FOTBAL  »  Superliga  »  CFR, CAMPIOANA ROMÂNIEI

VIDEO Interviu exclusiv la Cluj cu Dan Petrescu (partea I): „Rămân la CFR şi iau titlul numărul 6!" + „Dacă am ajunge în grupele Champions League, e ca și cum România ar lua Cupa Mondială”

Dan Petrescu și colecția sa incredibilă de trofee la CFR Cluj / foto: Raed Krishan (GSP)
Dan Petrescu și colecția sa incredibilă de trofee la CFR Cluj / foto: Raed Krishan (GSP)

Articol de , - Publicat miercuri, 18 mai 2022 06:45 / Actualizat miercuri, 18 mai 2022 14:05

Dan Petrescu a acordat exclusiv pentru Gazeta Sporturilor primul interviu de după câștigarea titlului cu CFR. Antrenorul în vârstă de 54 de ani al campioanei CFR e gata să o ia de la capăt, pentru al 6-lea titlu consecutiv, continuă să critice sistemul cu înjumătățirea punctelor și crede că „la ce bugete avem în România, ar fi un miracol să prindem grupele Champions League”.

Gazeta a stat de vorbă cu Dan Petrescu la Cluj: „Cel mai greu an de când sunt la CFR”

- Domnule Dan Petrescu, cum e, v-ați revenit după petrecere?
- Da, sunt bine, a fost o petrecere prelungită, frumoasă, așa cum au fost toate după un titlu câștigat. Ca de obicei, am venit primul și am plecat ultimul, pe la 9 dimineață. Stăteam cu Cristi Manea și cu Mario Camora și vorbeam de ale nostre. Eram fericiți, relaxați, măcar în alea câteva ore.

- Un sezon dificil, cu momente de cumpănă.
- Cel mai greu de când sunt eu la CFR, poate și fiindcă e cel mai recent. Și în altele am suferit, dar parcă nu ca acum, din mai multe motive. Nu am fost de la începutul campionatului, presiunea era maximă, atacuri din toate părțile. Rezultatele însă au fost peste ce m-am așteptat. Anul ăsta am avut cele mai multe puncte făcute de CFR, dar jocul nu a fost cum îmi doream eu, mai ales pe faza defensivă. Însă și victoriile au fost cele mai multe, 30 în total, adunat cu ce a făcut și antrenorul dinainte în acele prime 6 meciuri. Au fost mulți jucători, trebuia să-i scot din lot, să-i readuc.

Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj: „Am fost speriat tot timpul”

- Ați avut probleme mai mult în play-off.
- Da, fiindcă FCSB și Craiova au fost mai puternice ca niciodată. Iar pentru noi au venit acele înfrângeri la rând, una în minutul 96, una cu un autogol. Au început criticile, că nu jucăm nimic, dar nu m-au dărâmat. Două eșecuri în acele condiții, nu însemna că echipa nu e vie și nu joacă.

- Sincer, v-ați speriat atunci?
- Eu sunt speriat tot timpul, că așa sunt antrenorii. Dacă nu te sperii, nu te îngrijorezi, înseamnă că nu ești un antrenor bun. Nu poți să dormi liniștit. Vă spun eu că nici Klopp, nici Guardiola nu sunt liniștiți, și ei sunt speriați. Ei vor zice că nu e adevărat, dar așa sunt toți antrenorii. Fotbalul e imprevizibil, nu e matematică.

- Momentul-cheie pentru câștigarea titlului? 
- Foarte greu de zis. Cred că a fost când Voluntari a făcut egal la FCSB. Eu nu credeam. Când accepți să joci acasă la FCSB, deși ești echipa gazdă, nu mi se pare corect. Chiar dacă au făcut egal.

- A fost și o mișcare, să puneți presiune, reproșând acest lucru?
- Nu, am spus adevărul. Și acum cred că nu a fost normal. Bravo lor că au luat punct! Dacă noi le spuneam celor de la FC Argeș să vină să joace la Cluj, toată lumea sărea în capul nostru și ne omora. Dar cei de la Voluntari au și ei un merit pentru ceea ce am realizat noi, trebuie să recunoaștem. Noi am făcut cele 95 de puncte, nu Voluntari, însă da, au avut și ei un merit. FCSB a avut un sezon excelent și, chiar dacă a făcut cu 11 puncte mai puțin ca noi, din cauza acestui sistem, noi era să pierdem campionatul.

Petrescu e supărat în continuare pe sistem: „Numai în România e circ!”

- Ați tot spus că nu vă place acest sistem.
- Păi, nu mi se pare normal să muncești și apoi să începi un play-off de la zero peste tot. Uite, Petrolul, o echipă minunată, n-ar fi promovat dacă i se înjumătățeau punctele. Noi am condus tot anul. Trebuie schimbat regulamentul. Nu poți pune acum să joace locul 3 cu locul 8 pentru cupele europene. Ce-i asta?

- Dar sunteți de acord că e mai interesant așa, pentru public?
- Pentru public da, dar eu ca om care muncesc, ce să fac, că mă dă afară?! Să fie corectitudine. Craiova a muncit un an să fie pe locul 3 și se duce în cupele europene locul 8? Hai să joace locul 1 cu locul 15, să vedem cine să meargă în Champions League! Să încercăm, să ne batem toți la ultimul loc. Cum promovezi tu valoarea? Ăsta e circ! Numai în România e circ. 

În rest, campionatele sunt clare. Dacă faci play-off, bine, dar nu mai lua punctele, se joacă 10 meciuri și mergem înainte. Ce-i așa greu? De unde știm noi că o echipă va conduce detașat, ca anul ăsta? De obicei, campionatul e echilibrat. Lăsați punctele! Sunt lucruri care nu sunt corecte, nu sunt clare. De ce mergeam noi atunci în Champions League și cu Urziceni, când era fără play-off?! OK, aveam coeficient, dar ce campionat era! S-au bătut atunci la titlu 10 echipe.

- Dar numai trei echipe s-au bătut la titlu din cele șase din play-off.
- Câte echipe s-au bătut pentru titlu în Anglia? Două, iar la noi au fost trei. În Italia câte au fost? Tot trei, au rămas două. Noi, în România, de ce vrem să fim altfel? Dacă țările astea au ajuns sus, înseamnă că așa e corect. Noi ce vrem să inventăm? De ce regula U21? Noi vrem să promovăm tineri care nu sunt buni? A, dacă sunt buni, cum îl avem noi pe Petrila și FCSB pe cine are, normal că-i bagi. Dar dacă nu ai, de ce să faci regulă?

VIDEO. Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj: „N-am avut nimic cu Petrila!”

- Apropo de Petrila, v-a supărat că n-a venit la antrenament după nunta lui Costache și l-ați trecut rezervă.
- Doamne-ferește! Eu cu Petrila n-am avut niciodată nimic, am fost într-o relație excelentă. Atunci a întârziat 5-10 minute la antrenament, dar s-a făcut un scandal. Eu la 5-10 minute îi iert, toată lumea știe. Bine, să nu se întâmple de 10 ori. Eu dau mereu cartonașe galbene. Dacă e al doilea, e roșu și atunci e greu să mai joace.

- Le dați cartonașe?
- Făceam asta și al Urziceni. Acolo am dat și un roșu, unui armean, nu știu ce a făcut. Lui Debeljuh i-am dat galben. Dacă jucătorul mă înjură, dar intră în teren și dă două goluri, mă fac că nu l-am auzit. Dar să fie bun, să facă ceva. Nu mi-au plăcut niciodată jucătorii care dau prea mult din gură. Eu muncesc de dimineață până seara, respect jucătorii, ei mă respectă pe mine. Cel mai bun exemplu e Ciprian Deac. El vorbește puțin, dar muncește non-stop la 36 de ani. Și cred că e cel mai bun jucător din istoria CFR, el și Camora, prin ce au făcut la clubul ăsta.

- Deci acesta vă e cel mai drag trofeu din cele 6 titluri câștigate?
- E greu de zis. Toate îmi sunt dragi, și cele cucerite ca jucător și cele ca antrenor, pentru că eu iubesc să câștig și urăsc să pierd. Dar e clar că ăsta e foarte important.

VIDEO. Cum abordează Dan Petrescu meciul cu FCSB: „O să-i întreb cine vrea să joace”

- V-ați relaxat vreo zi sezonul ăsta?
- Nu, nici când aveam 10, 12, 14 puncte avans, nici când era zi liberă. Păi, și la petrecere, pe la 5 dimineață, făceam în cap echipa pentru meciul cu FCSB. Îi întrebam pe băieți care vor și pot să joace. Fiindcă unii nu vor juca, dar dacă pierdem tot nu o să-mi placă. Cum să plec în vacanță după o înfrângere?

- O să-i menajați pe câțiva? 
- Nu, dar îi întreb care vor să joace. Eu așa fac. După ce aflu cine vrea și poate, văd ce soluții găsesc.

Gigi Becali a anunțat plecarea unui titular din meciul cu Voluntari: „E clară treaba!”
FCSB
Gigi Becali a anunțat plecarea unui titular din meciul cu Voluntari: „E clară treaba!”

- S-a întâmplat să zică cineva că nu vrea sau că nu poate?
- Da, fiindcă sunt unii precum Boateng, care a jucat toate meciurile, dar nu și-a mai văzut de mult familia. Chiar dacă ar fi vrut și el, n-aș fi vrut eu să joace. Alții mai au evenimente importante în familie. Plus cei care vor fi chemați la națională, că am auzit că ar fi vreo trei, nu vor avea vacanță prea mare și pot pleca. Dar la cum îi cunosc, or să vrea să joace. Nu neapărat să bată FCSB, ci să fie în formă.

- Pentru dumneavoastră e important acest meci?
- Toate jocurile sunt importante. Și antrenamentul de mâine e important. Când ești antrenor la CFR nu-ți poți permite să zici că un meci nu e important. De aia CFR are rezultate, ăsta e spiritul echipei. Aici e presiune și când pierzi un amical.

VIDEO. Dan Petrescu: „CFR Cluj e un club mare”

- A devenit CFR un club mare, cu mentalitate de câștigător?

- Eu zic că era și înainte să vin eu. Așa am simțit, că acesta era nivelul, de la început. Acum, cu aceste 5 campionate la rând, demonstrează că e un club mare.

- A fost un an atipic, cu acea ofertă la națională pe care ați refuzat-o.
- Eu sunt conștient că am ales CFR, deși dacă pierdeam campionatul nu știu dacă mai eram ținut. Mi-am dorit să merg la națională, dar știți ce s-a întâmplat. Apoi, am avut o ofertă de 4 milioane pe an, din Golf, și am refuzat-o. Nu m-am gândit nicio clipă să plec. Se va întâmpla numai dacă voi fi concediat. Mai am doi ani de contract, vreau să rămân. Știu că dacă nu ne calificăm în grupele europene, pot fi îndepărtat. Ăsta e clubul, dar simt că sunt iubit, sunt Cetățean de Onoare al județului, de ce aș mai pleca, la vârsta asta?

VIDEO. Dan Petrescu: „Calificarea în grupele UCL ar fi ca și cum România ar lua Cupa Mondială”

- Nu aveți un atu moral fiindcă n-ați plecat la națională?
- În fotbal nu contează asta. Am trecut prin multe în carieră. La meciul cu Celtic, a venit un prieten la mine și mi-a spus: "Ești mare!". I-am zis că până mâine dimineață. Le-am pus băieților meciurile astea, să-și aducă aminte ce am făcut pentru țară în ultimii 5 ani. Și tot n-am fost apreciat. Acum se vorbește de grupele Champions League. Trebuie să visăm, dar să fim realiști. Ar trebui să facem ca Sheriff Tiraspol, un miracol. 

Dar hai să ne uităm ce buget avem noi! De ce nu suntem realiști niciodată? Lumea se supără dacă spui adevărul. Noi nu avem buget să ne calificăm în grupele UCL. Putem să luptăm, dar acum vrem mai mult decât se poate. Dacă ajungem în grupele Europa League, e ca și cum am câștiga Champions League. 

Iar dacă am ajunge în grupele Champions League, e ca și cum România ar lua Cupa Mondială. Așa zic eu. Că unii zic ce vor pe la televizor, asta e altceva. Astana avea buget de 60 de milioane. Noi avem de 10-20 de milioane. E ca și cum se întrec Mercedes cu Renault. Ei au cai-putere, se duc. Noi încercăm să le stricăm o roată, să ne strecurăm. A, dacă ne-ar bate o echipă din Malta sau Gibraltar, ar fi vina noastră.

- Cât ați vrea să aveți buget vara asta ca să intrați în grupele UCL?

- Aș vrea 40 de milioane de euro. Nu am cerut, că nu am de unde să cer. Nici cu banii ăștia nu ne calificam în UCL, dar avem o șansă mai mare la grupele Europa League.


- Deci acesta ar fi obiectivul?

- Realist, da, putem încerca să ajungem în grupele Europa League, cu puțin noroc și inspirație, chiar și cu bugetul pe care îl vom avea. Și în Conference League sunt bani buni, dar Europa League ar fi țelul. Mai mult, ar fi un miracol. 

Am citit că la petrecere am amenințat că plec dacă nu am buget de transferuri mare. M-a pufnit râsul. Păi, eu nici n-am discutat cu conducerea de buget, de transferuri. Abia joi ne întâlnim să vorbim

Cred că e posibil și al 6-lea titlu la rând. E posibil orice. Eu în România am fost mereu pe primul loc, așa că mi se pare logic. Surpriza ar fi să fim pe locul doi sau trei. Dacă voi fi aici și voi avea încrederea conducerii, eu tot timpul voi face rezultate

Nu am îmbătrânit, dacă sunt aici, înseamnă că mai pot. Acum n-aș mai pleca nicăieri, nici la națională. Eu doar dacă voi fi lucrat sau dat afară voi pleca de la CFR. Acum m-am bucurat, am vorbit, dar de mâine, ciocu' mic și mă apuc de treabă

Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj

77,1%din totalul punctelor puse în joc a câştigat CFR Cluj cu Dan Petrescu în acest sezon, adică 74 din 96

123 de meciuri în Liga 1a strâns Dan Petrescu pe banca ardelenilor, având 79 de victorii, 29 de remize şi doar 15 înfrângeri

33 de jucătoria folosit Dan Petrescu în acest campionat, de când a fost numit, pe 31 august

Mai multe știri despre CFR Cluj:

Gigi Becali: „Dacă vom câștiga meciul cu CFR, suntem campioni!”

Ies la iveală detalii incredibile din decisivul CFR Cluj - Universitatea Craiova: „A intrat pe teren cu fisură”

Al treilea fotbalist care își anunță plecarea de la CFR după câștigarea titlului: „Chiar îmi doresc să fac asta”

EXCLUSIV „CFR are pedigree, e o forță!" » Fostul căpitan al clujenilor explică succesul echipei lui Dan Petrescu

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (35)
007claudiu
007claudiu  •  20 Mai 2022, 11:50

Dan Petrescu nu a fost la CFR Cluj când Young Boys le administra o bătaie zdravănă în returul din turul 3 al Champions League. Sa se uite ce tip de jucători avea Young Boys, fugeau aia de rupeau pământul, plus ca erau înalți, aveau avantaj fata de Manea, Camora sau Susici.

jabs
jabs  •  19 Mai 2022, 14:20

Plangocea, esti penibil maxim. Cu VAR mai iei titlul la vara-n 15.....fara fluierasi sunteti pa. Iar in Europa.....mai vedem,cu gloabele tale nu prindeti nici Conference.Punct PS. la injuraturi te pricepi.RUSINE...Frustratule....

alexny
alexny  •  19 Mai 2022, 13:16

felicitari CFR eu nu as fi asa de mindru cind toata lumea a vazut ca CFR are o mina de albitrii care fluiera pentru ei. si mai sint si jucatori de la adversari care se dau la o parte ( oare de ce?) dar asa este cam la toate echipele inclusiv Steaua ( fcsb ca sa nu il supar pe talpan) Craiova Rapid ...... Steaua a pierdut campionatul pe mina ei si nu va lua campionatul atita timp cit MM va fi la steaua. Fotbalul din Romania este foarte corupt incepind cu FRF. Toti zic ca sint fotbalisti profesionisti. Oare ce inseamna a fi profesionist?

Vezi toate comentariile (35)
Comentează