FOTBAL  »  Superliga  »  TRANSFER

Gigi Becali transferă o bombă cu ceas! Documente secrete incredibile despre noua achiziție a FCSB-ului

Articol de - Publicat joi, 09 august 2018 09:00

Documente secrete aflate în baza de date Football Leaks arată că Juval Rocha Mendes Junior, fundașul brazilian dorit de FCSB, este prins într-un hățiș de interese generator de conflicte juridice și sportive. 

FCSB este pe punctul de a-l transfera pe fundașul brazilian Jubal Rocha Mendes Junior de la echipa portugheză Arouca, însă conducerea clubului finanțat de George Becali nu știe că are de-a face cu o bombă cu ceas. Gazeta Sporturilor a descoperit în baza de date Football Leaks documente confidențiale care demonstrează că fotbalistul de 25 de ani a fost transferat în Europa cu ajutorul unor declarații neconforme cu realitatea.

Cazul lui Jubal a început în 2010, când fotbalistul avea 17 ani.

Vândut 80% unei firme

Pe 27 noiembrie 2010, clubul la care juca, Vila Nova, vindea 80 la sută din drepturile economice ale tânărului fundaș unei firme, J.E. Esportes Consultoria e Agenciamento Ltda. Suma tranzacției: aproape 7.000 de euro. Era o metodă netransparentă des întâlnită în America de Sud, importată în România și de frații Becali. FIFA nu o recomanda, dar forul internațional închidea ochii.

screen shot 2018 08 08 at 12.05.41
Bucata din contractul prin care Vila Nova înstrăina 80 la sută din drepturile economice ale lui Jubal

Peste doar jumătate de an, jucătorul Jubal era împrumutat de Vila Nova la FC Santos, clubul lui Neymar, pentru 3 sezoane, cu un salariu inițial de doar 650 de euro pe lună. Conform unei clauze complicate dintr-o înțelegere comercială în trei părți - Santos, Vila Nova și J.E. Esportes - , Santos primea inițial 20 la sută din drepturile economice ale jucătorului, dar putea să cumpere alte 50 de procente dacă plătea câte 90.000 de euro lui Vila Nova și J.E. Esportes.

În cazul achiziției, Santos urma să dețină 70 la sută din drepturi, în timp ce Vila Nova și J.E. Esportes rămâneau cu 30 la sută.

În vara lui 2013, la doi ani de la împrumutul lui Jubal, clubul Vila Nova ceda creditul de 90.000 de euro pe care-l avea de încasat de la Santos unei alte firme, Macar Consultoria Comercial Ltda.

Apoi, în 2015, FIFA a interzis categoric deținerea de procente din jucători de către o terță parte (Third Party Ownership sau, pe scurt, TPO), iar cluburile au avut la dispoziție o perioadă de grație pentru a-și regla conturile cu firmele sau fondurile de investiții care cumpăraseră procente din drepturile economice ale fotbaliștilor.

Conform unui document secret, Santos avea nu mai puțin de 49 de jucători la care diferite firme dețineau între 5 și 75 la sută! Printre ei, Jubal.

Curios, în documentul trimis Federației braziliene (CBF) în martie 2016, departamentul juridic de la Santos nominaliza o altă firmă, MD Consultoria Esportiva, ca deținătoare a 30 la sută din drepturile lui Jubal. Santos fusese presată pe email de CBF să trimită documentele privind jucătorii deținuți prin TPO, după ce inițial "uitase" să le expedieze.

Salariul inițial la Arouca: de 6 ori mai puțin decât la FCSB

Între timp, în februarie 2016, Jubal a fost transferat în Europa, la clubul portughez Arouca. Salariul său a crescut la 30.000 de euro anual, urmând să ajungă în 2018 la 72.000 de euro. Practic, dacă-l cumpără acum, FCSB aproape că îi triplează salariul fundașului.

screen shot 2018 08 08 at 13.18.39
Salariile lui Jubal din contractul cu Arouca

Tranzacția între Santos și Arouca n-a costat niciun cent, dar Santos a păstrat 50 la sută dintr-un eventual transfer al lui Jubal. În momentul transferului, Santos a emis un document oficial obligatoriu privind TPO prin care susținea ferm că este "deținătoarea 100% a drepturilor economice ale jucătorului".

Dar, în acel moment, clubul era deja implicat într-un proces intentat de firma J.E. Esportes, proces în care printre persoanele denunțate se numără și fotbalistul Jubal, co-semnatar al actelor de vânzare de drepturi.

În plus, tot atunci a apărut o altă firmă care revendica procente din jucător.

Compania RF1 Sports - Representacoes Esportivas Ltda a trimis o notificare lui FC Santos prin care solicita actele de transfer la Arouca și informa clubul că "așa cum știți, RF1 Sports este titularul legitim a 20 la sută din drepturile economice ale jucătorului Jubal Rocha Mendes Junior, conform deciziei judecătorești din dosarul n° 4015745- /61.2013.8.26.0562"

5 la sută, în ciuda legilor FIFA

În plin conflict pentru drepturile lui Jubal, conducerea lui Santos s-a gândit să mai înstrăineze o parte din drepturi: 5 la sută din eventualul procent de 50 la sută încasat de la Arouca (procent care se poate activa acum, dacă George Becali plătește pentru Jubal) urmau să meargă către firma Unique Football, lucru contrar regulamentelor FIFA!

screen shot 2018 08 08 at 13.55.45
Document emis de Santos la transferul lui Jubal prin care clubul brazilian confirma că "nu a intrat" în nicio înțelegere cu o terță parte privind drepturile economice ale jucătorului. În acel moment, 30 la sută din drepturi erau de fapt înstrăinate

"Procentul a fost convenit de părți, dar nu s-a făcut niciun document", scrie Felipe Nobrega, de la departmentul de transferuri al clubului brazilian, într-un email intern.

Și, ca lucrurile să fie complete, Ministerul Muncii din Brazilia a declanșat o anchetă în urma unei sesizări făcute chiar de Jubal, care a acuzat-o pe Santos de neplata salariilor. Oficialii clubului au realizat atunci că nu aveau întocmite actele de terminare a împrumutului lui Jubal la Avai, alt club brazilian, împrumut care se încheiase în momentul transferului în Europa!

*Articol bazat pe documente Football Leaks obținute de revista germană Der Spiegel și oferite spre cercetare către European Investigative Collaboration

"Am negociat salariul (n.red. - lui Jubal), pleacă de la 180.000 de euro anual şi ajunge la 220.000. Este un contract pe patru ani, 180.000 de euro ia în primul an, 200.000 în cel de-al doilea şi al treilea şi 220.000 în ultimul an. Nu l-am văzut, am mers pe mâna lui Meme, dacă el zice aşa…"
George Becali, finanțator FCSB

120.000 $brut este suma pe care New York City FC intenționa să i-o ofere anual lui Jubal în cazul în care transferul său în MLS se materializa în 2015

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (16)
poison_5
poison_5  •  09 August 2018, 15:12

Alta hiperbola, ''transfera o bomba''.. Transfera o petarda, bombe nu a avut niciodata!

san_lorenzo
san_lorenzo  •  09 August 2018, 14:28
Postat de trianon19 pe 09 August 2018, 13:53

se i-a? :)))))))

e mimamovist, deci p88rost... ce te aștepți?!?

trianon19
trianon19  •  09 August 2018, 13:53
Postat de conasu_boeru pe 09 August 2018, 13:41

Ce imi place când se i-a după memelușa.....parcă văd un debut gen ”Artur Jorge” !!!

se i-a? :)))))))

Vezi toate comentariile (16)
Comentează
Close