FOTBAL  »  Superliga  »  CONDAMNARE

Borcea, 5 ani de închisoare cu executare // Mărturia zguduitoare a fiicei unei legende UMILITE de Borcea: „Nu cred că o spoială de om ar putea avea vreodată remușcări!”

Cristi Borcea a fost acționar la Dinamo în perioada 1998-2012 // FOTO: Arhivă GSP
Cristi Borcea a fost acționar la Dinamo în perioada 1998-2012 // FOTO: Arhivă GSP

Articol de - Publicat vineri, 08 februarie 2019 03:27

Cristi Borcea, 49 de ani, fost acționar la Dinamo, a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare în Dosarul Retrocedărilor, la doar câteva luni după ce fusese eliberat pentru sentința executată în Dosarul Transferurilor.

La scurt timp după anunțul condamnării lui Cristi Borcea, fostul finanțator al lui Dinamo a fost destinatarul unei postări zguduitoare ce-i aparține Mihaelei Nunweiller, fiica regretatului Lică Nunweiller (decedat în noiembrie 2013), fostă glorie a lui Dinamo umilită în cel mai josnic mod de Borcea în urmă cu mai mulți ani. 

„Ultima dată când tatăl meu cât o minune a mers pe stadionul Dinamo (eu l-am însoțit atunci), invitat fiind, împreună cu fratele lui Nelu, de un fost conducător al clubului la tribuna oficială pentru nu știu ce meci important, Borcea a considerat să ne alunge de acolo ca pe niște câini pripășiți, după ce abia ne așezaserăm pe scaune.

L-am și auzit pe Borcea spunând, era doar cu două rânduri de scaune mai sus, înainte să vină un «agarici» (n.r - termen de argou care înseamnă tâmpit) trimis de el să ne ridice și să ne alunge la peluză: «Cine-s, bă, fosilele alea în tribuna mea? Ia, la peluză cu ei!»

Din momentul ăla, când ne-am ridicat și eu cu tata am plecat direct acasă, tatăl meu nu s-a mai uitat la niciun meci al lui Dinamo, nici măcar la televizor. Până la sfârșitul vieții lui. Nelu, fratele lui, a ales să se ridice și să se mute la peluza unde l-a trimis Borcea. Tata nu a reușit până în ultima clipă să îi înțeleagă fratelui lui mai mare alegerea. Sau poate că a făcut-o, dar niciodată nu a comentat-o. Și nici nu i-a iertat-o.

În schimb, tata și-a închis sufletul pentru totdeauna într-o suferință care l-a măcinat până a închis ochii.  Parcă-l aud cum spunea mereu: «Tată, Dinamo a fost viața mea la fel de mult cum sunteți voi și mama!  Acolo am crescut și m-am format ca sportiv, ca om! Acolo mă duceam ca acasă!  Ce am ajuns, tată, să vină unu' care n-a dat o dată cu piciorul în minge și să mă arunce ca pe un dinte stricat de unde eu mi-am spart capul de atâtea ori și mi-am rupt picioarele pentru clubul ăsta!?». Și de fiecare dată avea lacrimi în ochi. Nici nu le mai ascundea.

Tata a plecat pe steluța lui neîmpăcat, deși, la ceva timp după întâmplarea asta, au încercat alții din conducerea clubului să-i dreagă suferința cu nu știu ce premiu de recunoaștere a meritelor, pe care au vrut să i-l înmâneze înaintea unui meci. Tata a refuzat categoric. Nu s-a dus și nici nu le-a deschis poarta când au venit cu premiul la el acasă.

Știu că tatăl meu cât o minune a plecat din lumea asta mâhnit, cu o piatră pe sufletul lui frumos și bun, cum nu ar fi meritat nimeni.  Și pentru asta l-am urât și detestat pe măscăriciul ăsta analfabet! Și mi-am dorit să i se înfunde într-o bună zi! N a durat mult. A venit ziua când Borcea a fost umilit, încătușat și aruncat în pușcărie. A fost ziua când am simțit că tatălui meu îi șterge Dumnezeu toate lacrimile curse și toată durerea din suflet. M-am bucurat. Mult și tare. Știu, sună inuman și nedemn de mine. Dar asta am simțit.

Plus o dorință puternică ca individul ăsta să-și aducă aminte că a rănit un suflet de om bun care nu i-a făcut niciodată nimic rău, dimpotrivă, i-a lăsat și denumirea de «câinii roșii», care îi aparținea de drept, și nu l-a dat în judecată când individul a înregistrat-o la OSIM fără măcar să îl înștiințeze, nicidecum să îi ceară voie.

Nu cred că a regretat vreodată umilirea la care l-a supus pe tatăl meu. 
Nu cred că a realizat vreodată că i-a smuls tatălui meu o bucată mare din sufletul lui. Nu cred că o astfel de spoială de om ar putea avea vreodată remușcări sau păreri de rău. Pentru că este genul care face doar umbră degeaba pământului.  Da, fie, el mai face și copii.  Sper doar să nu îi semene!

Dar știu că eu, acum, când am aflat că individul ăsta intră iar la pușcărie pentru 5 ani, am avut o strângere de inimă. Și nu de bucurie! Pentru că asta cred că face diferența între mine, fata tatălui meu minunat, și el, un oarecare!” Mihaela Nunweiller pe pagina personală de Facebook

  • Familia Nunweiller a numărat 6 frați fotbaliști: Dumitru, Ion, Lică, Victor, Radu și Eduard, fiecare trecut cel puțin o dată pe la Dinamo în carieră;
  • Lică Nunweiller, tatăl Mihaelei, a jucat la Dinamo între 1957 și 1967, din postura de mijlocaș. A marcat 5 goluri în 140 de meciuri, câștigând 5 titluri și două Cupe. A murit în 2013;
  • Frații Nunweiller:
    Nelu sau Nunweiller III - libero- 279 de meciuri în Liga 1;
    Lică sau Nunweiller IV - fundas - 151 de meciuri la Dinamo, 5 selectii la națională;
    Victor – portar - a jucat la Dinamo Obor și Dinamo Victoria;
    Radu sau Nunweiller VI - mijlocaș - 333 de meciuri în Liga 1, 41 de selecții la națională;
    Eduard - junior la Dinamo;
    Dumitru – Dinamo Obor;
    Constantin nu a jucat fotbal de performanță.

Lică Nunweiller și Mihaela foto: arhiva personală a familiei Nunweiller


Mihaela Nunweiller, în prezent // foto: Facebook Mihaela Nunweiller

Vezi și: Borcea, condamnat DEFINITIV la 5 ani de închisoare cu executare în Dosarul Retrocedărilor! Un alt fost acționar al lui Dinamo condamnat tot cu executare

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (71)
gerularupeimana
gerularupeimana  •  08 Februarie 2019, 20:26

Nunweiller a fost un jucator mare, pacat ca s-a ratat la rusinea Romaniei. Macar dupa moarte, asa cum o spune chiar propria fiica, "a plecat pe steluța lui".

gigelos
gigelos  •  08 Februarie 2019, 18:11
Postat de peluza pe 08 Februarie 2019, 17:46

Nici nu imi dau seama cum poti sa vorbesti de un om din anii '60. Hai sa fim seriosi, in '70 a fost o conspiratie comunista dinamovista. Asta e adevarul. Tot atacul era dinamovist si antrenorul Angelo Niculescu. Nu am nimic personal cu Dinamo. Dobrin era regele campionatului, vocea romanilor vorbeste. Am rude batrane care au considerat o nedreptate ce s-a intamplat la Cupa Mondiala din Mexic 1970. De slab ce a fost Gascanul, Real Madrid a venit dupa el in 1972 la Bucuresti. De slab ce a fost marcase si cu cateva luni inainte pe Bernabeu. Mai uita-te si tu cine a fost Dobrin, ca sa iti faci o opinie a fost de 2-3 ori mai bun decat Mateut de la voi. In categorie cu Hagi si Balaci. Noi l-am avut pe de la Dortmund, dar nu a intrat in categoria lor. Si Boloni de exemplu a fost mai bun decat cam orice mijlocas de la Dinamo. Si ati avut si voi dinamovisti mari. Dar Dinamo cei mai buni jucatori in istorie pe care i-a dat au fost fundasi, si dupa atacanti. Mircea Lucescu se minte ca Dinamo putea sa cucereasca Cupa Campionilor in anii '80. Ok, poate daca jucau doar cu Panathinaikos. Dinamo nu avea mijloc destul de puternic, Steaua si in '89 era ca azi Barcelona.

Asta era Gascanul :”I-am dat craci maseurului juma’ de oră” ”M-am prezentat într-un trening de-al lui FC Argeş, dar ei au insistat să-mi dea unul de-al lor. Era frig, în România mă pregăteam deja de tăiat porcul, iar ăştia aveau antrenament? Am vorbit cu nea Puiu. El mi-a zis că antrenorul (n.r. – Miguel Muñoz) are vreo 12 ani de cînd e la Real, că e şmecher mare şi să fac ce zice el. Aveau un stil ciudat de pregătire, fără minge. S-au apucat aia, alde Garcia Remon, Pirri, Amancio ori Santillana să bage serii de cîte 400 de metri de le-au ieşit ochii din cap. Eu le-am zis să fac ceva mai individualizat. Am jonglat cu mingea juma’ de oră, cît au rupt aia pista. Apoi, altă juma’ de oră i-am dat craci maseurului. Aşa a fost prima zi...” ”Marţi au luat-o de la capăt. Sprinturi de cîte 90 de minute, nimeni nu cîrîia nimic. Cînd dădeau jos tricourile, făceau lac. Eu am jucat diri-diri cu nişte băieţi...” Tot respectul pentru Gicu dar ...

adriann_
adriann_  •  08 Februarie 2019, 18:03

Apropo, in cel putin jumatate dintre tarile din Europa ciobanul lua de la 7 ani in sus dupa smenul ala cu terenuri cu Ministerul Apararii.

Vezi toate comentariile (71)
Comentează