FOTBAL  »  LIGA 1  »  STEAUA

Dezbatere de week-end » Cătălin Ţepelin despre suporterii stelişti: "Cîţi mai sînt, cîţi vor rămîne?"

Articol de GSP - Publicat sambata, 22 octombrie 2011 00:00 / Actualizat sambata, 22 octombrie 2011 10:58

"Steaua acum, Steaua mereu". Totuşi, Steaua pînă cînd? Cît rezistă iubirea pentru un club? E o injecţie letală care ţine toată viaţa, vorba unui cetăţean miamez? Sau pasiunea se ofileşte fără fotosinteza pe bază de trofee?

E Steaua cea mai iubită echipă din România? De ani de zile, controversa asta dă savoare tuturor discuţiilor care se-nvîrt în jurul fotbalului de pe-aici. Care-ar fi farmecul fără rivalitate, fără ironii, fără vibraţia care îmbracă un derby, fără degetele încrucişate la partidele"celorlalţi"? Ar fi de preferat să nu sărim gardul spre tărîmul înjurăturilor, dar nu toţi au frîne bune şi minte destulă, vom verifica împreună lecturînd comentariile la articolul ăsta.

Revenim. Conform singurelor măsurători oficiale, adică două sondaje produse de institute specializate, da, Steaua e numărul 1 la suporteri. Nu avem alte surse ştiinţifice, dilema nu va fi lămurită de nici un recensămînt la scară naţională, aşa că va trebui să acceptăm acest reper ca fiind unicul valabil.

Iată sondajele despre care vorbeam:


Sondaj Gallup, 2003: "Care este echipa ta preferată?"

Steaua: 40%

Dinamo: 16%

U Craiova: 6%

Rapid: 5%

* Sondaj efectuat în noiembrie 2003, pe un eşantion de 1.025 de persoane. Marja de eroare e sondajului: plus/minus 3,1%


Sondaj IRES, 2009: "Care este echipa dumneavoastră favorită?"

Steaua: 44%

Dinamo: 16%

U Craiova: 8%

Rapid: 7%

CFR Cluj: 7%

Poli Timişoara: 6%

* Sondaj efectuat în septembrie 2009, pe un eşantion de 1.953 de persoane. Marja de eroare e sondajului: plus/minus 2,3%


Ei bine, Steaua va rămîne ever echipa cu cei mai mulţi simpatizanţi? Adică ne-ntoarcem la întrebarea de la început: rezistă iubirea pentru o echipă dacă nu e întreţinută cu performanţe?

Aşa ar trebui, să reziste. Asta e esenţa conceptului de suporter, nu? La bine şi la greu, mereu împreună. Nu mai ţii cu Steaua dacă se face de rîs prin campionat şi prin Europa? Numai ţii cu Poli Timişoara dacă Iancu sau FRF au dus-o iar pe coclauri, în B? Nu mai ţii cu Craiova dacă echipa a fost pulverizată, poate doar temporar? Nu mai ţii cu Dinamo dacă vinde Borcea jumătate de echipă? Nu mai ţii cu UTA dacă prima divizie e doar un vis? Nu mai ţii cu Rulmentul Alexandria dacă a ratat pentru al 17-lea an la rînd promovarea în B?

Sau ţii în continuare la echipă, dar nu îţi mai reglezi pulsul în funcţie de etape, transferuri şi goluri? Posibil să-ţi pese din ce în ce mai puţin, să nu te mai duci pe stadion, poate să te uiţi la meciuri mai rar. Dar poţi renunţa definitiv la ce ţi-ai tatuat în inimă?

Steaua, de exemplu, mai are un pic şi îşi frînge spinarea sub greutatea umilinţelor din ultimii 5 ani. Însă, întorcîndu-ne la sondajele de mai sus, poate să piardă o mare parte asusţinătorilor? Şi dacă da, cît de mare? Cifrele spun că aduna cam tot atîţia suporteri cît următoarele 5 echipe la un loc. E posibil să nu mai fie numărul 1 peste ceva ani?


Se spune că sufletul omului cîntăreşte 21 de grame, deci trebuie că Steaua e mai uşoară acum, după sute de scandaluri televizate în prime-time, după 5 sezoane de anonimat fotbalistic şi după o dezrădăcinare sfîşietoare, aka plecarea din Ghencea. Dar oare cît cîntăreşte sufletul unui suporter? E atît de uşor încît se poate ridica la comandă, lăsînd în urmă un trup vidat de pasiunea pentru o echipă? Şi, mai ales, ce pui în loc?

Playtech: BOMBĂ! Vicor Ponta, mesaj pentru români de pe patul de spital: 'Ar fi o lașitate din partea mea să tac'


Comentarii (139)
vairomania
vairomania  •  23 Octombrie 2011, 10:52

Câtă frustrare în majoritatea comentariilor, Doamne! E minim amuzant să constaţi că cei mai înverşunaţi sunt literalmente semianalfabeţi şi duc lipsă de minime posibilităţi intelectuale. Întrebare: motivul pentru care un comentariu e limitat la un anume număr de caractere îl constituie dorinţa de-a nu găzdui toate mizeriile verbale ale "comentatorilor" sau lipsa de chef/interes a moderatorului de-a citi şi raţionamente închegate şi fundamentate? P.S.: formulări precum " va rămâne EVER" şi "AKA" păstrează-le pentru mess sau facebook...

pifulet
pifulet  •  23 Octombrie 2011, 10:49

poate ajunge stoaia in B si atunci va creste nr simpatizantilor cu 1, recte eu. becali niciodata sa nu pleci de la stoaia si poate il chemi iarasi pe mitza.

vairomania
vairomania  •  23 Octombrie 2011, 10:39

Proporţiile se vor păstra, Steaua va avea tot atâţia suporteri cât următoarele 5-6 din clasament, singura diferenţa urmând a fi diminuarea substanţială a numărului total al suporterilor de fotbal.... Ar fi indicată o nuanţare: una e să fii suporter şi alta e să fii simpatizant. Steaua (sau oricare altă echipă din România) are, preponderent, simpatizanţi, motiv pentru care impactul negativ al performanţelor actuale ale echipei nu se regăseşte în scăderea numărului de simpatizanţi ba, din contră, se îngroaşă rândurile acestora prin "decăderea" multor suporteri la stadiul de simpatizanţi. FC Steaua S.A. de astăzi e o replică nefericită a ceea ce, în sufletele noastre, este STEAUA!

Vezi toate comentariile (139)
Comentează