FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

EXCLUSIV FCSB. „Pintilii nu e și nici n-are voie să fie antrenor!” » Șeful Școlii FRF de Antrenori nu stă la discuții cu Gigi Becali: ce sancțiuni prevede regulamentul

Pintilii a împlinit 38 de ani pe 9 noiembrie / FOTO: Cristi Preda
Pintilii a împlinit 38 de ani pe 9 noiembrie / FOTO: Cristi Preda

Articol de - Publicat sambata, 26 noiembrie 2022 07:44 / Actualizat sambata, 26 noiembrie 2022 09:49

Lucian Burchel, șeful Școlii de Antrenori din FRF, clarifică situația lui Mihai Pintilii de la FCSB, pe care Gigi Becali l-a învestit ca „principal” sub acoperire. Pintilii nu are nici măcar carnetul de antrenor, pe care-l va obține peste un an și jumătate, și va fi suspendat dacă va da indicații în timpul meciurilor. 

- Domnule Burchel, se înmulțesc antrenorii fără licență. Există vreun plan? Pot lucra așa? 
- La care antrenori fără licență vă referiți? Că trebuie să clarificăm. 

- La Pintilii mă refer. 
- Pintilii nu este antrenor, el nu are nicio calificare pentru meseria aceasta. A început în septembrie un curs pentru dobândirea calificării și cursul durează cam un an și opt luni.

Mihai Stoica, detalii de ultimă oră despre viitorul antrenor de la FCSB: „Putem face și o chestie românească!”
FCSB
Mihai Stoica, detalii de ultimă oră despre viitorul antrenor de la FCSB: „Putem face și o chestie românească!”

Lucian Burchel avertizează: „Au mai fost pedepsiți și alții”

- Dar a condus echipa și o va conduce în continuare
- FCSB nu ne-a trimis nicio solicitare pentru ca Mihai să fie interimar pentru 30 de zile, atât cât permite regulamentul să fie interimatul. Din auzite, clubul a trimis o solicitare către UEFA, pentru că în acel moment încă mai evolua în cupele europene. Probabil că oamenii de acolo s-au gândit că dacă le-a aprobat UEFA nu mai au nevoie să se adreseze și Școlii Federale de Antrenori.

- Am putut vedea cu toții că Pintilii a fost antrenorul în perioada aceasta. FCSB nu se ascunde, Becali a anunțat din nou că Leo Strizu va fi antrenorul licențiat Pro, iar Pintilii va antrena în spatele acestei licențe. 
- Noi vom monitoriza în continuare situația și vom sesiza departamentul juridic din Federație și apoi Comisia de Disciplină dacă regulamentul va fi încălcat. La fel am procedat și în cazurile în care s-au aflat Croitoru, Poenaru, Prepeliță.

- Regulamentul prevede doar o amendă de 50.000 de lei dacă un antrenor nelicențiat transmite indicații în timpul meciurilor? 
- Nu, ROAF și Regulamentul privind Statutul Antrenorului prevăd și amenzi, și etape de suspendare. În sezonul trecut chiar au fost dictate etape de suspendare pentru tehnicieni care dădeau indicații fără să fi avut dreptul. Așa că nu are dreptate cine susține că nu au existat sancțiuni și că ne-am fi sesizat abia acum, cu cazul lui Pintilii. Lumea trebuie să priceapă că în antrenorat, la fel ca în oricare meserie, îți trebuie o calificare. Pintilii nu poate avea acum contract de antrenor, nu are dreptul să transmită indicații și nici să conducă echipa. 

„În doi ani devii secund în prima ligă”

- Cei care au licențe obținute în Moldova pot antrena fără probleme
- Știu că și Mihai începuse la un moment dat la Chișinău un curs pentru licența B, dar fără să aibă calificare de antrenor. În Moldova sunt primiți și cei care nu au carnete de antrenori. După ce dobândesc licențele, ei capătă carnete de antrenori valabile doar în Moldova, nu și în România!

FCSB. „Pintilii nu e și nici n-are voie să fie antrenor!” » Șeful Școlii FRF de Antrenori nu stă la discuții cu Gigi Becali: ce sancțiuni prevede regulamentul
Burchel, 58 de ani, e directorul Școlii de Antrenori din februarie 2020 / Captură GSP Live

- Există un subiect pe care l-au deschis foști fotbaliști: durează prea mult până când un fost jucător ajunge la licența Pro, între cinci și șapte ani. 
- Ei spun așa ceva pentru că nu știu și nu se informează clar, oficial. Un fotbalist poate obține calificarea ca antrenor înainte să se retragă din activitate. Dacă a avut un contract de profesionist de-a lungul a minimum șapte ani, după retragere beneficiază de dreptul de a se înscrie la un curs pentru licențele B plus A, fără să mai treacă prin licența C. Cursul durează un an. Apoi are nevoie să antreneze încă un an, după care se poate înscrie la cursul pentru Pro. Și într-un an și jumătate are licența maximă.

- Adică un fost jucător poate deveni secund în prima ligă în doi ani de la retragere. Și „principal” în trei ani și jumătate
- Exact, nu durează nici cinci ani, nici șapte ani. Am mai auzit și eu declarații la TV despre cât de mult durează să obții licențele, însă e fals. Foștii fotbaliști se întâlnesc între ei, își spun unii altora că e greu, că durează enorm și apoi se rostogolește impresia aceasta, că stai șapte ani până iei licența Pro. 

Noi respectăm regulamentul așa cum l-au respectat și alții. Îl avem pe Strizu cu licența Pro, care e problema? Când au antrenat Poenaru, Prepeliță, Croitoru s-a putut, acum s-au trezit că nu are voie Pintilii?!

- Gigi Becali, patron FCSB

Match Quiz Germany vs Spain
Plasează gratuit predicțiile tale pe meciul Germany vs Spain și poți câștiga 1.200 de lei cash! Premii totale de 4.000 de lei.

VIDEO Mihai Pintilii: „Nu vreau să vorbesc despre disciplină, nu sunt antrenor principal, sunt aici printr-o conjunctură”

Citește și alte știri despre FCSB: 

Mihai Stoica, detalii de ultimă oră despre viitorul antrenor de la FCSB: „Putem face și o chestie românească!”

Gigi Becali e gata să renunțe la o vedetă de la FCSB: „Sunt șanse, am dat o hârtie” » Câți bani cere pentru transfer

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (43)
CiprianBirtea_84
CiprianBirtea_84  •  28 Noiembrie 2022, 13:02

Dacă licențele A și B primite în Moldova nu sunt valabile în Ro fără carnet de antrenor, de ce Radoi poate amtrena în Ro? Că tot în Moldova și-a luat licența. Și de ce licențele UEFA nu sunt recunoscute în toate țările UEFA? Iar Pintilii, dacă avea nevoie de dispensă de la FRF pentru a fi antrenor provizoriu în liga I, cea pentru UEFA nefiind valabilă, de ce a fost lăsat să antreneze în liga I?

istet10
istet10  •  27 Noiembrie 2022, 13:55
Postat de rumunek pe 27 Noiembrie 2022, 11:42

Nu vreau să susțin cauza celor care fentează regulamentele sau nu respectă regulile. Dar in declarațiile lui Burchel există o mică omisiune. Ea e cuprinsă intr-o frază lăsată nesubliniată, galbenul fiind aplicat după. Spune că “Un fotbalist poate obține calificarea ca antrenor înainte să se retragă din activitate.”. Adică obținerea carnetului de antrenor, mai exact studii. Doar că atunci când joci in străinătate e imposibil să faci studii în România, mă refer la ceva serios nu doar ca să aibă unii catedră. De aceea durează 5-7 ani. Fără carnet nu poți obține nicio licență, dar doar în fotbalul nostru dezvoltat antrenorii sunt licențiați, au nevoie si de bac, ca să strige ceva de pe margine. E clar că trebuie să faci cursuri pentru a antrena o echipă de fotbal, dar modelul de instruire trebuie actualizat.

Sa fie actualizat in ce sens? Sa se permita inscrierea si celor cu 8 clase? Este firesc sa se pretinda o diploma de bacalaureat. Scoala, instruirea este luata in batjocura in Romania. De catre cine? Verifica cata scoala are Becali. In plus, ai vazut la marile cluburi europene antrenori cu 8 clase?

zica
zica  •  27 Noiembrie 2022, 11:46

Problema nu e Pintilii ci faptul ca nu găsesc nici un antrenor serios sa vina sclav ,aici e durerea și dau vina pe FRF.

Vezi toate comentariile (43)
Comentează
Close