FOTBAL  »  Superliga  »  FARUL

EXCLUSIV / VIDEO Hagi, interviu cu cărțile pe față pentru GSP: „Ne propunem intrarea în grupele Champions! Vrem titlul și la anul” + Secrete din vestiar și trei tineri care vor „exploda” în noul sezon

Articol de , , - Publicat marti, 30 mai 2023 00:00

Gheorghe Hagi (58 de ani) e un antrenor fericit după ce a câștigat al doilea titlu din istorie cu formația pe care a creat-o și antrenat-o ♦ Vorbește deschis despre finalul incendiar de sezon, despre revenirea incredibilă din meciul cu FCSB, dezvăluind cum a reușit să întoarcă "finala" pentru titlu de la 0-2 la 3-2 ♦ Povestește cum a câștigat campionatul după șase ani de pauză și anunță viitori trei fotbaliști tineri pe care-i vom descoperi în noul sezon competițional și discută despre propria academie, pe care o numește „sufletul meu”

A trecut o săptămână de când Farul este noua campioană a României. Rămâne în istorie cu un meci de poveste cu FCSB și un comeback fabulos. 

După nopți albe făcute alături de familii, prieteni și fani în cluburi sau pe străzile orașului, Farul a intrat în vacanță. "Unde se muncește, să nu credeți că mă duc să dorm", spune Hagi.

Mai sunt jucători ai campioanei la stadionul din Ovidiu. Își cumpără tricouri de la magazinul clubului. Tricouri de campion la 250 de lei bucata pe care le bagă repede la semnat în vestiar.

„E Hagi, e Hagi!”

Liniștea e spartă de vuietul a zeci de copii în momentul în care pe poarta bazei intră un BMW negru cu un imens steag tricolor pe plafon și inscripționat cu numărul 10. "E Hagi, e Hagi!". 

Poftiți în laboratorul lui Gică Hagi! GSP publică azi secretele Farului: dosarele jucătorilor, ce target le impune „Regele” în meci și ce amenzi sunt prevăzute
FARUL
Poftiți în laboratorul lui Gică Hagi! GSP publică azi secretele Farului: dosarele jucătorilor, ce target le impune „Regele” în meci și ce amenzi sunt prevăzute

Toată lumea se ridică de pe micuța terasă a cafenelei de la intrarea oficială a stadionului. Cătălin Anghel, colaboratorul "Regelui", glumește: "D-aia noi nu stăm niciodată jos, ca să nu ne ridicăm de fiecare dată când vine Gică".

Se fac zeci de poze, se dau autografe. Hagi nu refuză pe nimeni! Stă oricât ar fi nevoie să semneze pe ghete, tricouri, bluze sau caiete. 

Apoi urcă pe scările stadionului și începe discuția pentru cititorii Gazetei.

- Domnule Hagi, felicitări pentru titlul de campion!
- Am muncit mult pentru el. Toți constănțenii și dobrogenii așteptau această zi. Un moment important pentru noi, un moment în care s-a scris istorie.

- La pauza derby-ului cu FCSB ați intrat primul la vestiare. Extrem de gânditor, tensionat...
- Tensionat, tensionat!

- Ce v-a trecut prin minte în acele momente?
- Nimic! Trebuia să-i spun echipei ce e de făcut, să-și păstreze liniștea și să atace cum am pregătit meciul. Să atacăm așa cum am făcut cu toate echipele și cum vom ataca întotdeauna.

- Și ați reușit!
- Aceasta este identitatea noastră, e filosofia noastră. Asta nu înseamnă că defensiv nu ne adaptăm la adversar. Ținem cont și în analiză și suntem printre cele mai bune în jumătatea adversă. Am marcat multe goluri și am recuperat multe mingi. Facem ambele faze foarte bine și probabil d-asta am ieșit campioni.

„I-am sufocat cu toată presiunea!”

- Meciul l-ați revăzut?
- Nu, nu. Îl am înregistrat și probabil în timp o să mă uit la el.

- E o secvență în final când toată lumea se bucură, dar dumneavoastră sunteți extrem de supărat. Pare că certați pe cineva.
- Asta cu certatul mai lăsați-o! Ha, ha, ha! Eu tot timpul cert?! Chiar nu știu... Știu doar că lumea era fericită și am plecat la vestiar.

Hagi, interviu cu cărțile pe față pentru GSP: „Ne propunem intrarea în grupele Champions! Vrem titlul și la anul” + Secrete din vestiar și trei tineri care vor „exploda” în noul sezon

- Unde s-a făcut diferența cu FCSB?
- Cu FCSB am câștigat din punct de vedere mental și tactic. Știam că în a doua repriză putem să câștigăm, trebuie să fim mai buni ca ei. Nu conta cum începeam partida, ci doar cum o terminam! Asta le-am zis și înaintea jocului.

- Dar...
- Și până la urmă i-am sufocat cu toată presiunea pe care am făcut-o! Când am avut mingea am știut să-i desfacem, am plimbat mingea cum trebuie, am fost mult mai penetranți în ultima treime. Atacanții au atacat careul mult mai bine decât în prima repriză.

„Ne propunem intrarea în grupele Champions”

- Când CFR a câștigat campionatul în ultimii ani, tot timpul s-a vorbit de experiența lotului și despre jucătorii în vârstă. Aici, la Farul, nu e cazul.
- Ba da, cum să nu fie? Avem și jucători cu experiență. Avem experiență la fel ca și CFR, doar că noi avem foarte mulți tineri. Asta e diferența dintre noi și celelalte echipe. Avem jucători experimentați, care au meciuri în Divizia A, au campionate jucate și câștigate! Jucători foarte valoroși! Plus 10-14 tineri pe care i-am folosit și care au fost mai buni decât ceilalți.

- Obiectivul pentru sezonul viitor?
- Primul obiectiv e play-off, apoi nu mai putem să ne ascundem după perdea. Ha, ha, ha! E clar că trebuie să menținem lucrul pe care l-am făcut anul acesta și să fim mai buni. Să excelăm și în Europa.

- Ce-și propune Farul în cupele europene?
- Maximum posibil, adică intrarea în grupele Champions League! Asta ne vom propune, trebuie să gândim, apoi vom vedea. Ne uităm la echipele care sunt, jucăm cu ele și vrem să fim mai buni ca ele.

Preliminariile din Champions League le vom juca pe stadionul nostru. Apoi, dacă vom deveni buni și foarte buni, o să vorbim și-o să vedem. Nu pot să demarez nicio discuție atât timp cât nu știu ce se va întâmpla
Gheorghe Hagi, antrenor Farul

5 trofeecâștigate ca antrenor are Gică Hagi: două titluri în România (2017 și 2023), Cupa Turciei (2005), Cupa României (2019) și Supercupa României (2020)

- Când le-ați vorbit prima dată jucătorilor despre titlu?
- Din prima zi! Am promis că voi face o echipă care să se bată la titlu, dar discuția era în vestiar.

- Ați ținut-o ascunsă de spațiul public, dar discuția exista.
- Ei au știut-o din prima zi.

- Spunea asta și Alibec atunci când l-ați readus, că veți câștiga campionatul.
- Dacă asta am gândit! I-am promis căpitanului că vom face o echipă care să se bată la titlu. Nu am zis că-l vom câștiga, ci că ne vom bate la campionat. Trebuie să creez un lot care să fie competitiv, la nivel cu celelalte trei mari, foarte mari. Plus Rapid, Sepsi și restul formațiilor cu loturi foarte bune. Inclusiv UTA, Piteștiul sau Voluntariul. Campionatul a fost foarte greu, dar jucătorii au dovedit că sunt foarte buni.

„Și înfrângerea 4-3 de la Craiova a fost frumoasă”

- Care au fost momentele-cheie?
- Prima victorie și ultima! Toate momentele au fost importante. Fiecare punct, fiecare efort pe care l-am făcut a fost benefic și a fost pentru a câștiga. Avem cele mai multe victorii din campionat și lucrurile sunt foarte limpezi. Dacă nu mă înșel, și cele mai puține înfrângeri. Farul a făcut un sezon senzațional! Și ăsta e meritul băieților. Ei au produs rezultatele, noi doar le-am planificat. Am stat în spatele lor și am făcut lucrurile cum trebuie.

- Cel mai dificil moment al Farului în sezonul ăsta care a fost?
- Meciurile de 0-0 de acasă cu Chindia și cu Hermannstadt. Obiectivul nostru e să marcăm goluri.

- Și cel mai frumos e cel cu FCSB?
- Rămâne și înfrângerea de la Craiova cu 4-3! Și meciul ăla e frumos. Am făcut meciuri frumoase.

Hagi, interviu cu cărțile pe față pentru GSP: „Ne propunem intrarea în grupele Champions! Vrem titlul și la anul” + Secrete din vestiar și trei tineri care vor „exploda” în noul sezon

- Golurile din partida cu Rapid... 
- Cred că a fost meciul perfect pentru a arăta cum trebuie să ataci și cum trebuie să joci. Bineînțeles că ne-am și apărat extraordinar. Atunci mijlocașii și atacanți au scos niște cifre fizice incredibile.

- Dar "finala" de titlu...
- Cel mai important și cel mai important rămâne că am întors FCSB-ul, o echipă în formă. Le-am bătut pe cele care erau mereu în formă! La Constanța erau mereu în formă, veneau după meciuri câștigate cu rivalele și noi le-am bătut pe toate. Am arătat că suntem foarte buni.

- Ar fi fost nedrept ca FCSB să câștige campionatul la cum ați condus?
- Eu nu pot să vorbesc despre lucruri care nu privesc echipa mea. N-am cum să discut despre niște lucruri care pe mine mă depășesc. Eu discut doar ce s-a întâmplat în casa noastră.

„Trebuie să ne gândim să fim mai buni”

- Ce asemănări și deosebiri vedeți între echipa actuală și cea care a câștigat primul campionat.
- Pfff! Total altceva! Și atunci a fost foarte frumos, dar acum sunt alți jucători, putere mai mare, mai echilibrați și mai constanți. Atunci n-am început așa de bine campionatul, ne-am revenit în octombrie, noiembrie, decembrie și am făcut perioada cea mai bună a noastră, când am câștigat toate jocurile. Așa am ajuns la luptă! Ușor, ușor am făcut lucrurile ca să putem să câștigăm.

43 de jucătoria folosit Hagi în sezonul competițional curent terminat; toți au primit medalie și tricou de campion

- Cât schimbă titlul strategia clubului pentru sezonul viitor?
- Nu schimbă cu nimic! Trebuie să progresăm, tot timpul vrem să facem mai bine, așa că orice mișcări vom face trebuie să ne gândim să fim mai buni.

- Dar o să fie mult mai greu, probabil.
- La anul campionatul o să fie mult mai greu, inclusiv programul nostru. O să avem un an foarte dificil și trebuie să fim pregătiți de acest lucru. Trebuie să ne gândim și să facem un lot excelent, bazat pe jucătorii tineri și foarte tineri din Academie care trebuie să ne ajute foarte mult.

- Titlul poate aduce mai mulți sponsori alături de Farul?
- Vom vedea... Depinde doar de ei. Până să se întâmple asta noi deja avem parteneri foarte serioși. E clar că în viziunea și în dezvoltarea noastră avem timp să facem lucrurile. Farul va crește de la an la an și trebuie să fie mai bună.

- Din ce-ați văzut în bucuria oamenilor cum s-a simțit acest titlu în Constanța?
- Ați văzut cu toți! Toată lumea a fost lângă Farul. S-a aprins Farul! Flacăra trebuie să fie ca în anii în care eu am crescut la Farul și am văzut toate stadioanele pline. Am dovedit că am făcut lucrurile foarte bune. Suntem pe drumul care trebuie și e fericire la Constanța.

„E un optar care seamănă cu Neluțu”

- O să fie multe schimbări de jucători în această pauză?
- Vom face o echipă care să fie mai bună decât aceasta! Care să facă față și în Europa. Trebuie să facă față și în Europa!

- Și veți putea bifa acest capitol?
- Suntem nevoiți să ne gândim și la așa ceva. Trebuie să avem 20 de jucători foarte buni, câte doi pe post, care să ducă lupta. Plus tinerii, cel puțin încă zece. Ne trebuie să avem un lot de cel puțin 30 de jucători pentru că lunile iulie și august vor fi cu meciuri foarte multe. Avem mult de muncă și de planificat.

- Ați produs jucători și în sezonul ăsta. Cine e pregătit la linia de start?
- Nu putem să ne oprim la unul sau doi jucători. Obiectivul Academiei este să producă în fiecare generație fotbaliști foarte buni, care să aspire la prima ligă și apoi mai sus. Depinde de ei, noi doar îi sprijinim și le dăm posibilitatea de a-i aduce pe scenă. Secretul rămâne la ei. Cât de ambițioși sunt, cât de mult își doresc și ce putere au ca să lupte. Trebuie să progreseze și să învețe să fie mai buni.

- Ne puteți spune doar două nume de jucători pe care-i pregătiți?
- Alexandru Stoian și Iustin Doicaru. Vă dau jucători născuți în 2007, cei mai mici. Doi copii interesanți. Mai avem și fundași buni, și mijlocași. Inclusiv Luca Banu, pe care l-am debutat cu Sepsi. Banu a fost căpitanul echipei de unde au venit Mazilu și Borza. Un optar foarte bun, care seamănă cu Neluțu Sabău.

6,50 este cotacaselor de pariuri ca Farul să câștige campionatul și sezonul viitor. CFR Cluj și FCSB sunt marele favorite, cu cota 3,25, urmate de CSU Craiova (6,00)

„D-asta am făcut Academia”

- Toată lumea spune că Farul cu Gică Hagi pe bancă și cu fotbaliști foarte buni va fi greu de bătut în următorii ani. Crește presiunea acum?
- Mai poate să fie presiune pe mine, când te gândești pe unde am fost și unde am jucat?! Nu! Presiunea există atunci când vrei să devii cel mai bun. Noi ne vom propune același lucru de acum încolo pentru că ne-am obligat prin această victorie să continuăm cu lucruri foarte bune.

- Vorbeați de tineri. Credeți că au o altă motivație când știu că sunt antrenați de dumneavoastră?
- Ei sunt într-un mediu foarte bun. Nu cred că numele și istoria... Aia poate dura o zi, o săptămână, hai o lună! După aceea e vorba de munca bine făcută în antrenamente, plus un mediu foarte bun unde se dezvoltă. Aici când vii trebuie să joci doar fotbal, de restul ne ocupăm noi. Normal că-i și cerem foarte mult, dar el nu trebuie să mai aibă alte probleme.

- În curte aici, când am venit, toți copiii de la Academie au sărit pe dumneavoastră, e o emulație incredibilă.
- Da, da...

- E cea mai mare bucurie a dumneavoastră să-i vedeți așa?
- Da! D-asta am făcut Academia... E sufletul meu! Părinții vin și ei la antrenamente, dar există o singură voce pe teren, cea a antrenorului. Suntem o familie cu toții.

„Atac, posesie, presiune”

- Mai aveți timp să mai mergeți la copii să-i vedeți?
- Din când în când, foarte rar.

- Nu vă lipsește asta?
- Sunt foarte ocupat! E din ce în ce mai greu cu nivelul la care suntem și exigențele care sunt. Din când în când mai am ședințe cu directorii Academiei, cu directorul tehnic. O dată pe lună vorbesc cu ei.

- Toată lumea cere academii așa cum aveți dumneavoastră!
- E obligatoriu!

Hagi, interviu cu cărțile pe față pentru GSP: „Ne propunem intrarea în grupele Champions! Vrem titlul și la anul” + Secrete din vestiar și trei tineri care vor „exploda” în noul sezon

- De ce e nevoie la start?
- O organizare foarte bună! Noi avem un concept foarte clar, unitar. Toți jucăm fotbalul într-o direcție, interpretăm fotbalul așa cum îl vedem noi, dar de la 7 ani până la 18 ani fiecare face același lucru.

- Trebuie...
- Indiferent de numărul copiilor, toți trebuie să știe să atace, să aibă posesie și să pună presiune! Sub această identitate noi mergem de sus până jos! Automat și echipa mare e obligată să facă asta. Indiferent cine e antrenor sau manager are această obligație. Avem identitatea noastră și când nu se face toată lumea o vede... Ați văzut-o foarte bine când am lipsit.

„Aveți tot dreptul să criticați”

- Două titluri de campion în Liga 1, o Cupă și o Supercupă. Vă așteptați la începutul proiectului să fie așa?
- Proiectul are o singură strategie: să încerci să devii cel mai bun! De la început am făcut lucruri de calitate, cu o infrastructură nouă. Vrem să arătăm și să fim de calitate. Tot timpul muncim ca să fim cei mai buni.

- După un sezon în care ați fost fabuloși, poate presa v-a nemulțumit cu ceva. Aveți ceva să ne reproșați după acest sezon?
- Nu, nu, nu! Nu pot! Aveți dreptul vostru! Aveți opinii, iar în fotbal se discută foarte multe. Scrieți și lucruri pozitive, dar și negative. Asta e, face parte din joc. Suntem cu toți, cu bune și cu rele, fericiți. Voi v-ați lămurit că Farul a meritat să câștige campionatul. Iar noi suntem foarte fericiți. Mereu există un dialog și ați văzut că dialogăm foarte bine.

Alibec mai are contract cu noi încă doi ani. N-am ce să vorbesc cu el! Dacă vrea să se ducă să câștige milioane, e liber să se ducă afară
Gheorghe Hagi, antrenor Farul

Pentru mine urmează o vacanță, însă și acolo trebuie să muncesc! Trebuie să producem transferurile pentru că la întoarcere 80-90 la sută lotul trebuie să fie făcut
Gheorghe Hagi, antrenor Farul

Citește și:

Jos pălăria pentru campioni! Tudor Băluță a fost ales „Jucătorul lunii mai”, iar Gheorghe Hagi - „Antrenorul lunii”! Cum s-a votat
CEI MAI BUNI
Jos pălăria pentru campioni! Tudor Băluță a fost ales „Jucătorul lunii mai”, iar Gheorghe Hagi - „Antrenorul lunii”! Cum s-a votat
Doar cu Hagi se poate! 10 jucători care-i datorează totul „Regelui” » Erau prăbușiți, dar au devenit campionii României: de la „legiunea Dinamo” până la fotbalistul alungat de Iftime
FARUL CAMPIOANĂ
Doar cu Hagi se poate! 10 jucători care-i datorează totul „Regelui” » Erau prăbușiți, dar au devenit campionii României: de la „legiunea Dinamo” până la fotbalistul alungat de Iftime

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (15)
atthur
atthur  •  30 Mai 2023, 21:53
Postat de florianveress pe 30 Mai 2023, 19:13

Tu ești doar un zecesebist prostălău, Hagi e Hagi!

Iar tu ești doar un prost îngrămădit...!!!...

John_Doe
John_Doe  •  30 Mai 2023, 20:52

Hagi dadea faliment demult dacă nu era Becali să îi cumpere perlele. În afară de Coman și Tănase, numai chiftele. Radaslavescu e bomboana pe coliva.

tororosso
tororosso  •  30 Mai 2023, 20:18

Borcănatul Rege are vise erotice crezând că este pe cai mari . Cu echipă lui de licurici (luminează doar când cei din FRF sting lumina) vor face *** praf . În cupe nu vor avea fini , nași sau Burleanu ,Vassaras ,Stoichiță .

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează