FOTBAL  »  Superliga  »  LEGEA NOVAK

5 cluburi din Superligă ignoră „legea Novak", în ciuda faptului că ministrul a anunțat mărirea de 10 ori a amenzii pentru nerespectarea acesteia: „E în contradicție cu aerul european”

Eduard Novak, ministrul sportului
Eduard Novak, ministrul sportului

Articol de - Publicat vineri, 27 ianuarie 2023 07:32 / Actualizat vineri, 27 ianuarie 2023 11:23

În ciuda faptului că ministrul Eduard Novak a anunțat mărirea de 10 ori a amenzii pentru nerespectarea legii privind procentul de jucători români prezenți pe teren în același timp, 5 din cele 16 echipe din Superligă au încălcat prevederea. 

„Legea Novak”, care spune că la sporturile de echipă minimum 40% dintre jucătorii aflați pe teren în orice moment trebuie să fie români, a intrat în vigoare de mai mult de jumătate de an, dar în fotbal sunt prea puține echipe care chiar o respectă. 

FRF a spus din start că are nevoie de clarificări și că nu pune în aplicare cele impuse de ministrul sportului. Dacă până la finalul lui 2022 nici amenda nu speria, fiind de doar 3.000 de lei pe meci, aparent nici noua sancțiune, de 10 ori mai mare, nu schimbă lucrurile. 

Cristiano Ronaldo a ratat primul trofeu cu Al-Nassr » Imagini îngrijorătoare la ieșirea de pe teren
ARABIA SAUDITĂ
Cristiano Ronaldo a ratat primul trofeu cu Al-Nassr » Imagini îngrijorătoare la ieșirea de pe teren

În Superligă, în prima rundă din 2023, când teoretic amenzile sunt în jur de 6.000 de euro pe eveniment, 5 dintre cele 16 cluburi au spus „pas”. Voluntari, Argeș, CFR Cluj, Petrolul și FCU Craiova au avut pe parcursul meciului mai mult de 60% din echipă formată din jucători străini. 

Spre exemplu, FC Voluntari a avut în echipa de start doar doi români! Nici după schimbări FC Voluntari nu a reușit să intre în regulă, neavând în niciun moment 5 români în teren. 

5 cluburi din Superligă ignoră „legea Novak
FC Voluntari a fost cea mai „indisciplinată„ echipă din etapa 22, dar nu i-a folosit la nimic, 1-2 cu U Cluj. Foto: Imago

Adrian Mititelu, patron FCU Craiova: „O lege în contradicție cu aerul european”

Contactat de Gazeta Sporturilor, Adrian Mititelu, patronul celor de la FCU Craiova, formație care a încălcat legea la meciul cu UTA, crede că dorința ministrului Eduard Novak e una ce se aseamănă cu legile impuse de guvernul de la Budapesta, în contradicție totală cu aerul european. Mai mult, Mititelu e de părere că fotbalul românesc ar avea de suferit dacă cluburile ar fi obligate să respecte această lege: „Am observat și eu că există un curent orbanist de genul celui de la Budapesta și la noi în Guvern. 

Nu cred că e unul corect. Referitor la legea domnului Novak, noi nu am primit nimic oficial, ci doar ni s-a cerut o părere. Nu putem să le interzicem străinilor să joace la noi, ar fi o contradicție cu tot ce înseamnă unitate în Europa. Țipăm că nu suntem primiți în Schengen și venim cu astfel de propuneri de legi”, a zis Adrian Mititelu pentru Gazeta Sporturilor. 

Eduard Novak vs cluburi

„Minimum 40% dintre sportivii prezenţi pe teren în timpul meciurilor oficiale trebuie să fie români. Iar federaţiile sportive naţionale au obligaţia să respecte prevederile acestui ordin de ministru. Este o decizie care va ajuta cu siguranţă selecția pentru echipele naţionale ale României la sporturile de echipă”, spunea Novak în momentul în care a propus legea. 

Mititelu crede însă că fotbalul ar pierde dacă cluburile ar fi obligate să respecte regula: „Nu mai avem tineri care să meargă către fotbal, nu le mai place, nu mai au tragere de inimă către sport. Mulți invocă faptul că n-ar fi condiții, dar nici asta nu prea mai e valabilă. S-au construit baze, stadioane, nu mai suntem așa mult în urmă. Jucătorii străini sunt serioși, vin aici și, chiar dacă nu au toți o valoare extraordinară, cred că ridică nivelul. 

Credeți că dacă am avea tineri români așa buni nu i-am băga? Iar pe mine nu mă poate acuza nimeni că nu promovez tinerii. Am făcut-o și o voi face mereu când voi avea ocazia”. 

Care au fost cluburile din Superliga care au încălcat legea în etapa 22:

FC Voluntari: 

  • a început meciul cu doar doi români în echipă, portarul M. Popa și C. Costin
  • în niciun moment din meci nu a avut 5 români pe teren în același timp

FC Argeș:

  • a început meciul având 4 jucători români în primul 11
  • la pauză a intrat în regulă, după introducerea lui Calcan în locul lui Bertrand, însă a terminat meciul tot cu 4 români, pentru că în minutul 86 Tîrcoveanu i-a lăsat locul lui Boubacar Hanne. Practic, clubul a respectat regula 40 de minute

CFR Cluj: 

  • a început meciul cu doar 3 jucători români în echipă
  • nici după schimbările făcute nu s-a echilibrat balanța, pe teren fiind maximum 4 jucători români, pentru fix 4 minute, după intrarea lui Hoban din minutul 89 în locul lui Cvek

FCU Craiova: 

  • a început meciul cu 4 jucători români în primul 11 și l-a terminat la fel, în ciuda celor două schimbări făcute pe parcurs

Petrolul Ploiești: 

  • Petrolul a început cu limita de jucători români, adică 5
  • timp de 15 minute, după pauză, Petrolul a ieșit din regulă, după intrarea lui Irobiso în locul lui Achim. Abia în minutul 60 a revenit în regulă, când Moldoveanu a intrat în locul lui Purtici.

90 la sută dintre sportivii tineri se lasă până la 18 ani și mi-am asumat aceste 40 de procente pentru legea respectivă. Desigur, am înțeles că e un pas nou, o direcție nouă și ar trebui să avem răbdare.

-Eduard Novak, ministrul sportului
 

După jumătate de an ne-am dat seama că trebuie să fim mai fermi și am crescut amenda de la 3.000 la 30.000 lei pentru echipele care încalcă legea. În curând vom intra în acțiune.

-Eduard Novak, în urmă cu o săptămână

Citește și:

UTA a anunțat două mutări » A venit fundașul trecut prin academia FCSB-ului

Mihai Rotaru a dezvăluit numele „principalului” de la CSU Craiova, după problemele cu Neagoe: „Aveam și varianta Gică Craioveanu, numai că el era în Spania”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (38)
istet10
istet10  •  28 Ianuarie 2023, 11:17
Postat de wilhelmtell pe 27 Ianuarie 2023, 11:43

Legea Novak trebuie abrogată!

Nu-i place lu' domnul DAN!

istet10
istet10  •  27 Ianuarie 2023, 16:09
Postat de luisharcsa pe 27 Ianuarie 2023, 12:21

Asa este. Ai dreptate. Nu ieksizta discriminare. Vezi, si tu poti posta aici. Chiar daca esti prost. Nu te dezkrimineza nimeni

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Dobermannul
Dobermannul  •  27 Ianuarie 2023, 14:12
Postat de legio.sud pe 27 Ianuarie 2023, 13:43

Adică , în cazul litigiilor de ce jucătorii străini pot merge la FIFA și se judeca urgent , iar românii nu ?! Asta nu este discriminare ?!!! Dacă chiar ar vrea să-i discrimineze cineva i-ar angaja și in cazul cluburilor i-ar amenda drastic mai ales pe unii ( indolenți , combinații cu casele de pariuri cum a fost cazul portughezului ăla de la fc Argeș care era “ sub acoperire “pt CFR Cluj la fiecare meci ) !!! Așa că povesti dint-astea cu discriminarea …

Exact. E o mare problema sa angajezi fara discernamant jucatori straini cei mai multi refuzati de vest, deci posibil cu probleme de forma sau de comportament. La CFR no problem ca acolo ii plateste si nu-i utilizeaza ca bani sunt berechet sau ii utilizeaza daca sunt buni la "pacalirea" arbitrilor.

Vezi toate comentariile (38)
Comentează