FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

Lacina ar fi intrat la vară în ultimul său an de contract cu formaţia din Gruia » Nimeni nu plînge după Traore

Articol de GSP - Publicat marti, 08 februarie 2011 00:00 / Actualizat luni, 07 februarie 2011 21:54

Clujenii au izbutit să obţină o sumă importantă pentru ivorianul care a reuşit performanţa de a se certa cu aproape toţi antrenorii cu care a lucrat

Transferul lui Lacina Traore la Kuban Krasnodar, pentru 4 milioane de euro, a consemnat cea mai profitabilă afacere din istoria clubului CFR. Clujenii au forţat mutarea încă din iarnă din raţiuni care ţin atît de strategia financiară a clubului, dar şi de performanţele sportive ale ivorianului de 20 de ani. "Gazeta" vă prezintă motivele pentru care feroviarii au acceptat oferta intempestivă a ruşilor, în locul unui transfer în vară, aşa cum au pretins mereu oficialii din Gruia.

1. Mai mulţi impresari, mai multă notorietate. Prestaţiile lui Lacina Traore n-au fost tocmai la înălţime în Champions League. "Trebuie exorcizat", a clamat media din Peninsulă, după ce Traore a lovit bara, în două rînduri, pe Olimpico. Mai mulţi agenţi de jucători s-au ocupat însă de refacerea imaginii ivorianului. Numele său a apărut, conform agenţiilor de presă din Vest, pe agenda tuturor cluburilor mari din Europa, Anglia fiind destinaţia preferată a acestora. Cota lui Traore a fost menţinută artificial, în realitate, la club, neexistînd nici o ofertă scrisă pentru Traore, aşa cum a recunoscut chiar Paszkany în dese rînduri.

2. Contractul pe final. Angajamentul jucătorului expira în vara lui 2012, iar la finalul campionatului, pentru oficialii vişiniilor ar fi devenit o problemă extrem de delicată prelungirea lui. Zaragoza s-a lansat într-o cursă contracronometru pentru achiziţionarea lui Lacina, cu cîteva ore înainte de închiderea perioadei de transferuri în Vest. Afacerea a picat pentru că spaniolii n-au acceptat să plătească banii într-o singură tranşă. La doar o săptămînă, ruşii de la Kuban au cîştigat "licitaţia". Paszkany n-a mai stat pe gînduri. În 2008, omul de afaceri a refuzat o ofertă de 4 milioane de euro de la Rubin Kazan pentru Culio. Doi ani mai tîrziu l-a vîndut pe o sumă de două ori mai mică.

3. Conflicte cu antrenorii. Talentat, dar capricios, aşa a fost descris atacantul african. Expunerea mediatică, statutul de vedetă la gruparea campioană şi de răsfăţat al patronului Paszkany nu l-au responsabilizat pe cel poreclit "Şuşu". Dimpotrivă. Traore s-a certat cu toţi antrenorii săi din acest sezon. Cu Mandorlini a fost la un pas de o încăierare, după ce italianul şi-a permis să-l schimbe, iar autoritatea lui Sorin Cîrţu a fost spulberată după ce Lacina i-a spus, senin, că nu vrea să mai joace în a doua repriză cu FC Basel, fiindcă tehnicianul l-a criticat. Privit ca un obiectiv financiar, Mureşan şi Paszkany l-au graţiat de fiecare dată. Şi desele acte de indisciplină ale "numărului 9" i-au impins pe oficiali să accepte rapid oferta.

4. Golgeter pe credit. Traore e cel mai important marcator al clujenilor din acest sezon. Deşi obişnuia să înscrie după execuţii spectaculoase, ivorianul a tratat scandalos fazele simple. "La cum joacă nu o să-l transfere nimeni", a răbufnit Minteuan, după amicalul cu Metalurg. În plus, jocul lui Traore a lăsat mai mereu de dorit din punctul de vedere al poziţionării în teren. Ivorianul a fost jucătorul surprins de cele mai multe ori în ofsaid după faza grupelor în UCL, de 13 ori în 463 de minute.


500.000 de euro pe an cîştigă Lacina Traore la Kuban Krasnodar, fără prime şi bonusuri de performanţă


"Cred că echipa Kuban Krasnodar va fi doar o staţie în drumul lui Traore spre o echipă mare. În cel mult doi ani îl văd într-un campionat puternic, poate Anglia"
Iuliu Mureşan

"Mi-ar fi plăcut să rămînă pînă la vară, dar e greu să lucrezi cu oameni dezamăgiţi sau cu gîndul în altă parte. A fost ademenit cu un contract mult mai mare decît cel pe care-l avea la CFR"
Arpad Paszkany

"Sînt fericit că am reuşit să plec la Kuban. Acum vreau să mă pot concentra asupra amicalului «naţionalei» din Franţa, apoi voi putea să vorbesc mai multe despre noua mea destinaţie"
Lacina Traore

CIFRELE LUI TRAORE ÎN TUR ÎN LIGA 1

Total minute jucate 861
Mingi jucate 302
Pase reuşite 104
Acţiuni utile 42
Recuperări ofensive 22/48
Mingi pierdute 193
Lovituri cu capul 50
Pase de gol 3/11
Şuturi pe poartă 16/37


Inamicul numărul 1 în Gruia
Traore a avut probleme cu fanii din Gruia la ultimul meci oficial disputat în tricoul vişiniilor. Atacantul le-a arătat semne obscene suporterilor de la peluză care l-au huiduit pentru ratările din meciul cu Roma. Lacina şi-a luat revanşa şi a marcat golul egalizator împotriva trupei lui Francesco Totti. A fost a doua reuşită a ivorianului în actuala ediţie a Champions League.


Bonus de un milion
CFR a încasat patru milioane de euro din transferul lui Traore şi a păstrat 10 la sută din drepturile federative ale internaţionalului de tineret al Coastei de Fildeş. Clujenii mai pot cîştiga din această afacere încă un milion de euro, la vară, cu condiţia ca echipa lui Dan Petrescu să se salveze de la retrogradare. Kuban va juca împotriva lui Rubin Kazan, pe 11 martie, în prima etapă a campionatului din Rusia.

Sougou, dorit de arabi
Vişiniii se grăbesc pentru a perfecta trecerea senegalezului Modou Sougou (26 de ani) în Gruia. Acesta a evoluat în ultima etapă din Portugalia, marcînd un gol în partida cu Beira Mar, 3-3. Cotidianul "O Jogo" a scris în ediţia de ieri că Sougou a primit o ofertă mai avantajoasă din Arabia Saudită. Directorul executiv Răzvan Zamfir a fost trimis de urgenţă de Paszkany, în Portugalia, pentru a încheia afacerea.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
dacihoratiu
dacihoratiu  •  08 Februarie 2011, 11:42

pariu ca minteoan e cel mai fericit.

nelu180
nelu180  •  08 Februarie 2011, 09:23

nea silica ne "esplici" si noua ce-o fi aia precizitate?Sau numai franarii stiu ce-o fi aia?

nea_silica
nea_silica  •  08 Februarie 2011, 08:20

Dan Petrescu este unul din cei mai buni antrenori tineri din țară și nu numai. Am încredere că sub mâna sa, Lacina va deveni un jucător mai bun. Știu ce se vorbește despre jucător, că e indisciplinat, se ceartă cu antrenori, colegi și chiar și cu publicul. Și toate astea sunt adevărate, dar mai e ceva. E un luptător înnăscut, reușește demarcări incredibile. Îi lipsește precizitatea. Dar asta se poate dobândi prin antrenament asiduu. Nu se va pierde, sper.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează