Articol de Remus Dinu - Publicat marti, 18 martie 2025 15:41 / Actualizat marti, 18 martie 2025 17:12
Eugen Ghiță, fondator și președinte al Asociației Juriștilor Romi din România, din 2008 monitor pentru drepturile omului și președinte al Asociației „Ajutați-ne să Înțelegem Lumea”, se pronunță, într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, pe tema declarațiilor controversate pe care Mihai Stoica le-a avut în ultimele 24 de ore în social media, în scandalul lozincilor rasiste de la derby-ul FCSB - Rapid 3-3.
Într-o postare făcută luni, MM a minimalizat și justificat una dintre cele mai agresive scandări ale galeriei FCSB: „Am avut și vom avea mereu / Boală pe țigani / Ne p***m pe ei la infinit / M*** lui Rapid”. Președintele roș-albastru a scris că în „fotbal nu e xenofobie, la fotbal nu e rasism, la fotbal sunt porecle. Aurolaci, oi, câini, țigani” și că „folclorul” stadioanelor nu poate fi cenzurat, ci doar acceptat.
Poziționarea lui Mihai Stoica e demontată, frază cu frază, de președintele „ RomaJust”, o asociație care-și propune, printre altele, combaterea discriminării, sprijinirea grupurilor vulnerabile, a populației defavorizate și promovarea egalității.

Argumentele utilizate de MM Stoica în postarea de luni, în care oficialul a validat, indirect, manifestările discriminatorii ale suporterilor, sunt eronate, susține Eugen Ghiță în interviul acordat Gazetei, în care activistul abordează pe larg teme sensibile în societatea noastră, printre care și rasismul din galeriile românești.
În plus, Eugen Ghiță atrage atenția și asupra unui îndemn cu iz sexist folosit de Mihai Stoica pentru a încheia postarea de ieri: „Fiți bărbați!”. „Pot merge și către această masculinitate toxică, cu femeile puse la zid, dar putem merge și spre îndemnul «Nu vă speriați, sunt aici, continuați așa, faceți ce credeți în galerie și suportați orice consecință ca niște bărbați luptători». Aici bate dumnealui cu expresia «Fiți bărbați!»”, explică activistul.
„Sunt mesaje instigatoare, nici pe departe rasismul nu e un subiect fals!”
În dialog cu GSP.ro, Eugen Ghiță a filtrat mesajul oficialului de la FCSB. Activistul dezvăluie că va formula, în numele asociației pe care o conduce, o petiție prin care să semnaleze derapajul managerului general al campioanei.
Iată principalele concluzii trasate de Eugen Ghiță:
- „Noi luptăm pentru eliminarea acestui gen de mesaje. Ar fi un hate-speech, este un mesaj instigator la ură prin folosirea unor denumiri improprii atribuite unor echipe. El face referire chiar la început, că «nu avem probleme cu țiganii». Fiind un reprezentant al unui club, știe foarte bine că, în legislația română, folosirea acestui cuvânt nu mai este permisă în comunicările oficiale. Apoi face referire la «rom»”.
- Noi întotdeauna am mers, în campaniile noastre, către organisme naționale care pot reglementa aceste comportamente. Din nefericire, soluțiile la petițiile noastre vin foarte târziu. Tocmai de aceea, oamenii continuă să aibă un comportament de genul acesta pe stadioane.”.
- „Exemplul acesta cu «După 23 de ani, cupa vine la țigani»... În 1998, comparând cu 2025, nici nu exista Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. De asta intrarea României în Uniunea Europeană a adus anumite tratate din care România face parte. Nu putem să apelăm la trecut. Sunt mesaje instigatoare, care încurajează galeriile să nu țină cont de tot ce înseamnă «hate-speech», de tot ce înseamnă marginalizare și superioritate. Până la urmă, când te crezi diferit de cineva, absolut imediat îți vine și sentimentul de superioritate. Astfel, te comporți ca atare”.
- „Am postarea în față și nu putem să negăm xenofobia și rasismul din sport, de pe stadioane. Nici pe departe rasismul nu este un subiect fals. Trebuie să luăm atitudine, iar noi, ca Asociație a Juriștilor Romi, avem o monitorizare a presei, o monitorizare a rețelelor de socializare și, bineînțeles, a evenimentelor din sport. Am avut și o campanie, #ȘtirileNuAuEtnie, pe care am pornit-o în octombrie 2024. Încă suntem activi cu această campanie, noi preluăm orice derapaj și îl ducem în fața organismelor care reglementează. De exemplu, la CNCD”.
- „Faptul că ai prieteni, așa cum consideră dumnealui - că «am prieteni țigani» -, nu poate fi un argument în discursurile în care încearcă să justifice atitudini problematice. A avea prieteni într-o altă etnie nu înseamnă că nu ești rasist! Nu putem să mergem în direcția aceasta și să-l lăsăm pe acel om să spună ce vrea. Sunt reglementări, avem legislație, lucrurile ar trebui să fie controlate, mai ales la o echipă așa renumită, cu o astfel de galerie numeroasă. Lucrurile acestea nu trebuie să fie întărite”.
- „Noi susținem întotdeauna că autoritățile statului trebuie să intervină cu măsuri mult mai drastice. Legislația trebuie să se întărească, să avem măsuri coercitive mai aplicate. Cred că acesta ar fi un prim pas către o soluționare a acestor aspecte, ca lumea să meargă pe stadion indiferent de etnie și nimeni să nu se simtă marginalizat sau discriminat în niciun fel”.
- „Apelative din acestea precum acela «Fiți bărbați!»... Pot merge și către această masculinitate toxică, cu femeile puse la zid, dar putem merge și spre îndemnul «Nu vă speriați, sunt aici, continuați așa, faceți ce credeți în galerie și suportați orice consecință ca niște bărbați luptători». Aici bate dumnealui cu expresia «Fiți bărbați!»”.
- „Spune că în sport mai există și porecle. Da, dar acele porecle trebuie să fie altfel decât o referire la etnie”
- „Noi vom depune o petiție, prin Asociația RomaJust. Cred că dumnealui deja începe să-i acopere pe cei care au scandat, care nu-și vor corecta comportamentul și limbajul dacă «așa e dintotdeauna», așa cum justifică domnia lui. E timpul să înțelegem că rasismul de pe stadioane trebuie oprit, este vorba doar despre o competiție sportivă, nu despre o competiție între etnii sau, mai rău, între majoritari și etnii”.

