FOTBAL  »  Superliga  »  VIITORUL

FOTO Surpriza lui Gică Hagi pentru partea a doua a campionatului: a fost coleg cu Coman, Pavard și Dembele » „Am un centimetru mai puțin decât Messi”

Lyes Houri +2   FOTO
Lyes Houri

Articol de - Publicat sambata, 19 ianuarie 2019 08:59

Folosit în postura de optar de Gică Hagi, francezul Lyes Houri se anunță unul dintre atuurile Viitorului pentru a doua parte a sezonului Ligii 1 

Adus în vara anului trecut la Viitorul, Lyes Houri se numără printre cei mai scunzi jucători din lotul formației constănețene. 1,68 metri are mijlocașul francez.

“Un centimetru mai puțin decât Messi”, spune râzând fotbalistul care împlinește azi 23 de ani. Vârstă pe care o sărbătorește în cantonament, la Belek. “Ce-mi doresc de ziua mea? Succes și fericire în viață!”, mărturisește Houri, care poate fi surpriza pregătită de Hagi pentru a doua parte a sezonului.

Reprofilat de Hagi

Obișnuit cu rolul de play-maker la echipele pe la care a trecut, francezul a fost reprofilat de Hagi, evoluând mai retras în amicalul cu Rubin Kazan. Din postura de inter, l-a servit perfect pe Ianis la primul gol al constănțenilor și i-a chinuit pe ruși prin șarjele sale.

“În mod normal, sunt un decar. Am jucat prima oară ca optar și m-am simțit foarte bine. Chiar dacă sunt mai micuț de statură, compensez prin agresivitate. La felul în care se joacă fotbalul acum, fără agresivitate, nu poți face nimic”, explică Houri, care este convins că Viitorul va merge în play-off și se va bate la locuri fruntașe: “Jucăm cel mai frumos fotbal din prima ligă. Este greu să ne batem la titlu, mai ales că CFR are un avans important.

Am jucat cu ei în decembrie și am făcut-o bine, dar ne-a lipsit norocul. Și Steaua are o echipă puternică, jucătorii sunt valoroși și au experiență. Dar cred că putem termina în primele trei locuri și să ne calificăm în cupele europene. Plus că suntem în sferturile Cupei, avem șansa de a câștiga un trofeu în acest sezon”.

Și-a chemat prietenii la Constanța

În prima parte a sezonului, Houri a bifat 16 meciuri și a înscris doar 2 goluri, dar recunoaște că a avut nevoie de o perioadă de adaptare. “S-a ivit oportunitatea de a ajunge aici, impresarul meu mi-a spus că Viitorul este între primele cinci din România, cu o legendă a fotbalului românesc în funcția de manager. Știam despre Hagi din meciurile văzute pe youtube.

Mi-am dat seama că am șansa să progresez, așa că am acceptat oferta. Este un fotbalul bun, dar mi-a luat vreo două luni să mă adaptez. Diferența față de fotbalul francez este destul de mare, dar colegii m-au ajutat foarte mult.

Acum sunt bine, aproape de potențial maxim”, spune francezul, care dezvăluie cum a fost prima întâlnire cu România: “Când am venit în România, am fost șocat. Din ce auzisem în Franța, mă așteptam la altceva, dar este o țară foarte frumoasă, iar Constanța în timpul verii mi s-a părut extraordinară. Am pus mână pe telefon și mi-am sunat prietenii, le-am spus să vină aici în vacanță!”

De la Lille la Lens

Născut la Lille, Houri și-a făcut prima parte a junioratului la clubul local, OSC, unul dintre cele mai importante din fotbalul francez. Apoi, a plecat la Valenciennes, o echipă recunoscută pentru performanțele obținute la nivel juvenil.

“Un club mic, dar cu o academiei extraordinară. Plus că joci fără presiune. Am debutat la prima echipă când aveam doar 18 ani și în primul sezon am bifat 15 meciuri. Apoi am mers la Bastia, în prima ligă, unde sunt cei mai fanatici suporteri din campionatul francez. Presiunea era infernală, de multe ori era nevoie de poliție ca să potolească suporterii.

Nu am primit prea multe șanse, ba chiar am fost împrumutat în Olanda, la Roda. Când m-am întors, după o jumătate de an, Bastia a fost retrogradată în liga a cincea din cauza problemelor financiare. Așa că m-am orientat spre Lens. Mă antrenam cu prima echipă, dar jucam la cea secundă”, spune mijlocașul Viitorului.

Coleg cu campionii mondiali

Micuțul jucător al Viitorului a fost convocat constant la naționalele de juniori ale Franței, fiind coleg în ultimii trei ani de juniorat cu nume mari din reprezentativa cocoșului galic, campioană mondială în 2018.

“Am jucat la naționalele de juniori alături de o parte dintre titularii din actuala echipă a Franței. Trei ani la rând, de la U16 până la U19, am fost coleg cu Kingsley Coman, Lucas Hernandez, Pavard și Moussa Dembele. Cel mai mult mai impresionat Coman, are o viteză incredibilă. Țin legătura cu ei și acum, jucăm Playstation împreună”, spune Houri.

“PSG nu este un club normal”

Chiar dacă fotbalul francez este clar superior, Houri consideră că Viitorul are un plus față de unele grupări din Hexagon. “Viitorul este mai profesionist decât unele cluburi din Franța ca organizare. Și fotbalul este cu totul altfel. Acolo se joacă mai dur, mai fizic, aici se pune mai mult accentul pe viteză și tehnică. Dar Ligue 1 este foarte puternică, probabil că noi am fi pe la jumătatea clasamentului. Sunt multe echipe bune. PSG, de exemplu, nu este un club normal, este din altă galaxie. Mai sunt Marseille și Lyon, chiar și Monaco, chiar dacă acum nu trece printr-un moment prea bun”, declară acesta.

Eligibil pentru 3 naționale

Grație originilor maghrebiene, Houri are de ales între naționalele a trei țări. “Tatăl meu este marocan, iar mama algeriancă, deci pot juca pentru naționalele ambelor țări. Am și fost convocat o dată la naționala de tineret a Marocului, dar nu am vrut să merg. Speram să prind un loc la cea a Franței. Acum însă aș răspunde pozitiv unei astfel de oferte”, mărturisește jucătorul.

350.000 €este cota lui Lyes Houri pe transfermarkt.com

22 de selecții a strâns mijlocașul Viitorului la naționalele de juniori ale Franței

 

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
romulus65
romulus65  •  19 Ianuarie 2019, 10:43

Ma mir ca nu a-ti scris ca si pe asta l-a vrut, in trecut, FCSB.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează