LIGA 1  ·  RAPID ÎN B

Exilate în anonimat » Rapid, al cincilea nume important şters de pe harta Ligii 1 în ultimii cinci ani!

Articol de GSP - Publicat vineri, 17 mai 2013 00:00 / Actualizat vineri, 17 mai 2013 14:58

Rapid va fi retrogradată la finalul sezonului din cauza problemelor financiare, alăturîndu-se altor patru nume importante pierdute de Liga 1 în ultimii cinci ani.

După UTA Arad, FC Argeş, U Craiova şi Poli Timişoara, a venit şi rîndul Rapidului să dispară din primul eşalon. Ca şi în cazul colegelor de suferinţă, chinul se anunţă a fi de durată. Intrată în insolvenţă din cauza datoriilor, echipa din Grant nu a primit licenţa pentru a evolua şi în sezonul viitor în Liga 1, iar un recurs ar fi inutil, astăzi fiind informaţi că Tribunalul Bucureşti a respins solicitarea de a se analiza urgent planul de reorganizare al clubului.

Picaţi în luptă dreaptă
Totul a început în 2008 cu UTA, deţinătoarea recordului de titluri cîştigate de o echipă din provincie, a retrogradat. De altfel, arădenii sînt singurii care au căzut în eşalonul secund în urma evoluţiilor de pe teren. De atunci însă, "Bătrîna Doamnă" se zbate în L2, fără să reuşească să termine pe un loc promovabil.

Arbitri cumpăraţi
Următoarea la rînd a fost FC Argeş, care terminase pe locul 10 în 2009. Piteştenii au fost însă alungaţi în L2, după ce Cornel Penescu, finanţatorul echipei, a fost implicat în dosarul corupţiei din arbitraj. Penescu a fost acuzat de dare de mită, dar a fost eliberat în 2010 sub control judiciar.

Scandal cu Federaţia
Craiova reprezintă un caz unic în fotbalul românesc, fiind dezafiliată în 2011 în urma unui conflict cu FRF. Excluderea a avut la bază faptul că Ştiinţa ar fi chemat în instanţă federaţia. Acum, Universitatea ar putea reveni în Liga B la startul noului sezon, FRF acordîndu-i un loc din oficiu.

Din Ligă în "B"
În 2011, Poli Timişoara terminase pe locul 2 în campionat şi urma să evolueze în preliminariile Ligii Campionilor. N-a mai făcut-o însă, pentru că, la fel ca Rapid, nu a primit licenţa pentru sezonul următor din cauza datoriilor. Situaţia s-a repetat şi un an mai tîrziu, cînd, deşi obţinuse promovarea pe teren, echipa din Banat n-a fost lăsată să promoveze din aceleaşi motive. Poli s-a desfiinţat înainte de startul actualului sezon.

Palmaresul celor cinci:
UTA ARAD - retrogradată în 2008
Liga 1 - 6 (1947, 1948, 1950, 1954, 1969, 1970)
Cupa României - 2 (1948, 1953)

FC ARGEŞ - retrogradată în 2009
Liga 1 - 2 (1972, 1979)

U CRAIOVA - retrogradată şi dezafiliată în 2011
Liga 1 - 4 (1974, 1980, 1981, 1991)
Cupa României - 6 (1977, 1878, 1981, 1983, 1991, 1993)

POLI TIMIŞOARA - retrogradată în 2011, desfiinţată în 2012
Cupa României - 2 (1958, 1980)

RAPID - retrogradată în 2013
Liga 1 - 3 (1967, 1999, 2003)
Cupa României - 13 (1935, 1937, 1938, 1939, 1940, 1941, 1942, 1972, 1975, 1998, 2002, 2006, 2007)
Supercupa României - 4 (1999, 2002, 2003, 2007)



Incredibil ce s-a întâmplat în Scornicești, de ziua lui Nicolae Ceaușescu. Pe mâinile cui a ajuns casa fostului dictator
Libertatea
Comentarii (77)
ciupri_ioana_andreea  •  19 Mai 2013, 01:29

eu propun ca echipele de traditie sa faca un campionat al lor iar in liga 1 sa ramana steaua, dinamo si echipe no name. numai asa poate sa continue hegemonia stelutei

haideusicfr  •  19 Mai 2013, 00:30
Postat de xavi- pe 18 Mai 2013, 09:41

U si Poli au sifonat banul public,iauzi,pai vezi amice ca vorbesti tampenii?Unde anume in regulament exista o clauza care sa spuna ca pentru neplata impozitelor esti dezafiliat?Stiai ca toti jucatorii Universitati Craiova erau sub sechestru?Sti ce inseamna asta?Din moment ce acei jucatori au fost scosi de sub sechestru inseamna ca cineva a platit datoria,nu?Pentru ca in alt caz este cam frauda si abuz de putere,sti cine i-a scos de sub sechestru?FRF!Cu ce a sifonat Poli banul public?Sti care este suma exacta pentru care nu a primit licenta?124.000 euro,in acelasi an sti la cat se ridica datoria lui Dinamo de ex?42 milioane euro.Pai nu e lege pentru toti?Sau numai pentru cei incomozi?

Pai asa cred eu : studentii sa invete ,*textilistii* sa produca haine ,armata sa apere patria ,militia ordinea etc.Nu sa joace fotbal..pe bani publici. Stadioanele sa se construiasca din bani privati s.a.m.d.

plischi  •  18 Mai 2013, 10:00

vedetzi? de progresul deja a uitat lumea...

Vezi toate comentariile (77 )
Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
14:30 Fotbal, Liga 1
Academica Clinceni - FC Botoșani
Digi 1, Telekom 1, Look Sport
17:00 Fotbal, Liga 1
Poli Iași - UTA Arad
Digi 1, Telekom 1, Look Sport
19:45 Handbal F, Liga Campionilor
Vipers Kristiansand - FTC
Digi 4
20:00 Fotbal, Liga 1
Dinamo - Gaz Metan
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
20:00 Fotbal, Premier League
Chelsea - Wolves
Eurosport
22:15 Fotbal, Premier League
Manchester Utd - Sheffield Utd
Eurosport
Program TV complet
Liga 1