FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

Superinterviu cu Dan Petrescu după ieșirea din izolare » Cum a învins virusul, ce nu-i convine la sistemul cu 16 și ce transferuri vrea: „Balotelli? Doamne-ferește!”

Dan Petrescu a câștigat 3 titluri cu CFR Cluj // Sursă foto: Instagram @cfrclujofficial +30   FOTO
Dan Petrescu a câștigat 3 titluri cu CFR Cluj // Sursă foto: Instagram @cfrclujofficial

Articol de - Publicat sambata, 08 august 2020 08:08 / Actualizat sambata, 08 august 2020 10:00

Petru a treia oară consecutiv campion cu CFR Cluj, Dan Petrescu (52 de ani) a povestit cum a condus echipa din spital și de acasă, din izolare, dar rămâne consecvent vechilor sale cereri către șefii fotbalului românesc.

- Cum vă simțiți, domnule Petrescu, după izolare, dar și după un nou titlu? 
- Sunt fericit pentru trofeu. În rest, sunt foarte bine de când a început toată chestia asta. Dar a trebuit să respect protocolul. Am stat 7 zile în spital, unde mi s-a dat un tratament, deși nu mai aveam nimic. Apoi a fost izolare acasă, până miercuri. 

- Se auzea că ați avut totuși ceva simptome. 
- Doar niște frisoane, dar numai vreo două zile. Aveam mai rele de la răceli, în trecut.

Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj: „Am stat continuu pe telefon la cele trei meciuri"

- Cum a fost să conduceți echipa pe acest final încins de sezon din spital, de acasă? 
- A fost greu de tot (Oftează). Mai ales că eu sunt așa, mai vulcanic, mă știți că am nevoie să mă desfășor. Cum să fie? Vorbeam zilnic cu secundul Vali Bordeanu, cu conducerea. Mai discutam și cu jucătorii individual. Ne știm de atât timp. Ei mă cunosc, știu ce vreau de la ei. Noi nu schimbăm prea multe dacă echipa tot câștigă. Avem niște principii clare. 

- Trei meciuri decisive, în care nu ați fost lângă echipă. 
- Da, dar nici n-a prea fost timp de antrenamente dacă am jucat de 3 ori în 7 zile. A fost dificil. S-a văzut o oboseală, ne-am cam chinuit cu Botoșani și cu FCSB. Dar la meciul cu Craiova, deși ultimul din serie, echipa a arătat mai bine. Surprinzător, fiindcă cei de la Craiova erau mai odihniți. Toată lumea vrea să ia campionatul, dar degeaba vrei dacă nu poți. Uite că atunci n-au putut să treacă de jucătorii noștri. Dar la noi e în spate o muncă zilnică de trei ani, iar asta a contat. 

- Și la meciuri ce făceați, ați spart vreun televizor? 
- Nu, că am vorbit continuu la telefon, cu oamenii mei. Nu puteam altfel, vorbeam singur, vorbeam cu ei. Aveam voie, că nu eram suspendat. Greu.

„Respect, Craiova a știut să piardă"

- V-au enervat declarațiile Craiovei că gata, vor câștiga ei, că sunt cei mai buni? 
- Nu, eu chiar aș vrea să îi felicit pe cei de la Craiova. Eu chiar am puțină simpatie pentru ei, că așteaptă să câștige campionatul de aproape 30 de ani. Era normal să spună orice, să își dorească să ne bată. Dar ținând cont de ce presiune era pe ei, inclusiv din partea fanilor, remarc că au știut să piardă. Am văzut asta în declarațiile de după meci. Felul în care s-au comportat m-a surprins. N-au încercat să găsească vinovați, oamenii au apreciat că noi am fost mai buni. Ei au făcut un play-off fantastic, au fost adversari pe măsură. Dar noi am reușit să fim peste. 

- Care e secretul, după un sezon așa de încărcat? 
- Munca. Lumea a uitat, dar noi am jucat în tot timpul ăsta și 16 meciuri în cupele europene. Și ce meciuri, cu ce adversari! Toate echipele românești care jucau în Europa 6-7 partide n-au prea contat și intern în acel an. Noi, în schimb, am stat foarte multe etape pe primul loc și în acest sezon. Asta pentru că, scuzați lipsa de modestie, Dan Petrescu a făcut un lot foarte numeros. Toți mă criticau, că de ce am adus așa mulți jucători?! Uite de ce: cum jucam noi altfel pe două fronturi și obțineam rezultatele astea?! Și mai e ceva. 

+26 FOTO

- Ce anume? 
- Hai să zicem că pe noi ne bătea Craiova în ultimul meci. Și tot ar fi fost total nemeritat să pierdem campionatul. De ce? Îți spun eu. Fiindcă avem cele mai multe victorii din campionat, cele mai puține înfrângeri, cele mai multe goluri marcate, cele mai puține primite. Apoi, am bătut de trei ori din patru Craiova, la fel Steaua și Botoșani. Ultimii chiar m-au deranjat. 

- De ce ? 
- Păi cum să zică antrenorul lor (n.r. Marius Croitoru), înainte de meciul nostru cu oltenii, că Craiova merită să ia titlul. Să-mi spună și mie motivul, de ce ar fi meritat Craiova? În primul rând, el nu avea voie să intre în acest subiect, că eu nu-mi dau cu părerea despre alte echipe sau dacă o fac, o fac la modul superlativ. În concluzie, tot ce am spus, toate datele astea statistice dovedesc că am dreptate, noi chiar am fost cei mai buni, am meritat titlul ăsta. Să nu uit, că sar de la una la alta. Am o rugăminte pentru toți conducătorii fotbalului românesc.

„Nu arbitrii sunt vinovați!"

- Și pe ei sunteți supărat? 
- Nu, nu e asta. Îi rog să facă tot ceea ce fac omologii lor din Europa. Vrem VAR! Nu avem VAR! Arbitrii nu sunt de vină la toate fazele. Uneori chiar nu văd. Mă uitam și la meciurile astea din Europa. Stau și așteaptă VAR-ul, că nu știu ce să facă. Dacă era VAR în play-off, nu mai ajungeam noi la ultima etapă, să tremurăm la Craiova, cu 10 cazuri de coronavirus. Eram deja campioni de mult. Am numărat, am avut 7 penaltyuri neacordate, dar recunoscute ulterior de specialiști. Cu VAR, se uitau, penalty și gata! Nu poți să dai vina numai pe arbitri. De aia trebuie neapărat, obligatoriu, să avem și noi VAR! 

- De schimbarea asta de sistem, cu 16 echipe în Liga 1, ce ziceți? 
- Eu nu vreau 16 echipe, vreau 18. Dar să dispară play-off-ul și să nu se mai ia din puncte. Dacă ne mai ia iar puncte... Dacă sunt 16 echipe, OK, eu nu mă bag, dar, dacă tot vreți play-off, nu ne mai luați din puncte! Iar cu pandemia asta, și așa nu mai avem timp să jucăm atâtea meciuri. Sezon regulat și gata! 

- Ați apucat să vă vedeți cu băieții, să sărbătoriți puțin? 
- Nu, nu i-am mai văzut de când am plecat la spital. Meciul de la Craiova a fost luni, ultima mea zi de izolare a fost miercuri. Ei erau deja în vacanță. Mi-au adus trofeul și tricoul de campion la ușă, am făcut poze cu cupa și gata. O să ne vedem duminică, la reunire.

„Nu stric vestiarul cu jucători scumpi"

- De data asta aveți buget de transferuri? 
- E greu și cu asta. Timpul e scurt până la cupele europene, bani nu prea sunt. Nu știu, nu m-am văzut cu Neluțu Varga, să vorbim. Dar nu vor fi bani. Vreau să iau niște jucători liberi, să vedem dacă reușesc. 

- Domnul Varga vorbea de Balotelli, de Stanciu, de Tătărușanu. 
- Domnul Varga e patronul, poate să zică ce vrea. Eu știu ce jucători vreau eu. Am 3-4 nume, dar nu pot să spun nimic. Eu nu vreau să iau vreun jucător scump, să stricăm tot vestiarul. Trebuie să avem echilibru. 

- Deci nu vă gândiți la jucători gen Balotelli? 
- Doamne-ferește!, nu, niciodată, în niciun caz. 

- Domnule Petrescu, cum a fost după meciul pierdut cu Craiova, când patronul Varga a vrut să vă dea afară? 
- Voi nu rezistați fără cancan (Râde). Uite, un antrenor de fotbal are contract. Dar dacă e dat afară, ce poate să facă?! Să mă dea afară! Eu am contract, clauze. Eu mai am încă doi ani pe hârtie. (Devine ușor ironic) La CFR Cluj, în comparație cu Barcelona, Real, AC Milan sau Inter, n-ai voie să pierzi niciun meci. Eu îl avertizez pe antrenorul care ar veni... dacă pierzi un meci ai toate șansele să rămâi pe liber. Așa e aici, când se pierde un meci, încep războaiele, se sfârșește planeta, citești că antrenorii sunt slabi, la fel și jucătorii. Nici când e egal nu e bine. Eu tac, antrenez, cât am contract. Ca antrenor nu ai nicio putere. Se fac comparații în presă, între era Paszkany și acum. Nu mi se pare nici asta OK. 

- De ce? 
- Păi, ei au luat atunci trei titluri în 10 ani. S-a zis că ăla era spiritul de la CFR. Nu sunt de acord. Atunci aveau bani, dădeau sume importante, milioane pe jucători. Eu sunt aici de trei ani și am luat tot trei campionate, fără bani. Fiecare are era lui, spiritul lui. Ce au făcut ei e senzațional, ce am făcut noi e fantastic. 

- Credeți că se mai poate încă un titlu în condițiile în care i-ați pierdut pe Culio, pe Arlauskis? 
- Și pe Traore sau pe Țucudean cărora li s-au terminat contractele. Sezonul ăsta, atacanții au marcat foarte puțin, dar ne-am scos cu spiritul și jocul de echipă. Eu zic că se mai poate, dacă sunt aici și voi fi lăsat să îmi fac treaba, ca și până acum. Normal, trebuie să mai luăm 3-4 jucători. Dar de ce să nu se poată și al patrulea și al cincilea campionat?! Da, se poate. Dar sunt convins că acum, în preliminariile Champions League, indiferent cu cine vom juca, dacă pierdem, iar puneți tunurile pe mine, vin tsunami, furtuni, vijelii. Știu cum e, că victoriile se uită repede. 

- Și pe cine vedeți ca principale contracandidate la titlul de la anul? 
- Păi cam aceleași echipe, Craiova, FCSB, Astra, Botoșani. Mie îmi place de antrenorul de la Botoșani, a făcut treabă foarte bună acolo, dar să vorbească mai puțin de alții. Cred că și Sepsi va crește, pentru că au bani. Și să vedem UTA, care are planuri mari cu Laszlo Balint la cârmă, fostul meu elev de la Urziceni. Va fi o luptă, asta e sigur.

„Indiferent de adversarul din primul tur Champions League, presa va spune că va fi ușor, eu voi zice că va fi greu. Nu mai există adversari simpli, CFR a simțit asta cu Dudelange, nu?" 

„A fost o cumpănă ce s-a întâmplat la Mogoșoaia, cu atâtea cazuri de infectați. Nu mai aveam nicio șansă dacă acei jucători ar fi fost într-adevăr pozitivi. Băieții merită toți felicitați, pentru tot ce au realizat, în special și pentru finalul acesta de sezon, incredibil de greu. Au luptat cu virusul, cu adversarii, au fost senzaționali" 

„La Craiova, poate a fost ofsaid înainte de golul nostru de 3-1, dar a fost fază grea, de VAR. Înainte de asta am mai avut două penaltyuri cât casa. Așa că tot noi am fost defavorizați" 

„Nu-mi mai iau nicio zi de vacanță. Am avut o lună în pandemie, acum în spital, acasă. Nu vreau vacanță, mie îmi trebuie fotbal" 

„Am văzut ce a spus Djokovici despre datorii. În pandemie, nu e ușor nicăieri în fotbal. Trebuie să înțelegem că e o situație specială. Banii se vor lua. Nu există echipe în lumea asta care să nu aibă probleme"

Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj

Citește mai multe știri din Liga 1:

După ce logică judecă FRF? Continuă deciziile absurde ale comisiilor Federației

Ionel Dănciulescu își arată colții! Pe cine dă vina pentru situația de la club: „Problema e că am dat încredere unor antrenori”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (17)
parpalache
parpalache  •  08 August 2020, 21:34
Postat de steaua_clinceni pe 08 August 2020, 10:35

Stii ca medicul de familie ia comision ca la avon, daca te trimite la spital pt covid ??

Ce e ala AVON?

1401192300199411
Daniel Irimescu  •  08 August 2020, 19:44

Deci a luat 3 campionate la rind fara bani. Apropos. Asta e mai bogat decit patronul cfr ului

116538290032900
Alice Popa  •  08 August 2020, 12:32

Dan Petrescu are dreptate!!! Si cu numarul de echipe, si cu VAR, si cu aberantul Play Off/Out si, mai ale, cu regula foarte proasta U21!!! De fapt, are dreptate in tot ce spune!!! Si pe mine mau surprins declaratiile CORECTE ale craiovenilor dupa meci. Nu ma asteptam... Dar, poate, a fost influenta aberatiilor a vreo doi prosti care comenteaza pe aici...

Vezi toate comentariile (17)
Comentează