FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

EXCLUSIV VIDEO Mărturisire uluitoare » Frauda prin care Mircea Sandu a preluat controlul FRF. Avocatul lui Sandu: „A trecut timpul și s-a precris. Am semnat eu în locul altora”

Articol de - Publicat miercuri, 25 august 2021 14:22 / Actualizat miercuri, 25 august 2021 15:41

Unul dintre marile mistere ale fotbalului românesc este modul în care Mircea Sandu și apropiații săi au preluat controlul asupra FRF, imediat după Revoluția din decembrie 1989. După 30 de ani, avocatul lui Sandu, Florin Gâtejan, a mărturisit în direct la GSP Live că totul s-a bazat pe o fraudă.

În septembrie 2020, murea Mircea Pascu, fostul președinte al FRF între 1983 și 1990. Ajuns la 85 de ani, Pascu trăia încă frustrat de evenimentele petrecute la începutul anilor ’90 când - susținea el - Mircea Sandu și gașca lui l-au îndepărtat ilegal și abuziv de la conducerea FRF, înființând apoi fraudulos o asociație nouă. 

De-a lungul a trei decenii, Pascu a povestit în repetate rânduri cum presiunile politice, influența lui Cornel Dinu - pe atunci secretar de stat în Consiliul Național pentru Educație Fizică și Sport (CNEFS), precedesorul Ministerului Tineretului și Sportului - și manevrele lui Sandu avuseseră miza de a pune mâna pe banii veniți brusc în fotbal după Revoluție. 

VIDEO cu mărturia lui Gâtejan

FIFA a plătit atunci un milion de dolari pentru participarea României la Campionatul Mondial din Italia, prima prezență a tricolorilor la un turneu final după 20 de ani de pauză. 

În plus, după interdicția din perioada comunistă, fotbaliștii români puteau în sfârșit să se transfere în străinătate, iar ministerul avea dreptul legal să încaseze un procent din sumele de transfer ale lui Hagi, Popescu și compania. Banii erau apoi distribuiți către toate federațiile sportive, însă în culise a fost gândită o modalitate ca banii pentru fotbaliști să meargă doar la FRF. 

Mărturisire uluitoare » Frauda prin care Mircea Sandu a preluat controlul FRF. Avocatul lui Sandu: „A trecut timpul și s-a precris. Am semnat eu în locul altora”
Mircea Pascu, fostul președinte FRF, la alegerile din 2014, când Răzvan Burleanu i-a luat locul lui Mircea Sandu

Pe 13 februarie 1990, la nici două luni după Revoluție, Mircea Pascu era ales președinte al federației. În august, însă, după Mondialul din Italia, la presiunea lui Cornel Dinu au fost organizate noi alegeri cerute de ministrul sportului, Bogdan Niculescu-Duvăz. 

În timpul ședinței, Mircea Sandu a fost numit direct, fără vot, președinte executiv al FRF. Pascu a fost scos în decor. Potrivit lui Mircea Pascu, manevra ilegală de preluare a controlului asupra FRF și a fondurilor venite din fotbal a fost completată în ianuarie 1991. 

Au ținut o nouă adunare generală la începutul lui 1991, în care au înființat o nouă federație cu 14 membri fondatori, între care se număra și femeia de serviciu, cu 10 semăaturi false pe acel tabel... A fost o altă greșeală. Nu s-a făcut niciun transfer de pe vechea federație pe cea noua. Niciun proces verbal, niciun inventar, nimic! Era vorba de foarte multe bunuri mobile si imobile care ar fi trebuit predate…
- Mircea Pascu, în 2011

Avocat: „Am semnat și pentru femeia de serviciu”

În ciuda numeroaselor apeluri, autoritățile nu au luat niciodată în seamă acuzațiile lui Mircea Pascu, iar fostul președinte a murit neîmpăcat acum aproape un an. Mircea Sandu a rămas președintele FRF până în 2014, când s-a retras înainte de alegerea lui Răzvan Burleanu. 

Printre oamenii de încredere ai lui Sandu s-a numărat și Florin Gâtejan, fost fotbalist la Rapid și Sportul, devenit ulterior avocat și judecător. 

În 1991, Gâtejan era juristul la care Cornel Dinu și Mircea Sandu au apelat pentru a schimba statutul FRF. El s-a numărat printre membrii fondatori ai Federației. În paralel cu activitatea de la comisii, Florin Gâtejan a fost și avocatul personal al lui Mircea Sandu și al familiei acestuia în diverse acțiuni în instanță. 

Mărturisire uluitoare » Frauda prin care Mircea Sandu a preluat controlul FRF. Avocatul lui Sandu: „A trecut timpul și s-a precris. Am semnat eu în locul altora”
Florin Gâtejan, în studioul GSP Live. Fostul avocat are acum 75 de ani

La 30 de ani distanță, în direct la GSP Live, Gâtejan a recunoscut că a falsificat semnăturile de la Adunarea Generală din ianuarie 1991, lucru susținut fără probe de Pascu timp de zeci de ani: 

„O să vă spun o chestie intimă legată de federație, dar a trecut timpul și s-a prescris. Dinu era ministru secretar de stat al Sportului. Vine și-i spune lui Mircea Sandu: “Bă, Mirceo, separați-vă și luați personalitate juridică! Vin banii toți la minister și eu îi împart pe federații”. Veneau bani de la FIFA. Din transferurile jucătorilor români transferați afară o cotă intra în conturile Consiliului Național pentru Educație Fizică și Sport. 

Banii intrau în minister și ministerul îi dădea mai departe la handbal, la fotbal. Îi împărțea tuturor sporturilor. Dinu zice: “Bă, sunt o grămadă de bani, nenorociților! Faceți-vă personalitate juridică și eu bag banii la fotbal. Să nu se mai ducă la toate disciplinele”. 

N-aveam experiență și nu știam cum să facem personalitate juridică. Am stat să ne gândim cum să facem, cum să facem și am găsit legea Mârzescu din 1924, era o lege pentru asociația negustorilor. 

Pe legea Mârzescu, trebuia să fie minimum 22 de persoane ca să înființăm federația, să capete personalitate juridică și să vină banii aici. Dacă vă uitați peste hârtiile alea de atunci, Halagian și râdea pe tema asta, pe listă eram 22 de persoane: Halagian, femeia de serviciu, alea, alea. 

Dacă vă uitați peste semnături, peste tot e semnătura mea, dar am scris și “Pentru” ca să nu mă duc la pârnaie. Trăgeam linie spre nume, adică semnam pentru titular. Să cereți hârtia să o vedeți. E semnat Florin Gâtejan la toată lumea. Așa s-a înființat federația”. 

Ulterior acestei adunări, Florin Gâtejan a fost pentru mai bine de două decenii președinte sau vicepreședinte al Comisiei de Disciplină FRF, în mandatele lui Mircea Sandu. În direct, el a susținut că regretă situația în care l-a pus pe fostul președinte al federației, Mircea Pascu 

  • Moderator: Vă pare rău că printr-o șmecherie l-ați lăsat pe Mircea Pascu frustrat pentru tot restul vieții?
  • Gâtejan: Da, asta da. Da, s-au făcut manevre. Noi am ieșit, s-a făcut adunare generală. La adunarea generală, tot ieșeam afară din sală. Armeanu (n.r. - Florin Halagian) îmi zice: “Stai, mă, în sală că e ministrul aici! Face șucăr”. Ministru era unul Stănescu (n.r. - Gâtejan face o confuzie. Ministrul era Niculescu-Duvăz), fusese coleg de facultate cu mine. Cum stăteam afară, a ieșit și ministrul din sală. Când m-a văzut, m-a luat, m-a pupat: “Ooo, ce faci, Pațane?”. Spune: “Am venit și eu să văd legalitatea alegerilor”. Ăștia (n.r. - grupul lui Mircea Sandu) au început cu manevre. Ministrul a semnat și așa s-a făcut federația”.

Mircea Pascu era un om cinstit, onorabil. El ar fi început cu chestii patriotice, comuniste. Nu se compara cu Sandu, Kassai, Pațanu, noi aveam alt anturaj. Noi am luat-o mai empiric.
- Florin Gâtejan, fost președinte al Comisiei de Disciplină FRF

Citește și alte articole din emisiunea GSP Live:

EXCLUSIV // VIDEO Și-a înscenat Gigi Becali boala în închisoare? Fostul său avocat face acuzații incredibile: „Escrocule, pe tine nu te doare nici glezna!”

EXCLUSIV // VIDEO O „folcloristă”, responsabilă indirect pentru transferurile lui Cicâldău și Moruțan la Galata? „Tot prin prisma lui Giovanni. De ce credeți că-l iubește Mourinho? D-aia venea mereu în România”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (14)
demolarii
demolarii  •  26 August 2021, 00:25

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

nealiniatul
nealiniatul  •  25 August 2021, 23:12

Lui Stiucan asta ar trebui sa ii fie rusine pentru "interviul" cu Gitejan asta. Inca asteptam scuzele. Fapta prescrisa sau nu, adevarul trebuie aflat. Macar o reparatie morala trebuie facuta, iar asta inseamna desconspirarea furaciunii ( daca a fost).

legio.sud
legio.sud  •  25 August 2021, 20:49

Mai oameni de buna credință cati mai sunteți , țara asta a fost furată in acest fel de la începutul anilor ‘90 când bolșevicul de i. Iliescu a luat puterea atunci s-a împărțit și acum o exploatează nepoții ălora de atunci . Îl aud mereu pe securistul de c. Dinu cât de citit este el dar ce *** are , ca mulți alții . Burleanu este pus de acești nepoți , vedeți bine .Cred ca este o cauza pierdută pt. noi iubitorii de fotbal .PS nu sunt fan al comuniștilor dimpotrivă !!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează