FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

EXCLUSIV GSP LIVE + VIDEO Un puști cotat de Dinamo la 4 milioane € desființează un antrenor și face acuzații grave la adresa unui șef: „Se dădea la mămicile jucătorilor!” + „Dacă ai «cașcaval» gros și o relație, ajungi în Liga 1”

Florin Vasile a fost „decarul” lui Dinamo la echipa U19. Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor +34   FOTO
Florin Vasile a fost „decarul” lui Dinamo la echipa U19. Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor

Articol de - Publicat miercuri, 14 aprilie 2021 12:30 / Actualizat miercuri, 14 aprilie 2021 14:42

Florin Vasile (22 de ani), fost campion în Liga Elitelor cu Dinamo U19, vorbește într-un interviu fără rețineri acordat la GSP Live despre nedreptățile pe care susține că le-a trăit în Ștefan cel Mare, dar și despre antrenorii și oamenii din club care l-au dezamăgit.

La trei ani după ce și-a reziliat contractul cu roș-albii, Florin „Rafa” Vasile a acceptat să pună pe tapet principalele momente care i-au marcat aventura la Dinamo. Fost decar la echipa U19, unde a fost coleg cu Ricardo Grigore, Moldoveanu sau Eșanu, mijlocașul central a relatat varianta lui despre obstacolele pe care le-a întâmpinat în anii petrecuți la echipă. În prezent fără echipă, Florin Vasile îi face un portret aspru lui Florin Bratu, antrenorul care i-a acordat primele minute în Liga 1, și lanseză acuzații grave spre Gabi Răduță, fostul șef al Centrului de Copii și Juniori.

Recrutat de Dinamo încă de la o vârstă fragedă, fotbalistul a urcat treptat etapele și ajunsese în 2018 până în anturajul echipei mari. „Rafa”, poreclă pe care a preluat-o de la tatăl său, a rămas cu 24 de minute jucate în tricoul lui Dinamo, cu două apariții în Youth League, cu medalii în Liga Elitelor și Cupa României U19, dar și cu un munte de amintiri, regrete și frustrări pe care le-a parcurs fără remușcări în emisiunea de astăzi.

- Salut, Florin. În primul rând, ce faci în Germania în momentul de față? 
-Sunt în vizită la niște neamuri de-ale mele. Sunt bine. 

- Cu fotbalul cum mai e? Ai vreo echipă în momentul de față sau ai renunțat la carieră?
- Sincer, de șase luni stau pe bară. Nu am renunțat, eu încă mă mai pregătesc singur. Momentan, îmi caut o echipă. Poate încerc să găsesc și prin Germania, dacă tot sunt aici. Din moment ce sunt la familia mea, pot sta cât vreau aici.

- Dar cu Dinamo ai rupt orice legătură, nu? Presupun că nu mai sunt șanse să te întorci acolo
- Eu nu mai am contract cu ei de trei ani, am reziliat. Am stat prin comisii vreo șapte luni pentru a deveni liber de contract. După ce am terminat junioratul, șapte luni am stat degeaba. Mă antrenam singur, ei nu se mai bazau pe mine.

Acuzații la adresa lui Dinamo: „Îmi puseseră clauză de 4 milioane, apoi mă întrebau ce caut la antrenament”

- Nu s-a pus problema să mai rămâi măcar să te antrenezi, să interacționezi cu lotul? 
- Când s-a strâns echipa după ultima etapă din anul 2018, când debutasem în play-out cu Florin Bratu antrenor, pe mine nu mă sunase nimeni. Am mers la antrenamnte, se strânsese echipa și vine domnul Trandafir la mine (n.a - George Trandafir, delegat Dinamo), mă ia deoparte și mă întreabă: «Ce cauți tu aici?» Nu mai eram „Rafa”! Începuse să nu mă mai cunoască. Nu mai știa cine sunt, nu mai știa nimic.

- Explicații din partea antrenorului ai primit la acel moment? 
- Nu! Domnul Bratu m-a văzut, dar n-a venit la mine. Apoi, după mult timp, după ce am mai fost pe la birouri, m-am întâlnit cu domnul Bratu și mi-a spus: «Nu mă bazez pe tine, pe postul tău este Dan Nistor și nu am cum să-l dau la o parte». Ca și cum n-aș fi avut nicio șansă la Dinamo. A fost un fel de «Nu te mai vrem, poți să pleci!» 

- Apoi ce a urmat. Ai stat pe tușă, ți-ai depus memoriu? 
- Știți ce clauză aveam în contract? De 4 milioane de euro! Ca idee, nu jucasem nicăieri decât la Dinamo, nu știu ce contracte făceau cei de acolo. Eu nu m-am uitat pe contract, am semnat și am mers pe încredere. Aveam clauză foarte mare. Dacă mă lua alta echipă, mergeam împrumut și dacă cineva voia să mă ia de acolo treuia să-i dea și lui Dinamo 25%, ceva de genul.

- Dinamo s-a bazat foarte mult pe jucători tineri în acel moment. Ce s-a întâmplat după?
- N-am înțeles ce s-a întâmplat. Dinamo avea în curte foarte mulți jucători tineri, pe care puteau să-i crescă. Puteam să creștem prin jucătorii experimentați care mai erau la echipa mare. Ne țineam bine, ne cunoșteam de foarte mult timp. Mie mi s-au pus foarte multe piedici până să ajung aici (n.a - la echipa mare).

Florin Vasile: „Gabi Răduță mi-a pus piedici, Bălănescu m-a dezamăgit”

- Din partea cui au venit acele piedici? Cine ți le-a pus? 
- Din partea șefului Centrului de Copii și Juniori, domnul Gabi Răduță. Dânsul trimitea jucători de la juniori la echipa mare. Din generația 1999, erau vreo șapte inși care aveau contract. Ceilalți nu aveau contract. Mai mult de jumătate din echipă nu avea contract. Noi, ceilalți, eram pentru viitor. Erau chemați toți ceilalți jucători, dar eu eram lăsat mereu ultimul.

- Care să fie cauza? Ai avut vreun conflict cu domnul Răduță sau cu altcineva? 
- Nu, nu am avut niciun conflict. Tata venea după mine la fiecare antrenament, n-a fost nimic! Am tăcut din gură, cu toate că eu la juniori eram lider. Nu eram un băiat care să aibă pretenții. Dădeam totul, încercam să fiu și eu la echipa mare. Jucasem semifinala în Liga Elitelor cu UTA în Ștefan cel Mare și am fost remarcat de Adrian Mutu, era director la Dinamo. El nu mă văzuse niciodată până atunci, dar, după meci, dânsul a coborât a venit să ne felicite și, din toți jucătorii, mi-a spus mie: «Vasile, vezi să te ții de fotbal, că ești talent, iar de luni să te prezinți la echipa mare!» A fost o mândrie să spună Adi Mutu asta.

- După ce ai purtat acele discuții cu George Trandafir și Florin Bratu, ai încercat să vorbești cu cineva de mai sus din conducere? Poate cu Bogdan Bălănescu, de exemplu? 
- Da, am vorbit cu Bălănescu, dar și dânsul m-a dezamăgit, mi-a făcut rău. Pe mulți i-a dezamăgit, nu doar pe mine. În primul rând, cu contractul pe care ne-a pus să-l semnăm. După ce că nu te mai bazezi pe mine, normal ar fi ca un club mare precum Dinamo să te trimită la un club din Liga 2 sub formă de împrumut. Așa ar fi trebuit să se procedeze, dar ei nu mă trimiteau nicăieri. M-au trimis doar la Chindia. Mi-au zis: «Du-te la ora 9 acolo!» Am martori, am mers acolo cu Andrei Nistor (n.a - coleg de generație). Ajungem acolo și oamenii ne-au întrebat «Cine sunteți? Cine v-a trimis?» A fost urât.

- Așa au spus cei de la Chindia? Adică Dinamo te-a trimis acolo, iar ceilalți te întrebau ce cauți acolo. Practic, ai fost o minge de ping-pong între Dinamo și Chindia. 
- Da! Spuneau că n-au vorbit cu nimeni de la Dinamo și nu le-a spus nimeni că venim. Ne-au băgat să jucăm, dar am jucat doar 10 minute. A fost o bătaie de joc pe față!

Florin Vasile: „Bratu s-a ridicat ca antrenor prin noi”

- Întorcându-mă puțin la ce ai spus, când crezi că s-a deteriorat relația cu Florin Bratu? Ai debutat sub comanda lui la Dinamo, a intervenit vreo ruptură? 
- Domnul Bratu s-a ridicat ca antrenor prin noi, prin generația care a câștigat Liga Elitelor. El mereu posta pe Facebook când câștigam vreun meci, așa s-a ridicat foarte mult. Când a ajuns la Dinamo, uitase de noi, își luase puțin aere. A uitat că am fost și noi jucătorii lui și că l-am ajutat. Se vedea prea mare, iar noi eram prea mici. Cred că și de acolo a plecat problema de la Dinamo, de la Bratu. În loc să promoveze tinerii... Ce puteau să-i reproșeze suporterii dacă el băga juniori?

- Crezi că traiectoria echipei ar fi fost alta în prezent dacă Dinamo ar fi început să se bazeze mai mult pe jucători tineri în acel moment? Crezi că drumul ar fi fost altul, cum s-a întâmplat la Viitorul, de exemplu? 
- Da! Noi ne băteam de la egal la egal cu Viitorul. Aveau jucători precum Ciobanu, Mățan, Drăguș, Băluță, jucători care au ajuns pe la echipa mare. Noi eram în finale mereu. Cei de la Viitorul aveau și condiții mai bune de antrenament decât noi. Noi ne antrenam pe „Granitul”. Aveam niște dureri de genunchi, mamă! Doar sintetic, sintetic. Dar i-am și bătut pe cei de la Viitorul. Nu era așa ușor având în vedere condițiile pe care le aveam. Ani de ani, noi eram în finale. Unde sunt jucătorii aceia?

Un puști cotat de Dinamo la 4 milioane € desființează un antrenor și face acuzații grave la adresa unui șef: „Se dădea la mămicile jucătorilor!” + „Dacă ai «cașcaval» gros și o relație, ajungi în Liga 1”
Florin Bratu a fost antrenorul lui „Rafa” Vasile

„Eu n-aveam impresar, impresarul meu era tata”

- De ce unii jucători au ajuns la prima echipă sau la alte formații din Liga 1, iar alții au dispărut pe drum? 
- Toată lumea știe că, în ziua de azi, impresarii au un cuvânt de spus asupra echipei. Eu n-aveam impresar, impresarul meu era tata. Mergeam pe valoare, pe dreptate. Mi s-au propus impresari, dar nu am vrut. Am vrut să merg pe valoarea mea, nu să mă plâng la impresari. Dar nu se poate să mergi pe dreptate. Toți meritau să ajungă la Dinamo, dar, după ce s-a terminat junioratul, nu au avut grijă de noi, s-a desființat și „satelitul”. Nu jucai la prima echipă, puteai să joci acolo. Mulți ani de acum înainte, Dinamo nu o să mai aibă generațiile pe care le-a avut.

- Spune-ne mai multe despre începuturile tale la Dinamo. Știu că ai fost desemnat cel mai tehnic jucător la o etapă a Cupei Hagi Danone, iar Cătălin Burleanu, antrenorul tău de la acea vreme, spunea că ești peste tot ce există în București pe postul de mijlocaș central. 
- Da, am fost desemnat cel mai tehnic jucător. Eu eram mai „bătrân” decât ceilalți din generația mea. Se juca 5+1 sau 6+1. Jucam mai repede și poate din motivul ăsta m-a caracterizat așa.

- Ai 22 de ani, te gândești să-ți dai un restart în fotbal? 
- Da. Îmi e dor de fotbal. Când am fost la Tunari, am suferit o accidentare mai gravă, o ruptură musculară, încă simt frică. Dar am niște echipe în Germania unde vreau să mă duc să încerc. Dacă nu, voi încerca în România. Sunt încă tânăr. 

