FOTBAL  »  Superliga  »  SCHIMB

Cine s-a păcălit mai rău? Cel mai bizar schimb al verii din Liga 1, analizat: „Care e ursul și care e vulpea?”

Ionuț Vînă (stânga) și Ivan Mamut // foto: Imago
Ionuț Vînă (stânga) și Ivan Mamut // foto: Imago

Articol de , , - Publicat joi, 29 iulie 2021 08:09 / Actualizat joi, 29 iulie 2021 15:19

FCSB și CSU Craiova au realizat un schimb ciudat, în care niciuna dintre echipe nu a luat vreun jucător bun. Becali a dat o rezervă, pe Ionuț Vînă, Rotaru i-a trimis la București pe cei mai slabi jucători din lotul Craiovei, Ivan Mamut și Andrei Burlacu.

Becali și Rotaru au realizat cele mai ciudate transferuri din vara aceasta, într-o tranzacție care i-a implicat pe cei mai slabi jucători din loturile lor. Ionuț Vînă, o rezervă de la FCSB, a trecut la Craiova. Ivan Mamut, un atacant cu care s-au păcălit oltenii atunci când l-au achiziționat, și Andrei Burlacu, un fotbalist pierdut, vin la București.

Ionuț Vînă îl schimbă pe Cicâldău

„Nu-mi dau seama care e ursul și care e vulpea în povestea aceasta”, a reacționat Gabi Balint la DigiSport. Care dintre părți e păcălită, până la urmă?

După istoricul fiecărui jucător, Universitatea s-a ales cu singura piesă bunicică din afacerea aceasta. Ionuț Vînă a fost bun în mod constant la Viitorul înainte să fie achiziționat de FCSB cu 700.000 de euro.

În doi ani în clubul lui Becali, el a apărut în 48 de partide și a marcat două goluri. Pornise bine, Gigi îl considera mijlocașul perfect, „se vede că a jucat la Gică în 4-3-3 și cunoaște sistemul”. În timp, patronul a devenit dezamăgit de Vînă, și-a găsit alți fotbaliști preferați. A anticipat recent despărțirea de jucătorul crescut la Ovidiu: „I-am spus clar să nu mai tragă mingea cu talpa și el tot așa face!”.

Inter în 4-3-3 sau mijlocaș ofensiv, Vînă se încadrează în profilul pe care îl are Cicâldău, deci poate fi înlocuitorul internaționalului român pe care Universitatea l-a vândut la Galatasaray cu 6,5 milioane de euro. Ionuț are 26 de ani și nu a jucat deloc în sezonul acesta din Liga 1. A evoluat într-o repriză din partida cu Karagandî, 1-0 pentru FCSB, în turul al doilea preliminar din Europa League.

Andrei Burlacu, un jucător dispărut

Cel mai surprinzător nume din tranzacție: Andrei Burlacu. O extremă creditată la un moment dat cu un mare potențial, Burlacu a devenit „un OZN”, un fotbalist inexistent. El nu a mai jucat în prima ligă din februarie 2020, atunci când se afla la Chindia, împrumutat de Craiova. De marcat, n-a mai marcat în „A” din august 2019, tot cu tricoul târgoviștenilor. 

A mai avut și accidentări care i-au măcinat cariera. La 24 de ani, Burlacu ar trebui să mai poată fi recuperat, deși Universitatea l-a aruncat, din decembrie 2018 nu l-a mai folosit deloc.

Celălalt „oltean” pe care îl primește Becali, Ivan Mamut, a dezamăgit total în Bănie. Alb-albaștrii îl aduseseră de la Inter Zapresici în toamna anului 2020 ca „vice-Koljici”, o soluție de rezervă pentru golgeterul bosniac. Randamentul lui Mamut, 24 de ani, a fost foarte slab, cu numai un gol în 23 de partide, și echipa s-a prăbușit în momentele în care Koljici a lipsit din motive medicale.

22 de meciuria adunat Vînă la FCSB ca titular în campionat în doi ani. La Viitorul fusese titular de 50 de ori în precedentele două stagiuni dinaintea transferului la București

Ilie Dumitrescu: „Pariez că Vînă e foarte bun!”

Ilie Dumitrescu e convins că transferurile sunt în beneficiul Universității. „Eu cred foarte mult în jucătorul ăsta, în Vână. Nu a reușit la FCSB, dar e un transfer foarte bun pentru Craiova. O să vedem dacă reușește. Facem un pariu deschis. O să se impună, este valoros”, a comentat la DigiSport fostul internațional.

Gigi Becali le face și lor câte două contracte

Becali a anunțat, într-o declarație pentru Fanatik, că o să apeleze și în actele cu noii jucători la un „artificiu” pe care nu-l permite regulamentul: „L-am dat pe Vînă. Vin Burlacu și Mamut de la Universitatea Craiova. Lui Ivan Mamut îi fac contract doi ani plus trei ani, am încredere mare în el. Iar lui Burlacu îi fac unu plus unu plus trei. Contract pe un an, apoi pe încă unu și dacă lucrurile merg bine, pe alți trei ani”. 

Gigi păstrează al doilea contract, pe care îl înregistrează numai dacă e mulțumit de randamentul fotbalistului. Dacă nu e mulțumit, poate să renunțe la jucător la capătul primei perioade din acordul lor. Ceea ce înseamnă că pe Burlacu va putea să-l dea afară la finalul acestui sezon fără să-i achite vreo despăgubire.

VIDEO. Vasile Maftei: „Vinicius va fi mai expus la FCSB decât la CFR Cluj”

Citește mai multe știri din Liga 1:

Gică Hagi știe unde suferă Farul + „amenință” Rapidul înaintea jocului direct

Reacție dură a lui Adrian Porumboiu la adresa Universității Craiova: „O Craiova artificială. E făcută in vitro”

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (13)
m4blue88
m4blue88  •  29 Iulie 2021, 16:22
Postat de firaldo pe 29 Iulie 2021, 15:08

Becali l-a vrut pe Mamut ptr obsesia lui...jucator înalt care da cu capul...pe Burlacu e clar ca nu l-a luat ptr ca are nevoie de el...pe partea aia îl are pe Florinel Coman și Octavian Popescu...l-a luat ptr ca Burlacu e foarte credincios..iar Rotaru avea nevoie de un inlocuitor ptr Cicaldau...cum Hagi cere bani pe Andrei Ciobanu...a zis ca soluția Vina....gratis...e perfecta...

Baiat destept!

sorinvision
sorinvision  •  29 Iulie 2021, 15:57

In primul rand Rotaru scapa de 2 contracte si se incarca nu 1 contract. Burlacu a avut zeci de ocazii sa confirme in perioada Mangia. Chiar daca este tanar este greoi si nu stie sa joace dintr-o singura atingere. Mamut este adus din liga a II-a si este jucator de liga a II-a. Vana in schimb stie sa paseze din prima, poate sa joace coordonator de joc, are viziune. Nistor este probabil la ultimul an pe care il joaca la nivel inalt si la anul vom vedea la mijloc Vana + Gustavo. Craiova insa are alte problema: TREBUIE INLOCUIT portatul, ambele rezerve ale Craiovei sunt peste titularul actual si Craiova are nevoie de 2 FUNDASI CENTRALI. S-a renuntat foarte usor la Kosic. Omul era peste ce are acum Craiova in linia de fund, in plus stia sa urce cu mingea si sa dea o pasa de 30 metri pe varfuri. Ma rog, strategia clubului nu se comenteaza, insa comentam rezultatele si ele din pacate nu exista, daca nu se imbunatateste jocul nu intam in play-off. Acum asta batalia va fi mai grea decat anul trecut. Sepsi, FCSB, CFR, Farul, Botosani intra in play-off. Va fi CSU Craiova a 6-a echipa de play-off sau nu va fi? Aceasta este intrebarea.

ionnis
ionnis  •  29 Iulie 2021, 15:12

Vina are 26 de ani, nu 24 cum ati scris voi :))

Vezi toate comentariile (13)
Comentează
Close