FOTBAL  »  LIGA 1  »  INTERVIU

EXCLUSIV El e fotbalistul care n-ar da Botoşaniul pentru Londra: „Eu sunt focusat pe munca mea, nu stau să ies în oraș”

Joyskim Dawa
Joyskim Dawa

Articol de - Publicat joi, 27 ianuarie 2022 08:15 / Actualizat joi, 27 ianuarie 2022 11:15

Fundașul camerunez Joyskim Dawa (25 de ani), de la FC Botoșani, vrea să dea o palmă celor care acuză jocuri de culise ale moldovenilor. Marele său vis? Să se lupte pentru a câștiga titlul.

- Joyskim, care sunt planurile voastre în primăvară? 
- Să fim în topul ligii, în rândul cluburilor mari. După doi ani în play-off, trebuie să avem așteptări mari.

- Ați putea spera la mai mult? Nu neapărat în acest sezon. 
- Pricep unde bați. Am putea să ne luptăm la titlu, dar ca să ajungi la acest nivel ai nevoie și de mai mulți fani, orașul să sprijine clubul, nu ține doar de fotbaliști.

- Te vezi continuând la Botoșani? S-a tot vorbit că ai oferte să pleci în străinătate. 
- Vreau să joc pentru titlu în România. Mai am doi ani de contract aici. Dacă nu va apărea altceva mai bun, va fi o plăcere să continuu la Botoșani. Chiar dacă orașul e mic, chiar dacă e o rutină și fac, practic, zi de zi, aceleași lucruri. Până la urmă, și dacă aș locui la Londra, tot ar fi vorba de rutină. Fiindcă eu sunt focusat pe munca mea, atât timp cât e campionat, nu stau să ies în oraș. Dacă vreau să mă plimb, folosesc vacanțele.

Decizie drastică la FCSB » E out din echipă, după prestația umilitoare cu CFR Cluj
FCSB
Decizie drastică la FCSB » E out din echipă, după prestația umilitoare cu CFR Cluj

Joyskim Daya, FC Botoșani: „Cu mai mulți fani și sponsori, ne-am putea bate la titlu”

- Bine, dar nici CFR nu are foarte mulți fani și a adunat patru campionate la rând. 
- Da, însă au sponsori puternici, bani. Ca să învingi în lupta la titlu, nu merge doar cu lupta de pe teren, doar cu fotbaliști. Dacă am avea toate astea, fani mai mulți la stadion și sponsori, orașul să sprijine FC Botoșani, chiar cred că ne-am putea bate la titlu.

- Cum vă înțelegeți la echipă? Sunteți jucători ce însumați 12 nații. 
- Este un mix bun. Fiecare vine dintr-o cultură diferită, astfel avem posibilitatea de a învăța ceva nou. Suntem prieteni. Cred că toți vorbim limba engleză, pe lângă cea pe care o știm de acasă. Avem și translator, nu e problemă. E un ambient bun.

„FCSB, cel mai dificil adversar din Liga 1”

- Cel mai dificil adversar din Liga 1, ca echipă? 
- FCSB. Cred că această formație ne-a pus cele mai mari probleme. Când am jucat contra FCSB, am pierdut prea ușor. Am înscris primii, apoi nu pricep cum n-am ținut rezultatul. Pentru mine, cred că este cea mai grea echipă de învins.

- Știi că se poate interpreta orice când vine vorba de duelurile voastre cu FCSB? Mai ales dacă spui că ați pierdut ușor. 
- Atunci de ce naiba am marcat primii?! Am pierdut concentrarea, aici e o bilă neagră pentru noi, s-a mai întâmplat. Totuși, să spui că ne-am preda, trebuie să fii nebun. Hai că veți vedea în play-off, că ne vom bate din nou acolo cu FCSB! Sunt sigur că dacă nu vom repeta greșelile, din care zic că am învățat, vom învinge. În rest, nu stau să ascult ce zic unii rău intenționați, ne vedem de drumul nostru.

Joyskim Daya, FC Botoșani: „Vrem top 3”

- Cel mai bun fotbalist din Liga 1? 
- Eu!

- Adversar? 
- Chiar n-am unul care să zic că a fost „wow”.

- Cine crezi că este favorită la titlu? 
- CFR, fără îndoială. Are prim-planul, deși noi i-am bătut.

- Care ar putea fi obiectivul realist al Botoșaniului în prima jumătate din 2022? 
- Să jucăm ca să ne calificăm în Europa. Top 3, cu siguranță.

Joyskim Dawa: „Nu știu să pierd”

- Cum te-ai descrie ca om pentru cei ce nu te cunosc prea bine? 
- Sunt băiat bun, îmi place să glumesc, să am zâmbetul pe buze. Încerc să învăț de la fiecare câte ceva. Sunt un om care nu știe să piardă! Iar asta, uneori, nu este chiar bine. Adică mă bat cu tine dacă pierd, asta nu e OK!

- O destinație pe care ai vrea s-o vizitezi? 
- Miami. Și mai vreau să ajung cât mai curând posibil la Tokyo. Vreau să văd ce nebunie e acolo. De fapt, să văd viitorul. Fiindcă sunt sigur că acolo, în Japonia, e de fapt în viitor, undeva în anul 2030.

„Viața la voi e chiar ieftină”

- Cum suporți pandemia? 
- Destul de bine. Sunt vaccinat, merg colo, merg dincolo, oricum, nu mă deplasez prea mult, cu toate că nu mi-e frică. Mi-a fost teamă la început, acum m-am obișnuit cu totul.

- Cum ți se pare România după primele luni petrecute aici? 
- E o țară ieftină, chiar se poate trăi bine aici. Nu e scump ca în Franța. E chiar ușor să strângi banii. Noi dăm cam 400 de euro pe mâncare și pe una-alta, pe lună, apoi ai bani să-ți mai cumperi ceva pentru tine. Cu 500 de euro scapi de cheltuieli și de mâncare. În Franța, sub 1.000 de euro pe lună nu scapi, oriunde ai fi!

- Românii? 
- Știu să dea „Bună ziua!”, ceea ce este foarte frumos. Față de occidentali, sunt mai simpli, dar și mai de suflet.

- Ai vreun loc preferat al tău, unde mergi cu logodnica? 
- Mergem la Suceava, la un restaurant, să mâncăm sushi. Chiar e foarte gustos.

Să joc pentru Camerun e sufletul, mândria mea. Camerun e inima mea, cu toate că m-am format și educat în Franța, familia locuiește lângă Paris.

Mama m-a învățat cultura africană, am acest spirit, de leu neîmblânzit. Adică tot ceea ce facem noi, camerunezii, este sută la sută, nu dăm niciodată doar 50 sau 75 la sută.

2 goluriîn 18 meciuri, plus un assist, a bifat Dawa în primele sale luni în tricoul Botoșaniului

16 partidedin cele 18 le-a bifat ca integralist pentru moldoveni

8 selecțiiare pentru naționala Camerunului. Chiar a fost pe lista lărgită a „leilor” pentru turneul final al CAF, nu a prins lotul pentru competiție

Citește mai multe știri din Liga 1: 

Omul care s-a opus venirii lui Mihai Stoica la Rapid: „Dacă zicea «Da, mă, să vină!», probabil eram în Giulești!”

Imagine incredibilă înainte de Dinamo - FCSB » Cum arată gazonul din „Ștefan cel Mare” + Ironia lui Mihai Stoica: „Am crezut că e triunghiular”

Playtech: Anunțul momentului pentru pensionarii care primesc pensia pe card. Ce se întâmplă cu talonul mov


Comentarii (7)
adrian_hora
adrian_hora  •  28 Ianuarie 2022, 15:15

cum adica nu e suficient ce joaca fotbalistii in teren. adica titlul se decide in alta parte??? wow, pe fata domnule pe fata o zice. doar federatia si liga habar nu au :)

mal.
mal.  •  27 Ianuarie 2022, 17:26

In ultima vreme tot aud vorba asta prețioasa: sunt focusat! Mă focusez! Asta vine de la verbul “a se focusa”? Acest verb nu exista in limba română! Doar in mintea unora fără carte care vor sa fie prețioși in exprimare! Ca atunci când “servești cafeaua cu degetul mic ridicat”! Oare “mă concentrez” este prea banal pentru acești erudiți? Notă: majoritatea celor care folosesc expresia vorbesc nativ limba romană (adică au limba romană ca limba maternă)!

powerdinamo
powerdinamo  •  27 Ianuarie 2022, 16:08

Daca nu ar fi fost individul acela in foto,in fundal,ar fi fost o fotografie superba.!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează