FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

CORESPONDENȚĂ GSP DIN AUSTRIA Cum arată CFR Cluj cu Marius Șumudică pe bancă: 4 concluzii despre jocul campioanei » Șumudică nu-și menajează jucătorii: „Treziți-vă, că nu sunteți Xavi și Iniesta!”

foto: Raed Krishan/GSP +49   FOTO
foto: Raed Krishan/GSP

Articol de - Publicat luni, 21 iunie 2021 07:55 / Actualizat luni, 21 iunie 2021 08:55

Șumudică încearcă să-și bage în priză echipa care a câștigat patru titluri la rând. Ca să se asigure că formația lui rămâne motivată, antrenorul nou o conduce în jocurile amicale ca în „oficiale”, cu indicații, cu crize de nervi și cu încurajări.

Campionii României trebuie să fie capabili să aplice curând planul lui Șumudică, iar antrenorul e nevoit să asambleze rapid o formulă îndeajuns de puternică încât s-o poată conduce în grupele unei cupe europene.

Clujul va porni în preliminarii peste două săptămâni și un pic, pe 6 iulie. Atunci va avea loc prima manșă din duelul cu Borac Banja Luka. Partida de deschidere va fi disputată în Gruia.

Pe CFR Cluj a chinuit-o Keșeru

Ca să accelereze omogenizarea unui lot schimbat în ultima lună, Șumi amestecă de zor în mixerul pe care îl agită în Austria, unde el și ai lui se pregătesc pentru meciurile oficiale.

Vișiniii au câștigat patru titluri de campioni la rând, deci ar exista pericolul ca ei să se mai relaxeze un pic, obișnuiți să domine Liga 1. Pentru ca așa ceva să nu se întâmple, tehnicianul îi biciuiește, după care îi îmbrățișează, îi pupă. El se comportă în timpul amicalelor la fel ca la partidele oficiale cu mize mari.

CFR a întâlnit-o sâmbătă pe Ludogoreț. Rezultatul a fost egal, 1-1, după ce supercampioana Bulgariei a condus cu 1-0 grație unui gol grozav al lui Keșeru. Claudiu a executat magistral o lovitură liberă de la 25 de metri, peste zid, în stânga lui Bălgrădean.

Pentru Cluj a egalat Omrani, beneficiarul unei acțiuni excelente a lui Adrian Păun. Mijlocașul ofensiv a avansat pe stânga, i-a pasat francezului, a cărui execuție curată a plasat balonul într-un colț, aproape de bară.

Amical CFR Cluj - Ludogoreț (foto: Raed Krishan/GSP)
Amical CFR Cluj - Ludogoreț (foto: Raed Krishan/GSP)
Amical CFR Cluj - Ludogoreț (foto: Raed Krishan/GSP)
Amical CFR Cluj - Ludogoreț (foto: Raed Krishan/GSP)
Amical CFR Cluj - Ludogoreț (foto: Raed Krishan/GSP)
+45 FOTO

Marius Șumudică: „Degeaba jucați mai bine!"

Românii dominaseră în prima parte a jocului, dar erau conduși la pauză cu 0-1. Șumudică și-a adunat jucătorii la marginea terenului: „Băieți, ascultați-mă un pic!".

Tonul calm cu care a pornit discursul avea să se înrăutățească pe măsură ce antrenorul îl alimenta cu indicații și cu reproșuri: 

„Băi, e păcat de ceea ce faceți bine. Ați ajuns de zece ori la careul lor și ne conduc cu 1-0! V-am zis că joacă în trei fundași centrali și că trebuie să forțați «doi contra unu» în benzi, unde avem mereu superioritate. Vreți să driblați, să preluați mingea cu talpa? Păi atunci mergem în sală și jucăm acolo, că preluare cu talpa doar în sală se face! 

Asta e o echipă foarte bună și voi o dominați, doar că nu obțineți nimic. De ce? Fiindcă vreți să pasați până intrați cu mingea în poartă! Băi, nu sunteți Xavi și Iniesta, ca să pasați până în poartă! Și n-aveți cum să-i driblați pe toți! Beckham n-a driblat pe nimeni în toată cariera, el doar deschidea dreptul și centra. Chiar nu putem și noi să forțăm în lateral și să dăm o centrare în careu?".

Costache, victimă „civilă" în CFR Cluj - Ludogoreț

Intervenția din pauză a funcționat, clujenii aveau să egaleze și au jucat, în general, mai serios în partea a doua a jocului. Bulgarii au intrat și ei în dispută cu ambiție. Repriza secundă a arătat ca un meci de calificare, cu multe dueluri foarte tari. Unele au fost violente de-a binelea.

Mavis Tchibota, un mijlocaș congolez al lui Ludogoreț, l-a atacat tare pe Costache, căruia i-a șutat direct în gleznă. Ex-dinamovistul a țipat și a rămas la pământ. Avea să fie înlocuit cu Butean. Costache a văzut restul meciului de pe margine, cu glezna înfășurată într-un bandaj.

Africanul bulgarilor avusese, cu câteva minute înainte, un duel aprins cu Cristi Manea. Supărat că Manea îl lovise cu cotul, Tchibota a urmărit să se răzbune, doar că l-a confundat pe Cristi cu colegul lui, Costache, pe care l-a lovit intenționat. 

Moți, director sportiv al lui Ludogoreț, a venit la Costache și i-a prezentat scuze. Tchibota le arăta colegilor și conducătorilor lui aflați în tribună că fusese lovit cu cotul. Keșeru l-a lămurit: „Nu el te-a lovit, celălalt!".

Mulțumit de felul în care se implicase echipa lui în meci, Șumi l-a îmbrățișat pe Costache și l-a pupat, l-a felicitat pe Păun pentru faza excelentă din care vișiniii au înscris golul egalizator.

Timpul pentru pregătire se consumă ușor. Echipa lui va ieși în curând din peisajele pictate în care se pregătește ca într-o rezervație. În Austria miroase a verdeață și a bălegar, în campionat și în Europa o să miroasă iar a ars, a război pentru clasamente și pentru bilanțul contabil. 

Amical CFR Cluj - Ludogoreț (foto: Raed Krishan/GSP)
Amical CFR Cluj - Ludogoreț (foto: Raed Krishan/GSP)
Amical CFR Cluj - Ludogoreț (foto: Raed Krishan/GSP)
Amical CFR Cluj - Ludogoreț (foto: Raed Krishan/GSP)
Amical CFR Cluj - Ludogoreț (foto: Raed Krishan/GSP)
+45 FOTO

Șumudică deleagă responsabilități doar până la meci

Șumudică nu e tipul de antrenor factotum, el se bazează mult pe secunzii Cristi Petre și Gabi Mărgărit și pe preparatorii fizici Moscu și Dragotă. În antrenamente, în ședințele de studiere a adversarilor și a echipei proprii, asistenții au roluri foarte importante și au libertatea de a lucra. 

La meciuri, Șumi preia „volanul". E permanent în picioare, chiar și în partidele amicale, și transmite încontinuu mesaje către echipă. Tactic, îl sprijină inclusiv în timpul partidelor Cristi Petre, cu sfaturi pentru „principal" și cu indicații transmise direct către fotbaliști.

Câteva observații despre jocul CFR-ului:

  • Absent opt luni din cauza unei rupturi a tendonului ahilian, Cestor se străduiește să revină într-o formă bună, dar încă este departe de randamentul pe care îl avea în urmă cu un an. Stoperul francez în vârstă de 29 de ani nu mai are ritmul obișnuit și a comis câteva greșeli în meciul cu Ludogoreț. Șumudică i-a reproșat des de pe margine poziționarea, lipsa reacțiilor normale. "Mike, sunt 20 de metri între tine și fundașul stânga! N-am mai văzut în viața mea așa ceva!", i-a strigat antrenorul la un moment dat.
  • Rodriguez, mijlocașul central adus de la Botoșani, e bun cu mingea la picior, dar nu e capabil să închidă zona din fața fundașilor ca un mijlocaș defensiv de tipul "Bordeianu, Hoban". Deși joacă "număr 6" ca post, argentinianul e mai bun pentru construirea jocului decât pentru distrugerea lui.
  • Tahiri, belgianul luat de la Waalwijk, din Olanda, e un "număr 8", un mijlocaș de ambele faze. Tehnic și prezent în joc, Anas e încă lipsit de curajul de a-și asuma acțiuni importante, joacă cel mai des "la siguranță", cu pase scurte în lateral și în spate, ca să nu piardă mingea.
  • Bouhenna a fost unul dintre ci mai buni de pe teren în partida cu Ludogoreț. Curajos și puternic, algerianul și-a asumat multe intervenții importante și a găsit mereu soluții când a avut mingea la picior. El pare să fie achiziția adaptată cel mai rapid

CFR - Ludogoreț 1-1

  • Au marcat: Omrani / Keșeru

CFR, formula de la început: Bălgrădean - Susici, Bouhenna, Cestor, Latovlevici - Sigurjonsson, J. Rodriguez, Tahiri - Deac, Omrani, Petrila
CFR, după minutul 60: Cristiano - Cr. Manea, Ciobotariu, Cestor, Camora - Costache, Itu, Hoban, Ad. Păun - Rondon - Debeljuh
Antrenor: Marius Șumudică

VIDEO Marius Șumudică, după remiza lui CFR Cluj cu Ludogoreţ: „A fost un meci dificil”

Citește mai multe știri despre CFR Cluj: 

Marius Șumudică anunță două transferuri: „CFR vrea să facă performanță!”

Portretul noului jucător de la CFR Cluj! Cum l-a caracterizat fostul antrenor pe fotbalistul lui Șumudică

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
dodo001
dodo001  •  21 Iunie 2021, 11:48

Foarte bine ca jucătorii muncesc din greu. Dacă le e greu acum, le va fi ușor în iulie când vor începe partidele oficiale.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează