FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

ANALIZĂ GSP Ăsta e Gigi Becali: a cheltuit cel mai mult la juniori, dar n-a luat niciun titlu » FCSB, eșecuri pe linie și la tineret

Articol de , , - Publicat marti, 30 mai 2023 08:18 / Actualizat marti, 30 mai 2023 09:30

Ceea ce s-a întâmplat în Liga 1, unde CFR, FCSB și Craiova au fost învinse de un club cu un buget incomparabil mai mic, Farul, s-a repetat la toate cele 4 categorii de vârstă din Liga de tineret și de juniori ♦ FCSB, care a avut cele mai mari cheltuieli, n-a obținut niciun titlu de campioană, jumătate dintre trofee revenindu-i Universității Cluj, cu un buget la Academie de aproape 4 ori sub cel al roș-albaștrilor.

Dorind să copieze ceea ce se petrece la Academia lui Gică Hagi, dar și văzând că a funcționat în ultimii ani politica de a investi în jucători tineri, pe care ulterior i-a vândut pe bani mulți în străinătate, Gigi Becali a pornit un proiect masiv la nivel de Centru de copii și juniori. 

A direcționat în fiecare an un buget imens către cheltuielile de la Academie, iar conform actelor financiare ale cluburilor din Liga 1 pe anul 2022, FCSB a fost clubul care a avut cea mai mare sumă disponibilă pentru juniori. S-a depășit chiar pragul de 1,5 milioane de euro!

Mihai Stoica a elucidat misterul » De ce a dispărut o săptămână după pierderea titlului: „Nu mai am nicio amintire. Abia marți am reușit să îi scriu lui Gică”
FCSB
Mihai Stoica a elucidat misterul » De ce a dispărut o săptămână după pierderea titlului: „Nu mai am nicio amintire. Abia marți am reușit să îi scriu lui Gică”

FCSB, numărul 1, de departe, la investițiile în Academie

CLUBBUGET CENTRUL DE COPII ȘI JUNIORI (2022)
FCSB1.540.000
CSU Craiova1.200.000
Sepsi1.200.000
Farul1.100.000
Rapid1.100.000
UTA640.000
Voluntari590.000
U Cluj410.000

Suma e una colosală. A depășit, la acest capitol, al investițiilor, inclusiv academia declarată de FRF ca fiind numărul 1 în România, cea a lui Gică Hagi. 

Totuși, în ciuda acestui record din punct de vedere financiar, FCSB, exact ca la seniori, nu a reușit să ia niciunul dintre titlurile celor 4 categorii de vârstă la care se desfășoară Liga Elitelor: tineret, U17, U16, U15. De fapt, la niciuna dintre acestea clubul patronat de Gigi Becali nu a atins nici măcar finala!

FCSB în Liga Elitelor

CompetițieFaza în care a ajuns
Liga tineretsemifinale
U17semifinale
U16n-a atins nici măcar semifinalele
U15semifinale

Eșecul e cu atât mai mare cu cât jumătate dintre aceste competiții au fost câștigate de U Cluj, care a cheltuit anul trecut de 4 ori mai puțini bani decât FCSB. 

De fapt, Universitatea Cluj e echipa care a eliminat-o pe FCSB în semifinale și la U15, și la U17, categorii de vârstă la care puștii „șepcilor roșii" au și devenit campioni, trecând în finală de Farul și de CSA Steaua. 

FCSB a ajuns în penultimul act și în Liga de tineret, unde a fost eliminată de o altă formație cu un buget incomparabil mai mic, UTA. Împreună, U Cluj și UTA au cheltuit cu Centrele de copii și juniori mai puțin de 70% din bugetul FCSB-ului.

Cum au arătat cele 4 competiții în Liga Elitelor

Liga de tineret - campioană CSU Craiova

  1. CSU Craiova
  2. UTA
  3. FCSB
  4. Farul
Ăsta e Gigi Becali: a cheltuit cel mai mult la juniori, dar n-a luat niciun titlu » FCSB, eșecuri pe linie și la tineret

Liga Elitelor U17 - campioană U Cluj

  1. U Cluj
  2. CSA Steaua
  3. FCSB
  4. CSU Craiova
Ăsta e Gigi Becali: a cheltuit cel mai mult la juniori, dar n-a luat niciun titlu » FCSB, eșecuri pe linie și la tineret

Liga Elitelor U16 - campioană Farul

  1. Farul
  2. CSU Craiova
  3. U Cluj
  4. FC Bacău
Ăsta e Gigi Becali: a cheltuit cel mai mult la juniori, dar n-a luat niciun titlu » FCSB, eșecuri pe linie și la tineret

Liga Elitelor U15 - campioană U Cluj

  1. U Cluj
  2. Farul
  3. FCSB
  4. UTA
Ăsta e Gigi Becali: a cheltuit cel mai mult la juniori, dar n-a luat niciun titlu » FCSB, eșecuri pe linie și la tineret

Niciun jucător debutat în Liga 1 din academia FCSB

Pe parcursul actualului campionat, FCSB a avut un singur fotbalist pe care l-a debutat în Liga 1. E vorba despre Jonas Tamm, estonul care a fost adus la echipă în vara anului trecut. Niciun produs propriu din cadrul academiei proprii nu a prins vreun minut pe parcursul celor 40 de etape. 

Din echipa Universității Craiova, care a câștigat titlul în Liga Elitelor, au făcut parte și Baiaram, Sala și Mitrache, care au bifat meciuri în actualul campionat pentru formația de seniori. CSU Craiova va fi reprezentanta României în Youth Champions League.

19 meciurica titular pentru Farul are în acest sezon Borza, jucător născut în 2005

Pe hârtie, FCSB e a treia cea mai bună academie

De câțiva ani, FRF realizează un clasament al celor mai bune academii din țară. Pe baza mai multor criterii, se ajunge la un punctaj total, după care se face ierarhia. Ultima astfel de clasificare o are pe Farul pe primul loc, în vreme ce FCSB e pe ultima treaptă a podiumului. Formațiile care au eliminat FCSB în semifinalele de la Liga de tineret, U17 și U15 sunt mult mai jos. U Cluj e pe poziția a 9-a, iar UTA abia pe 13.

Cum arată Top 10 Academii

CLUBPUNCTAJ
1. Farul96,7
2. Csikszereda90,9
3. FCSB90,6
4. Sport Team89,4
5. CSU Craiova88,2
6. CFR Cluj87,3
7. Dinamo86,6
8. Poli Timișoara86
9. U Cluj84,4
10. Voluntari83,7

Cum se punctează academiile

  • Conform frf.ro, procedura de evaluare acoperă 7 domenii fundamentale pentru performanța în fotbalul juvenil, fiecare cu mai multe categorii.
  • Fiecare categorie este evaluată pe o scară de la 1 la 4 puncte. În același timp, fiecare categorie are o pondere diferită la evaluarea totală. Scorul final depinde de evaluarea tuturor categoriilor din 7 domenii, calculul final ținând cont atât de ponderea fiecărei categorii, cât și a domeniului general în scorul total.
  • Care sunt cele 7 domenii și ponderea lor la total (100%), fiecare academie putând obține maximum 100 de puncte:
STRATEGIE ȘI FILOZOFIE10,40%
ECHIPE ȘI JUCĂTORI12,60%
STAFF TEHNIC19,70%
STAFF SUPORT7,10%
ANTRENAMENTE ȘI MECIURI9,60%
INFRASTRUCTURĂ ȘI FACILITĂȚI20,30%
REZULTATE20,30%

850 de mii de euroa plătit Gigi Becali pentru a-l cumpăra pe Radaslavescu de la Farul, fotbalist născut în 2004, dar care a fost folosit doar în 3 meciuri ca titular

VIDEO Florin Gardoș: „Nu mă așteptam ca anul ăsta să termine FCSB pe 2”

Citește și: 

Nu e Farul, nici FCSB » Mihai Stoica a numit „campioana morală” din Liga 1: „A dat o palmă tuturor, o premieră în fotbalul românesc!”

Gigi Becali, anunț despre cel mai tare transfer pregătit de FCSB: „Am mari speranțe că acceptă”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (38)
AlessandroNesta
AlessandroNesta  •  01 Iunie 2023, 15:49
Postat de remarque pe 30 Mai 2023, 13:21

exista un mod dambovitean in care se face presa si in care se promoveaza valorile. Exista tot un mod dambovitean in care se face selectia la loturile nationale. Apoi multi dintre cei pomeniti sunt culesi de Hagi de la alte centre de juniori din tara. Spun culesi pentru ca ii ia gratis, pe alese, nu plateste nici un ban formatorilor. Sunt foarte multi jucatori talentati in tara, dar daca nu esti omul lui Hagi sau a lui Becali nu te selectioneaza nimeni. Mi-ai dat o lista cu jucatori produsi de Hagi. Joaca vreunul undeva? Ma refer la o echipa care conteaza. Nu. E doar spoiala

Dar aia produsi de U Cluj unde joaca? :) In afara de Morutan ati scos si voi pe cineva care sa joace macar in L1 in ultimii 12 ani?? De bine de rau, Hagi produce pentru L1 o gramada de jucatori.

Hcm27
Hcm27  •  01 Iunie 2023, 10:38
Postat de Mosh.Gerilla pe 01 Iunie 2023, 08:07

Ce-i drept, și tu ai carte. Că, de câte ori joci “Popa prostu’”, din colecția de 52 de cărți, rămâi mereu cu una în brațe. Ultima.

Mai bine Popa Prostu', decât Pacalici sau Poker pe "dezbracate'.Când ramai cu capul gol, de fapt asa cum e de obicei, ești chiar Păcălici cu școala făcută la scara blocului.

Mosh.Gerilla
Mosh.Gerilla  •  01 Iunie 2023, 08:07
Postat de Hcm27 pe 31 Mai 2023, 17:44

În ziua de azi, "cartea" e pe toate drumurile.Toti au "carte", însă putini, parte.Asa ca retine ce vrei, cum vrei și unde vrei, mai ales când faci școală pe la scara blocului

Ce-i drept, și tu ai carte. Că, de câte ori joci “Popa prostu’”, din colecția de 52 de cărți, rămâi mereu cu una în brațe. Ultima.

Vezi toate comentariile (38)
Comentează