- Conform romajust.org.ro, Eugen Ghiță a lucrat ca expert și coordonator în monitorizarea drepturilor omului, asistent social, facilitator comunitar, mentor și manager de proiect, în special în sectorul nonprofit, în cadrul unor proiecte derulate de ONG-uri precum: Centrul Cultural al Romilor „O Del Amenca”, Fundația Romani Criss, Fundația Floarea Ialomițeană, Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” etc., în domeniile drepturilor omului, antidiscriminare, servicii sociale, educație, campanii de informare privind accesul la educație, dreptul la cultură, locuire și păstrarea identității.
- Aceste proiecte au avut ca beneficiari minoritatea romă și categoriile sociale dezavantajate din România. Eugen Ghiță a absolvit Dreptul și are un masterat în Administrație Europeană, Instituții și Politici Publice.
Ce a postat Mihai Stoica
„SUBIECTUL RASISM PE STADION E FALS! Niciun stelist sau - mai nou - susținător al FCSB nu are vreo problemă cu țiganii sau - mai nou - cu rromii.
Mai mult decât atât, sunt foarte mulți suporteri de-ai noștri de etnie rromă, mult mai mulți decât rapidiști probabil. Eu am mulți prieteni țigani și n-am făcut niciodată vreo diferențiere între români și rromi, așa cum n-am făcut și nu fac între români și străini sau între caucazieni și afroamericani.
Am avut și vom avea mereu… În pădurea cu alune… Cine ține cu Steaua (ambele variante)... fac parte din folclorul galeriilor.
Țin minte când Rapid a câștigat Cupa în ‘98, rapidiștii cântau «După 23 de ani, cupa vine la țigani».
La fotbal nu e xenofobie, la fotbal nu e rasism, la fotbal sunt porecle. Aurolaci, oi, câini, țigani. Altfel, ce-am face cu Manchester United, Milan sau naționala Belgiei? Plus Kaiserslautern. Că e Post acum.
Sau ar trebui să facă vreo plângere Asociația Ornitologilor Britanici pentru că au înjurat cei de la Manchester cormoranii liverpoolieni?
Că repertoriul galeriilor conține multe invective nu e OK, prin urmare cine vrea să-și educe perfect copilul trebuie să-l țină departe de stadioane. Dar și de TikTok. Încetați cu mizeriile astea! Fiți bărbați!”

De ce MM Stoica greșește și scandarea este definiția rasismului:
- Multe persoane de etnie romă și organizații care îi reprezintă pe romi consideră termenul „țigan” ofensator și, în timp ce romii înșiși pot alege să se numească cum doresc, restul ar trebui să ia în considerare astfel de sensibilități;
- Cuvântul „tigan” este aproape întotdeauna folosit într-un context negativ, ca o insultă, folosit cu intenția de a răni sau de a ofensa;
- Romii sunt un grup minoritar marginalizat istoric. Deși romii sunt cel mai mare grup minoritar din România, ei sunt în același timp cel mai dezavantajat grup, atât din punct de vedere social, cât și economic.
- De-a lungul istoriei, s-au format prejudecăți rasiste, traduse în diferite proverbe, „folclor” - cum l-ar numi MM Stoica. Un exemplu reprobabil de proverb: „Nici răchita nu-i ca pomul, nici țiganul nu-i ca omul”;
- Sentimentul anti-roma al populației generale este rezilient în timp (comparat cu atitudinile negative față de alte grupuri minoritare) în România, nu există niciun motiv pentru a încuraja sau condiționa rostogolirea unor asemenea „porecle”.


