FOTBAL  »  Superliga  »  DEZVĂLUIRE

EXCLUSIV Mărturie șocantă: “Ca să joc, Reghe mi-a cerut să semnez cu Anamaria Prodan, plus 25 la sută din contract. I-am refuzat și a trebuit să plec” + cum reacționează soții Reghecampf

Articol de - Publicat miercuri, 23 ianuarie 2019 10:54

Alin Stoica e un fundaș central controversat, în vârstă de 32 de ani, care a jucat în carieră la Astra, Petrolul, CS Otopeni, Concordia Chiajna sau ASA Târgu Mureș. Recent, el a devenit cunoscut după ce a admis că a trucat meciuri amicale în Cipru, deghizat în arbitru.

Când reporterul Gazetei s-a întâlnit cu Stoica pentru a discuta despre o rețea internațională controlată de mafia asiatică a pariurilor - investigația a fost publicată în decembrie ca parte din seria Football Leaks (citește episodul 1 și episodul 2 aici) - , jucătorul și-a povestit întreaga carieră.

Un episod controversat în 2012

Pe lângă mărturia că a fost implicat în trucarea de meciuri, a dezvăluit un episod petrecut în 2012, pe când juca în Liga 1 la Concordia Chiajna.

După un tur dezastruos de campionat, conducerea l-a numit antrenor pe Laurențiu Reghecampf și manager general pe soția acestuia, impresara Anamaria Prodan Reghecampf.

Jucător important în tur, Alin Cristian Stoica a intrat rapid în conflict cu cei doi din cauza banilor:

“Aveam un contract care se mărea dacă promovam, negociat de mine când eram în Liga 2. 1750 de euro pe lună la Liga 2, dar s-a mărit cu 60% după promovarea în Liga 1.

Apoi, au venit Reghe cu Ana. Reghe ne-a luat pe fiecare în parte: «Alin, am văzut meciul tău cu CFR Cluj (n.red. - Alin Stoica a jucat prost și a fost schimbat în prima repriză de Laurențiu Diniță). Nu e nicio problemă. Se întâmplă oricui. Eu mă bazez pe tine».

I-am zis că vreau să rămân. El mi-a zis că mai trebuie să vorbim și cu Ana care era plecată nu știu unde”.

alin stoica l playing for chiajna against petrolul
Alin Stoica (stânga), în tricoul Concordiei Chiajna, în Liga 1

La întoarcerea impresarei, povestește Stoica, discuția a avut loc în trei:

“M-au chemat în birou la ei și ce mi-au propus nu mi-a convenit. Comisioanele pe care le voiau erau mari. Voiau bani din contractul negociat de mine. «Cum să-ți dau atât!? Poți să-ți dau 10 la sută. Voiau mult».

Ca bani, însemna 25 la sută din contract. Eu le-am zis că e foarte mult: «Puneți-vă voi 10 la sută peste banii din contract și luați-i voi, nu am o problemă cu asta. Dar nu-mi cereți din banii mei, ăsta e un contract negociat de mine».

Voiau banii să semnez cu Ana și să joc. Am refuzat, dar ei au zis că nu pot rămâne: “Nu se poate decât așa”.

Marginalizat la echipa a doua

Din cauza refuzului, Alin Stoica spune că a fost trimis la echipa a doua:

“Clubul avea să-mi mai dea bani de la promovare, era un bonus de 15.000 de euro dacă jucam toate meciurile. Eu, Niță și Adi Popa jucaserăm în toate. Luasem 5.000, mai aveam de primit câte 10.000 de euro. Reghe mi-a zis: “Uite cum facem, dacă vrei să pleci liber, renunți la ăștia 10.000 de euro! Și să mai aduci 20 la sută în plus ca să pleci liber. Adică încă vreo 2.000-3.000 de euro să aduc eu la club”. Am început să râd. Ei aveau să-mi dea bani, dar încercau să-mi ia bani”.

Stoica spune că, în urma acestui discuții, atitudinea lui Reghecampf față de el s-a schimbat radical:

“Mi-a zis că din momentul ăla nu se mai bazează pe mine. Îmi vorbea îngâmfat. I-am zis că nici eu nu vreau să lucrez cu el. Bine, am făcut multe greșeli, nu cred că trebuia să-i spun asta.

M-a trimis la echipa a doua, am făcut antrenament o săptămână. M-au pus să mă antrenez singur când ploua afară torențial, aveam apa până la glezne. Mi-au pus un antrenor de la copii. M-au pus să alerg o oră prin ploaia aia, apoi am intrat la sală. Erau și ei în sală. M-am băgat la o bicicletă, îmi înghețaseră picioarele că era și frig afară, era iarnă. La care Reghe îmi spune: “Cine ți-a zis ție să intri în sală?”. “Nu mi-a zis nimeni, dar mi-au înghețat picioarele”. El: “Am înțeles…Ești șmecher?!”.

După o săptămână de tensiune, Alin Stoica s-a transferat la CS Otopeni, în Liga 2. “Mi-au dat și banii, dar nu toți 10.000, vreo 7.000 de euro”.

Soții Reghecampf: “Nu-l cunoaștem”

Contactată de Gazetă, Anamaria Prodan Reghecampf a crezut inițial că dezvăluirile au fost făcute de fiul lui Tudorel Stoica, pe care-l cheamă tot Alin Stoica: “Domnul Stoica a fost dat afară primul de la club, așa vorbeau cei de la stadion”.

img 0014
Laurențiu Reghecampf în mijlocul jucătorilor de la Concordia Chiajna

Apoi, impresara a realizat confuzia și a revenit: “Atunci când am venit eu cu Reghe nu mai era niciun jucător la club. Doar Vlad Munteanu și Mihalcea, de care s-a rugat Laur să rămână. Îi dăduse domnul primar afară pe toți”.

După câteva conversații cu Reghecampf - în timpul cărora antrenorul i-a transmis soției prin mesaj vocal că “nu l-am avut nicio zi la antrenament pe ăsta (n.red - Alin Stoica), poate era deghizat” - impresara a declarat:

“Eu și Reghe nu am vorbit în viața mea cu acest băiat. Nici nu știu că a fost la Chiajna. Nu era nimeni în club când am ajuns noi. 90 la sută dintre jucători nici măcar nu mai erau. E o prostie ce spune. Noi am adus 17-18 jucători noi și nimeni nu a perceput vreun comision. Nu am luat nici măcar 100 de euro. Pe noi ne interesa să facem performanță, să demonstrez cine e Reghe și cine sunt eu. Astfel de specimene care se duc mascați nu au cum să aibă credibilitate”.

Anamaria Prodan i-a îndrumat pe reporteri spre Radu Birlică, actualul președinte de la ACS Poli Timișoara, aflat la Chiajna în momentul povestit de Stoica. Birlică a confirmat spusele impresarei. “Nu a negociat nimeni nimic cu Stoica”.

Totuși, reporterii Gazetei au descoperit imagini de la primul antrenament efectuat de Laurențiu Reghecampf în ianuarie 2012, la reunirea lotului Concordiei. În timpul încălzirii, antrenorul este fotografiat în fruntea plutonului, iar imediat în stanga sa, în prima linie, se află chiar Alin Stoica, fundașul despre care soții Reghecampf spun că nu l-au găsit în club.

img 0048
Primul antrenament al lui Reghecampf la Chiajna. În prima linie se află antrenorul și Alin Stoica, jucătorul despre care soții Reghecampf spun că nu mai era la Chiajna în momentul venirii lor

 Fostul primar din Snagov a povestit același lucru

Mărturia lui Alin Stoica nu e prima care-i indică pe soții Reghecampf drept beneficiarii unui sistem bazat pe o formă mascată de șantaj sportiv. În septembrie 2015, Apostol Mușat - fostul primar din Snagov și patronul spiritual al echipei din comună - a povestit că un tânăr fundaș din lotul lui Laurențiu Reghecampf nu a jucat din cauză că nu a semnat un contract cu soția impresar:

“Nu puteai să joci la Snagov dacă nu o aveai pe ea impresar. I-am adus un puști care era într-o vână extraordinară, avea vreo 16 ani. Îl cheamă Stancu, fundaş stânga. Nu a vrut să semneze cu ea. Venise din cantonamentul din Antalya, jucase cu echipe tari, Kielce. Ce le-a făcut copilul ăsta, l-a învârtit pe un fundaş de doi metri. A dracu’, nu-l băga din cauză că nu a semnat. Eu am aflat târziu că nu a vrut să semneze cu ea şi nu l-a băgat”.

 CINE E ALIN STOICA

În vârstă de 32 de ani, fundașul Alin Cristian Stoica (coincidență de nume cu Alin Tudor Stoica, fiul lui Tudorel Stoica) a fost o piesă importantă dintr-o rețea internațională de trucare de meciuri coordonată de un grup de cetățeni chinezi în frunte cu impresarul Eric Mao.

g4 kuban enisei 2016 cipru grigorovs l tunaru c alin stoica r
Alin Stoica (dreapta), deghizat în arbitru la un amical al lui Kuban Krasnodar. Lângă el sunt Alex Tunaru, arbitru de Liga 3, și fundașul leton Kirils Grigorovs, și el deghizat în asistent

În 2016, Stoica a recrutat mai mulți jucători, oficiali de club și arbitri români din ligile inferioare pe care i-a dus în Cipru unde aceștia se dădeau drept arbitri ciprioți și aranjau meciuri amicale. Banii primiți, susține Stoica, i-au fost necesari tatălui său bolnav de cancer în fază terminală. 

Rețeaua din care mai fac parte fotbaliști activi din Portugalia și Letonia a fost demascată în decembrie 2018 de Gazeta Sporturilor. Printre membrii ei se numără foștii jucătorilor dinamoviști Alex Dragomir, Silviu Posteucă și Adrian Udrea.

CITEȘTE POVESTEA ARBITRILOR DEGHIZAȚI ȘI A CAPILOR CHINEZI

“Am trucat meciuri deghizat în arbitru. Aveam nevoie de bani pentru tata, bolnav de cancer în fază terminală”. Gazeta demască o nouă rețea, cu jucători activi români pe post de arbitri în Cipru

Cum e coordonată rețeaua “jucătorilor deghizați în arbitri” » Cine și ce români propunea pentru un club străin deținut de mafia chineză. Cantonamente gratis dubioase pentru est-europeni

 FOOTBALL LEAKS Eric Mao, fața mafiei asiatice a pariurilor: negocieri cu Maradona, Neymar și Ronaldo, investiții mici, faliment și scandaluri de meciuri trucate în Europa. Românii, rol important în imperiul său ilegal

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (42)
1213785285311900
Adrian Ionica  •  24 Ianuarie 2019, 18:49

gata ma ! sunteti peste giovani..***.ala care n avea loc nici la chindia se crede antrenor..***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ray51
ray51  •  24 Ianuarie 2019, 09:10
Postat de ungurul_vesel pe 23 Ianuarie 2019, 21:54

Ea nu impresariaza pentru bani, el nu antreneaza pentru bani, de unde naiba au milioanele din contri? Probabil au si ei un loc de munca stabil in afara de inpresariat si antrenat.

Ano, pe asta nu-l interzici? Ia citeste ce scrie despre voi. Eu cand am scris ieri:“Ce mult ii place barfa si hahalereala femeii asteia! *** Ar fi condus magistral. Ar fi avut profit un milion la suta!“ - mi-ai inchis comentariul rapid.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ungurul_vesel
ungurul_vesel  •  23 Ianuarie 2019, 21:54

Ea nu impresariaza pentru bani, el nu antreneaza pentru bani, de unde naiba au milioanele din contri? Probabil au si ei un loc de munca stabil in afara de inpresariat si antrenat.

Vezi toate comentariile (42)
Comentează