FOTBAL  »  Superliga  »  AVERTISMENT

FIFPro dă block României: „Nu mai mergeți să semnați în această țară!"

Asociația mondială a fotbaliștilor profesioniști a dat un comunicat oficial în care îi pune în gardă pe toți jucătorii care sunt ofertați din țara noastră: „Situația e tulbure în România”
Asociația mondială a fotbaliștilor profesioniști a dat un comunicat oficial în care îi pune în gardă pe toți jucătorii care sunt ofertați din țara noastră: „Situația e tulbure în România”

Articol de , , - Publicat vineri, 17 septembrie 2021 18:20 / Actualizat vineri, 17 septembrie 2021 18:35

Asociația mondială a fotbaliștilor profesioniști a dat un comunicat oficial în care îi pune în gardă pe toți jucătorii care sunt ofertați din țara noastră: „Situația e tulbure în România, unde sunt multe lucruri în neregulă, vă recomandăm să nu semnați cu niciun club înainte să ne solicitați sprijinul".

  • CONTEXT: Din 2019, Regulamentul privind Statutul și Transferul Jucătorilor de Fotbal (RSTJF) prevede că dacă un fotbalist nu a fost plătit de cel puțin 60 de zile, poate notifica clubul ca în 15 zile să-i fie achitate drepturile în cauză. Iar dacă nici în acest interval nu își primește banii, din următoarea zi devine liber.
  • Jucătorii străini știu că sunt apărați de regulamentele FIFA, acolo unde se consideră ca data de încetare a contractelor ziua în care clubul, după notificarea de 15 zile, nu și-a achitat datoria reclamată de fotbalist.
  • Dar românii nu pot merge la FIFA dacă au un asemenea litigiu cu un club din România, fiindcă forul mondial judecă numai la dimensiune internațională. Adică doar spețele în care jucătorul și clubul nu sunt din aceeași țară. Așa că fotbaliștilor români nu le rămâne decât să se adreseze instanțelor sportive interne.

Situație fără precedent în care a ajuns fotbalul românesc. FIFPro, uniunea mondială a fotbaliștilor, a luat poziție fermă referitor la abuzurile la care sunt supuși jucătorii în România.

Asociația a emis un comunicat extrem de dur, în care lansează avertismente privind modul în care fotbaliștii sunt tratați și, în plus, îi alertează pe toți jucătorii din lume să nu semneze cu cluburi din România înainte de a solicita părerea celor de la FIFPro.

FIFPro: „Alertă în România!”

Titlul comunicatului spune aproape totul despre tonul folosit de FIFPro: "Alertă în România!". Apoi, se specifică situația generală. "FIFPro, uniunea mondială a fotbaliștilor, dorește să alerteze toți jucătorii, printr-un comunicat de presă, cu privire la situația îngrijorătoare a fotbaliștilor profesioniști din România, unde au fost semnalate multe nereguli de către colegii noștri din asociația locală", e fraza cu care se deschide poziția uniunii mondiale, după care se face și o recomandare incredibilă: 

„Îi sfătuim pe toți jucătorii care au propuneri din România să nu semneze nici un contract, înainte de a contacta UNFP Legal Service". Practic, FIFPRO transmite că cine va semna fără a fi consiliat de avocații asociației riscă să aibă probleme pe parcursul derulării contractului în țara noastră.

România, pe lista neagră a FIFPro

Inclusiv directorul juridic al FIFPRO, Roy Vermeer, a însoțit luarea de poziție a asociației pe care o conduce cu un punct de vedere extrem de dur. "Am avut mulți administratori de fotbal în România care de fiecare dată au arătat că pur și simplu nu le pasă de jucători", a spus directorul juridic al FIFPro. 

„Suntem realmente uimiți de numărul șocant al problemelor legate de neplată, reziliere a contractului și procese cu care se confruntă jucătorii", susțin cei de la asociația mondială a fotbaliștilor.

FIFPro a găsit și vinovatul: FRF

În plus, sindicatul mondial susține că există și un vinovat principal pentru această situație de neacceptat în care a ajuns fotbalul românesc: Federația Română de Fotbal. "Am depus deja două memorii la TAS pentru a contesta ceea ce se petrece în România. Vom continua să fim împotriva deciziilor Federației de Române de Fotbal până când va propune măsuri eficiente care să îmbunătățească situația actuală". 

Ultima decizie a FRF care le-a șocat pe AFAN și FIFPro, motiv pentru care a fost contestată la TAS, e cea în care forul lui Răzvan Burleanu a acceptat cesiunea unor cluburi, de pe o societate care are datorii pe o alta, care nu are datorii, iar primii loviți sunt fotbaliștii, ce rămân în aer cu sumele pe care le au de recuperat.

FIFPro intră inclusiv în detalii pe parcursul comunicatului și dezvăluie cifre, exemple concrete ale cazurilor petrecute în ultima vremea în țara noastră, din perspectiva fotbaliștilor păcăliți sau lăsați descoperiți de statutele sau deciziile FRF.

CINCI capete de acuzare la adresa FRF

  1. În ultimele opt luni, sindicatul jucătorilor AFAN a depus un număr uimitor de plângeri către organele de soluționare a litigiilor, nu mai puțin de 460. Jucătorii reclamă în aceste cazuri fie salarii neplătite, fie încetarea contractului lor pentru încălcarea acestora din urmă. Marea majoritate a acestor cazuri sunt încă în curs de soluționare. 
  2. Jucătorii români sunt mult mai prost tratați decât colegii lor străini. În timp ce jucătorii străini își pot rezilia în mod automat contractul de muncă pentru două salarii neplătite cu o notificare de 15 zile în conformitate cu reglementările FIFA, jucătorii români trebuie să solicite la camera locală de soluționare a litigiilor permisiunea de a rezilia contractul. Poate dura aproximativ trei luni pentru ca această solicitare să fie soluționată. În toată această perioadă, jucătorul este obligat să rămână înscris la club. Aceasta înseamnă, de obicei, că nu este plătit timp de cinci luni înainte de luarea unei decizii. AFAN și FIFPro au depus o cerere la TAS pentru a contesta aceste reguli abuzive și așteaptă o decizie. 
  3. Dinamo București - un club român despre care FIFPro a raportat anterior - a fost supus unei interdicții de înregistrare FIFA în martie 2021 pentru că nu a plătit un jucător străin în urma unei decizii a FIFA CRL. În iunie, clubul a intrat în insolvență, după care a cerut FIFA să ridice interdicția de transfer, ceea ce FIFA a acceptat. Odată insolvabili, Dinamo a semnat și înregistrat jucători noi, în timp ce FIFA nu va aplica interdicția de transfer. Aceasta îi permite lui Dinamo să cheltuiască bani pentru jucători, deși pe cei vechi încă nu i-a plătit. 
  4. Federația Română de Fotbal a autorizat două cluburi să își transfere dreptul de participare (licență profesională) către noi entități cu nume similare. Aceste decizii au fost luate cu încălcarea regulilor aplicabile și se creează prejudicii mari pentru jucători, care nu vor primi plăți restante. FIFPro și AFAN au contestat decizia la TAS. 
  5. În România, jucătorii tineri trebuie să semneze primul lor contract profesional cu clubul în care sunt înregistrați. Dacă nu, riscă o suspendare de până la doi ani. FIFA a confirmat anterior că aceste reguli sunt incompatibile cu Regulamentele FIFA.

VIDEO FRF, reclamată din nou la TAS? Emilian Hulubei: „Vom contesta decizia FRF de a permite cesiunile”

Citește și alte știri despre fotbalul din Liga 1: 

EXCLUSIV Un fost jucător de la CFR Cluj l-a criticat pe Dan Petrescu fiindcă l-a reactivat pe Culio: „Vine un jucător nepregătit, de pe plajă... Asta strică atmosfera”

Cine e vinovat tensiunile dintre FCSB și CSA Steaua pe tema stadionului din Ghencea: „Dacă s-ar fi ținut de cuvânt, nu ar fi fost nicio problemă”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (61)
catalin.palcu
catalin.palcu  •  18 Septembrie 2021, 10:52
Postat de Sorin Sfetcovici pe 17 Septembrie 2021, 20:25

Bravo trăiască șmecheria. insolventa. Rapid a retrogradat pentru 80000 euro și dinamo pentru peste 7 milioane este ținută în campionat.plus sa mărit numărul de echipe pentru ea.

1. Nu poti retrograda o echipa care nu si-a disputat toate meciurile din campionat, ar fi fost fara precedent. in f multe alte campionate, nu a retrogradat nimeni in 2020. 2. Barcelona are un miliard ( o mie de milioane) datorie si nu am auzit sa le ceara cineva desfiintarea, excluderea, raderea de pe fata pamantului. si sunt multe alte exemple similare de echipe mari ingropate in datorii. 3. Rapid nu a retrogradat pt 80.000. baliverne ! si daca ar fi adevarat, e vina lor ca nu au stiut legea si nu au folosit-o in interesul lor. Dinamo a facut un efort urias pt a supravietui, a adus langa echipa avocati, finantisti, juristi samd. plus suporterii au venit cu bani de acasa, ai Rapidului nu! sau ai oricarei alte echipe care s-a aflat in mari dificultati financiare.

ucluj2011
ucluj2011  •  18 Septembrie 2021, 08:49
Postat de Sorin Sfetcovici pe 17 Septembrie 2021, 20:25

Bravo trăiască șmecheria. insolventa. Rapid a retrogradat pentru 80000 euro și dinamo pentru peste 7 milioane este ținută în campionat.plus sa mărit numărul de echipe pentru ea.

FRF este o adunătură de ***. Ceea ce sesizează FIFPro nu este decât vârful aisbergului. Se întâmplă nereguli mari la FRF , se judecă discreționar , se favorizează pe față anumite cluburi în timp ce altele sunt persecutate pur și simplu. Exemplul pe care l-ai dat este doar unul (și poate cel mai reprezentativ) din FOARTE MULTELE care intoxică fotbalul românesc. Acești oameni de la FRF dacă nu pleacă într-un fel sau altul , cât mai repede posibil , vom ajunge jos... jos... jos de tot!!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

thereality
thereality  •  17 Septembrie 2021, 22:55
Postat de gago747 pe 17 Septembrie 2021, 22:37

Ai băgat doar 2 clone la înaintare, randoame ... pardon, Rîurene! păi ce naiba facem aici, postăcim pe 2 euro găuriți? ia mai bagă niște conturi d-alea cu punctepuncte în coadă, mișălule!

delirezi bah baiete si ma confunzi. eu nu sunt raureanu ala.

Vezi toate comentariile (61)
Comentează