FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

EXCLUSIV Dan Petrescu pleacă de la CFR Cluj! Îi ia locul lui Cosmin Contra?

Articol de , , - Publicat vineri, 15 noiembrie 2019 08:35

Dan Petrescu (51 de ani) și-a delegat agentul să-i caute un nou angajator. El simte că nu ar mai putea obține nimic în plus la Cluj și devine o soluție la îndemâna Federației, în situația în care Cosmin Contra ar rata calificarea la EURO 2020.  

În locul lui Dan Petrescu ar putea veni Dusan Uhrin, actualul antrenor al lui Dinamo. Uhrin are o clauză minusculă de reziliere cu clubul lui Ionuț Negoiță. 

Îl vrea ultima din Rusia 

Petrescu l-a împuternicit pe impresarul lui, Nicolae Pârnău, să-i caute alt loc de muncă din iarna aceasta. Există și cluburi din străinătate interesate de „Bursuc”, Federația nu ar fi singura soluție pentru el. Presa din Rusia a scris recent despre planul pe care l-ar avea Soci, de recrutare a lui Petrescu. E reală ideea conducerii de la Soci de a-l atrage pe tehnicianul român. Patronul clubului e Rotenberg, același care controla Dinamo Moscova în perioada în care Dan i-a condus pe alb-albaștri. 

Doar că Soci e ultima în clasamentul din Rusia și l-ar vrea pe Petrescu pentru salvarea de la retrogradare, un obiectiv care nu sună tentant, mai ales că ar fi vorba despre o misiune asemănătoare aceleia pe care Dan și-a asumat-o la precedentul „exit” de la CFR, când a mers la „lanterna” din China, Guizhou, tot cu scopul de a păstra echipa în prima ligă. Atunci nu a îndeplinit obiectivul, acum ar risca să-și mai treacă o retrogradare în CV. 

Ofertă gigantică și din Polonia!

În plus, antrenorul ar avea o ofertă clară și de la Legia Varșovia, echipa poloneză clasată în acest moment pe locul 1 în campionat. Dan Petrescu e ademenit cu un salariu de 45.000 de euro, dar antrenorul negociază ca în banii aceștia să nu fie inclus tot staff-ul său. Bonusurile polonezilor sunt impresionante: câte un milion de euro pentru campionat, grupele cupelor europene și primăvară!

La Cluj nu mai vrea 

Destinația lui Petrescu nu e clară, ceea ce înseamnă că Federația ar putea să profite de context. E clar numai că antrenorul își dorește să plece de la Cluj. Simte că a obținut deja maximum cu CFR, două titluri de campion și calificarea în grupele Europa League

Să continue în Gruia ar însemna doar să riște să coboare, ca rezultate. Formația lui e și acum prima în campionat, doar că s-a apropiat și FCSB, iar Craiova rămâne concurentă, chiar dacă oltenii au consumat în ultima vreme puncte în meciuri cu echipe mici.  

„Până acum nu au fost contacte concrete cu conducerea de la Soci, dar pentru Petrescu e interesantă oricare propunere din Rusia și o va analiza cu atenție. I-ar plăcea să se întoarcă acolo și să câștige trofee” - Nicolae Pârnău, impresarul lui Petrescu 

„Petrescu ar fi cel mai îndreptățit să preia postul de selecționer, dacă ar pleca acum Contra. Doar că e foarte greu pentru Federație să accepte ca Dan să lucreze și la CFR, și la națională, așa că el ar trebui să aleagă!” - Mirel Rădoi, selecționer România U21 

Înlocuitorul: Dusan Uhrin, de la Dinamo

CFR încearcă să anticipeze planul lui Petrescu și are în vedere un nou antrenor. Prima idee a conducerii: angajarea lui Dusan Uhrin. Cehul are contract cu Dinamo, însă acordul lui cu „câinii” e foarte ușor de rupt. Clauza de reziliere valorează numai 15.000 de euro, o sumă pe care ar putea-o plăti și Uhrin, nici nu ar fi nevoie să intervină CFR sau vreun alt club. 

De ce a acceptat Negoiță condiția care arată acum ca una dezavantajoasă? Fiindcă astfel de clauze sunt legale numai dacă funcționează reciproc, adică patronul lui Dinamo a știut că trebuia să-i achite tehnicianului aceeași sumă pe care ar fi plătit-o el dacă ar fi plecat din propria inițiativă. 

Un preț de 100.000 de euro, să spunem, pentru plecarea lui Uhrin la alt club ar fi impus achitarea aceleiași sume dacă Negoiță ar fi hotărât la un moment dat să-l demită pe Dusan.  

I-a refuzat în 2017 

Petrescu a mai fost ofertat în urmă cu doi ani, când a ales să continue la CFR. Federația a anunțat în public negocierea cu Dan, apoi l-a angajat pe Contra, când a devenit clar că „Bursucul” refuzase propunerea. Nu au mai existat de atunci tratative, deși Dan a și plecat de la Cluj pentru o vreme, a mers în campionatul chinez.  

El a comentat recent despre posibilitatea de a fi selecționer: „Și dacă aș fi fost în locul lui Contra și aș fi calificat naționala la Euro, tot m-ați fi criticat! Asta se întâmplă întotdeauna în România, lumea nu e mulțumită, orice s-ar întâmpla!”. 

Puține soluții pentru FRF 

Intenția lui Petrescu de a pleca de la CFR constituie o ocazie pentru FRF, din moment ce instituția nu are o alegere clară pentru înlocuirea lui Contra, în cazul în care acesta nu câștigă meciul cu Suedia și ratează, astfel, calificarea la Euro. Cosmin a anunțat că ar mai rămâne să conducă naționala și în barajul din Liga Națiunilor, numai că acordul lui cu FRF va expira în decembrie, deci ar trebui să-i fie oferită prelungirea contractului pentru continuarea misiunii.  

Surse din Federație susțin că nici nu ar mai fi numele lui Contra printre acelea luate în calcul pentru baraj. Antrenorii români importanți au contracte: Olăroiu, Răzvan Lucescu, Boloni, Hagi. E liber doar Mircea Lucescu, 74 de ani, și ar mai fi o soluție promovarea lui Rădoi de la „tineret” la seniori.  

Ca antrenor, Petrescu are 568 de meciuri 
- 16 ani și jumătate ca „principal” 
- o medie de peste 34 de meciuri pe an 
- a pregătit nu mai puțin de 12 echipe 
- a antrenat în 6 țări: România, Polonia, Rusia, Qatar, Emirate, China 
- a fost pe două continente: Europa și Asia 

A cucerit 8 trofee 
- 3 titluri de campioană, două cu CFR Cluj și unul cu Unirea Urziceni 
- 1 Cupa Chinei, cu Jiangsu Suning 
- 1 Supercupa României, cu ASA Tg. Mureș 
- 3 titluri de cel mai bun antrenor în Ancheta Gazetei Sporturilor: 2008, 2009 și 2011 

Alte performanțe ca antrenor 
- a făcut 8 puncte cu Urziceni într-o grupă de Champions League, unde s-a duelat cu Sevilla, Rangers și Stuttgart 
- a calificat-o pe Urziceni în primăvara Europa League 
- a calificat-o pe CFR în grupele Europa League 
- a promovat-o pe Kuban Krasnodar în prima ligă din Rusia 

48%din meciurile pe care Petrescu le-a avut în calitate de antrenor, 274 din 568, au fost pe banca unor formații din România

9 trofeea cucerit Dan ca jucător, 5 cu Steaua (3 titluri și două Cupe ale României), restul cu Chelsea (Cupa Cupelor, Supercupa Europei, Cupa Angliei și Cupa Ligii Angliei)

4 turnee finaleare în CV Petrescu: două Mondiale (1994, 1998) și două Europene (1996, 2000)

95 de selecțiia bifat Petrescu în națională. E pe locul 6 all-time, după Dorinel Munteanu (134), Gică Hagi (124), Gică Popescu (115), Răzvan Raț (113) și Ladislau Boloni (102)

VEZI ȘI:

EXCLUSIV O nouă putere în Liga 1?! Poli Iași negociază acum cu un consorțiu german, iar din vară se pregătește să fie preluată de doi americani!

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (60)
408633622630221
Ducu Tudor  •  16 Noiembrie 2019, 18:07

Fără discuție , Dan este un antrenor formidabil , vorbesc rezultatele !

mioriticul
mioriticul  •  16 Noiembrie 2019, 17:07

O știre pentru gigisti. Făcută de gigisti.

dinamo100
dinamo100  •  16 Noiembrie 2019, 15:11

Eu nu inteleg cum un antrenor semneaza un contract ferm, iar peste cateva luni declara ca vrea sa plece fiindca "nu ar avea ce performante sa mai faca la CFR"?!!! Sau sunt pur si simplu baliverne decpresa ca multe altele...

Vezi toate comentariile (60)
Comentează