FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

EXCLUSIV Edi Iordănescu spune lucrurilor pe nume: "Doar atât îi urez domnului Mureșan!"

FOTO: Raed Krishan +2   FOTO
FOTO: Raed Krishan

Articol de , - Publicat joi, 09 august 2018 09:00

Edi Iordănescu, fostul antrenor al CFR-ului explică modul în care s-a despărţit de echipă, cine i-a atras pe fotbalişti în hotărârea de a fi debarcat şi de ce Ioniţă l-a şocat la revenirea din vacanţă.

- Domnule Iordănescu, când ați acceptat oferta CFR-ului n-ați știut că sunt două tabere în club?
- Adevărul e că inițial refuzasem... Și asta s-a și făcut public în momentul respectiv. Știam de anumite probleme. Aveam informații, aveam și o propunere din Turcia venită prin intermediul lui Giovanni Becali, care mă pusese pe gânduri. Știam că va fi un context foarte greu, cu o echipă venită după o performanță importantă, cu foarte puțin timp la dispoziție pentru a pregăti un an competițional infinit mai greu și mai încărcat, cu o echipă cu o medie de vârstă foarte ridicată, consumată fizic și mental.

- Totuşi, o echipă cu care s-a câștigat campionatul în România.
- Da, dar era stoarsă! Dacă în România cu un joc la săptămână poți gestiona într-un anumit fel lucrurile, cu jocuri la 3 zile și cu o competiție europeană la mijloc, care cere altă energie, nu putea să fie ușor. Nu mai vorbim de stilul de joc pe care voiam să-l schimb după viziunea mea. Dar aceste lucruri cereau timp și răbdare. Inclusiv reenergizare, revitalizarea echipei. Nimic bun nu se realizează de pe o zi pe alta. Sunt etape...

- Și, până la urmă, ați acceptat oferta pe care CFR-ul v-a făcut-o.
- Am ales să dau curs ofertei în special pentru cel care m-a adus la CFR Cluj: Marian Copilu. Am găsit în el un om deosebit, un manager extrem de inteligent și competent și o persoană care arăta o încredere necondiționată în mine. Asta m-a făcut să mă întorc, să accept și să-mi asum tot contextul. În plus, am crezut foarte mult în valoarea jucătorilor.

- Ce fel de relație ați avut cu Nelu Varga, patronul clubului?
- O relație normală până înainte de plecare. Nu cred că a fost nici mai mult, nici mai puțin decât e nevoie într-o relație patron-antrenor. Am cerut de la început sprijin, susținere! Am spus că pot construi o echipă solidă și în plan european, dar am nevoie de consecvență în decizii și echilibru transmis de sus. A investit foarte mult și eu știu să respect asta. Dar sunt niște lucruri pe care le-am văzut diferit în final.

- Adică?
- Eu îl consider pe Varga un om inteligent și cu caracter. Însă în ceea ce mă privește, s-a pripit! În plus, indiferent de numele antrenorului, nu poți să îl evaluezi împreună cu jucătorii. În fotbal trebuie să existe reguli și ierarhii. CFR are jucători de valoare și de caracter, însă nu îi poți pune în situații în care ei să se implice în deciziile clubului! Ei trebuie să muncească și să rămână focusați pe activitatea lor.

- Gazeta Sporturilor a scris că, la pauza meciului cu Malmo, din lojă v-au fost comandate două schimbări pe care ați refuzat să le faceți.
- Eu nu o să vorbesc niciodată despre lucruri intime din vestiar! În viața unei echipe se întâmplă multe lucruri... E important să știi să le gestionezi. Nu vreau să comentez mai mult.

- De ce ați acceptat să primiți mai puțin din clauza de reziliere decât suma prevăzută în contract?
- Într-un contract pe care antrenorul îl semnează există obligații, dar și drepturi. În final, după ce s-a produs ruptura la nivelul conducerii, mi s-a propus să continui. Și mi s-a garantat susținere! Dar din punctul meu de vedere nu mai exista posibilitatea de a mă întoarce. Ruptura era produsă. Motivele pentru care nu mai puteam reveni erau multiple. Chiar dacă venisem să antrenez CFR și nu să fac parte din tabere, era clar că fusesem adus de o echipă managerială în frunte cu Copilu, Mara, Bilașco, care credea în mine și mă susținea. La fel, și eu am crezut sută la sută în acei oameni care au demonstrat că pot face performanță, că sunt competitivi. Asta nu mă transformă într-o persoană mai puțin volubilă sau într-un antrenor mai puțin competitiv. Puteam colabora fără probleme cu oricine la nivel de conducere, atât timp cât nu îmi erau călcate în picioare valorile sau principiile. Dacă clubul a decis îndepărtarea mea, atunci acest lucru s-a realizat în anumite condiții. Decizia inițială nu mi-a aparținut. Eu doar am refuzat să revin. Despre condițiile despărțirii nu pot să vorbesc public pentru că sunt lucruri supuse discreției. A fost decizia unilaterală a clubului, într-un final.

- Știați că și Dan Petrescu a fost la un pas să fie dat afară de la CFR? A recunoscut într-un interviu acordat Gazetei după ce-a câștigat campionatul.
- Am auzit ceva, totul e posibil. Până la urmă, am văzut că și Dan a spus asta public. Nu era normal să se întâmple așa ceva. Și pentru club a fost bine că nu s-a întâmplat. Eu i-am spus patronului în față, înainte să plec, că sunt dispus să dau înapoi banii din contract pe tot anul dacă nu iau campionatul! Dar pentru Europa ai nevoie de altceva! Îți trebuie alt elan, altă energie, altă forță, alt profil de echipă. Din păcate, vara a fost foarte scurtă și toți jucătorii aduşi au venit foarte târziu. Din motive diverse. De-aia nici nu-i puteam folosi foarte mult pe început de sezon și erau în urmă cu pregătirea. Aveam nevoie de timp pentru integrare.

- Credeţi că au existat jucători care au complotat împotriva dumneavoastră?
- Refuz să cred așa ceva! Nu ar fi avut motive!

- Au mai fost antrenori la CFR care după câteva etape s-au lovit de așa ceva. Rednic a plecat după patru etape, Cadu ceruse demiterea lui.
- Eu am cerut disciplină și am acordat respect. Noțiunea de fotbalist valoros și profesionist, în viziunea mea, înseamnă să ai un caracter și un comportament de top. Pe lângă calitățile fotbalistice. Mi-am dorit o schimbare de stil, de abordare. Am vrut să construiesc o echipă mai focusată pe un joc ofensiv, pe un joc mai elaborat, pe posesie. O echipă mai activă și mai dinamică. Toți vorbeau de ritmul de joc, iar asta vine din profilul jucătorilor. De asta am dorit să aducem și ceva sânge proaspăt.

- Ați intrat și într-un vestiar cu foarte multă experiență.
- Dar jucătorii cu experiență aveau rolul lor! Nu mai puteam vorbi de un an competițional similar cu sezonul trecut. Trebuia să mergem la alt nivel, altă dinamică, alt ritm. În plus, nu mai erau jocuri la o săptămână. Dan a făcut o treabă extraordinară, dar cu o selecție concentrată pe impact imediat. Eu am vrut să păstrez tot ce era bun, să consolidez și să schimb profilul într-unul cu bătaie pe teren mediu-lung. Să construiesc un grup care să ducă 3-4 ani. Dar lumea trebuie să înțeleagă că asta nu se poate face brusc! Toate obiectivele importante erau imediat, în patru săptămâni, la debutul de sezon: Supercupa, Liga 1, Champions League... Trebuia să fiu conservator la început, pentru că acel grup câștigase campionatul.

- Lumea fotbalului l-a bănuit pe Culio că a avut un cuvânt greu de spus.
- Culio? Ha, ha, ha! E un jucător valoros, care are un temperament foarte puternic, cu personalitate, dar pentru echipă. Culio nu se ocupă și nu s-a ocupat niciodată cu așa ceva! Am avut o relație foarte bună cu el. Cum, de altfel, consider că am avut cu tot grupul. Sunt mulți băieți extrem de inteligenți și de caracter la CFR Cluj.

- E rău să antrenați o lună și să câștigați 400.000 de euro?
- Nu comentez suma! Ce pot spune este că îmi doresc să fac carieră și aspectul financiar a mers mereu în plan secund. Îmi doresc să fac bani producând performanță. Nu din clauze de reziliere. Oricum, a fost foarte clar că nu latura pur fotbalistică a dus la îndepărtarea mea. Au primat alte lucruri.

- Ce diferențe sunt între Nelu Varga și Gigi Becali?
- Sunt diferiți, fiecare are atuurile lui. Nu îmi permit să-i compar pentru că nu e treaba mea.

- Regretați acum că ați acceptat oferta CFR-ului din vară?
- La ce m-ar ajuta? Mă uit în față! Sunt suficient de matur și de puternic să trec peste și nu am nevoie să mă compătimească nimeni!

- Ce ați învățat din această experiență?
- Înveți din orice! Inclusiv din greșeli. Doar că în cazul meu, nu cred că am greșit. Până la urmă, am gestionat bine o perioadă de pregătire foarte scurtă, am câștigat o Supercupă pe terenul adversarului și am pierdut un meci dintr-o greșeală personală. Calificarea nu era ratată... Ce puteam să-i reproșez eu lui Arlauskis când venea după un an extraordinar și în care a fost absolut decisiv în câștigarea campionatului? Un portar foarte valoros, unul din cei mai buni străini veniți în România. Dar acel joc cu Malmo era de 0-0 în condiții normale.

- De ce Alex Ioniță II n-a jucat nici la dumneavoastră, după ce nu jucase nici la Dan Petrescu?
- Eu nu am vrut să vorbesc public despre Alex pentru a nu-l expune. Însă am văzut că a făcut-o el. Atunci nu am de ce să mă mai feresc. A venit la pregătire cu 5 kilograme și jumătate în plus. A suferit foarte mult la pregătire. A suportat-o foarte greu. Chiar dacă intensitatea și volumul au fost la nivel mediu. Calendarul a fost foarte agresiv, a trebuie să mă adaptez cu metodica de lucru. Când am debutat oficial în competiție, el încă nu era la un nivel optim. Am vrut să nu-l expun și să-l reintroduc treptat. E un jucător pe care îl știam foarte bine din trecut și știam cum să lucrez cu el. Din toate punctele de vedere, sunt sigur că-și va reveni, pentru că e valoros. Are potențial incredibil! Și mai sunt și alți jucători tineri acolo care au potențial foarte bun: Manea, Costache, Mailat, Păun, Rus, Andrei Radu.

- Dacă Nelu Varga v-ar propune peste o lună să vă întoarceți la CFR, ați accepta?
- Nu știu... Nu îmi place să discut ipotetic. Eu am preluat un proiect din mers și știu că, în timp, jucătorii s-ar fi aliniat la pretențiile mele. Sunt jucători profesioniști acolo. Dar e mult mai ușor când faci tu selecția și când jucătorii știu că tu i-ai dorit și adus. Gradul de disponibilitate e cu totul altul. Dan i-a adus pe majoritatea și un an au dat totul. Odată cu venirea mea, intram într-o altă etapă.

- Aveți să-i reproșați ceva lui Iuliu Mureșan?
- Îi urez doar atât: baftă! 

"Când am fost ofertat de CFR, eu am cerut clauză de reziliere de un milion de euro! După negocieri s-a ajuns la o sumă mai mică"Edward Iordănescu

"În general, eu în trecut am format și reformat echipe, dar asta nu înseamnă că nu pot lucra și cu un lot deja format. La CFR nu am apucat"Edward Iordănescu

3
meciuri a stat Iordănescu jr. pe bancă la CFR: 1-0 în Supercupa cu Craiova, 1-1 cu Botoşani şi 0-1 cu Malmo

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (9)
1320590467969555
Alex Slaniceanu  •  09 August 2018, 20:11

Penibili, atat cei de la gsp, care fac din demiterea unui incompetent un mare capat de tara, cat si inculpatul, antrenorasul de 3 lei care a facut 400.000 de euro intr-o luna. Traim intr-o lume nu neaprat nebuna cat *** rau de tot daca un neica nimeni se duce la plimbare pe undeva o luna, nu face mai nimic si ia atatia bani. Si practica asta perversa se practica peste tot mai putin acolo unde se munceste cu adevarat. De ce nu iau si eu 400.000 de euro daca sunt dat afara de la job? Sau tu, care citesti? Sau tu care ma banezi aiurea pentru cuvinte obscene, cica. Cat despre slugi si campionate luate aiurea, in ultimii 20 de ani Romania n-a avut nicio campioana adevarata care sa fi luat campionatul de una singura. Chiar si in Anglia a existat o mare lehamite nationala pe echipele care jucau cu Leicester pentru ca toata natia aia se saturaserea de granzi si doreau in sfarsit sa se intample si altceva. Iordanescu n-are fata de antrenor de echipa din primele 5 ale campionatului, asta e adevarul. Dar bag mana in foc ca si el stie asta ;)

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

raikkonen79
raikkonen79  •  09 August 2018, 16:03
Postat de dinamo_fan pe 09 August 2018, 15:28

in timp ce toti isi dadeau viata cu steaua. vedem si anul asta...Iasi, Botosani :)). conspiratie nationala nu altceva !

Esti absurd. Iasiul a pus mereu probleme cu FCSB. Acum, ca au facut un meci slab, ii treci in randul blatistilor. Totusi este o echipa net inferioara valoric. Inteleg suspiciunile in cazul Botosaniului chiar daca nu subscriu parerii generale. Pana la urma, Botosani a mai facut cate un egal cu FCSB spre deosebire de Voluntari care nu au luat niciodata vreun punct cu Dinamo. Nu suspectez neaparat pe Voluntari de ceva...mai ales ca prin intermediul conducerii, par a fi mai degraba in sfera de influenta a FCSB-ului. E doar un contraexemplu relevant la cazul Botosaniului.

dinamo_fan
dinamo_fan  •  09 August 2018, 15:28
Postat de florar pe 09 August 2018, 13:22

Echipa CFR poate fi foarte performanta daca in campionat sunt echipe care o sustin...Una un meci intreg nu a atacat poarta clujeana desi rupsese norii la Craiova ,alta a tacut cand a fost dezavantajata clar cand un jucator a fost penalizat cu penalty pentru ca mingea il lovise in emblema...altii au acceptat ca un executant de penalty sa aiba jucator la presing...

in timp ce toti isi dadeau viata cu steaua. vedem si anul asta...Iasi, Botosani :)). conspiratie nationala nu altceva !

Vezi toate comentariile (9)
Comentează