FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB - CFR CLUJ

Clasamentul e mincinos » Echilibru aproape perfect între CFR și FCSB + Studiu la nivel european: fotbalul clujenilor valorează 20 de puncte mai puțin!

CFR Cluj - FCSB // foto: Imago Images
CFR Cluj - FCSB // foto: Imago Images

Articol de , , - Publicat sambata, 22 ianuarie 2022 08:04 / Actualizat sambata, 22 ianuarie 2022 11:16

O comparație FCSB vs CFR Cluj, pe toți parametrii de joc, conform InStat, arată un echilibru aproape perfect între cele două, însă campioana are un avans de 10 puncte. 

  • Un studiu realizat de CIES Football Observatory o plasează pe CFR Cluj pe primul loc în Europa în privința echipelor care au realizat cea mai mare diferență în raportul puncte câștigate vs nivelul fotbalului practicat.

2022 se deschide cu un meci de gală. FCSB - CFR, adică duelul formațiilor care își vor disputa și în acest sezon titlul de campioană.

Valeriu Iftime, la GSP Live: „Să dea Dumnezeu ca FCSB să o bată pe CFR Cluj”
FC BOTOȘANI
Valeriu Iftime, la GSP Live: „Să dea Dumnezeu ca FCSB să o bată pe CFR Cluj”

Diferența dintre CFR Cluj și FCSB nu este în conformitate cu realitatea 

Partida poate închide definitiv această bătălie sau poate relansa disputa pentru câștigarea campionatului. Clujenii au un avans uriaș, de 10 puncte, și un eventual succes ar crea o diferență, practic, imposibil de refăcut în ultimele 18 etape. În schimb, dacă FCSB se va impune, va reduce ecartul la 7 puncte, ceea ce după înjumătățire, la accesul în play-off, ar însemna doar 3-4 puncte în spatele ardelenilor și totul ar fi posibil.

Distanța imensă din clasament e însă singurul capitol în favoarea CFR-ului. Două analize, realizate pe volumul fotbalului practicat, una de o firmă specializată pe monitorizarea jocurilor, alta de un site internațional, arată că avansul din fruntea clasamentului pe care îl are trupa lui Dan Petrescu nu reflectă diferența dintre cele două formații ca exprimare și consistență a jocului.

1. Monitorizare InStat - Egalitate incredibilă!

La mai toate capitolele, cifrele InStat developează un echilibru aproape perfect. Sunt mulți parametri la care nivelul e identic pentru cele două. Exemple: procentul duelurilor câștigate, atât în atac, cât și în apărare, dar și cel al deposedărilor reușite, precum și numărul de ocazii create pe meci.

Parametru*FCSBCFR Cluj
Ocazii de gol66
Șuturi la poartă1213
Șuturi pe poartă4,75
Pase512474
Pase precise83%80%
Dueluri165164
Dueluri câștigate50%50%
Dueluri câștigate în atac46%46%
Dueluri câștigate în apărare54%54%
Deposedări încercate3633
Deposedări reușite54%54%
Driblinguri încercate3124
Driblinguri reușite18%13%

* media pe meci

234e indexul InStat, media tuturor reușitelor și nereușitelor unei echipe, pe care îl are FCSB, fix același nivel avându-l și CFR Cluj

2. Studiu CIES Football Observatory - Fotbalul CFR-ului valorează 20 de puncte mai puțin

Site-ul football-observatory.com a realizat o analiză, la începutul anului 2022, în care a inclus toate echipele din prima sau a doua ligă din 32 de țări ale Europei.

Studiul a avut ca obiect diferența dintre punctele pe care cluburile le au în clasament și cât ar fi fost normal să aibă ținând cont de 3 parametri considerați esențiali în fotbal: posesia, șuturile expediate pe poarta adversarului, dar și cele încasate.

Concluzia e realmente incredibilă: CFR Cluj e pe primul loc, deși în calcul au intrat în jur de 500 de echipe! Clujenii ar fi trebuit să facă, având în vedere calitatea fotbalului prestat, o medie de 1,75 puncte pe meci, dar au atins 2,71 puncte pe meci. O diferență de +0,96, pe care nu o are nicio altă grupare.

Cele care se află imediat sub CFR sunt Trabzonspor, FC Zurich și PSG. Practic, conform acestei analize, CFR ar fi trebuit să aibă 37 de puncte, nu 57, cât are în prezent.

Și FCSB e pe plus, e pe locul 15 în top, dar a strâns doar un surplus de 0,57 puncte pe meci, raportat la ce nivel a jucat. În loc de 47 de puncte ar fi trebuit să aibă 35. Caz în care diferența dintre cele două ar fi fost de numai două puncte, în favoarea CFR-ului.

Clasamentul e mincinos » Echilibru aproape perfect între CFR și FCSB + Studiu la nivel european: fotbalul clujenilor valorează 20 de puncte mai puțin!

Universitatea și Sepsi ar fi meritat 10-11 puncte în plus 

Doar 5 formații au mai multe puncte în clasamentul real față de așteptările dictate de fotbalul jucat, CFR, FCSB, Voluntari, Argeș și Botoșani. Câteva grupări au puncte la nivelul prestațiilor din algoritmul impus de respectivul site, acestea fiind Farul, Chindia, Mioveni. Cele care n-au fost însă extrem de eficiente și care ar fi meritat în jur de 10-11 puncte în plus, fiindcă au practicat un joc bun, sunt Universitatea Craiova și Sepsi.

Cum arată clasamentul exclusiv pentru România

Clasamentul e mincinos » Echilibru aproape perfect între CFR și FCSB + Studiu la nivel european: fotbalul clujenilor valorează 20 de puncte mai puțin!

Citește mai multe știri din Liga 1:

Notele GSP după încleștarea din Trivale » De la 3 la 6 pentru nou-veniții de la Dinamo!

Schimb de replici între MM Stoica și Flavius Stoican: „Bate câmpii! Bine că ne bagă în toloaca aia din care mai lipsesc doar cartofii”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (42)
comunist
comunist  •  22 Ianuarie 2022, 23:48

inseamna ca si locul nostru la mondialele din '94 a fost unul mincinos daca ar fi sa luam in considerare doar statisticile alese de acesti datatori cu parerea ca nu le poti spune jurnalisti, sa fim seriosi. cu ce ma incalzesc niste statistici aleatorii cand pierdem la statistica cea mai importanta, numarul de puncte.

cuviosulmafiot
cuviosulmafiot  •  22 Ianuarie 2022, 19:49

„Articolul”asta ***!„Pus in pagina”de„medium”-ul sau...Craitzoiu!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

983732924972315
Soos Vilmos  •  22 Ianuarie 2022, 17:07
Postat de cj1960i pe 22 Ianuarie 2022, 13:49

Bre... familia Ceausescu si anii 1955-1980, iti spun ceva?

Probabil ca toate titlurile obtinute, precum si urmatoarele vreo cinci sunt opera arbitrilor, iar "marile realizari" becaliene se datoreaza tot lor.

Vezi toate comentariile (42)
Comentează
Close