FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ

Fanii s-au întors pe stadioanele Ligii 1, iar Rapid e deasupra tuturor! + Cum arată topul rușinii

Rapid - FCSB 1-0 a fost, ca atmosferă, la nivelul celor mai mari derby-uri ale Europei
Rapid - FCSB 1-0 a fost, ca atmosferă, la nivelul celor mai mari derby-uri ale Europei

Articol de , - Publicat miercuri, 25 august 2021 07:12 / Actualizat miercuri, 25 august 2021 14:54

În actualul sezon, în care sunt luate în calcul inclusiv meciurile din cupele europene, giuleștenii n-au rival în clasamentul spectatorilor. 

Rapidiștii conduc detașat, de 3 ori cât FCSB și cu peste 70% mai mult decât adună la un loc cele două echipe ale Craiovei.

GSP a anticipat la începutul lunii iulie că actualul campionat se anunță a fi cel mai atractiv din ultimii ani, din perspectiva interesului general, dar și al prezenței pe stadioane. 

Previziunea s-a confirmat din plin și după disputarea a 20% din sezonul regulat cifrele confirmă că Liga 1 și-a recâștigat o parte importantă din cluburile de tradiție și, odată cu ele, și publicul.

Aproape 25% peste ultimul start înainte de pandemie

Actualul campionat, în care s-a permis accesul spectatorilor la 50% din capacitate în iulie și, apoi, la 75% începând din august, a produs un surplus important la nivel de spectatori comparabil cu ultimul sezon înainte de pandemie. 

Acum, exclusiv pentru primele 6 etape de Liga 1, fără să fie luate în calcul meciurile din cupele europene, media e de 4.160.

În 2019-2020, tot după primele 6 runde, media era mult mai jos, doar 3.357. Practic, un surplus de aproape 25%, în condițiile în care, față de acum 2 ani, numărul cluburilor de pe prima scenă e mai mare, 14 atunci, 16 acum. 

Spre deosebire de acel sezon însă, în prezent sunt câteva formații care ridică în mod vizibil asistența pe arene: Rapid, UTA, FCU Craiova și chiar și FC Argeș. Cu tribune mult mai populate, mai ales în luni în care oamenii se află în concedii și sunt plecați din localitatea de domiciliu, clasamentul primei divizii e dominat autoritar la acest capitol de Rapid. 

Decizia conducerii clubului de a evolua pe Arena Națională s-a dovedit a fi una senzațională, iar după 3 jocuri pe teren propriu, media de fani atinge un nivel fantastic: aproape 20.000 de spectatori. 

Nu doar că alb-vișiniii sunt pe primul loc, dar următoarele clasate sunt la mai puțin de jumătate din nivelul trupei pregătite de Mihai Iosif.

Cele 3 meciuri de acasă ale Rapidului

  • 1-0 cu Chindia -15.000 de spactatori
  • 0-0 cu Farul - 8.250 de spectatori
  • 1-0 cu FCSB - 35.000 de spectatori

Rapid = FCSB + Craiova + Craiova + Dinamo

Rapid a fost ajutată la această medie incredibil de mare de derby-ul cu FCSB, însă mai toate celelalte echipe cu pretenții în această ierarhie au avut parte de confruntări atractive acasă. FCSB a jucat derby-ul cu CSU Craiova, FCU Craiova a primit vizita lui Dinamo, în vreme ce UTA a jucat și cu FCSB, și cu CSU Craiova, iar CFR a avut partide în Champions League.

Singura dezavantajată de program e Craiova lui Mihai Rotaru, care cu excepția meciului cu Botoșani a evoluat în Bănie doar cu adversare care se luptă pentru evitarea retrogradării. În plus, la partida din Conference League a fost obligată să joace cu porțile închise. 

În acest moment, CSU are o medie mai mică de spectatori decât rivala din oraș. Confruntarea directă va fi peste 5 etape, când clubul lui Mititelu va fi gazdă.

Topul celor mai urmărite echipe

CLUBMEDIE SPECTATORI
1. Rapid 19.420
2. UTA7.750
3. FCU Craiova7.000
4. FCSB6.460
5. CSU Craiova4.100
6. CFR Cluj3.700
7. FC ARGEȘ3.670
8. Dinamo2.680

Eu zic că, dacă analizați atent, galeria noastră este cea mai numerică și a avut cele mai mici scăpări față de alte galerii.
-Victor Angelescu, patron Rapid

Derby-urile nu vor fi în Giulești...

Aproape sigur, chiar dacă noul stadion din Giulești va fi finalizat în această toamnă, Rapid nu va disputa în 2021 nicio partidă acolo. „Chiar după ce stadionul Giulești va fi dat de firma de construcții spre clubul sportiv, va mai dura. Nu iau în calcul să jucăm acolo în acest an”, a declarat patronul Victor Angelescu. 

În plus, chiar și după ce arena va fi funcțională, partidele considerate derby vor avea loc tot pe Arena Națională, care are o capacitate de aproape 4 ori mai mare. 

„Derby-urile le vom juca pe Arena Națională. Giuleștiul înseamnă mult pentru noi, dar meciurile cu FCSB, Dinamo, Craiova le vom juca pe Arena Națională. Suntem în target. Pentru primul an, este important să avem o strategie corectă. Cred că avem un marketing destul de bun pentru primul sezon”, a adăugat Angelescu.

Meciul cu Gaz și cel cu CFR în afara Capitalei

Rapid, la fel ca FCSB, va avea o problemă la jumătatea lui septembrie, dar și în octombrie. Arena Națională va fi indisponibilă, mai întâi pentru un concert pe care îl va găzdui pe 18 septembrie, apoi între 7 și 17 octombrie, când va găzdui cel mai mare turneu final de Dota 2. 

Giuleștenii vor fi nevoiți să joace în altă parte cu Gaz Metan, pe 18 septembrie, iar șefii clubului au anunțat că variantele sunt Giurgiu, Mioveni sau Arcul de Triumf. 

Pe cel din urmă e foarte puțin probabil, astfel că se va alege din primele două variante. Apoi, derby-ul cu CFR, din 16 octombrie, va trebui disputat într-o altă arenă.

Urmează alt meci mare pe Arena Națională

Rapid își va putea chiar spori media de spectatori după etapa din weekend. Sâmbătă va disputa pe teren propriu un meci care deja suscită un interes la fel de mare cum a fost și cel cu FCSB, adversară fiind Universitatea Craiova. Partida va putea găzdui un maximum de 41.000 de spectatori. 

E anunțată o galerie consistentă, de peste 1.500 de persoane și de la Craiova. La confruntare Rapid - FCSB 1-0 au fost în tribune 35.000 de spectatori, recordul acestui sezon

Nu există etapă fără derby-uri

Până la finalul turului, care se va produce în primul weekend din noiembrie, Liga 1 va avea rundă de rundă cel puțin un meci care ar putea să producă o asistență importantă. Sunt etape care conțin chiar și câte 3-4 astfel de întâlniri. 

Din cauza stadioanelor cu capacitate mică pe care evoluează, Farul și Sepsi n-au fost luate în calcul, fiindcă și dacă ar juca având 75% din tribune pline tot nu ar însemna mai mult de 3.700 de spectatori, sub media de până acum a campionatului. 

RUNDAPARTIDE CARE POT PRODUCE ASISTENȚĂ MARE
7Rapid - CSU Craiova, CFR - FCSB, FCU Craiova - Farul
8FCSB - Dinamo, UTA - Rapid, CSU Craiova - Sepsi, FC Botoșani - CFR
9CFR - CSU Craiova, FCU Craiova - FCSB
10UTA - CFR, CSU Craiova - Dinamo
11FCU Craiova - CSU Craiova, Chindia - FCSB
12Rapid - CFR, UTA - FCU Craiova
13Dinamo - Rapid
14Rapid - FCU Craiova
15FCU Craiova - Sepsi, Dinamo - CFR

TOPUL RUȘINII

Clinceni și Voluntari joacă pentru nimeni La polul opus, clasamentul formațiilor care au cea mai mică medie de spectatori acasă e dominat de două grupări care joacă având în tribune practic doar rudele și apropiații jucătorilor. Clinceni și Voluntari nu ajung nici la câte 350 de spectatori pe teren propriu. 

Nici Gaz Metan nu atrage multă lume, în vreme ce Sepsi stă prost din cauza capacității reduse a arene. Gruparea din Sf. Gheorge va urca mult în top după ce se va muta pe noul stadion, care va putea găzdui în jur de 8.500 de spectatori. z Topul celor mai puțin urmărite echipe.

ClubMedie spectatori
1. Clinceni325
2. FC Voluntari333
3. Gaz Metan800
4. Sepsi1.375

VIDEO Rapidiștii au petrecut alături de galerie după victoria cu Botoșani, 2-0

Citește alte știri despre Liga 1:

FCSB a mai ratat un transfer! Becali: „Atât vrea? Îmi vine să râd, nu-i merge cu mine!”

Iftime râde de oferta de la Craiova pentru Ongenda: „Cred că au uitat un zero!”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (79)
gazistu
gazistu  •  28 August 2021, 17:55

NU VREAU sa ma vaccinez, sau sa fac test, pt a veni la stadion sa vad meciurile Gazului!! vin atunci cand NU SUNT CONDITIONAT de nimic, cu prietenii, si eventual cu sotiile!!! pana acum veneam regulat, abonament, echipemant fan Gazu, tot ce vrei. acum stau acasa si ma uit la TV. NU FAC NICI UN TEST NICI UN VACCIN, pt a vede un meci de fotbal. nici sa primesc bilete gratis la finala PSG cu CITY..ca tot nu ma testez... biletele le vand online si vad meciu la TV

ucluj2011
ucluj2011  •  27 August 2021, 10:38
Postat de cris4co pe 26 August 2021, 23:01

Da pe U Cluj,Poli Timisoara,Petrolu le astept in Liga 1...defapt i-mi pare rau ca au lipsit...macar aveam ce vedea in lipsa Rapidului....da m-am consolat cu CFR. Rapidistii nu sunt unici. Da ce e pe stadion la meciurile cu U Cluj sau Poli Timisoara n-am mai vazut in lumea asta !!! Nu spui mai multe Conasule...mai trebuie si alta data !!! SECRET.

Eu am vrut să spun că SUNT UNICI în România , nu în Europa sau în Lume!!! Cu toate că , "stai liniștit" că nu sunt prea multe echipe cu suporteri care să-și păstreze patima și dragostea pentru clubul iubit dealungul deceniilor (indiferent de numeroasele "cataclisme" prin care au trecut) precum rapidiștii nici în Lumea Largă!!! Sunt... dar NU multe...

cris4co
cris4co  •  26 August 2021, 23:01
Postat de ucluj2011 pe 25 August 2021, 22:17

Ei , au sărit la bătaie pentru că 1.Lângă gardul dintre Tr.2 și Peluza lor era un sector aproape exclusiv cu femei și copii (după cum spunea și Săpunaru) , dar oricum în 30 de secunde se strânseseră vreo 20-30 de gealați care erau chiar lângă sectorul cu pricina... 2.Erau acolo mulți stewarzi care ei ȘTIAY că o să-i oprească și i-au oprit. S-au băgat și ei în seamă , ce tu crezi că ei credeau că au vreo șansă acolo unde la a2-a este aproape ca li la Peluza rapidiștilor... aproape TOT este o galerie... Hai să fim serioși... iar asta nu ar trebui să te frământe așa de tare... se mai întâmplă pe stadioane când suporterii chiar sunt suporteri nu mâncători de semințe. Până la urmă este bine că nu a ieșit cu "bucluc"!!! Altfel , FELICIT[RI PENTRU SUPORTERII NEMAIPOMENIȚI PE CARE ÎI AVEȚI în pofida faptului că echipa a trecut prin atâtea momente super grele dealungul timpurilor. Chiar sunteți unici!!! Și sper să ne vedem la anul în Liga I.

Da pe U Cluj,Poli Timisoara,Petrolu le astept in Liga 1...defapt i-mi pare rau ca au lipsit...macar aveam ce vedea in lipsa Rapidului....da m-am consolat cu CFR. Rapidistii nu sunt unici. Da ce e pe stadion la meciurile cu U Cluj sau Poli Timisoara n-am mai vazut in lumea asta !!! Nu spui mai multe Conasule...mai trebuie si alta data !!! SECRET.

Vezi toate comentariile (79)
Comentează