FOTBAL  »  Superliga  »  DEZVĂLUIRI GSP

EXCLUSIV Descoperire șocantă! La 6 ani de la tragedia din „Colectiv”, Arena Națională nu respectă normele de siguranță la incendiu

Așa arată etichetele lipite pe toate stingătoarele de incendiu de pe Arena Națională +27   FOTO
Așa arată etichetele lipite pe toate stingătoarele de incendiu de pe Arena Națională

Articol de , , , - Publicat luni, 02 august 2021 07:00 / Actualizat luni, 02 august 2021 10:39

Toate stingătoarele din interiorul stadionului sunt în afara perioadei de valabilitate a verificărilor periodice obligatorii ♦ Pe etichetele acestora apare ca dată de expirare luna iunie 2021, iar din iulie s-au disputat meciuri în Supercupă, în Liga 1 și în Conference League ♦ Hidranții din stadion au avut ultima verificare cu mai bine de 7 luni în urmă

Situație uluitoare la cel mai mare stadion al României. Arena Națională e funcțională și a găzduit meciuri pe tot parcursul lunii iulie, deși nu respectă normele ISU în vigoare! GSP a descoperit că extinctoarele care sunt în interior se află în afara perioadei de valabilitate a verificărilor periodice obligatorii.

Fotografiile realizate de Gazetă demonstrează că ultimele verificări făcute la toate stingătoarele de incendiu de pe Arena sunt din luna iunie a anului trecut, iar conform etichetelor aplicate pe acestea, termenul de valabilitate expiră după un an. Deci în iunie 2021! Lună în care s-a desfășurat Campionatul European, iar Bucureștiul a găzduit nu mai puțin de 4 confruntări.

+23 FOTO

600 de extinctoare pe Arena Națională

În luna iulie s-au disputat nu mai puțin de 5 partide: Supercupa României și câte două jocuri acasă pentru FCSB și Rapid. Ultimul meci a avut loc vinerea trecută, Rapid - Farul 0-0. Primăria Municipiului București a încheiat un contract cu firma Fire & Rescue Services, în baza căruia aceasta trebuia să se ocupe de verificare și validarea, conform normelor ISU, pentru stingătoarele respective.

În interiorul Arenei Naționale se află în jur de 600 de stingătoare. Reprezentanții firmei au fost căutați la telefon de GSP, însă aceștia n-au răspuns.

E extrem de ciudat că pe foarte multe stingătoare de incendiu există aplicată și o altă etichetă adezivă, care are ca dată aprilie 2018, cu valabilitate până în martie 2019. Aceste verificări au fost făcute de o altă firmă, care avea contract la vremea respectivă cu Primăria Capitalei, SC Gecomar '60 Exim SRL din București.

Zona pompierilor blocată de lămpile de gazon

Expirarea valabilității stingătoarelor de incendiu nu e singura anomalie de la Arena Națională, din perspectiva respectării normelor ISU. Punctele PSI (Prevenirea și stingerea incendiilor) arată deplorabil. Nu sunt dotate cu absolut nimic, ușile sunt rupte, doar pânzele de păianjeni sunt prezente și două lăzi de nisip, fără alte ustensile necesare.

În plus, zona de acces rezervată mașinilor de pompieri, care e marcată special și care chiar poartă un anunț mare că nu trebuie blocat spațiul respectiv, e ocupată: acolo sunt depozitate lămpile care ajută gazonul la procesul de fotosinteză. Chiar și verificarea hidranților a fost efectuată anul trecut, prin intermediul Companiei Municipale Energetica București.

+23 FOTO

Conform legislației în vigoare, niciun eveniment, indiferent că e sportiv sau de altă natură, nu poate fi găzduit de o clădire dacă aceasta nu respectă toate normele Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Iar aceste legi au fost înăsprite după tragedia de la Colectiv, care a avut loc în toamna lui 2015! 

44.000 de spectatori au fost pe Arenă în iulie

DatăMeciSpectatoriCompetiție
10.iulCraiova - CFR 0-0, 4-2 la penalty-uri4.500Supercupa României
17.iulRapid - Chindia15.000Liga 1
22.iulFCSB - Șahtior Karagandî 1-05.800Conference League
25.iulFCSB - Craiova 4-110.100Liga 1
30.iulRapid - Farul 0-08.250Liga 1

ANCHETĂ » Societatea e implicată într-un scandal de proporții

Firma Fire & Rescue Services, responsabilă de verificarea stingătoarelor de incendiu de la AN, a fost acuzată într-un dosar instrumentat de procurori, că, printre altele, bifa fictiv anumite verificări ale echipamentelor de protecție

În luna aprilie a acestui an, firma Fire & Rescue Services, care prestează servicii de verificare și întreținere a echipamentelor de stingere a incendiilor, a ajuns în vizorul oamenilor legii. Confom anchetatorilor, societatea, care a încheiat, începând cu 2019, contracte cu instituții publice și private de interes național, serviciile prestate nu erau conforme cu legile în vigoare. Pentru fiecare verificare administratorul încasa între 250 de lei şi 500 de lei.

Totul era însă bifat fictiv, acuză anchetatorii. Aparatura, care trebuia să salveze vieţi, era în realitate expirată. Dosarul penal are ca obiect infracțiunile de înșelăciune, evaziune fiscală, spălare a banilor, complicitate la spălarea banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. În baza contractelor, ar fi avut obligația să presteze servicii de mentenanță (verificare, încărcare, reparare) a echipamentelor de protecție (extinctoare, hidranți), doar că aceste servicii s-ar fi realizat fără verificarea efectivă a bunei funcționări, astfel s-ar fi înlocuit sigilii, etichete de conformitate și de valabilitate.

Descoperire șocantă! La 6 ani de la tragedia din „Colectiv”, Arena Națională nu respectă normele de siguranță la incendiu

Conform unui comunicat al Poliției Române:

Gravitatea este dată de amploarea actelor materiale care vizau inclusiv spitale, școli, unități militare, penitenciare, sedii ale unor instituții publice, stații de alimentare cu carburant, companii de transport public, companii de transport aeriene, companii de producere a energiei termice, electrice și nucleare, combinat chimic etc

În luna aprilie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice, au efectuat 218 percheziții domiciliare, în București și în 28 de județe, la persoane bănuite de comiterea infracțiunilor menționate mai sus.

1.500 de contracteare firma Fire & Rescue Services, încheiate prin SICAP, la diverse spitale, unități de învățământ, militare etc

FINANCIAR » Cifre uluitoare: 2,8 milioane venituri! Profit: 1,5 milioane de euro

Conform Ministerului Finanțelor, societatea este înființată în anul 2014, cu sediul în municipiul București, sector 3, pe aleea Barajul Lotru. Capitalul social este de 400 de lei. Asociat unic este Gheorghe Tomescu, fiind inclusiv administratorul societății. Fire & Rescue Services se ocupă de "Activităţi de luptă împotriva incendiilor şi de prevenire a acestora", conform codului CAEN. Pentru anul 2020, firma a raportat 65 de angajați, iar balanța indică cifre incredibile. La venituri de 2,8 milioane de euro, a reușit un profit uluitor: de aproape 1,5 milioane de euro, ceea ce înseamnă un procent de peste 50% față de venituri, total atipic chiar și pentru cele mai mari și mai profitabile companii din România. 

+23 FOTO

INCIDENT » Patronul a omorât un om

Gheorghe Tomescu, cel care conduce firma Fire & Rescue Services, e fost polițist și a fost condamnat la 9 luni de închisoare pentru ucidere din culpă și părăsirea locului accidentului. În octombrie 2020, comisarul șef de atunci a lovit un bărbat pe trecerea de pietoni și apoi a fugit de la locul faptei. Tomescu se întorcea de la o nuntă de la Bistrița Năsăud și, în drumul spre Gherla, unde locuia, a lovit un pieton, apoi a dispărut. Victima era un bărbat de 39 de ani care n-a mai răspuns manevrelor de resuscitare și a murit.

Descoperire șocantă! La 6 ani de la tragedia din „Colectiv”, Arena Națională nu respectă normele de siguranță la incendiu
Captură Pro TV

Conform Antena 3, potrivit localnicilor, Tomescu ar fi revenit cu maşina - un Audi argintiu - după câteva minute de la accident, pentru a-şi căuta numărul de înmatriculare, dar a făcut cale întoarsă, când a văzut mulţimea adunată la locul tragediei. Plăcuța de înmatriculare a fost găsită de oamenii legii, pe baza căreia a fost identificat imediat. 

Când a fost găsit la domicilul său din Gherla, Tomescu a refuzat să sufle în fiolă pe motiv că a consumat băuturi alcoolice după producerea accidentului. Poliţistul a motivat fuga de la locul faptei nu prin faptul că ar fi fost sub influenţa alcoolului, ci pentru că s-ar fi speriat. La scurt timp după accident, Gheorghe Tomescu a demisionat din funcţia avută, iar dosarul i-a fost mutat de Cluj la Judecătoria Beclean, unde magistraţii au fost indulgenţi cu el şi l-au condamnat la doar 9 luni de închisoare. 

Ce înseamnă inspecție fizică a unui stingător?*

  • mâner acționare/transport (pentru mișcare liberă, fără blocare)
  • sigiliu și prinzător sigiliu (pentru îndoituri și mișcare liberă, fără blocare)
  • cilindru (pentru adâncituri, lovituri, zgârieturi, rugină, coroziune)
  • manometru (fiind un dispozitiv analog, trebuie tapat ușor pentru a nu fi blocat)
  • duză furtun sau orificiu evacuare (pentru mizerie, praf sau păianjeni)
  • verificare element stingere: miros, culoare/luciu, textură/consistență, impurități
  • verificare elemente interioare: sistem acționare, piston/arc piston, butelie interioara, tub evacuare
  • verificare recipient la presiune
  • conform celor de la Fire & Rescue Services

PROBLEME » Închisă în 2015 fiindcă n-avea avize ISU

Stadionul a fost printre victimele de lux dintre clădirile, cluburile și alte stabilimente care s-au dovedit a fi în afara normelor ISU, fapt constatat la controalele realizate după ceea ce s-a întâmplat în cazul Colectiv, din toamna lui 2015. La scurt timp după tragedia din clubul bucureștean, Arena Națională a fost închisă intempestiv fiindcă nu avea autorizarea ISU. Acest lucru s-a petrecut la jumătatea lunii noiembrie. Arena a fost ulterior inspectată și a fost nevoie de 5 luni pentru a reintra în cadrul legal. Primul meci, după redeschidere, s-a disputat la 5 luni de la momentul în care porțile fuseseră blocate.

CITEȘTE ȘI

EXCLUSIV Cristi Săpunaru a răbufnit la adresa lui Becali: „Eu, blatist?! Dacă el a jucat fotbal înainte, știe mai bine ca mine”

EXCLUSIV Dezvăluiri incredibile » Cum l-a furat Gigi Becali pe Andrei Vlad: datorie achitată la cămătari!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (13)
ripensistu
ripensistu  •  02 August 2021, 18:02

Respect Goodbye To Gravity.

cornelcc
cornelcc  •  02 August 2021, 15:01

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

sibelius
sibelius  •  02 August 2021, 12:46

Astept articolul lui nea Ovidiu in care sa ceara demisia lui Radoi ca nu a verificat stingatoarele!

Vezi toate comentariile (13)
Comentează