FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Loserul perfect » Gigi Becali, distrus de propriile creații! FCSB poate rata un nou titlu după același scenariu

FCSB poate pierde din nou titlu din cauza unei echipe apropiate de patronul Gigi Becali FOTO Elena Driu
FCSB poate pierde din nou titlu din cauza unei echipe apropiate de patronul Gigi Becali FOTO Elena Driu

Articol de , , - Publicat miercuri, 12 mai 2021 23:33 / Actualizat miercuri, 12 mai 2021 23:57

Clinceni i-a pus piedică FCSB-ului și în play-off, după ce o făcuse și în sezonul regulat, deși e o echipă care a existat și promovat datorită lui Gigi Becali, însă nu e pentru prima dată când patronul roș-albaștrilor pierde campionatul chiar din cauza formațiilor pe care le finanța, controla sau cu care fusese într-o relație extrem de apropiată.

FCSB a fost împiedicată chiar de Academica Clinceni în tentativa de a reveni pe primul loc și de a profita de eșecul suferit de CFR în fața lui Sepsi. "Chiar în fața Clinceniului" se traduce prin faptul că gruparea ilfoveană a fost până de curând practic al doilea club oficial al lui Gigi Becali. De fapt, până în vara lui 2019, când Academica a promovat în Liga 1, unde regulamentul interzice în mod clar ca două echipe să fie finanțate de aceeași persoană. Până atunci însă, Clinceni a funcționat și cu fotbaliști de la FCSB, dar mai ales cu resurse financiare din partea lui Becali și a nepotului acestuia, Geambazi.

Acum, exact Clinceni e cea care a fost obstacol de netrecut pentru roș-albaștri, lucru care l-a înfuriat la culme pe patronul viceliderului din Liga 1. „Poenaru e creația mea, a mâncat pâine de la mine. Clinceni e, de fapt, echipa mea, îmi și datorează bani, vreo 400.000 de euro, primarul de acolo să-mi dea banii. El, mai de mult, mi-a zis că cei de la Clinceni o să-mi fie slugi credincioase” au fost acuzele cele mai dure lansate de Becali. Finanțarea Academicii din banii lui Gigi a fost recunoscută și de primarul din Clinceni, Adrian Budeanu, care a susținut că „fără sprijinul domnului Becali, Academica nu era niciodată unde este astăzi”.

Dar, cu toate acestea, gruparea antrenată de Ilie Poenaru i-a provocat daune majore FCSB-ului pe parcursul acestui sezon, când echipa a început să conteze cu adevărat.

100%a fost procentajul punctelor strânse de CFR în actualul campionat în meciurile cu Clinceni, 12 din 12 posibile

Practic, doar diferența din aceste dispute, CFR vs Clinceni și FCSB vs Clinceni, inclusiv din timpul campionatului regulat, a inversat rolurile în clasament în acest moment și, implicit, statutul de favorită pentru câștigarea campionatului. Cu rezultatele înregistrate până acum, CFR are un avans de un punct, dar și avantajul de a fi campioană în caz de egalitate la final. În schimb, dacă FCSB ar fi luat și ea toate cele 12 puncte cu Clinceni, 6 în primele 30 de etape și restul de 6 în play-off, atunci situația ar fi fost cu totul alta azi:

58%a fost procentajul punctelor adunate de FCSB în acest sezon împotriva Clinceniului: numai 7 din 12

Cum ar fi arătat clasamentul cu FCSB realizând punctaj maxim cu Clinceni

  1. FCSB 47
  2. CFR 45

În plus, roș-albaștrii s-ar fi aflat în postura de a fi campioni inclusiv în cazul în care terminau la același număr de puncte cu CFR. Motivul? Cu o victorie împotriva Clinceniului în sezonul regulat, ar fi acumulat 68 de puncte și n-ar mai fi beneficiat de rotunjire, iar al doilea criteriu de departajare e cel al numărului mai mare de puncte realizat în primele 30 de runde, unde FCSB ar fi avut un avans de 4 puncte!

Nu e pentru prima dată, de când a devenit patron la FCSB, când Gigi Becali se află în această postură. De a avea de suferit fix din cauza unor echipe pe care le-a controlat, le-a finațat, le-a ajutat decisiv și cu care se afla în relații extrem de apropiate.

1. Romeo Bunică i-a luat un titlu

Loserul perfect » Gigi Becali, distrus de propriile creații! FCSB poate rata un nou titlu după același scenariu

Primul caz celebru în care Gigi Becali a ieșit păgubit de un club de-al său a fost în sezonul 2007-2008. Gloria Buzău intrase în sfera lui de influență, iar Becali și-a numit acolo oameni de încredere. Patron l-a pus pe Costel Bucur, iar antrenor pe Ștefan Stoica. La meciul direct, disputat în noiembrie 2007, FCSB a condus până spre final, grație golului marcat de Nicolae Dică. A venit însă minutul 90, când Romeo Bunică, proaspăt introdus pe teren, a executat perfect o lovitură liberă și a marcat, iar meciul s-a terminat 1-1. Nesupunerea Gloriei Buzău a iscat furia lui Becali, care i-a convocat la reședința sa din centrul Bucureștiului pe Ștefan Stoica și Costel Bucur, pe care i-a băgat în ședință.

La retur, în chiar ultima etapă, pe Ghencea, Buzăul n-a mai dat nicio replică, s-a terminat 5-0 pentru FCSB, însă n-a ajutat-o la nimic. Acel semieșec de la Buzău s-a dovedit a fi decisiv în stabilirea campioanei fiindcă la finalul campionatului, FCSB a pierdut titlul la un singur punct în spatele CFR-ului. A fost primul trofeu cucerit de clubul din Gruia, care la acel moment era patronat de Arpad Paszkany.

2. Urziceni l-a bătut cu jucătorii lui

Loserul perfect » Gigi Becali, distrus de propriile creații! FCSB poate rata un nou titlu după același scenariu

După titlul cucerit de Unirea Urziceni în 2009, clubul patronat de Dumitru Bucșaru a mai avut încă un sezon bun, în care a terminat pe locul 3 în grupele UCL, s-a calificat în primăvara Europa League și a fost vicecampioană în Liga 1. Apoi, totul s-a destrămat la Urziceni, iar în toamna lui 2010 echipa se afla aproape în imposibilitatea de a mai continua și finaliza sezonul. Salvarea a venit de la Gigi Becali, care a împrumutat la Unirea mulți jucători, în baza relației de prietenie pe care o avea cu Bucșaru. La foarte scurt timp după ce i-a oferit acei jucători, FCSB a mers la Urziceni, pentru a disputa meci de campionat. Era pe primul loc și părea o simplă formalitate.

Meciul s-a terminat cu victoria Unirii, scor 1-0, iar în teren au evoluat toți cei pe care Becali îi trimisese acolo. Printre aceștia: V. Lupu, Toșca, Bâtfoi, Muzac, ultimul fiind și rudă cu cei din familia patronului roș-albaștrilor! Și atunci, Gigi Becali a dat declarații prin care susținea că își reproșează că n-a stipulat în contractele de împrumut clauze prin care să le fie interzisă posibilitatea de a evolua în meciul direct.

Din cauza acelui eșec, FCSB a pierdut prima poziție, pe care nu a mai reușit să revină deloc până la finalul campionatului. De fapt, a terminat foarte jos, abia pe locul 5, dar a reușit să câștige Cupa României și să acceseze prezența în cupele europene. În schimb, Urziceni a retrogradat, clasându-se pe penultimul loc.

3. Viitorul a trimis titlul în Gruia de două ori

Loserul perfect » Gigi Becali, distrus de propriile creații! FCSB poate rata un nou titlu după același scenariu

O altă echipă de pe urma căreia a suferit din plin Gigi Becali a fost Viitorul. E un club pe care patronul FCSB-ului practic l-a salvat de la retrogradare în finalul primului an petrecut de Viitorul în Liga 1, în 2012-2013. Urma să se joace FCSB - Viitorul, iar trupa lui Reghecampf era matematic campioană. În schimb, Hagi avea nevoie disperată de victorie pentru a nu se întoarce în B. Și a urmat un simulacru de meci, în care FCSB a cedat, scor 2-5, iar Becali radia de fericire la final: "Sunt bucuros pentru Gică, aveam emoții la fiecare atac al nostru, îmi era frică să nu dăm gol". Viitorul s-a salvat în acel an, dar, după 5-6 ani, a fost echipa care a înclinat balanța în mod decisiv împotriva FCSB-ului în stabilirea campioanei din Liga 1.

Sezonul 2017-2018

A fost primul sezon după ce Becali contestase la TAS titlul Viitorului din vara lui 2017. În acel an lupta pentru campionat s-a dus între FCSB și CFR, iar rezultatele din play-off au fost:

  • FCSB - Viitorul 2-1, 2-2
  • CFR - Viitorul 2-1, 1-0

Clujenii au bifat maximum, FCSB a pierdut două puncte, exact diferența de care ar fi avut nevoie la final pentru a deveni campioană. CFR a terminat pe primul loc, cu 50 de puncte, FCSB a ajuns doar la 49 de puncte!

Sezonul 2018-2019

Iarăși bătălia s-a purtat doar între FCSB și CFR. Și iarăși Viitorul a jucat un rol determinant. Chiar cu un impact mult mai mare față de sezonul precedent:

  • FCSB - Viitorul 1-2, 1-1
  • CFR - Viitorul 3-1, 1-0

Clujenii au luat, din nou, maximum de puncte, în vreme ce FCSB s-a ales cu un singur punct. CFR a fost campioană matematic cu o etapă înainte de final, exact înainte meciului direct, când avea un avans de 5 puncte, exact diferența de zestre din meciurile celor două cu clubul antrenat atunci de Gică Hagi

Chiricheș, invers față de Bouhenna și Bălgrădean

S-a întâmplat chiar ca Becali să procedeze în trecut la fel cum a făcut-o în ultimele două sezoane CFR Cluj, care a antamat jucători de la echipe din Liga 1, iar respectivii, e vorba despre Bălgrădean (FCSB) și Bouhenna (Sepsi), au avut prestații care au facilitat traseul clujenilor. În vara lui 2011, Gigi Becali l-a semnat pe Chiricheș, de la Pandurii, la acea vreme o echipă de top pe prima scenă, însă l-a lăsat să mai evolueze la Tg. Jiu până la finalul turului. Înaintea meciului direct, Becali l-a amenințat public pe Chiricheș să nu joace fiindcă ar face-o practic împotriva intereselor lui. Chiricheș nu doar că a evoluat, dar a fost printre cei mai buni într-un joc pe care FCSB l-a pierdut, pe teren propriu, scor 1-2. Pandurii, antrenată de Petre Grigoraș, avea la acea vreme o echipă foarte bună, în care evoluau, printre alții, Chiricheș, Nistor, Pintilii, Cardoso, Mingote, Voiculeț.

Olăroiu l-a ajutat în 2005...

Există însă și o situație în care Gigi Becali a beneficiat de bunăvoința unui prieten pentru a câștiga campionatul. Numele lui: Cosmin Olăroiu. Anul: 2005. Conjunctura: ultima etapă a campionatului, în care FCSB evolua acasă cu Poli Timișoara, iar Dinamo evolua în Trivale, cu FC Argeș. Pe banca bănățenilor se afla Olăroiu, iar Timișoara a deschis scorul pe Ghencea, în fața a 30.000 de spectatori, grație unui gol marcat de Mansour. Ulterior însă, timișorenii au avut o atitudine pasivă, iar gazdele au întors imediat rezultatul, prin reușitele lui Andrei Cristea și Nicolae Dică. FCSB a câștigat cu 2-1, Dinamo s-a impus și ea la Pitești, dar Becali a devenit campion, pentru prima dată ca patron, cu un singur punct peste rivala din Ștefan cel Mare.

... după care a fost răsplătit

Ajutorul pe care Olăroiu i l-a oferit lui Gigi Becali l-a determinat pe patronul FCSB-ului să-i întoarcă serviciul la scurt timp. În decembrie 2005, după ce Protasov a decis să plece, Becali l-a ofertat pe Olăroiu. Care prelua echipa pentru a doua oară, după experiența nereușită din startul sezonului 2002-2003, când a fost demis repede. De această dată însă, Olăroiu a avut un mandat senzațional: a cucerit titlul, a readus echipa în grupele Champions League și a atins semifinalele Cupei UEFA. În vara lui 2007, Oli a dat curs ofertei primite din partea lui Al Hilal, în Arabia Saudită.

2015e anul în care FCSB a câștigat ultimul titlu de campioană, a fost și cel din urmă sezon disputat în sistem fără play-off

5 titluria câștigat FCSB cu Becali patron, din 2003 și până astăzi, ceea ce înseamnă un procent de puțin peste 25%

Povestea transferului lui Lovin la FCSB și clauza secretă din contract: „Bacăul a luat aproape toți banii de la Munchen”

Citește mai multe știri despre FCSB:

Gigi Becali, dezlănțuit la TV: „Poenarule, eu te-am făcut pe tine!” + „Primarul din Clinceni mi-a zis: «Domnule președinte, vom fi slugi credincioase!»”

A izbucnit după FCSB - Clinceni: „A fost o jignire, o ofensă! N-am nevoie de banii nimănui”

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (70)
277708536361513
Cristi Sorin  •  13 Mai 2021, 14:20

Singurul vinovat e Becali...Nu Academica Clinceni sau Viitorul sau Gloria Buzau..

suporterucv
suporterucv  •  13 Mai 2021, 13:54

Amicilor...stadion propriu (in sens juridic vorbind) au doar cateva cluburi la noi, mai exact doua : Viitorul si CFR !! In rest, stadioanele sunt in proprietatea statului, adica a primariior (cel putin in provincie) !! La Bucuresti s-ar putea sa mai fie implicat vreun minister ceva ...dar tot ale statului sunt pana la urma.

albalbastru72
albalbastru72  •  13 Mai 2021, 13:23
Postat de florar pe 13 Mai 2021, 13:15

Tu chiar ai tupeu iesit din comun!!!!Pai echipa ta a jucat la Severin ,TG JIU,ee terenul celeilalte echipe din oras Etensiv si chiar la Caracal!!!!Stadionul nou din Craiova apartine primariei!!!!Parca primaria inchiriaza si lui Mititelu....Inseamna ca si ala are stadion....?Daca nu era Campionatul European Becali juca doar pe Stadionul National....In lume sunt putine echipe care sunt proprietere la stadionul unde joaca meciurile socotite acasa....

Craiova a jucat la Severin,Tg Jiu,Caracal,etc pentru ca stadionul Ion Oblemenco era in costructie,a fost o conjunctura.Odata construit,pelegrinajul nostru a luat sfirsit.Al vostru insa va continua si veti juca mereu pe unde veti avea loc,sau pe unde veti fi primiti,tot cu traista-n bat veti ramine.Nu stiu ce nu e clar,sint proiectant,as putea sa-ti fac un desen 3d sa te ajut sa pricepi.

Vezi toate comentariile (70)
Comentează