FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

FIFPro, comunicat-manifest » FRF și Dinamo, puse la punct: „Finanțăm toate procesele la TAS!”

FIFPro, Asociația Mondială a Jucătorilor Profesioniști, e îngrozită de situația fotbaliștilor din România și de lipsa de soluții din cadrul FRF. Dinamo e principalul club vizat!
FIFPro, Asociația Mondială a Jucătorilor Profesioniști, e îngrozită de situația fotbaliștilor din România și de lipsa de soluții din cadrul FRF. Dinamo e principalul club vizat!

Articol de GSP - Publicat miercuri, 15 septembrie 2021 19:55 / Actualizat miercuri, 15 septembrie 2021 20:05

FIFPro, Asociația Mondială a Jucătorilor Profesioniști, e îngrozită de situația fotbaliștilor din România și de lipsa de soluții din cadrul FRF. Dinamo e principalul club vizat!

  • CONTEXT: Din 2019, Regulamentul privind Statutul și Transferul Jucătorilor de Fotbal (RSTJF) prevede că dacă un fotbalist nu a fost plătit de cel puțin 60 de zile, poate notifica clubul ca în 15 zile să-i fie achitate drepturile în cauză. Iar dacă nici în acest interval nu își primește banii, din următoarea zi devine liber.
  • Jucătorii străini știu că sunt apărați de regulamentele FIFA, acolo unde se consideră ca data de încetare a contractelor ziua în care clubul, după notificarea de 15 zile, nu și-a achitat datoria reclamată de fotbalist. 
  • Dar românii nu pot merge la FIFA dacă au un asemenea litigiu cu un club din România, fiindcă forul mondial judecă numai la dimensiune internațională. Adică doar spețele în care jucătorul și clubul nu sunt din aceeași țară. Așa că fotbaliștilor români nu le rămâne decât să se adreseze instanțelor sportive interne.

FIFPro vrea să sprijine situația jucătorilor români. Emilian Hulubei, președintele AFAN, a fost prezent la Congresul FIFPro, unde a primit asigurări: „Vom finanța noi toate procesele cu FRF, la TAS, sau modificarea regulamentelor în favoarea jucătorilor”.

„Ne-am săturat de cei care gestionează fotbalul în România, care arată mereu că pur și simplu nu le pasă de jucători”, a declarat Roy Vermeer, directorul FIFPro. 

FIFPro și AFAN (Asociația Fotbaliştilor Amatori si Nonamatori din România) sunt șocate de cât de mulți jucători nu sunt plătiți sau li se reziliază contractele. 

FIFPro și AFAN au inițial două apeluri la TAS legat de starea de fapt: „Vom continua să facem apel la deciziile Federației Române de Fotbal până când vor veni cu măsuri eficiente care să îmbunătățească situația curentă”.

FIFPro, comunicat-manifest despre situația din Liga 1

Vermeer a remarcat 5 exemple din România:

  1. În ultimele 8 luni, AFAN a depus 460 de cereri pentru soluționarea litigiilor unor jucători care își cereau salariile restante sau încheierea contractelor după ce le fuseseră încălcate drepturile. Majoritatea cazurilor sunt încă în curs de soluționare.
     
  2. Jucătorii români sunt tratați semnificativ mai rău decât colegii lor străini. În timp ce jucătorii străini își pot rezilia în mod automat contractul de muncă pentru două salarii restante, cu o notificare de 15 zile - în baza Regulamentelor FIFA, jucătorii români trebuie să solicite Camerei locale de soluționare a litigiilor permisiunea de a-și rezilia contractul. O astfel de cerere poate dura aproximativ trei luni înainte de a fi soluționată. În tot acest timp, jucătorul este obligat să rămână la club. Asta înseamnă că un jucător este de obicei neplătit timp de 5 luni înainte de luarea unei decizii. AFAN și FIFPro au depus o petiție către TAS pentru a contesta aceste reguli abuzive și așteaptă o motivație justificată.
     
  3. Dinamo București - un club român despre care FIFPro a raportat anterior - a primit o interdicție de înregistrare de la FIFA în martie 2021, pentru că nu a plătit un jucător străin în urma unei decizii FIFA DRC. În iunie, clubul a intrat în insolvență (a doua din 2015 încoace), după care a cerut FIFA să ridice interdicția de transfer, ceea ce FIFA a făcut. Dinamo, club aflat în insolvență, semnează și înregistrează noi jucători, în timp ce FIFA nu va impune interdicția de transfer, permițându-i astfel lui Dinamo să cheltuiască bani pentru noi jucători, deși nu și-a plătit foștii fotbaliști.
     
  4. Federația Română a permis ca două cluburi (n.r. Dacia Unirea Brăila și FC Brașov au schimbat societățile și au scăpat astfel de salariile pe care fosta societate le datora fotbaliștilor și de contractele acestora) să își transfere dreptul de participare (licență profesională) către noi entități cu nume similare. Deciziile au fost luate cu încălcarea regulilor aplicabile și sunt foarte dăunătoare jucătorilor entităților „vechi”, care nu vor primi plățile restante. FIFPro și AFAN contestă deciziile la TAS.
     
  5. Jucătorii tineri din România sunt obligați să semneze primul lor contract profesional cu clubul la care sunt înregistrați. Dacă nu fac acest lucru, atunci riscă o suspendare de până la doi ani. FIFA a confirmat anterior că astfel de reguli sunt incompatibile cu regulamentele sale, dar nu au fost operate modificări.

FRF, luată în colimator

„Federația Română de Fotbal este, din păcate, unul dintre multele exemple în care principalul obiectiv pare să fie limitarea drepturilor jucătorilor, cât mai mult posibil. În orice altă industrie, o restricție privind drepturile angajaților ar necesita un acord de negociere colectivă. 

Cu toate acestea, în fotbal, multe asociații naționale pretind că au o autoritate autodeclarată de a impune reguli jucătorilor, indiferent de drepturile, nevoile și preocupările acestora și fără nicio formă de negociere sau de aderare la principiile democratice. 

Jucătorii nici măcar nu sunt considerați membri ai asociației, ceea ce ridică întrebări legate de baza pe care asociațiile naționale consideră că au legitimitatea de a impune restricții de muncă”, a mai declarat Vermeer.

Dinamo, din nou pe agenda FIFPro

Nu e prima dată când FIFPro e cu ochii pe Dinamo. În noiembrie 2020, „câinii” erau trași la răspundere pentru neplata jucătorilor. 

Asociația a emis la vremea respectivă un comunicat - detalii, AICI. FRF a fost somată să ia măsuri împotriva lui Pablo Cortacero&Co., însă consecințele au ezitat să apară.

Dezbatere GSP » Cine e de vină pentru avalanșa de procese dintre cluburi și fotbaliști? » „Liga și Federația asistă impasibile” vs. „Jucătorii poartă și ei o parte din responsabilitate”

Dinamo a apelat la o nouă insolvență

Noua insolvență de la Dinamo aduce câteva beneficii clubului, dar implică și multe riscuri.

Dinamo a cerut pe 25 iunie, la Tribunalul București, deschiderea procedurii de insolvență. Este pentru a doua oară în ultimii șapte ani când „câinii” sunt plini de datorii și apelează la această soluție pentru a încerca redresarea financiară.

Clubul a mai trecut printr-un proces de insolvență în „era Negoiță”, în perioada mai 2014 - septembrie 2015. Datoriile de aproximativ 17,5 milioane € au fost reduse la doar 4,48 % din sumă! Marele pierzător în această acţiune a fost statul român.

Acum, cuantumul datoriilor este de 6 milioane de euro la finalul lui 2020, conform datelor furnizate de Ministerul Finanțelor, dar restanțele ar depăși de fapt 7 milioane de euro, conform declarațiilor lui Ioan Andone.

Filosofia antrenorului Sorin Colceag + legăturile lui cu roș-albii: „Am trăit o experiență fantastică la Dinamo”

Citește mai multe știri despre Dinamo:

Dinamo i-a betonat contractul unui titular cu FCSB: a semnat până în 2027!

Lovitură teribilă pentru Dinamo: accidentare pe termen lung pentru un om de bază

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (38)
422663335592396
Angela Ionescu  •  19 Septembrie 2021, 11:57

Ovidiu Popescu , nu înțeleg de ce e băgat meci de meci, când el este cel mai slab jucător atât în campionatul ăsta cât și în cele trecute.?

demolarii
demolarii  •  16 Septembrie 2021, 00:43

Un amalgam de informații, nicio concluzie.....tipic gsp.ro. E clar ca e criza in fotbalul romanesc daca ***..

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

hi6respectcortacero
hi6respectcortacero  •  15 Septembrie 2021, 23:06

vrem pista fara stadion!

Vezi toate comentariile (38)
Comentează