FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

EXCLUSIV GSP a trezit FRF în cazul practicilor abuzive „a la Gigi Becali" » Burleanu, cerere către AFAN pentru schimbare regulamentului

Articol de , , - Publicat sambata, 16 ianuarie 2021 08:50 / Actualizat sambata, 16 ianuarie 2021 10:07

AFAN a primit o solicitare oficială din partea FRF ca să vină cu o propunere de schimbare a regulamentului privind contractele jucătorilor, după acuzele lansate în ziar de Dumitru Costin la adresa lui Burleanu, că girează abuzurile de genul celor din cazul Haruț, dar și după ce Gazeta Sporturilor l-a somat public pe șeful FRF să răspundă dacă e sau nu complice la așa ceva.

Cazul Gigi Becali - Haruț e pe cale să schimbe legislația sportivă în privința modului în care se fac contractele fotbaliștilor în România.

După ce patronul FCSB i-a propus fundașului de la Botoșani să semneze două contracte, unul urmând să fie exclusiv la dispoziția clubului, care putea sau nu să-l activeze peste câțiva ani, liderul Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, unul dintre fondatorii sindicatului fotbaliștilor din România, a reacționat dur și i-a găsit responsabili pe cei din FRF: „Ei girează toate aceste lucruri. I-am propus lui Burleanu încă de acum 7 ani să schimbăm reglementările în domeniul contractelor, atunci, când era în campanie electorală, era foarte deschis acestei idei, dar n-a făcut nimic și iată că asistăm în continuare la astfel de abuzuri".

Propunere din 2014

Dumitru Costin îi propusese lui Burleanu în 2014 să adopte modelul ales de Italia, de contracte standard, de la cel mai mic eșalon, până la prima ligă.

Inițial, interviul șefului BNS a produs o reacție dură a celor de la Casa Fotbalului. Costin a dezvăluit, într-o intervenție la Telekom Sport, că a fost sunat de cineva din FRF, care i-a reproșat pe un ton superior cele spuse în interviul din GSP: „Ai greșit! Nu de FRF trebuia să zici că girează abuzurile, ci de cei de la LPF, ei sunt organizatorii Ligii 1".

Costin n-a dezvăluit cine e persoana din Federație, însă a spus ce i-a replicat respectivului: „Dragul meu, tu greșești și greșești grav. Doar FRF emite regulamentele privitoare la statutul și transferul jucătorului. FRF are normele, e singurul for competent în așa ceva".

EXCLUSIV Manevrele lui Gigi Becali, devoalate de președintele Blocului Național Sindical: „Șmenurile și abuzurile de genul FCSB sunt girate de FRF și de Burleanu”

Propunere în primul Comitet Executiv al FRF

Totuși, scandalul iscat în spațiul public l-a determinat pe Răzvan Burleanu să ia atitudine. Și l-a mandatat pe Adrian Stângaciu, juristul de la Casa Fotbalului, să ia legătura cu cei de la AFAN, pentru a se demara procedura de schimbare a regulamentelor.

„Am fost sunat de domnul Stângaciu, care mi-a spus că domnul Burleanu ne-a transmis ca AFAN să pună pe masa Comitetului Executiv, în chiar prima ședință care va urma, dosarul cu propunerea pentru modelul care să reglementeze contractele fotbaliștilor. Practic, iată că toate reacțiile din ultimele zile pe acest subiect n-au fost degeaba. Ne vom conforma și vom prezenta Comitetului Executiv modelul din Italia", a declarat Costin pentru Gazeta Sporturilor!

Ce presupune modelul italian

Document unic, în 3 culori, câte una pentru fiecare parte.

Practic, după 7 ani, FRF va supune la vot implementarea normelor care există în Italia. Ce înseamnă acest lucru?

Explică Dumitru Costin: „Acolo, totul e standardizat la nivel de contracte și acte adiționale. De la cel mai mic club, din cea mai mică ligă până la cele mai mari, Juventus, Inter, Milan. Până și culoarea diferă la cele 3 exemplare ale unui contract: o culoare pentru jucător, una pentru club, alta pentru ce se depune la Federație. 

Toate sunt înseriate, astfel că șmenuri de genul ăsta, că pui un fotbalist să semneze două contracte și al doilea îl activezi tu peste 4-5 ani, dacă ai chef, nu se pot face. Acolo, în Italia, se făcea la fel, nu vă gândiți că nu-i ducea mintea pe președinți să facă tâmpenii, dar au rezolvat prin această măsură simplă. Dacă toate dosarele sunt înseriate, cum poți să mai prezinți tu peste 4 ani un contract pe care l-ai semnat și care are o serie foarte veche? Nu mai poți să faci nimic!".

Contract descărcat de pe site-ul Federației, valabil cel mult 10 zile!

Și președintele AFAN, Emilian Hulubei, a oferit detalii despre cum cluburile din Italia se află în imposibilitatea de a produce abuzuri de genul celor din cazul Haruț.

„Acel contract standard poate fi obținut de cluburi doar de pe site-ul federației italiene. Se intră acolo, se descarcă, are o anumită serie și, din acel moment, clubul are la dispoziție cel mult 10 zile pentru a-l înregistra. Dacă depășește termenul, acel act devine nul și apare în sistem în funcție se serie că nu mai produce efecte. Dacă un fotbalist semnează și clubul îl înregistrează în a 11-a zi de când l-a descărcat, nu mai are nicio valoare, nu e valabil", adeclarat Hulubei.

Va vota Comitetul Executiv modelul din Italia?

Forul care va avea pe masă draftul de proiect pentru schimbarea regulamentelor contractelor fotbaliștilor, Comitetul Executiv, are 15 membri, în frunte cu Răzvan Burleanu!

  • Răzvan Burleanu - președinte FRF
  • Gino Iorgulescu - președinte LPF, prim-vicepreședinte FRF
  • Octavian Goga - al 2-lea vicepreședinte FRF, reprezentant fotbal amator
  • Valeriu Argăseală - Liga 1
  • Ciprian Paraschiv - Liga 1
  • Auraș Brașoveanu - Liga 2
  • Marius Burcă - Liga 2
  • Mihai Dăscălescu - Liga 3
  • Florea Spînu - Liga 3
  • Cătălin Cighir - Cluburi copii și juniori
  • Cristian Vornicu - Fotbal în sală
  • Alin Ciobanu - Fotbal feminin
  • Kyros Vassaras - președinte Comisia Centrală a Arbitrilor
  • Emilian Hulubei - președinte Sindicat AFAN
  • Mihai Stoichiță - președinte Comisia Tehnică

AFAN are peste 2.500 de jucători activi

Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România deține în prezent peste 2.500 de fotbaliști care se află în activitate. Aceștia au decis să se afilieze la organizația condusă de Emilian Hulubei, cel care face parte și din Comitetul Executiv al FRF. Cu tot cu cei care au încheiat activitatea de jucători, AFAN ajunge la o cifră impresionantă, în jur de 9.000 de membri! 

Cum se justifică Gigi Becali în cazul Haruț

  • „Ce caz Haruț? Hai să lămurim și chestiunea asta! Nu era nimic ilegal, era înțelegerea părților. Eu i-am propus ceva, nu am obligat, nu am constrâns pe nimeni să semneze nimic. Erau două contracte de câte 5 ani! Pe primul îl înregistram, pe al doilea, nu!"
  • „După primii 2 ani din contractul de 5 urma să decidem cu jucătorul dacă îl activăm pe următorul de 5 ani, unde avea bani în plus ca salariu. L-aș fi întrebat: «Ești de acord să-l activăm pe următorul?». Dacă zicea da, activam, dacă zicea nu, nu activam!"
  • „E ca un fel de înțelegere, o promisiune pe care jucătorul o face, dar dacă nu vrea n-ai cum să activezi acel contract fiindcă el nu-l recunoaște și atunci nu devine valabil fiindcă deși e semnat de el, nu are dată. Nu fac nimic pe la spatele jucătorului, ceva ascuns, exclus! Repet: e ca o obligație morală!"
  • „Așa am procedat și cu Florin Tănase! În 2016 am semnat pe 5 ani și i-am zis că în 2018 activăm următorul contract de 5 ani, dacă va fi de acord. În 2018 l-am întrebat, a zis «Da, nea Gigi» și el mai are încă 2 ani începând din vară!"

 În fotbalul românesc nu există doar contracte nedatate, ținute în sertar, și fotbaliști puși să semneze câte două înțelegeri. Am auzit și de alte lucruri, ceva de chiar te doare capul! Cazuri de plastografiere de contract, adică de falsificarea actelor sau a semnăturilor
- Dumitru Costin, președinte BNS

VIDEO Geraldo Alves despre Dennis Man: „Nu îl văd la Parma în acest moment”

Citește mai multe știri din Liga 1: 

EXCLUSIV Și-a prezentat scuze pentru înjurăturile oribile din timpul meciului: „Am mers prea departe”

Dinamo, trei lovituri! Jucătorii au acceptat oferta DDB + Negocieri cu o vedetă

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (30)
141365743797979
Robin Green  •  16 Ianuarie 2021, 21:33

***...*** ;)

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

cornelcc
cornelcc  •  16 Ianuarie 2021, 20:46

“Trioul” loveste din nou! Despre Omrani + cfr = love, nimic! “stimabililor!? Jiji e raul suprem in fotbalul romanesc, chiar daca el doar copiaza ce au brevetat altii! Presa made in Romania! Era un nene mai in varsta acum cativa ani, care zicea ca sunteti o ***. Nu se insela deloc! Ati ajuns sa scrieti numai articole de scandal. Nu ca practica inselatoare a semnarii unor contracte in alb ar fi corecta, dar modul vostru de a prezenta exclusiv cazul Becali, cand stiti foarte bine ca de fapt este generalizata, denota doar rea-vointa, ura viscerala fata de personajul prezentat. Asta va descalifica de fapt. R.ureanu, cand a fost intrebat in direct de catre MM daca Craiolguta a jucat amicalele cu Chndia in zona galbena, a facut o fata mirata si a zis ca nu stia .... . Oare? Daca nu stia, rusinica, “slab” informat (ca sa fiu decent), neprofesionist ... . Daca stia si a mintit, nu are rost sa mai comentez.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

764468963651742
Ilie Golombioschi  •  16 Ianuarie 2021, 19:31

Trebuie redusa perioada dupa care jucatorii devin liberi de contract de la60 de zile cum s-a imbunatatit acum la 30 de zile. In felul acesta se vor rezolva multe probleme ce acum deregleaza activitatea fotbalistica de la noi in special in plan financiar dar nu numai.

Vezi toate comentariile (30)
Comentează