FOTBAL  »  Superliga  »  SPANIA / TRANSFER

Henry, primul sosit

Articol de GSP - Publicat duminica, 24 iunie 2007 00:00

Ceea ce devenise previzibil s-a intimplat: Thierry Henry a ajuns la FC Barcelona. 24 de milioane au platit catalanii pe atacantul francez, contract pe 4 ani, Arsenal urmind sa ia alte 3 milioane daca spaniolii vor cuceri Liga. Prezentarea oficiala va fi, probabil, miine.

Cum de a acceptat cel alintat "Titi", parca de neclintit din trupa "tunarilor", sa devina primul venit al campaniei de remodelare a Barcelonei, obligatorie dupa sezonul fara trofee? Principalul motiv i l-a dat situatia incerta de la Arsenal. Clubul londonez n-a luat nici un titlu de doi ani si nici nu pare dispus sa faca eforturi pentru a ameliora situatia.

In loc sa cumpere jucatori, mai degraba ar vinde, fiindca exista o datorie de 130 de milioane de euro dupa construirea noului stadion, "Emirates", iar Henry a conditionat mereu continuarea in tricoul ros-alb de performante. Mult a contat si pozitia managerului Arsene Wenger. Contractul acestuia va expira in 2008 si nu sint deloc semnale ca ar prelungi, iar Thierry nu concepea sa ramina fara cel ce l-a adus la Londra si l-a ajutat sa creasca. A si explicat: "Wenger e o parte din viata mea".

"Daca voi pleca de la Arsenal, o voi face doar la Barcelona", zisese recent Henry (29 de ani). Ieri, el a precizat: "Am ales Barca pentru istoria sa si fotbalul sau mereu incintator. Sint convins ca voi fericit".

Cifrele lui "Titi"
- 24 de milioane va plati Barca, Arsenal cumparindu-l in 1999 de la Juventus cu 17 milioane.
- 6 milioane de euro va fi salariul anual, ca si la londonezi
- 226 goluri a inscris in 369 partide pentru "tunari", fiind cel mai bun marcator din istoria clubului.
- 6 trofee a cucerit cu Arsenal: doua titluri (2002, '04), 3 Cupe (2002, '03, '05) si o Supercupa (2004)
- 3 titluri de jucatorul anului a cistigat in Anglia (2003, '04, '06)
- 4 titluri de golgeter a cucerit in Premier League (2002, '04, '05, 06); a luat de doua ori "Gheata de Aur" (2004 - 30 de goluri, 2005 - 25 de goluri).
- 3 trofee a obtinut cu echipa Frantei: CM 1998, CE 2000, Cupa Confederatiilor 2003.
- 39 de goluri are in "nationala", fiind actualul golgeter si pe locul 2 all-time dupa Platini (41).


Unde va juca?
Venirea lui Henry il va pune in mare incurcatura pe Frank Rijkaard. Antrenorul Barcelonei are deja o tripleta ofensiva de temut, formata de Messi - Eto'o - Ronaldinho, si va trebui sa-i gaseasca loc si francezului. Insa pot evolua toti patru in acelasi timp? Aceasta e o mare problema, pe care olandezul va trebui sa o rezolve destul de repede. E posibil sa fie sacrificat cineva, situatie in care cel mai tare risca Eto'o. Camerunezul nu ar fi totusi dispus sa stea rezerva, de aceea o solutie ar fi plecarea lui la AC Milan. Chiar ieri, italienii au facut alta oferta, 40 de milioane de euro si salariu stagional de 6 milioane, dar Barca e decisa: "Samuel nu e de vinzare". La Arsenal, in locul lui Thierry ar putea reveni Anelka, cotat de Bolton la 15 milioane de euro.


Nu va afecta tratativele cu Chivu
Suma achitata de Barca pentru Henry, 24 de milioane de euro, e mare comparativ cu cit a dat pe transferuri in cei 4 ani sub presedintia lui Joan Laporta, 137 de milioane de euro. Intrebat daca investitia in francez va influenta celelalte achizitii preconizate, vicepresedintele Ferran Soriano a raspuns: "Nu. Ne putem permite sa mai facem citeva tranzactii importante, pentru care am alocat un buget de minimum 50 de milioane de euro".

3 ani de tatonari
Prin aducerea lui Thierry, FC Barcelona a incheiat un razboi care incepuse in 2004. De atunci, catalanii au incercat in fiecare inter sezon sa-l ia pe francez, dar de fiecare data acesta refuza: "Vreau sa ramin pe viata la Arsenal. Aici este casa mea. Abia astept sa imbrac si sezonul viitor tricoul alb-rosu".

Tot cu 14
La Barcelona, Henry isi va pastra pe tricou numarul avut la Arsenal, 14. "In sfirsit, acest numar va fi pe spatele unui jucator de talie mondiala", s-au bucurat jurnalistii de la cotidianul catalan "El Mundo Deportivo". Sezonul trecut, nu a evoluat nimeni cu 14. Acest numar a devenit faimos fiindca l-a avut Johan Cruyff la Ajax si la "nationala" Olandei, nu si la Barca, fiindca in Spania, in anii '70, tricourile titularilor erau obligatoriu de la 1 la 11.

Recupereaza
Pentru un jucator care va implini 30 de ani pe 17 august, pretul platit de Barcelona poate fi considerat mare. Insa, pe linga aportul sportiv, Henry va aduce Barcelonei si venituri din imaginea sa. Cu un impact mondial apropiat de Ronaldinho, atacantul francez este, de pilda, imaginea "Reebok" (ca Deco), care a platit enorm pentru a-l "fura" de la Arsenal, club sponsorizat de "Nike", si are contracte cu "Gillette" si "Renault". Anul trecut, el a primit circa 10 milioane de euro din reclame, cu 15,7 milioane de euro fiind pe locul 3 in topul cistigurilor fotbalistilor, dupa Ronaldinho (24) si Beckham (17).

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează