfrângere. Au fost recorduri pe care lumea le-a uitat după acele înfrângeri. Chiar ne-a deranjat, dar ne-a și mobilizat asta!

- Știi cum e, ești atât de bun pe cât sunt ultimele rezultate. 
- Da, dar e puțin frustrant. Dar și Mister ne spune că în fotbal numai azi și mâine contează, după aceea nu te mai știe nimeni. Asta e realitatea. Mentalitatea corectă e să te gândești numai la ziua de azi, să muncești, ca să poți avea satisfacții.

Andrei Burcă: „CFR Cluj m-a schimbat enorm fotbalistic, dar ca om am rămas la fel”

- Ți-l mai amintești pe Andrei Burcă de acum trei ani, când a ajuns la CFR? 
- Da, țin minte că venisem îmbrăcat frumos, la costum. Am avut emoții așa de mari când am semnat... Când am văzut ce jucători erau aici, parcă a căzut șifonierul pe mine.

- Te-au schimbat acești trei ani la CFR, ca fotbalist, ca om? 
- Ca fotbalist, wow!, m-am maturizat foarte mult. Am învățat, am progresat, nici nu pot să spun. Eu nu prea am regrete, dar asta, da, mi-ar fi plăcut să fac mai de tânăr acest pas la o echipă mare precum CFR! Dar a fost șansa mea și încerc să profit cât mai mult de fiecare zi la această echipă. Ca om, sincer, nu m-am schimbat deloc. 

Uite, cea mai mare satisfacție în sensul ăsta am avut-o în vacanța de iarnă, acasă. Am un prieten care îmi face tatuajele și acolo, la el la salon, mi-a spus: „Andrei, ne știm de nouă ani, dar ești la fel ca în prima zi când ai intrat aici, pentru primul tatuaj. Ai rămas același om, nu contează unde și ce ai ajuns”. Asta chiar m-a emoționat, înseamnă că am rămas la niște principii pe care n-o să le schimb niciodată.

- N-ai început să arunci cu banii pe la petreceri? 
- Nu, fiindcă știu ce înseamnă banul muncit, știu unde am trăit, unde am copilărit. Părinții mi-au oferit tot ce am avut nevoie, dar în același timp chiar știu să apreciez banii și nu pot să arunc cu ei. Nu-mi plac extravaganțele, figurile astea pe burta goală, cum se spune. Mai ales acum, când sunt convins că va veni o perioadă foarte dificilă economic. 

Mai văd petreceri d-astea cu fițe, dar nu vreau să judec. Ar trebui însă să ne gândim mai mult și la cei din jurul nostru, nu să credem că suntem noi cei mai șmecheri pe lumea asta.

Burcă dezvăluie: „Vreau să plec afară, dar nu la fel de mult ca anul trecut”

- Știi că, între timp, ai ajuns cel mai valoros jucător de la CFR, ești cotat la 3,7 milioane de euro pe site-ul transfermarkt? 
- Da, am văzut și eu. Sper să cresc în continuare. Mulțumesc echipei, fiindcă fără colegi, fără titluri și performanțe prin Europa, nu ai cum să fii printre cei mai buni pe postul tău.

- Crezi că vara asta reușești să pleci la un club din străinătate? 
- Nici nu mai vreau să vorbesc despre asta. Îmi doresc, dar parcă nu la fel de mult ca anul trecut. Voiam așa de mult să plec, dar a venit acea accidentare, chiar înainte să semnez contractul, după care a trebuit să stau trei luni în afara gazonului. A fost o perioadă cum n-am mai trăit. Mă bucur că am trecut peste și mi-am revenit. Acum, iau fiecare zi pe rând și dacă o fi să vină un transfer, bine. Dacă nu, știu ce am de făcut la CFR.

Burcă, întărâtat de FCSB: „Ne-a ambiționat petrecerea lor cu fanii”

- Revenind la campionat, vă place sau nu, au fost aceste ultime două meciuri care au încheiat mai repede competiția, dar cu goluri din ofsaid, unul luat de FCSB, unul marcat de voi. Ei au reacționat, v-au numit campioana din ofsaid. 
- Da, am văzut și, sincer, mă deranjează. Dar hai să vedem realitatea, cine a fost mereu pe primul loc, câte etape! FCSB vine și spune că merită campionatul după ce a stat doar 20 de minute pe primul loc?! Noi trebuia să avem acele 7 puncte în plus și ei vin să spună asta?! 

Noi îi batem 4-1 aici, ei se bucură la 3-3 că ne-au egalat în ultimul minut. Cel mai mult ne-a ambiționat petrecerea lor cu fanii, după ce ne-au bătut cu acel gol deviat. Ziceai că au câștigat Champions League, deși erau încă la două puncte în urma noastră.

- Dar au fost și momente când antrenorul v-a spus că sunteți penibili. 
- Uneori îi dăm dreptate lui Mister, am fost și penibili. Dar nu poți să câștigi mereu. Real Madrid a pierdut acasă 0-4 cu Barcelona, dar a câștigat campionatul. Asta contează la final.

„Dan Petrescu plănuia meciul cu FCSB la petrecerea de titlu”

- Dan Petrescu vrea să câștige și meciul ăsta. 
- Da, știu. Păi, la petrecere, a venit la mine, spre dimineață, să mă întrebe dacă vreau să joc cu FCSB. I-am zis că da. Puteți să vă gândiți ce e în mintea dânsului dacă, în momentele alea de euforie, întreba jucătorii care cum joacă și pregătea meciul! Ca să înțelegeți cum e.

- L-ai văzut vreodată relaxat? 
- Nu, nu cred. Poate acum, puțin la petrecere, l-am văzut cu zâmbetul pe buze. Dar nu știu dacă era chiar relaxat, că făcea calcule pentru următorul meci. Nici nu știu ce să cred. Deși s-a exteriorizat, s-a distrat, a cântat.

- Mai ai vreun vis cu CFR? 
- Să joc în Liga Campionilor! Atunci când am ajuns la CFR mi-am dorit să mi se cânte imnul naționalei și cel din Champions League. La națională am ajuns, dar muzica din UCL am auzit-o cântată doar în play-off-ul cu Slavia Praga. Am fost aproape, dar n-am reușit să ajungem în grupe. Acum asta mi-aș mai dori, însă e foarte greu.

- Ce ne lipsește să ajungem acolo? 
- E alt nivel de joc, altă intensitate, sunt lucrurile făcute corect de la 8-9 ani. E altă mentalitate, plus mulți bani investiți la acele echipe care ajung mai mereu acolo. E trist, dar nu putem să ne comparăm cu ei, nu doar din cauza banilor, ci și a modului nostru de viață. Cred că trebuie schimbate foarte multe lucruri în România. Și trebuie să o luăm de jos, să educăm copiii, să aibă mentalitatea corectă.

- N-ai jucat încă afară, dar ai întâlnit echipe și adversari puternici. Unde se face diferența? 
- Păi, am zis, la mentalitate. De aceea noi și suferim când ajungem afară. Sunt puțini la noi care de mici au un program, o dietă, tot ce trebuie. Sunt multe lucruri de schimbat. Degeaba ai talent, când dai de cineva care muncește mai mult și mai bine, care vrea mai mult și știe să treacă peste obstacole, e peste tine. 

Am un prieten din tenis, care la juniori bătea numele mari de acum. Și îmi spunea că de atunci erau altfel. După ce pierdeau, nu se supărau, nu renunțau, nu cădeau așa, să nu le mai pese de nimic. Se duceau să se antreneze și mai tare. Asta e calea!

119 meciurişi 8 goluri a adunat Burcă în cele trei sezoane jucate la CFR Cluj

Acesta este visul meu, să plec la un club de afară, să-mi demonstrez mie că pot să ajung mai departe. Cum am făcut-o când am ajuns la Botoșani, să văd dacă fac față la Liga 1, apoi la CFR, să văd dacă pot la un nivel mai mare. Nu mă duc să mă dau mare. Dar aș avea ambiția de a fi la nivelul celor de acolo.

Nici în vacanță nu pot să mă detașez complet de fotbal. Recunosc, eu citesc presa. Sunt conștient ce se întâmplă când mai iau note mici. Dar asta mă alimentează, îmi rănește orgoliul și mă face să vin la următorul meci și să demonstrez că sunt mai bun.

Eu cred că deși suntem campioni, n-am realizat nimic, că așa ne spune Mister mereu, că n-am realizat nimic niciodată. Asta e mentalitate de campion: să vii în fiecare zi la antrenament și să-ți dorești mai mult.

Dacă s-au luat 16 trofee în ultimii 16 ani, înseamnă că la CFR s-au făcut lucruri bune. Cred că e cam cea mai titrată echipă în acești ani și CFR devine un club cu pretenții foarte mari. Asta te ambiționează, știi că atunci când ajungi aici trebuie să faci performanță.

- Andrei Burcă, CFR Cluj

Cifrele lui Andrei Burcă în acest sezon

  • 36 de meciuri în toate competiţiile 
  • 35 de meciuri ca titular 
  • 3.153 minute jucate 
  • două goluri 
  • 5,97 media notelor gsp

Mai multe știri despre CFR Cluj: 

Coșmarul lui Gigi Becali rămâne încă 2 ani la CFR Cluj! A fost cel mai bun „vișiniu” în acest sezon

Balaj, reacție dură după scandările scandaloase de la petrecerea CFR-ului: „Regretabil! Alcool în cantități însemnate. Petrescu, neinspirat”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (17)
fecesebist__postdecembrist
fecesebist__postdecembrist  •  19 Mai 2022, 19:31

Pai care e bré deferenta? 20 de minute sau sau 7 luni, tot una ie

adriann_
adriann_  •  19 Mai 2022, 13:15

SA SE REJOACE PAMPOREA :))

wrx.
wrx.  •  19 Mai 2022, 13:12
Postat de albusibiu pe 19 Mai 2022, 10:32

Tipule, da-mi voie sa-ti spun ca esti penibil. Ce sa se rejoace cu FCSB-ul? Sa-ti aduc aminte de CFR-FCSB 4-1 ca sa vezi care a fost diferenta de fapt? Sau, daca tot vorbesti despre arbitraje, ia la rand meciurile FCSB-UTA 2-1, FCSB-Farul 2-0, FCSB - Mioveni 3-0 si Chindia - FCSB 0-1. Acolo nu vorbesti despre erori mici de arbitraj, nu vorbesti de o decizie, ci de executie in direct a arbitrilor, un cumul de erori toate pro FCSB. Hai, ia-ti palavrele si plangi in pumni. Sa-ti spun care e diferenta dintre CFR si FCSB? Stadion propriu, jucatori cu macar 10 ani mai maturi (nu doar in buletin, ci mental) si mai ales, la incalzirea dinaintea meciurilor, 8 antrenori si preparatori muncesc la CFR, fata de doar 3-4 la FCSB. Poti sa te duci la stadion si sa numeri.

*** ai uitat de FCU -FCSB 0-1 și 2-2

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează