INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  A MURIT PELE

„Nenorocitule!” » Cornel Dinu descrie duelul încins cu Pelé de la Mondial: „Eram convins că o să-l curăț la glezne”

Duel fantastic în Mexic '70 la Brazilia - România: Cornel Dinu versus Pele. Foto: AFP +31   FOTO
Duel fantastic în Mexic '70 la Brazilia - România: Cornel Dinu versus Pele. Foto: AFP

Articol de GSP - Publicat vineri, 30 decembrie 2022 13:59 / Actualizat vineri, 30 decembrie 2022 17:53

Cornel Dinu (74 de ani), adversarul lui Pelé din întâlnirea memorabilă a României cu Brazilia de la Campionatul Mondial din 1970 (2-3), a rememorat clinciurile pe care le-a avut în teren cu legendarul fotbalist brazilian, care a încetat din viață joi, la vârsta de 82 de ani, chinuit de suferința pricinuită de cancer

„Procurorul”, cel care avusese o prestație remarcabilă în fața naționalei Seleção, spune că nici el n-a scăpat de tachinările lui Pelé, dezvăluie cum a încercat să-l fenteze pe brazilian și încheie prin a-l numi pe Edson Arantes do Nascimento o „mângâiere a naturii”.

Rică Răducanu, amintiri de la întâlnirea cu Pele: „Am băut o bere, a spus că vrea să mă cunoască. Mai vorbeam și de-o gagică, eram tineri”
A MURIT PELE
Rică Răducanu, amintiri de la întâlnirea cu Pele: „Am băut o bere, a spus că vrea să mă cunoască. Mai vorbeam și de-o gagică, eram tineri”

Cornel Dinu, despre duelul cu Pelé din 1970: „N-am scăpat de «Nenorocitule!»”

„El era arţăgos. Nu te înjura pe parcursul meciului, dar când îl supărai mai scăpa un «Nenorocitule!». Eu am avut o întâmplare trăită pe viu cu el. Era şi foarte arţăgos în teren, inteligent, ne-am cunoscut şi pe viu pe Copacabana. 

Am avut un moment cu el în care atacau, făceau pressing şi m-a călcat de la spate. După cinci, şase minute, mă întorceam cu mingea spre fanion şi mi-a venit în cap ideea să dau cu călcâiul să merg mai departe, să trec de el, dar n-am scăpat de «Nenorocitule!» Trăia jocul, un ambasador al jocului şi al Braziliei, indiscutabil!

Era genial, am trăit pe viu când m-am întâlnit cu el. Trecuse de marcajul lui Liţă Dumitru în repriza a doua şi el era cu spatele la poartă şi eram convins la capacitatea mea, la vârsta mea, potenţa mea, că nu va avea nicio şansă. 

Eram convins că-i pot face o alunecare şi să-l curăţ la glezne. Citea genial jucătorul şi cu spatele la el. Mingea a trecut pe lângă mine, a sărit, m-am dus sanie şi el s-a dus spre poarta noastră. O mângâiere a naturii”, a spus Cornel Dinu, la Orange Sport

FOTO / Imagini de colecție cu legendarul Pele

+27 FOTO

Cornel Dinu, prestație fantastică în fața Braziliei

În serialul „Istoria la Raport”, realizat anul acesta de Gazeta Sporturilor, a fost relatată în amănunt povestea acelei partide. Dacă România i-a făcut față Braziliei, campioana mondială din 1970, asta a fost fiindcă majoritatea titularilor lui Angelo Niculescu au avut o prestație foarte bună. Dintre toți însă, 3 „tricolori” au avut un nivel realmente fabulos: Cornel Dinu, Lajos Sătmăreanu și Liță Dumitru.

Dinu a fost folosit fundaș central stânga, iar în zona lui au acționat cu precădere cei mai buni jucători ai Braziliei și chiar ai întregului Mondial: Jairzinho și Pele. 

„Nenorocitule!” » Cornel Dinu descrie duelul încins cu Pelé de la Mondial: „Eram convins că o să-l curăț la glezne”
Cornel Dinu fusese integralist și în primele două meciuri din Mexic, cu Anglia și Cehoslovacia

Stoperul lui Dinamo a avut însă o prestație foarte bună. Cifrele lui din duelurile directe cu Jairzinho, extrema dreaptă considerată de mulți peste Pele la acel turneu final, arată nivelul extraordinar pe care Dinu l-a avut în acea zi de 10 iunie 1970. A câștigat toate duelurile cu Jairzinho, scor 4-0!

Cornel Dinu a primit nota 10 în ziarul Sportul

De altfel, pentru prestația din meciul cu Brazilia, ziarul Sportul, Gazeta Sporturilor de astăzi, i-a acordat lui Dinu nota 10, cea mai mare din echipa României. 

”Dinu a stopat, cu dezinvoltură, multe dintre actiunilor ofensive ale brazilienilor, câștigând numeroase dueluri cu Pele, executând chiar și câteva ”numere” de rafinament tehnic”
- Sportul, din 12 iunie 1970

„Nenorocitule!” » Cornel Dinu descrie duelul încins cu Pelé de la Mondial: „Eram convins că o să-l curăț la glezne”
Cornel Dinu a primit nota 10 după meciul cu Brazilia, în ziarul Sportul

21 de aniavea Dinu la ora Mondialului mexican. Debutase în națională încă din 1968 și avea deja 15 selecții

VIDEO Rică Răducanu, poveste inedită din momentul întâlnirii cu Pele: „M-am bucurat când mi-a dat gol!”

Citește și alte știri despre Pelé

VIDEO Rică Răducanu, amintiri de la întâlnirea cu Pele: „Am băut o bere, a spus că vrea să mă cunoască. Mai vorbeam și de-o gagică, eram tineri”

Omagiul emoționant al lui Ronaldo Nazario pentru marele Pelé: „Nu a părăsit niciodată topul, dar ne părăsește astăzi. Cel mai bun din toate timpurile”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (8)
misu50
misu50  •  31 Decembrie 2022, 09:09

Un confrate ziarist de pe la noi a scris ca echipa Romaniei a primit o "atentie" de 200 de dolari pentru fiecare din partea Braziliei, atunci in 1970 pentru a invinge Anglia...Din aia, 100 de dolari ar fi luat statul roman...I-as fi recunoscator lui Dinu daca ar confirma stirea sau ar dezminti-o...

cdba3133
cdba3133  •  31 Decembrie 2022, 09:02
Postat de ce_o_mai_face_karagandy pe 30 Decembrie 2022, 17:14

Este vorba de Lita Dumitru ex FCSB ????

Pe vremea aceia Lita Dumitru era la Rapid Bucuresti.

DjimZmit
DjimZmit  •  30 Decembrie 2022, 23:07
Postat de Ceferinho pe 30 Decembrie 2022, 18:25

De Dinu se pot spune multe, dar nu ca n-ar fi fost fotbalist excelent.

Asa este... daca aveam 11 ca el pe teren am fi fost o forta!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează