FOTBAL  »  Superliga  »  SISTEM COMPETIȚIONAL

EXCLUSIV Gata, se face! 13 echipe sunt de acord ca din sezonul viitor să fie 16 formații în Liga 1!

Articol de , - Publicat miercuri, 05 august 2020 14:36 / Actualizat miercuri, 05 august 2020 15:14

Liga 1 are șanse tot mai mari să aibă 16 echipe din sezonul viitor, după votul exprimat azi de cluburi.

Din informațiile GSP.ro, 13 echipe sunt de acord ca din sezonul 2020-2021 să fie 16 formații în Liga 1. Decizia definitivă va fi luată în Comitetul Executiv al FRF. Răzvan Burleanu, președintele Federației, a cerut mai multe rânduri trecerea la un sistem cu 16 echipe, astfel că sunt șanse mari ca modificarea să fie făcută. 

„Nu am nimic împotriva ideii de 16 echipe dacă cluburile din Liga 1 agreează această variantă. Întotdeauna voi susține regulile unei opțiuni democratice, iar situația de criză generată de COVID-19 poate determina inclusiv această măsură”, a fost mesajul lui Gino Iorgulescu, președintele LPF, în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor.

Care ar fi schimbarea principală: 16 echipe în loc de 14. Play-off cu 6 formații, play-out cu 10 împărțite. Cea mai bună echipă din play-out ar juca un baraj cu trupa clasată în play-off pe ultimul loc de Europa League și s-ar alege astfel ultima reprezentantă din competiția continentală.

Din Liga 2 vor promova UTA Arad și FC Argeș, iar CS Mioveni, locul 3 din Liga 2, va juca un baraj, pe 9 și 12 august, cu ultima clasată din Liga 1, Chindia Târgoviște.

Singurul club care s-a opus modificării a fost FC Botoșani. Ieri, Valeriu Iftime, finanțatorul moldovenilor, spunea că nu e de acord cu schimbare sistemului dacă e se face pentru a o ajuta pe Dinamo.

EXCLUSIV Lovitură pentru cluburile din Liga 1! Decizia categorică luată de deținătorul drepturilor TV

Dinamo e salvată!

După ce Dinamo a fost condamnată la retrogradare ieri, când echipele din Liga 1 au decis ca ierarhia din play-out să se facă după criteriul puncte pe meci, aplicabil doar la partidele din play-out, „câinii” au primit o veste bună. Decizia de crește numărul de echipe înseamnă că locul 7 din play-out, pe care este Dinamo, nu mai duce în Liga 2, iar echipa lui Mulțescu se salvează de la retrogradare. 

16, numărul eurofantastic

Liga 1 a avut cel mai recent 16 echipe în ediția 2005-2006, un sezon de glorie pentru fotbalul românesc, în care Steaua și Rapid s-au întâlnit în sferturile de finală ale Cupei UEFA. 

Roș-albaștrii s-au calificat după două egaluri, 1-1 în Giulești și 0-0 acasă, și au ratat pe urmă calificarea în finală, eliminați dramatic de Middlesbrough, pe care au bătut-o la București cu 1-0 și au condus-o în Anglia cu 2-0. Boro a revenit și a învins cu 4-2 acasă.

Hagi: „Dacă suntem puțini, suntem săraci" 

Hagi e printre puținii care s-au exprimat în favoarea schimbării care o ajută pe Dinamo: „Când suntem mai puțini, suntem mai săraci. România e o țară prea mare pentru o ligă cu numai 14 cluburi!". Gică ar fi vrut chiar o competiție cu 18 echipe, în sistemul care funcționa în anii '90, în epoca Generației de Aur.

EXCLUSIV Gata, se face! 13 echipe sunt de acord ca din sezonul viitor să fie 16 formații în Liga 1!

VIDEO. Cozmin Gușă, despre influența politicului în fotbalul românesc: 

Citește mai multe știri din Liga 1: 

Gigi Becali, dezvăluiri din culisele votului împotriva lui Dinamo: „M-au sunat Borcea și cineva din club, dar era prea târziu! Am vorbit cu Anamaria”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (364)
kikostel
kikostel  •  06 August 2020, 02:18

Dinamo nu merita să retrogradeze decât dacă se jucau toate meciurile și nu ar fi avut destule puncte. Dar am zis de când cu cupa: acolo a fost un troc: FCSB în finală (ca să nu se facă FRF ***), iar lui Dinamo i s-a promis că va rămâne în liga I. Altfel Dinamo nu avea de ce să accepte scoaterea din finală. Oricum campionatul e varză. Fără Dinamo ar fi fost și mai rău.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

10155074652718103
Muzzi Ciprian  •  06 August 2020, 00:20
Postat de Doru Yulyan Tarus pe 05 August 2020, 17:41

Inca o data romania ne demostreaza cat de jos sunte-m ca si tara.doar pentru ca un club ca dinamo este pe punctul sa ajunga in liga a2a acum se shimba regula jocului din mers numai ca acesta echipa sa ramana in prima liga...imi este rusine sa ma mai intorc in tara in care m-am nascut din cauza acestei "mafie" din orice domeniu si din cauza nepasarii populatiei...fotbalul roman provoaca greata si sila sa-l mai privesti...rusine inca o data acestor incompetenti care distrug o asa frumoasa tara si rusine presei si retul populatiei nepasatoare...ne meritam locul...

bati campii, Darie! ce reguli? despre ce vorbesti? Dinamo au vrut s-o condamne in urma unor voturi a unora care aveau tot interesul sa-si salveze propria piele, nicidecum al regulilor!!sau a altora ca jiji care urasc Dinamo! nu sunt nici pe departe fan Dinamo, ba chiar imi sunt antipatici, dar nu mi se pare corect sa fie pentru unii muma si pentru altii ciuma!nu e corect sa fie retrogradati din pix, chiar daca echipa a aratat anul asta ca ar fi fost in stare sa retrogradeze pe teren, din proprie initiativa!ori ii lasati sa isi faca meciurile, ori daca nu se poate, veniti cu o solutie viabila, nu cu mizeria aia de genul "poli iasi, sepsi, academica, sibiu si mai stiu eu au votat cum le era lor mai bine!" prostia asta cu se face totul sa se salveze Dinamo nu tine! din contra, se face totul sa ii retrogradezi! parca ei ar fi vrut sa se infecteze! puteau foarte bine sa ia virusul de la o alta echipa cu care au jucat! faptul ca la ei e harababura la nivel administrativ mai mult decat la toti a facut ca la ei sa se raspandeasca virusul mai mult ca la ceilalti! aia au izolat imediat bolnavii, la Dinamo cine era sa o faca? Prunea? Balanescu? aia sunt niste "***"!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

764468963651742
Ilie Golombioschi  •  05 August 2020, 23:34

Se va hotara campionat cu 16 echipe( cel mai performant posibil) dar foarte important e si sistemul de retrogradare , promovare(eu propun cu 4 echipe), cel mai performant, insa nu e suficient. Anul care vine se anunta foarte incarcat , cu multe etape 40, 41, si cu posibile probleme de corona virus de aceea cred ca echipele ar trebui sa fie atentionate si de posibilitatea ca sa avem un campionat cu format clasic de numai 30 de etape fara play-off, play-out (in paranteza cel mai performant posibil si adecvat oricarei situatii).Eu as adauga la acest sistem in 30 de etape si criterii de performanta respectiv baremuri de penalizare de40 de puncte si de bonificatie de 60 de puncte. Mentionez ca aceste baremuri sunt bine analizate de mine pe parcursul a multor ani sunt justificate chiar daca la prima vedere nu par si au un rol foarte important pentru competitie.

Vezi toate comentariile (364)
Comentează
Close