FOTBAL  »  Superliga  »  EXCLUSIV

Ionuț Lupescu, acuzat de tentativă de blat și de șantaj pe vremea când lucra la FRF. “Mi-a cerut să-i dau meciul lui Anghelache. Am refuzat și m-a suspendat din fotbal”

Articol de - Publicat luni, 16 aprilie 2018 17:35

“Aveți curaj să scrieți ceva? Era glonțul meu de argint dacă aș fi candidat”.

Întrebarea adresată reporterilor Gazetei a venit cu doar 48 de ore înainte de alegerile pentru președinția FRF. Apelantul este Adrian Teodorescu, un personaj controversat în fotbalul românesc.

Acum două luni, fostul președinte de club la ligile inferioare anunțase că-și va depune și el candidatura, apoi a renunțat.

În 2008, când Ionuț Lupescu era director general la FRF, Teodorescu a fost declarat de federație “persona non grata” pentru tentativa de trucare a unui meci dintre Progresul și Dunărea Galați.

La 10 ani distanță, Lupescu este personajul dezvăluirii pe care vrea să o facă Teodorescu:

“În 2008, Ionuț Lupescu m-a chemat la federație. M-am dus și am dat nas în nas cu el chiar pe hol. M-a tras deoparte și mi-a zis: “Teo, tu ai foarte multe relații și influență la ligile inferioare, cunoști o grămadă de lume. Vreau să te rog ceva. Vezi și tu cum faci să iasă nea Costică (n.red. - Constantin Anghelache) pe locul 2”. El și Anghelache au o relație veche, Anghelache a fost președinte la Dinamo când Lupescu era jucător.

“Nu sunt pus de Burleanu, nu am nicio legătură cu el. Dacă eram cu el, îmi depuneam dosarul de candidatură. Luam și eu 20-25 de voturi pe relațiile mele la Liga 3. La turul doi veneam și spuneam “Dă-i-le lui Burleanu!”
Adrian Teodorescu, 16 aprilie 2018

Când Lupescu m-a chemat la FRF, Anghelache era președinte la Tricolorul Breaza și avea meci cu CSM Ploiești, unde antrenor era prietenul meu Răchită. CSM era promovată, Tricolorul se bătea cu Buftea pentru locul doi. Lupescu voia ca CSM Ploiești, Astra de acum, să piardă la Breaza. I-am răspuns că nu vreau să mă bag în nimic și mai ales împotriva Astrei. Mi-a zis clar că “dacă nea Costică nu iese pe 2, ai terminat-o cu fotbalul. O să vezi consecințele!”.

Mi-a vorbit frumos, dar eu i-am răspuns foarte nepoliticios. L-am rugat să nu mă șantajeze că-i f** un cap în gură. A început să râdă. Mi-a zis: “Până să-mi dai una, mai bine vezi ce faci cu meciul ăla”.

CSM a bătut cu 1-0. La două săptămâni distanță, am fost declarat de FRF “persona non grata”.

Anghelache, martorul acuzării

Meciul Tricolorul Breza - CSM Ploiești s-a disputat pe 22 aprilie 2008, în etapa a 29-a din Liga 3, și s-a terminat cu scorul de 0-1. La finalul sezonului, CSM a promovat, având 19 puncte avans față de ocupanta locului 2, Buftea. Tricolorul, echipa lui Anghelache, a ratat barajul, terminând pe locul 3, la 10 puncte distanță de Buftea.

Pe 12 mai 2008, la 3 săptămâni după meciul de la Breaza, Adrian Teodoreascu a fost declarat “persona non grata” în Adunarea Generală a FRF. Martorii acuzării au fost Constantin Anghelache, pe atunci președinte la Tricolorul Breaza și membru în Comitetul Executiv al FRF, și Auraș Brașoveanu, președintele Dunării Galați.

Anghelache l-a acuzat pe Teodorescu că, în calitatea de director sportiv al CSM Ploiești, “a stabilit prin jocuri de culise clasamentul în seria a 3-a și parțial în seria 2 din Liga 3”. Teodorescu s-a apărat tot timpul, susținând că nu avea nicio funcție oficială în fotbal și, implicit, nu putea fi declarat “persona non grata”.

În ziua sancționării lui Teodorescu, fostul stelist Valeriu Răchită declara:

“Acest Teodorescu nu este director sportiv la noi. Nu are nici o funcţie în club şi dacă îl găsiţi pe vreun ştat de plată la noi, eu mă împuşc. Este o făcătură a lui Anghelache, o răzbunare fiindcă nu am vrut să jucăm fără răutate la Breaza. Noi eram promovaţi, iar ei trăgeau la locul 2”.

La 10 ani distanță, Valeriu Răchită antrenează la Sportul Snagov, echipă prezidată de afaceristul Gabriel Oprea, un apropiat al lui Ionuț Lupescu.

Întrebat despre pretinsa implicare a lui Lupescu în meciul Tricolorul - CSM Ploiești din 2008, Răchită a spus: “Nu știu dacă Lupescu i-a cerut lui Teodorescu ceva. Știu doar că Anghelache ne-a propus atunci înainte de meci să facem o treabă prietenească. Am refuzat, evident, și am câștigat”.

Contactat de Gazetă, Ionuț Lupescu a replicat: “Nu am ce să comentez. Nici măcar nu îl cunosc pe acest Teodorescu”.

“De ce spun asta tocmai astăzi, cu o zi înainte de alegeri? Pentru că nu a vrut nimeni să mă bage în seamă până acum. Mă jur că tot ce spun e adevărat”
Adrian Teodorescu, 16 aprilie 2018

 

Cine este Teodorescu

Adrian Teodorescu a fost fundaș la echipe precum FC Brașov, Poli Iași sau Gloria Buzău, apoi a lucrat ca oficial de club la Flacăra Moreni, Farul, Poiana Câmpina și Gloria Buzău. Acum e președinte-patron la Oțelul Larissa, în liga județeană Prahova. Neștiut publicului, el a fost exclus de FRF din fotbal în 2004, pentru tentativa de trucare a unui meci al Poianei Câmpina. Cazul a reprezentat baza unui dosar penal în urma sesizării FRF, dar în februarie 2005 procurorii din Brașov au decis neînceperea urmăririi penale împotriva lui Teodorescu. În 2008, el a fost declarat “persona non grata”, dar sancțiunea i-a fost ridicată în 2010. În februarie 2018, Teodorescu și-a anunțat intenția de a candida la președinția FRF, dar două luni mai târziu a renunțat din cauza intrării în Partidul Reformator.

895880 plangere

Relația lui Lupescu cu Gabriel Oprea

Adrian Teodorescu susține că, după discuția de pe holul FRF, l-a amenințat pe Lupescu cu o plângere la Parchet. “Mi-a răspuns că nu am nicio probă. Mi-a spus, textual: “Puterea e la noi, la federație. Poate să vină oricine la mine, să intervină, că tot te suspend. Poate să vină și nea Jean”. Știa că mă ține Pădureanu în brațe”. Potrivit lui Teodorescu, Lupescu are conexiuni îndoielnice: “Uitați-vă și vedeți cu cine e rudă Lupescu. E nașul lui Gabi Oprea. Oprea i-a făcut casa din Snagov, cu fostul primar Mușat. Lupescu făcea tot în fotbal prin Oprea. Știm și noi prin fotbal cum venea Oprea și le cerea jucătorilor scoruri de 7-2, 5-2”. Oprea este unul dintre personajele principale ale investigației GSP în cazul meciurilor suspecte jucate de Snagov în perioada mandatului lui Laurențiu Reghecampf. În 2007, Ionuț Lupescu a fost și el protagonistul unui episod controversat, după ce a făcut reclamă unei case de pariuri în timp ce era director general la FRF. Acum trei ani, fostul primar din Snagov, Apostol Mușat, confirma relația strânsă dintre Lupescu (foto, alături de Oprea și Reghecampf, în tribunele stadionului din Snagov), Pădureanu și Oprea, dezvăluind că numirea lui Reghecampf la Gloria Bistrița s-a făcut acasă la actualul candidat la președinția FRF.
lupescu oprea reghecampf

Acum o lună a povestit altceva

Pe 19 martie, Adrian Teodorescu a acordat un interviu GSP în care a povestit cum a fost declarat “persona non grata”. Varianta lui de atunci diferă de cea povestită înainte de alegeri: “Pe mine m-au executat direct la ordinul lui Sandu, mi-au anulat toate drepturile. Se enervase Sandu fiindcă la o întâlnire la Câmpina i-am zis că e un dictator bețiv. Ceea ce era adevărat! Pe urmă a dat ordin: "Trebuie să scap de Teodorescu ăsta, că mă enervează!”. Și Lupescu era supărat pe mine și avea interesul să mă sancționeze, nu doar Sandu. Lui Ionuț îi spusesem despre modul cum erau delegați arbitrii, că se știau delegările de luni pentru etapa din weekend”.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (47)
958984520821048
Sorin Dreyer  •  17 Aprilie 2018, 11:18

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

968605036637465
Bucalete Gheorghe  •  17 Aprilie 2018, 09:58

Este normal ca securistii sa atace, nu este de mirare. M-as fi mirat daca nu era asa!

673474022797724
Simi Bidilean  •  17 Aprilie 2018, 05:02
Postat de stelistul1 pe 17 Aprilie 2018, 00:59

Crescut la scoala lui Anghelache si Lucescu, Lupescu nu are cum sa fie "curat". Nu am dovezi, dar suna plauziblil ceea ce spune domnul din articol. Sa ne amintim ca Lupscu a facut parte din lotul acela a lui Dinamo in care pana si jucatorii proprii intrebau, "nea Mirceo, da' noi cand mai jucam pe bune, sa vedem si noi ce valoare avem?"

INCREDIBIL CATE CARTITE COMENTEAZA DOAR DIN AUZITE FARA SA SE DOCUMENTEZE . SINT SURPRINS CA DOAR DINAMOVISTI SANT CONTRA LUI LUPESCU ..

Vezi toate comentariile (47)
Comentează