FOTBAL  »  Superliga  »  FRF

EXCLUSIV FRF instituie „taxa pe șmecherie”! Furie în Liga 1: „7,6 milioane de euro din fondurile UEFA sunt împărțite aberant” + FCSB vizează bani la care nu are dreptul!

Răzvan Burleanu intră într-un vârtej teribil din cauza distribuirii fondurilor de solidaritate UEFA
Răzvan Burleanu intră într-un vârtej teribil din cauza distribuirii fondurilor de solidaritate UEFA

Articol de - Publicat miercuri, 12 martie 2025 23:23 / Actualizat miercuri, 12 martie 2025 23:23

României îi revin 7,6 milioane de euro de la UEFA pentru perioada 2023-2025, plăți de solidaritate dedicate tuturor formațiilor care nu participă în grupele cupelor europene. FCSB sare din schemă pe ultimul sezon din cauza traseului din Europa League, cu bonusuri separate. Contrar criteriilor UEFA, FRF a legat însă împărțirea banilor de respectarea regulilor „5+6” și „6+5”, plus clasificarea top 20 Academii naționale. Efect: minimum 11 cluburi din L1 rămân sezonul acesta fără niciun ban, iar ediția viitoare ar putea plăti chiar amenzi către bugetul FRF din propriul buzunar!

În ultimii ani, UEFA distribuie fonduri de solidaritate din ce în ce mai consistente, prin federațiile naționale, către toate cluburile de pe continent care NU ajung într-un sezon competițional în GRUPELE cupelor europene (Champions League, Europa League, Conference League).

Banii sunt meniți să diminueze faliile financiare dintre formațiile care au acces la premiile generoase din fazele superioare UCL, EL și CL și restul rivalelor din ligile interne, astfel încât campionatele să nu fie împinse spre dezechilibre majore la nivel de bugete.

Iar cluburile trebuie să folosească sumele „pentru a-și consolida structurile și a-și ridica standardele sportive și organizatorice, întărind astfel sănătatea sistemului în ansamblu”, după cum precizează circularele UEFA emise pe subiect.

2021-2024: contează și „calitatea Academiilor”. 2024-2027: doar criterii de licențiere UEFA. Dar FRF impune regula „5+6”!

+7 FOTO

În ciclul 2021-2024, UEFA a permis distribuirea fondurilor inclusiv în funcție de „calitatea Academiilor cluburilor”. E o abordare la care s-a raliat și FRF prin raportarea la propriul clasament național al Academiilor din România.

Asociațiile naționale sunt responsabile să decidă cu privire la criteriile care reglementează această distribuire (care ar trebui să fie conforme cu orientările stabilite în prezenta circulară) și ar trebui să informeze UEFA cu privire la criteriile specifice aplicate
pasaj din circulara UEFA pentru fonduri 2023/2024

Pentru intervalul 2024-2027, intră însă în funcțiune, etapizat, alt mecanism, se schimbă complet regulile jocului: NUMAI criterii precise din manualul de licențiere UEFA cu privire la dezvoltarea sectoarelor juvenile (organizare, infrastructură, număr de echipe, personal tehnic/medical/administrativ, bugete, anti-doping, integritate, educație, evaluare a jucătorilor, pregătirea antrenorilor etc). Atât și nimic altceva!

Într-un plan de forță, FRF a legat însă împărțirea acestor bani inclusiv de regula „5+6” și, apoi, „6+5” (permanent pe teren minimum 5 jucători formați la nivel național, 6 – din campionatul următor), măsură care a creat confuzie și furie latentă la nivelul Ligii 1 cu privire la dreptul tuturor de a primi banii de la UEFA.

Asta pentru că, în 2024-2025, doar cinci formații au respectat momentan obligația „5+6” (FCSB, U Cluj, Hermannstadt, Petrolul, Farul). Iar FCSB nu mai e eligibilă, fiindcă a jucat în grupele EL!

Pentru a se asigura că plățile de solidaritate vor consolida bazele fotbalului profesionist în Europa, cluburile vor fi obligate să îndeplinească standarde minime de calitate ca parte a sistemului introdus pentru noul ciclu. Dezvoltarea tineretului rămâne factorul definitoriu care influențează eligibilitatea pentru aceste plăți de solidaritate. Începând cu 2024/25, cluburile trebuie să demonstreze îndeplinirea criteriilor selectate din Regulamentul UEFA privind licențierea cluburilor și sustenabilitatea financiară
pasaj din circulara UEFA pentru fonduri 2024/2025

Pentru ediția 2025-2026, situația se profilează și mai bizară: formațiile de Liga 1 care nu vor intra în Top 20 Academii, criteriu de distribuire a banilor menținut de FRF contrar stipulărilor UEFA, și nici nu respectă „6+5” o vor păți grav – trebuie să achite către FRF o penalitate în valoarea sumei pe care ar fi luat-o dacă se aliniau la regula „minimum 6 jucători naționali” pe întreaga durată a sezonului, fără nicio secundă de excepție! Aduc bani de-acasă!

Să le luăm însă pe rând, apelând și la date din comunicările oficiale UEFA!

FRF instituie „taxa pe șmecherie”! Furie în Liga 1: „7,6 milioane de euro din fondurile UEFA sunt împărțite aberant” + FCSB vizează bani la care nu are dreptul!
FCSB e unul dintre cele cinci cluburi care au respectat regula „5+6” în sezonul actual, dar campioana nu are dreptul să încaseze nimic din fondurile de solidaritate din cauza traseului din Europa League

2,598 milioane euro pentru 2023/2024. Oțelul, OUT din cauza Academiei! Au venit banii și FRF îi ține la sertar?

Așadar, pentru sezonul 2023/2024, UEFA a anunțat următoarele cifre:

  • 3,724 miliarde euro venituri globale din organizarea Champions League, Europa League și Conference League
  • 178,5 milioane EUR disponibil pentru plăți de solidaritate către cluburile neparticipante în GRUPELE europene
  • 42,5 milioane euro pentru primele cinci asociații (8,5 milioane euro fiecare - Anglia, Spania, Italia, Germania și Franța)
  • 136 milioane euro pentru toate celelalte 50 de asociații: 61,2 milioane euro asociațiilor cu participanți în grupele UCL 2023/2024 și 74,8 milioane euro celor din afara grupelor UCL.

Ierarhizarea și departajarea se fac în funcție de locul ocupat de fiecare asociație în clasamentul coeficienților UEFA la nivel de club și de cota de market pool, un indicator care ține cont de rezultate, audiență sau cuantumul drepturilor TV aferent țării respective.

FRF instituie „taxa pe șmecherie”! Furie în Liga 1: „7,6 milioane de euro din fondurile UEFA sunt împărțite aberant” + FCSB vizează bani la care nu are dreptul!
Oțelul nu ar fi eligibilă să încaseze bani de la UEFA pentru sezonul 2023-2024, fiindcă s-a clasat slab în topul Academiilor Naționale 2023 Foto: facebook/otelul

României i-au revenit 2,598 milioane euro, între Polonia (2,651 mil. Euro) și Bulgaria (2,528 mil. Euro). Adică circa 130.000 euro pentru fiecare dintre cele mai bune 20 de Academii cu echipă la nivel profesionist (L1, L2). E un calcul care scoate din cărți o singură formație din primul eșalon, Oțelul, abia locul 35 în topul Academiilor 2023!

FRF instituie „taxa pe șmecherie”! Furie în Liga 1: „7,6 milioane de euro din fondurile UEFA sunt împărțite aberant” + FCSB vizează bani la care nu are dreptul!
Suma alocată României pentru sezonul 2023-2024, așa cum apare în anexa la circulara UEFA dedicată ediției respective

Astfel, lista pentru 2023/2024 ar trebui să fie următoarea:
- din L1 – Farul, U Cluj, FCSB, Sepsi, U Craiova, CFR Cluj, Rapid, Voluntari, UTA, Poli Iași, Botoșani, Petrolul, FCU Craiova, Dinamo, Hermannstadt
- din L2 – Csikszereda, Steaua, FC Argeș, Chiajna, Chindia.

Plățile vor fi efectuate de UEFA către asociațiile naționale începând cu luna ianuarie și până la mijlocul lunii februarie 2025 pentru a fi distribuite cluburilor eligibile
pasaj din circulara UEFA pentru sezonul 2023/2024

Informațiile GSP sunt însă că, deși banii de la Nyon vor fi fost virați către FRF în urmă cu circa o lună, niciunul dintre cluburile în cauză n-a primit vreun euro din fondurile de solidaritate UEFA 2023/2024!

Asta în contextul în care circulara forului continental subliniază: „Fiecare asociație națională trebuie să transfere imediat suma integrală către cluburile eligibile, fără a reține sau a aloca niciun ban în alte scopuri”.

„E o lipsă de comunicare și de transparență dubioasă și îngrozitoare pe această temă”, a concluzionat un conducător din L1, chestionat de Gazetă.

FRF instituie „taxa pe șmecherie”! Furie în Liga 1: „7,6 milioane de euro din fondurile UEFA sunt împărțite aberant” + FCSB vizează bani la care nu are dreptul!
În sediul FRF de la Casa Fotbalului s-au adunat toate secretele fondurilor UEFA destinate României. Foto: frf.ro

5 milioane euro pentru 2024/2025! UEFA crește potul, iar FCSB îl mărește și mai mult prin traseul din Europa League

Sumele au devenit și mai mari pentru sezonul 2024/2025. Asta fiindcă UEFA a crescut de la 4% la 7% procentul din venituri distribuit în rețeaua de solidaritate:

  • 4,4 miliarde euro venituri globale din organizarea Champions League, Europa League și Conference League
  • 308 milioane EUR disponibil pentru plăți de solidaritate către cluburile neparticipante în GRUPELE europene
  • 50 milioane euro pentru primele cinci asociații (10 milioane euro fiecare - Anglia, Spania, Italia, Germania și Franța)
  • 258 milioane euro pentru toate celelalte 50 de asociații: 180,6 milioane euro în funcție de locul fiecărei țări pe lista de acces în cupele europene 2024/2025 și 77,4 milioane euro din pilonul de performanță („competitive balance”), un parametru care ține cont, procentual, de suma primită de clubul cu cele mai mari câștiguri din fiecare asociație în sezonul respectiv (în cazul României – FCSB, grupe Europa League).

Indicatorul „competitive balance” înlocuiește cota de market pool existentă anterior. Astfel, pentru 2024/2025, României îi revin 3,679 milioane euro din poziția pe lista de acces, plus încă aproximativ 1,3 milioane euro din pilonul de performanță, adică 10% din „trofeul” de circa 13 milioane euro capturat de FCSB în urma traseului remarcabil până în optimile de finală EL. Total estimat: 5 milioane euro, dublu față de sezonul anterior!

Toate cluburile din L1, mai puțin FCSB, ar trebui să încaseze câte 333.000 euro. Dar FRF impune „5+6” peste UEFA, iar banii se strâng la maximum 4 echipe! L2 scoasă în decor!

FRF instituie „taxa pe șmecherie”! Furie în Liga 1: „7,6 milioane de euro din fondurile UEFA sunt împărțite aberant” + FCSB vizează bani la care nu are dreptul!
Criteriile UEFA pentru distribuirea fondurilor de solidaritate 2024-2025: doar repere din manualul licențiere UEFA, nimic despre potențiale abateri, gen topuri Academii sau reguli naționale tip „5+6”

De aici mai departe, se declanșează scandalul mocnit în primul eșalon. În mod normal, ținând cont de noile repere obligatorii UEFA, fiecare club din L1 ediția 2024/2025 ar trebui să primească o cotă egală din bugetul de solidaritate. Punct! Nimic despre Academii, ci doar minime criterii de licențiere UEFA pe sectorul juvenil, pasul 1 de implementare.

Așadar, pe sezonul în curs ar rezulta un bonus de 333.000 de euro pentru cele 15 formații eligibile din L1, mai puțin FCSB! Campiona sare din schema 2024/2025, căci, jucând în grupele EL, a pierdut eligibilitatea pe acest plan de finanțare UEFA. Păstrează doar marele pot realizat din propriul traseu continental.

În plus, federațiile naționale cu fonduri de solidaritate de peste 3,5 milioane euro, cazul României, au libertatea de a distribui un anumit procent către formațiile din L2. Bunăoară, Bulgaria a trimis către liga secundă 20% din bani, iar Moldova – 15%.
Pe un asemenea scenariu alternativ (să spunem 20% pentru L2), ar rămâne aproximativ 267.000 euro pentru fiecare dintre cele 15 echipe eligibile din L1, plus câte 50.000 euro pentru cele 20 cluburi din eșalonul doi!

FRF instituie „taxa pe șmecherie”! Furie în Liga 1: „7,6 milioane de euro din fondurile UEFA sunt împărțite aberant” + FCSB vizează bani la care nu are dreptul!
Suma alocată României pentru sezonul 2024-2025, partea aferentă în urma clasării pe lista de acces în cupele europene, așa cum apare în anexa la circulara UEFA dedicată ediției respective

Numai că FRF a inventat o regulă suplimentară proprie legată de fondurile UEFA de solidaritate: pentru 2024/2025, funcționează modulul „5+6”, adică obligativitatea de a folosi nonstop de-a lungul sezonului minimum 5 jucători formați la nivel național sau eligibili pentru echipa națională.

E complet ilegal! Federația a fixat criterii dincolo de reglementările impuse de UEFA și se face că plouă, mizând pe supușenia, teama sau lipsa de informare a unora dintre cluburi. Practic, fondurile de solidaritate pentru sezonul 2024/2025, dar și mai departe, sunt viciate de două reguli inexistente în circularele UEFA la zi: „5+6” și top 20 Academii
- conducător din L1, pentru GSP

Marile beneficiare pe scenariul inventat de FRF: U Cluj și două dintre Hermannstadt, Petrolul și Farul - câte 1,1 milioane euro! Dacă duc la final regula „5+6”!

FRF instituie „taxa pe șmecherie”! Furie în Liga 1: „7,6 milioane de euro din fondurile UEFA sunt împărțite aberant” + FCSB vizează bani la care nu are dreptul!
Farul lui Hagi n-ar avea acces la un pot mai mare din fondurile de solidaritate dacă termină actualul sezon după Hermannstadt și Petrolul, acceptând că toate trei vor duce la capăt regula ”5+6”/ Foto: Imago

În prezent, regula „5+6” a fost respectată doar de FCSB, U Cluj, Hermannstadt, Petrolul și Farul. Gigi Becali nu are însă dreptul să încaseze niciun cent din acești bani! Mai departe: conform directivei FRF, doar cel mai bine trei clasate dintre cele care păstrează până la final tradiția „5+6” vor accesa, de fapt, sumele de solidaritate. Și ar face-o astfel: ar primi cota lor obișnuită pentru 2024/2025 și vor mai împărți în mod egal restul banilor rămași de la cei neinteresați de „5+6”.

Prin urmare, dacă s-ar păstra până la capăt clasamentul actual din L1, U Cluj ar fi sigură de potul suplimentar, fiind singura eligibilă din play-off. Iar celelalte două ar deveni Hermannstadt (insolvență) și Petrolul (concordat preventiv)! Culmea, Farul lui Hagi, cu cea mai bună Academie din țară și politica cea mai agresivă de promovare a tinerilor români, ar cădea pe dinafară la redistribuirea impusă de FRF!

Totul va depinde însă de ierarhia finală, iar cel mai slab clasată în play-out dintre Hermannstadt, Petrolul și Farul, dacă vor respecta complet regula „5+6”, va lua cu 75% mai puțini bani decât celelalte.

FRF instituie „taxa pe șmecherie”! Furie în Liga 1: „7,6 milioane de euro din fondurile UEFA sunt împărțite aberant” + FCSB vizează bani la care nu are dreptul!
Daniel Niculae era în Comitetul Executiv FRF când s-a votat regula „5+6”, iar acum clubul pe care-l conduce, Hermannstadt, e aproape să acceseze un bonus serios pe criteriile inventate de FRF foto: Imago

Iar sumele, calculate estimativ din totalul de 5 milioane de euro, pe regulile anti-UEFA „5+6” și top 20 Academii (fără FCSB – neeligibil și Oțelul – mai în spate de locul 20), ar arăta cam așa pe clasamentul la zi din L1:
- U Cluj – 1,1 mil. euro
- Hermannstadt – 1,1 mil. euro
- Petrolul – 1,1 mil. Euro
- Farul – 250.000 euro
- 6 Academii L2, cel mai bine clasate în topul 2024, încă nepublicat: câte 250.000 euro fiecare.

Așadar, majoritatea formațiilor din L1 ar rămâne cu ochii în soare într-un context neclar, dubios:

  • pentru perioada 2024/2027, forul de la Nyon distribuie fondurile de solidaritate cu niște criterii limpezi de împărțire la nivel național ÎN FUNCȚIE DOAR DE MANUALUL DE LICENȚIERE UEFA
  • FRF impune însă suplimentar „5+6” și conservă criteriul top 20 Academii, aparent printr-o forțare totală sau chiar într-o contradicție cu regulile la zi ale UEFA pe acest proiect
  • multe cluburi realizează abia acum că le fuge șunca din fasole printr-o decizie suspectă și discreționară luată de administrația Burleanu, care jonglează netransparent cu fondurile UEFA.

Pe Gigi Becali l-a luat gura pe dinainte: „FRF îmi dă un milion de euro din regula 5+6”. Dar FCSB nu are dreptul la niciun ban!

FRF instituie „taxa pe șmecherie”! Furie în Liga 1: „7,6 milioane de euro din fondurile UEFA sunt împărțite aberant” + FCSB vizează bani la care nu are dreptul!
Gigi Becali visează să pună mâna pe o parte din banii proveniți din fondurile de solidaritate UEFA 2024-2025

În plus, la sfârșitul lui octombrie 2024, Gigi Becali avea o intervenție ciudată la Fanatik, unde evoca faptul că așteaptă să încaseze un milion de euro de la FRF din fondurile de solidaritate, în baza respectării regulii „5+6”. Asta cu toate că, la acel moment, FCSB era deja calificată în grupa EL, motiv pentru care pierduse automat dreptul de a mai primi vreun ban din această linie de finanțare UEFA!

„Păi, Federația de ce să mă deranjeze? Pentru că Federația o să-mi dea mie aproape un milion de euro. Eu o să iau un milion anul ăsta de la FRF pentru regula 5+6. E bun Burleanu, să-i dea Dumnezeu sănătate! Burleanu nu e băiat rău, e băiat bun, nu e nici răutăcios, nici dușmănos. N-a fost niciodată. Mi-a zis Vali că trebuie să luăm banii ăia și i-am transmis «Spune-i, mă, lui Burleanu, gata, cât luăm? Un milion? Spune-i lui Burleanu vineri, la ce oră vrea el». Dacă îmi dă un milion, la ce oră vrea el, și ziua, și noaptea, oricând. O vizită, un milion. Tuturor ne place pacea”, afirma patronul campioanei.

Pe impunerea „6+5”, echipe din L1 ar putea umple sezonul viitor bugetul FRF din amenzi. Prin jonglerii administrative cu fondurile UEFA!

Situația trece însă la nivelul scandalos abia din sezonul 2025/2026, când „5+6” se transformă în „6+5”, adică fiecare echipă va trebui să aibă nonstop pe teren minimum 6 jucători formați la nivel național, eligibili pentru „tricolori”.

De ce scandalos?

„În situația nerespectării condiției de mai sus (indiferent de numărul de meciuri la care aceasta nu este respectată), clubul în culpă va fi sancționat cu o penalitate egală cu valoarea sumei reprezentând plata de solidaritate UEFA ce revine unui club în anul respectiv. Pentru evitarea oricărui dubiu, sancțiunea se va aplica cluburilor participante în Liga 1 în culpă, indiferent dacă sunt sau nu îndreptățite să primească sume cu titlu de plată de solidaritate din partea UEFA”. Pasajul provine chiar din comunicatul FRF de pe site-ul oficial.

Și acum, traducerea! Echipele din L1 prezente în top 20 Academii eligibile, criteriul-fantomă cu care FRF caută să insiste, nu vor mai încasa banii de la UEFA dacă nu vor respecta regula „6+5”. OK, fonduri ratate, sume redistribuite!

Dar, și aici e enormitatea!, vor suporta penalități cluburile din L1 care NU s-ar încadra în criteriile pentru solidaritate, adică ar fi dincolo de celebrul top 20 Academii. Dacă încalcă „6+5”, vor trebui să scoată din propriul buzunar suma pe care o încasează un club care se aliniază regulii!

Nou promovate în vara 2025, posibil condamnate din start la penalizări de circa 300.000 euro dacă nu se aliniază la regula „6+5”

FRF instituie „taxa pe șmecherie”! Furie în Liga 1: „7,6 milioane de euro din fondurile UEFA sunt împărțite aberant” + FCSB vizează bani la care nu are dreptul!
Dacă CSM Reșița reușește promovarea în L1 și nu va respecta regula „6+5” sezonul viitor, o paște o penalitate zdravănă din partea FRF. Foto: reșița.ro

Pentru evitarea oricărui dubiu, cum formulează FRF, dacă Oțelul, de exemplu, nu urmează „6+5” și nu se va afla în continuare în top 20 Academii, ca până acum, nu ar avea dreptul la bani din fondurile de solidaritate UEFA 2025/2026, în scenariul federal.
Consecința: va trebui, totuși, să achite la federație o amendă egală cu suma pe care ar fi primit-o dacă respecta „6+5”! Adică probabil peste 300.000 euro, dacă ținem cont că fondurile UEFA pe acest proiect sunt în permanentă creștere.

Și e o situație cu care s-ar confrunta și alte cluburi mici din viitoarea ediție L1, cu precădere nou promovate, gen Metaloglobus sau CSM Reșița, ambele cu șanse să urce în elită. Ele nu vor intra garantat în top 20 Academii. Și, practic, ar fi întâmpinate în L1 cu un pachet „Welcome” de amenzi estimate la circa 300.000 de euro de cap, dacă nu vor îndeplini modulul „6+5”.

Prin regula „6+5” și modalitatea de aplicare, FRF a instituit, practic, taxa pe șmecherie! Dacă în 2025/2026 vor fi, să zicem, trei cluburi din Liga 1 care nu respectă „6+5” și nici nu se clasifică în top 20 Academii, atunci federația va lua în total de la fraieri circa un milion de euro din pix, doar manipulând administrativ niște fonduri UEFA
- conducător Liga 1, pentru gsp.ro

FRF evazivă, zero lămuriri: „Suntem în permanent contact cu departamentele UEFA”

Gazeta a formulat către FRF un set de cinci întrebări punctuale vizavi de subiectul evocat, inclusiv dacă a existat o comunicare/avizare UEFA, astfel încât, ca excepție, sumele din compensațiile de solidaritate să fie condiționate suplimentar de regulile „5+6” și „6+5”.

Răspunsul de la Casa Fotbalului a fost însă unul evaziv: „FRF este în permanență în contact cu departamentele UEFA competente a vira către federațiile naționale sumele reprezentând fondul de solidaritate pentru cluburile neparticipante în grupele competițiilor europene de club, în sezonul 2024/2025.

Respectiva sumă nu a fost încă transmisă către FRF, deoarece este necesară îndeplinirea unor proceduri nu doar de către FRF, ci și de către cluburile din primele două eșaloane, în conformitate cu normele în vigoare”.

De asemenea, UEFA a răspuns în termeni expeditivi, făcând trimitere doar la circularele care reglementează fondurile în cauză.

Sunt însă documente care oferă inclusiv criteriile neechivoce și cifrele de bază, pe care FRF a refuzat să le furnizeze. Nimic însă despre scenariile „5+6” și „6+5” din România, care bulversează bugetele multor cluburi prin condiționarea de plata/neplata fondurilor de solidaritate UEFA. Și ascund un eventual scenariu federal cinic, prin care FRF s-ar învârti de niște bani la buget prin aplicarea vicleană a unui „6+5” otrăvit.

Iustin Ștefan, LPF: „Probabil va apărea o înțelegere între FRF și cluburi”. Balaj și Munteanu: „Au explodat prețurile românilor”

FRF instituie „taxa pe șmecherie”! Furie în Liga 1: „7,6 milioane de euro din fondurile UEFA sunt împărțite aberant” + FCSB vizează bani la care nu are dreptul!
Justin Ștefan, secretarul general LPF, estimează că FRF și cluburile din Liga 1 vor trebui să ajungă la o înțelegere pe tema distribuirii controversate a fondurilor de solidaritate UEFA

Iar în final să ascultăm și trei voci puternice din Liga 1! Secretarul general LPF, Iustin Ștefan, admite că „am auzit despre această discuție. Probabil va apărea o înțelegere între FRF și cluburi. Am dezbătut tema, cluburile au semnalat că ar putea fi o problemă, le-am sugerat să vorbească la federație, deoarece compensația de solidaritate nu are nicio legătură cu Liga. E posibil să se producă schimbări, știu că s-au purtat deja diverse discuții și urma să se analizeze”.

Tocmai am primit informarea despre Academie pe 2024. Am luat peste 75 de puncte, o să vedem pe ce loc suntem. În 2023 n-am fost în top 20 Academii pentru că veneam din Liga 2 și erau criterii mai relaxate. Urmează o ședință la FRF pe tema acestor reguli 5+6 și 6+5, dar ce pot remarca acum e efectul: prețurile românilor au crescut foarte mult
Cristi Munteanu, președinte Oțelul, pentru gsp.ro

Președintele lui CFR Cluj, Cristi Balaj, punctează:

„Așa a decis FRF, respectăm hotărârea, dar constat efectele. De unde aduci jucători români atât de mulți pentru obiective de performanță? Putem să-i cumpărăm pe Man, Coman sau Mihăilă din Italia? Nu! Atunci, iei de prin Liga 2 sau Liga 3, din Academii, dar asta înseamnă, de fapt, o slăbire a nivelului. Rezultatul e că, în mod artificial, fotbaliștii români au devenit mult mai scumpi, la vârste înaintate.

În schimb, CFR e singura din Liga 1 care joacă meci de meci cu cel puțin trei U21 în teren. Nu ar fi oare mai util, precum în Ungaria, să premiezi pe cei care folosesc mai mulți U21 decât să trasezi regulile 5+6 și 6+5? Acum, beneficiile sunt în mod clar mai mici decât pierderile”.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
„M-a înșelat cu Claudiu Keșeru, chiar soția lui mi-a zis!” » Acuzații-ȘOC: „E nașul meu, a durat un an și jumătate”
Stiri extrasport
„M-a înșelat cu Claudiu Keșeru, chiar soția lui mi-a zis!” » Acuzații-ȘOC: „E nașul meu, a durat un an și jumătate”
Cum arată noile echipamente ale naționalei României: „Pentru prima dată! Tricoul care ne face văzuți”
Nationala
Cum arată noile echipamente ale naționalei României: „Pentru prima dată! Tricoul care ne face văzuți”
Încă un antrenor DEMIS din Superliga! Anunțul oficial al clubului: „Mult succes!”
Superliga
Încă un antrenor DEMIS din Superliga! Anunțul oficial al clubului: „Mult succes!”

Boloni a urcat pe scenă și toată lumea a amuțit timp de 15 minute: „Eram fericit și încă sunt!” » Valentin Ceaușescu a început să plângă în timpul discursului

Cât a plătit Klaus Iohannis pentru avionul de lux care l-a dus la Jocurile Olimpice de la Paris » Suma e aproape ireală!


Comentarii (44)
MarianAlexandru
MarianAlexandru  •  15 Martie 2025, 22:50

????????pocăiți vă că judecata mâniei mielului vine în curând lume

Ubi_Mortus
Ubi_Mortus  •  14 Martie 2025, 21:10
Postat de apoklyps3 pe 13 Martie 2025, 19:03

a plecat cineva dupa fenta ca becali si burleanu ar fi dusmani? daca ar fi asa burleanu ar informa in secunda 1 ca fcsb e o clona si s-ar termina tot balciul

De ce nu se adresează MApN către UEFA, dacă vad ca "nu se face dreptate"?

Ubi_Mortus
Ubi_Mortus  •  14 Martie 2025, 13:19
Postat de Ubi_Mortus pe 13 Martie 2025, 21:15

***

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (44)
Comentează