Florin Vasile: „Dacă ai cașcavalul gros și o relație, ajungi lejer în Liga 1!”

- E Dinamo un club unde se pune preț pe pile? 
- Păi, e vreun club care nu se bazează pe pile? Peste tot e așa! Dacă ai «cașcavalul» gros și o relație, ajungi lejer jucător de Liga 1. Bineînțeles că sunt jucători care fac asta. Nu știu dacă cineva a dat bani la Dinamo sau a fost vorba doar de relații.

- Îți pare rău acum că n-ai avut și tu unele relații care să te ajute să treci peste acele obstacole de care ai vorbit? 
- Sincer, nu! Dacă tatăl meu vedea că nu sunt bun, sau nu sunt de Dinamo, nu se mai zbătea atât. El s-a zbătut foarte mult și n-ar mai fi făcut atâtea eforturi dacă vedea că nu sunt de viitor. Toată lumea a spus că sunt talent, dar uite că am murit speranță. 

Florin Vasile: „Gabi Răduță se dădea la mămicile jucătorilor”

- E adevărat că la juniori unii jucători plăteau sume considerabile pentru a-i ține pe jucători la club? 
- Nu știu, nu am auzit. Poate se dădeau, nu știu. Dar la mine la generație nu se făceau astfel de chestii, aveam o echipă prea bună și se vedea imediat dacă se făcea vreo măgărie. Voiam să spun de Gabi Răduță că el a mai avut și alte probleme, se mai dădea la mămicile jucătorilor.

- E o afirmație gravă, Florin! Știi cazuri concrete? 
- Da, dar știu toți jucătorii de la Dinamo. Dacă el mi-a făcut rău, eu de ce să nu-i fac rău?! Știe tot Dinamo. N-o spun doar eu, nu sunt singurul. Toată lumea știe. De ce să nu-i fac și eu rău? Ce mă reține?

Un puști cotat de Dinamo la 4 milioane € desființează un antrenor și face acuzații grave la adresa unui șef: „Se dădea la mămicile jucătorilor!” + „Dacă ai «cașcaval» gros și o relație, ajungi în Liga 1”

- Nu e un termen prea dur că ți-a făcut rău? 
- Dacă mă ajuta cum i-a ajutat și pe ceilalți colegi de-ai mei, poate eram eu acolo. Eu nu mă duceam la el să-l întreb de ce nu mă ia și pe mine la echipa mare. Nu știu de ce nu m-a favorizat și pe mine.

- Ce ai simțit la debutul pentru Dinamo? Ai fost folosit din minutul 70 al unui meci cu FC Voluntari. 
-Aveam puține emoții, dar am uitat rapid de ele. Trebuia să joc fotbal, să fac ce știu mai bine. Bratu mi-a spus să fac ce știu eu mai bine, să nu am emoții.

Un puști cotat de Dinamo la 4 milioane € desființează un antrenor și face acuzații grave la adresa unui șef: „Se dădea la mămicile jucătorilor!” + „Dacă ai «cașcaval» gros și o relație, ajungi în Liga 1”
Florin Vasile a bifat 24 de minute în Liga 1

„Bratu l-a înjosit pe Torje în fața colegilor”

- Ai împărțit vestiarul cu niște jucători mai valoroși decât cei pe care-i vedem acum la Dinamo. Ce îți mai aduci aminte? Ai primit vreun sfat de la cineva? 
- Mă aveam bine cu mulți. Cu Dan Nistor, cu Steliano Filip, sunt niște caractere foarte mari și ne-au primit bine acolo. Hanca la fel, Paul Anton. Ei erau liderii din vestiar. A fost și Gabriel Torje. Țin minte o fază de la antrenament. Făceam niște exerciții de pasare, un traseu. Torje era cam cel mai mare nume din echipă. Nu mai știu cum făcea Torje, pasa cum voia el. Bratu a a oprit antrenamentul și i-a zis: «Piticule, nu așa se lovește mingea!». Îl făcea de râs, îl înjosea în fața celorlalți. Dacă lui Torje îi spunea așa, nouă ce să ne mai zică? Bratu a fost un antrenor mai slăbuț. El nu voia ca Torje sau alții să fie mai tari decât el, voia să fie șeful, avea ideile lui.

- Mai ții legătura cu cineva dintre foștii tăi colegi de generație care au ajuns la prima echipă? 
- Eu eram foarte bine cu Ricci Grigore și Moldoveanu. Ieșeam zi de zi afară. Acum, ei sunt pe alte drumuri, eu sunt pe alt drum. A intervenit puțin răceala și nu mai e cum era înainte. Poate ne salutăm când ne vedem.

- Ești puțin invidios că ei au ajuns în Liga 1? 
- Nu, n-am cum să fiu invidios. Am crescut alături de Ricardo Grigore de la 8 ani, n-am cum să fiu supărat pe el.

- Că tot ai adus aminte de el, presupun că ai văzut scandalul apărut cu Ricardo Grigore săptămâna trecută. 
- Da, ce pot să spun? N-a fost deștept, a fost puțin cam prostuț. Putea să o facă să nu se afle. El putea să zică să nu se facă niciun live, să nu se filmeze, să nu-și facă probleme la Dinamo. Și-a asumat, asta e. Dar apoi mai vine și meciul cu Clinceni... 0-3 în minutul 17, ce să mai spui?

Florin Vasile: „Am fost aruncat precum o măsea stricată!”

La 14 ani, jucam pentru Dinamo și am făcut ruptură de ligamente într-un meci. Clubul nu m-a ajutat cu nimic. Norocul meu a fost cu domnul doctor Dinu Gabriel, care m-a ajutat cu operația și cu recuperarea.

Eram de 10 ani la Dinamo, dar am fost aruncat precum o măsea stricată. 

E foarte greu și pentru antrenorii de la Dinamo, nu-i văd «câini» pe jucători, nu știu ce se întâmplă acum în vestiar. Dacă ești în poziția aceasta și suporterii fac atâtea eforturi pentru voi... nu știu ce se întâmplă cu ei. Nu știu ce se întâmplă cu acest club, datorii peste datorii, probleme peste probleme, parcă ar fi fost blestemat. Acum le iau și baza Săftica? E prea de tot! 

Cel mai bun antrenor pe care l-am prins la echipa mare a fost domnul Contra. Era pozitiv, țipa la noi, ne încuraja, ne dădea plăcere să ne antrenăm. Vorbea cu noi, câteodată venea și la meciurile juniorilor. Își dădea interesul și pentru noi, vorbea cu toți juniorii. De el mi-a plăcut cel mai mult și am văzut ce înseamnă să fii profesionist 100%.
 - Florin Vasile, fost jucător Dinamo

FOTO Imagini cu Florin Vasile din perioada petrecută la Dinamo

Florin Vasile, în perioada petrecută la Dinamo. Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor
Florin Vasile, în perioada petrecută la Dinamo. Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor
Florin Vasile, în perioada petrecută la Dinamo. Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor
Florin Vasile, în perioada petrecută la Dinamo. Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor
Florin Vasile, în perioada petrecută la Dinamo. Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor
+30 FOTO
  • Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor

Citește și alte știri despre Dinamo: 

Gigi Mulțescu, noi explicații după demisie: „Am fost prea credul” » Ce le reproșează jucătorilor lui Dinamo

Cornel Dinu, prima reacție după demisia lui Mulțescu de la Dinamo: „Mă înfioară când văd asta” » Ce problemă crede că va avea Uhrin

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (37)
1086869841329545
Razvan Banciu  •  15 Aprilie 2021, 11:46

DEONTOLOGU LU PEȘTE, ai luat legătura și cu ăia de-i spurcă ***? dacă nu, ești chiar mai *** decât prevede legea...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

steaua.libera
steaua.libera  •  14 Aprilie 2021, 23:39

Eu nu m-am uitat pe contract, am semnat și am mers pe încredere.

creeperno290
creeperno290  •  14 Aprilie 2021, 22:40

Vorbe multe, dovezi nada

Vezi toate comentariile (37)
Comentează