FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

EXCLUSIV FCSB își asumă un risc maxim: 0-3 la „masa verde”! » Ce spun regulamentele

Articol de , , - Publicat joi, 21 octombrie 2021 14:47 / Actualizat joi, 21 octombrie 2021 15:46

FCSB a solicitat oficial amânarea meciului cu Farul, din cauza faptului că n-are 13 jucători disponibili, după cazurile de Covid-19 și ultimele accidentări .

  • LPF va da curs solicitării FCSB și va anunța după-amiază sau cel târziu mâine că partida e amânată
  • La data reprogramării, dacă Farul va avea 5 jucători indisponibili, dintr-o cauză excepțională, nu neapărat infectați cu coronavirus, FCSB va pierde prin forfait, 0-3

GSP.ro a anunțat în premieră că FCSB a făcut o solicitare oficială, către Liga Profesionistă de Fotbal, în cursul acestei dimineți, prin care cere amânarea meciului cu Farul. 

Motivul invocat e faptul că nu are apți 13 fotbaliști, așa cum prevede regulamentul. În afara celor pozitivi cu Covid-19, are și o listă lungă cu accidentați. De aici se nasc 3 foarte mari întrebări.

1. Are sau nu dreptate Gică Popescu?

Gică Popescu, președintele constănțenilor, a acuzat dur demersul vicecampioanei. 

„Eu vreau doar să fie respectat regulamentul! Din ce știu, un meci se poate amâna exclusiv din cauza infectărilor cu COVID-19, nu și din cauza accidentărilor. 

Noi ne-am pregătit toată săptămâna cu gândul că meciul se va juca, nu ne-am gândit la amânare. Vom respecta orice decizie a LPF, dar vrem ca totul să fie făcut conform regulamentului! 

Noi am jucat la începutul sezonului fără cinci jucători care au fost convocați la Jocurile Olimpice, iar pe lângă aceștia am avut și patru accidentați. Vrem doar să fie respectat regulamentul, nimic mai mult!”, a declarat Gică Popescu la Digi Sport.

Are sau n-are dreptate șeful Farului? Trebuie ca o echipă să aibă lotul descompletat până la mai puțin de 13 jucători exclusiv din cauza testelor pozitive la COVID-19 pentru a putea solicita amânarea unui meci? 

Sunt întrebări care apar în urma anunțului amenințător pe care Gică Popescu l-a făcut în direcția LPF. Ce spune Regulamentul de desfășurare a competițiilor, așa cum a fost el aprobat în ședința Comitetului de Urgență din 27 iulie?

  • În situația în care unul sau mai mulți jucători sau oficiali ai unui club sunt testați pozitiv pentru COVID-19, meciul se va desfășura conform programării inițiale dacă sunt îndeplinite următoarele condiții: 
     
  • clubul poate înscrie în raportul de arbitraj cel puțin 13 jucători (din care cel puțin un portar);
     
  • prezintă cu cel puțin 6 ore înaintea orei de începere a jocului acordul DSP cu privire la faptul că echipa respectivă poate disputa jocul conform programării forului organizator, dacă legislația în vigoare impune un astfel de document din partea DSP;
     
  • în situația în care clubul în cauză nu poate îndeplini oricare dintre condițiile de mai sus, jocul nu se va mai disputa, urmând ca forul organizator să amâne jocul și să aplice procedura detaliată mai jos”

Concluzia, oferită chiar de regulamentul în vigoare, e că la primul dintre cele 3 puncte pe care un club trebuie să-l îndeplinească se specifică doar că e nevoie de cel puțin 13 jucători, dar nu și că toți absenții trebuie să fie obligatoriu din cauza îmbolnăvirii de COVID-19!

2. Ce va face LPF în cazul Farul-FCSB?

A doua mare întrebare care se pune e cum va decide Liga, aflată între solicitarea FCSB și acuzele Farului? 

Din sursele GSP, LPF a început deja să analizeze dosarul vicecampioanei, în sensul în care trebuie verificate toate cazurile pozitive, jucătorii cu probleme medicale, raportul medical din cazul acestora, după care, dacă ajunge la concluzia că FCSB nu dispune de cel puțin 13 jucători dintre cei 28 pe care îi are trecuți la Ligă (22 pe lista A și 6 pe lista B), atunci va da curs cerinței. 

Și, din informațiile Gazetei, LPF va anunța în cursul zilei de astăzi sau cel târziu mâine faptul că meciul Farul - FCSB se va amâna pentru o dată care va fi anunțată ulterior.

FCSB își asumă un risc maxim: 0-3 la „masa verde”! » Ce spun regulamentele
FCSB - CS Mioveni / Sursă foto: Crisi Preda (GSP)

3. Ce risc își asumă FCSB?

Este, poate, cea mai interesantă întrebare care se naște din acest caz. La prima vedere, FCSB nu are ce să riște mai mult decât să dispute un meci având lotul decimat. 

Doar că regulamentele în vigoare, ROAF, dar și protocolul de desfășurare pe timp de pandemie, expun clubul lui Gigi Becali la un pericol iminent: acela de a pierde meciul cu Farul la „masa verde”!

Motivul? În primul rând, protocolul implementat de FRF spune așa:

  1. Un joc amânat poate fi reprogramat cel mult o singură dată
  2. Fiecare joc poate fi reprogramat o singură dată, în prima dată disponibilă, dar nu mai devreme de 7 zile de la data programării inițiale, urmând ca organizatorul de competiții să stabilească datele disponibile
  3. Dacă la data reprogramării, jocul nu poate fi disputat, indiferent din ce cauză (inclusiv dacă nu se poate desfășura din cauza echipei adverse), echipa care a cauzat reprogramarea va pierde jocul cu 0-3.

Prevederile sunt extrem de clare, iar formularea de la punctul 3 o pune pe FCSB în dificultate. Și, ATENȚIE, la data când va fi reprogramat jocul, pentru ca Farul să câștige la "masa verde" nu e obligatoriu ca, atunci, meciul să nu se poată juca exclusiv din cauza cazurilor de COVID-19! „Indiferent din ce cauză (inclusiv dacă nu se poate desfășura din cauza echipei adverse)" este specificația clară din protocolul de desfășurare.

Mai departe, în ROAF, sunt definite, la articolul 14, situațiile în care cluburile pot solicita neprogramarea unui meci la data stabilită:

„Cluburile pot invoca un caz excepțional în situația neprezentării la jocul oficial programat din motive ce privesc transportul delegației sportive, neasigurarea asistenței medicale, probleme acute de sănătate a cel puțin 5 jucători titulari (în ultimul meci oficial), numai dacă prezintă o dovadă scrisă din partea organelor competente (compania de transport feroviar, compania de transport rutier, organele de poliție, administrație locală sau județeană, centrul de medicină sportivă, prestatorul de servicii medicale etc.). În această situație, în funcție de probele prezentate, organul jurisdicțional competent va hotărî, după caz, reprogramarea jocului respectiv, care va fi efectuată de Departamentul Competiții al forului organizator, conform prevederilor prezentului regulament".

Practic, formularea „PROBLEME ACUTE DE SĂNĂTATE A CEL PUȚIN 5 JUCĂTORI TITULARI (ÎN ULTIMUL MECI OFICIAL)" înseamnă că dacă atunci când va fi reprogramat meciul cu FCSB, 5 dintre titularii Farului vor prezenta subit probleme de sănătate, atunci clubul condus de Hagi și Popescu ar putea invoca amânarea lui. 

Doar că o altă amânare nu mai e permisă de regulament și, în acest caz, FCSB ar fi cea care ar avea de suferit: 0-3 la „masa verde".

PRECEDENT » Farul a câștigat la „masa verde” cu U Cluj

Există pe parcursul sezonului trecut un caz în care o echipă s-a impus prin forfait, beneficiind de prevederile protocolului de desfășurare a competițiilor, aprobat de FRF. 

Și e vorba exact de Farul Constanța, însă clubul care în 2020-2021 a evoluat în liga secundă și care atunci era condus de Ciprian Marica. „Victima constănțenilor a fost U Cluj, iar cazul a iscat un imens scandal și acuze dure din partea ardelenilor. FRF a dat un verdict, prin comisiile sale, abia după 4 luni!

  • Inițial, meciul U Cluj - Farul trebuia să se dispute pe 10 noiembrie 2020. U Cluj a avut cazuri de coronavirus și a solicitat amânarea jocului, mai ales că avea o decizie a DSP-ului din Cluj, care nu-i permitea să joace fiindcă fusese stabilit că la echipă e un focar de infecție cu COVID-19. La acel moment, existau peste 20 de jucători testați pozitiv de la U Cluj. Era al doilea meci consecutiv din Liga 2 pe care a fost nevoită să-l amâne, după cel cu Rapid
     
  • Partida U Cluj - Farul a fost reprogramată pentru 2 decembrie
     
  • La această nouă dată, cei de la Farul au anunțat subit că au șase cazuri de jucători infectați cu SARS-CoV-2, iar DSP Constanța a interzis deplasarea echipei la Cluj. Farul plecase spre Cluj, dar a fost întoarsă.
     
  • U Cluj a lansat acuzații dure la adresa adversarei, pe care a bănuit-o că a înscenat totul pentru a nu se juca meciul, iar regulamentul o avantaja pe Farul. Pentru a protesta, clujenii au mers la stadion, la data la care trebuia să aibă loc reprogramarea și chiar au ieșit pe teren
     
  • Cazul s-a judecat la Comisia de Disciplină și a primit un verdict la "masa verde": "Clubul AS FC Universitatea Cluj se sancționează cu Forfait (3-0 în favoarea AFC Farul Constanța)"
     
  • Meciul Rapid - U Cluj, reprogramat pentru data de 19 noiembrie, a avut loc, pe terenul de la Buftea, și a fost câștigat de giuleșteni, scor 1-0

Suspiciunile că între Farul și DSP ar fi existat un blat sunt alimentate și de faptul că după numai 3 zile de la data la care trebuia să meargă la Cluj, pentru reprogramarea cu Universitatea, Farul a disputat meciul cu Csikszereda, de acasă, scor 0-2, având inclusiv permisiunea DSP Constanța

Reprogramarea se joacă până cel târziu pe 5-6 martie

În protocolul de desfășurare a competițiilor este prevăzut și până la ce dată se poate disputa un meci reprogramat. 

„Niciun joc aferent unei faze a competiției nu poate fi reprogramat ulterior datei limită de terminare a respectivei faze a competiției”. Iar în regulament, faza competiției e definitivă la "finalul sezonului regulat (tur+retur)". Ultima rundă a sezonului regulat, cea cu numărul 30, e programată în primul weekend din luna martie 2022.

Mihai Stoica: „Nu m-am vaccinat, dar atenție ce spun: mor oamenii pentru că noi greșim!”

CITEȘTE ȘI 

EXCLUSIV Moment incredibil cu Ionuț Chirilă la Academica Clinceni: „Condu tu antrenamentul, că am niște treabă!” + S-a enervat la hotel: „Țăranilor, eu am băut vin cu Ahmetov!"

Anunț definitiv! Ioana Simion s-a despărțit de Ilie Năstase: „Am crezut că se va schimba ceva în bine”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (41)
cris4co
cris4co  •  21 Octombrie 2021, 22:14
Postat de luisharcsa pe 21 Octombrie 2021, 15:30

Fcsb , nu risca nimic. Se inteleg nasul si finul. Sunt oameni de omenie, nu-i asa???

Faru o sa zica..da ne lipsesc 30 de Jucatori da nu ei erai Titulari !!!!!! Mai avem 13 ca doar am unit 2 echipe...

lake1001
lake1001  •  21 Octombrie 2021, 17:03

Să i se dea cele 3 puncte lui Becali, campionatul , tot ce vrea el, si să plece odată să ne lase în pace. Să plimbe crucea pe străzile Bucureştiului să omoare Covizii. A dipărut fotbalul din România, competiţia ..... au rāmas doar aranjamentele.

ando89
ando89  •  21 Octombrie 2021, 17:01

Rezolvă nea cici, că este om bun și respectat care construiește biserici, a adus sute de milioane de euro în țară și a fost europarlamentar de cinste și ajungea președinte pnl și premier dacă oamenii răi nu îl aresta politic. Dar dacă pierde următoarele meciuri cu 0-3 nu-i bai, oricum echipa nu are posesie și revine dânsul ca A1.

Vezi toate comentariile (41)
Comentează