FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ GSP

EXCLUSIV GSP Cluburile departamentale Steaua, Dinamo, Rapid și CSM București toacă 15% din bugetul sportului!

Cluburile departamentale toacă 15% din bugetul întregii țări!
Cluburile departamentale toacă 15% din bugetul întregii țări!

Articol de - Publicat luni, 22 martie 2021 22:40 / Actualizat luni, 22 martie 2021 23:57

ANALIZĂ GSP. Un studiu foarte detaliat, realizat la solicitarea Gazetei și documentat de BNS pentru anul fiscal 2019, arată că statul român a investit în sport 384 de milioane de euro, prin CNI, ministere și autorități locale. Taboul complet arată însă multe probleme: bani tocați uneori fără sens, fără strategie și fără rezultate.

  • Sportul nu e o prioritate națională, ci un demers la cheremul politicienilor locali! În 2019, Statul a cheltuit pentru sport aproape o jumătate de miliard de euro. Dar complet la întâmplare, fără nicio strategie coerentă
  • Finanțarea sportului din bani publici e un talmeș-balmeș între primării, consilii județene și ministere ce duce la situații absurde, la nedreptăți sau la excese nejustificate 
  • Datele publicate azi de GSP developează o realitate evidentă: sportul nu este o prioritate pentru statul român! Iar efectele, în timp, asupra sănătății românilor sunt dureroase.
  •  Toate concluziile, în ediția tipărită a Gazetei și pe GSP.ro pe parcursul zilei de azi.

Cluburile departamentale toacă 15% din bugetul întregii țări!

O concluzie spectaculoasă este că 15% din toată suma alocată de stat pentru sport, în afară de cea cheltuită de CNI pentru infrastructură (construcție complexuri sportive, stadioane, săli de sport, bazine de înot), o reprezintă cheltuielile a 3 cluburi departamentale: Steaua, Dinamo, Rapid, plus CSM București, echipa Primăriei Bucureștiului!

Cele 102,7 milioane de euro cheltuite de autoritățile centrale (Guvern, ministere) în sport se împart astfel:

Ministerul Tineretului și Sportului41.900.000
Ministerul Afacerilor Interne21.400.000
Ministerul Apărării Naționale20.300.000
Ministerul Educației Naționale13.300.000
Ministerul Transporturilor5.800.000

MAI cheltuie mai mult decât MApN

La fel ca în comunism, cluburile departamentale sunt fruntașe când vine vorba despre susținere din partea statului

Deși în ultima vreme cheltuielile Ministerului Apărării au fost mai mediatizate, din pricina echipei de fotbal Steaua, care a avut buget de 1 milion de euro anul trecut, iată că Ministerul de Interne a tocat ceva mai mulți bani decât MApN. 

Totuși, cele peste 20 de milioane finanțare pentru fiecare dintre MI și MApN nu reprezintă în totalitate bugetele celor două cluburi. Spre exemplu, Dinamo a primit în jur de jumătate din sumă, conform unui anunț oficial, în vreme ce BNS susține că n-a putut accesa exact modul în care sunt defalcați banii pe care MApN îi trimite în direcția sportului. "Probabil fiindcă sunt unitate militară, nu sunt obligați să dezvăluie în mod public", susține BNS.

Palmaresul all-time al celor două cluburi departamentale

CLUBULCSA STEAUACS DINAMO
Secții sportive3225
Medalii Jocurile Olimpice101 (30 de aur)128 (37)
Medalii Campionate Mondiale693 (191)1.163 (398)
Medalii Campionate Europene1.268 (374)1.621 (536)
Titluri de campioni naționali13.12012.900
  • * Sursa: site-urile oficiale ale celor două cluburi

15%din toată suma alocată de stat pentru sport, în afara de cea cheltuită de CNI pentru infrastructură, reprezintă cheltuielile a 3 cluburi departamentale: Steaua, Dinamo, Rapid, plus CSM București, echipa Primăriei Bucureștiului

Două treimi din banii gestionați de Guvern în sport rămân în București!

O altă anomalie în privința repartizării banilor publici de către autoritatea centrală o reprezintă raportul București versus restul țării. 

Ministerele nu deservesc interesele unui singur oraș, ci ale populației din întreaga țară. Totuși, cu excepția MTS, care n-are foarte multe cluburi din Capitală pe care le finanțează, celelalte ministere (MApN, MAI, Ministerul Educației și cel al Transporturilor) direcționează aproape tot bugetul sportului către București! CSA Steaua, CS Dinamo, Rapid, dar și diverse Cluburi Sportive Școlare din Capitală se aleg, practic, cu peste 60% din ce cheltuie Guvernul pentru sport. Ceea ce înseamnă peste 60 de milioane de euro.

VIDEO DEZBATEREA ZILEI, 22 martie 2021 » Este în regulă ca statul să finanțeze sportul?

Citește și:

Cum arată harta banilor publici în sportul românesc: un demers la cheremul politicienilor și un talmeș-balmeș între primării, consilii județene! Care sunt cele mai absurde situații

Cifre incredibile despre finanțarea din bani publici: statul cheltuie 1 mil. € pe zi pentru sport. Dar îi cheltuie bine?

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (57)
realcf
realcf  •  24 Martie 2021, 12:25

Rusine rusine rusine! Sa toci asa multi bani in liga a 3 - a( deja de 3 ani) ... nu vreau sa imi imaginez cati bani vor toca in Liga a 2-a!

jgcwgwgvgebtr
jgcwgwgvgebtr  •  24 Martie 2021, 08:24

E putin confuzant sa foloseasca numele Steaua. De ce nu spune clar CSA Steaua, sau "echipa lui Talpan"?

iuliusmv
iuliusmv  •  24 Martie 2021, 06:39

Fără bani publici în sportul profesionist, s au investit destul în stadioane care papa bani, nu protuc nici întreținerea din chirii.

Vezi toate comentariile (57)
Comentează