FOTBAL  »  Superliga  »  LPF

UPDATE LPF introduce o regulă din La Liga ca să evite dezastrul » Cluburilor le va fi mai greu să păcălească!

Articol de , , - Publicat vineri, 01 iulie 2022 18:30 / Actualizat vineri, 01 iulie 2022 18:37

Azi a fost stabilit țintarul sezonului viitor din prima divizie, iar LPF și AFAN, sindicatul fotbaliștilor, au înăsprit monitorizarea financiară ca să prevină cazuri cum au fost acelea de la Clinceni și de la Mediaș. 

UPDATE 18:30 Modificările au fost aprobate

Modificările în monitorizarea economică a formațiilor din Liga 1 au fost aprobate în Adunarea Generală de azi: fiecare echipă ar fi testată o dată la trei luni și va fi creată o comisie mixtă, LPF-AFAN, care va avea sarcina să facă aceste verificări în plus.

Știrea inițială: 

Cluburile din prima ligă vor arăta astăzi dacă își doresc să-și păstreze competiția întreagă și serioasă, dacă vor să evite situația apărută în sezonul trecut, una nemaiîntâlnită în Europa, cu două echipe îngropate cu mult timp înainte de încheierea campionatului.

LPF vrea să înăsprească monitorizarea financiară

În Adunarea Generală a Ligii Profesioniste va fi stabilit țintarul pentru stagiunea următoare. Pe lângă tragerea la sorți a programului din ediția 2022-2023 a Ligii 1, Adunarea va avea de aprobat și modificări în monitorizarea economică a formațiilor din primul eșalon.

Departamentul de Licențiere din Federație ia la puricat contabilitatea fiecărui club în primăvară, când acordă dreptul de participare în campionat, și apoi mai face o verificare în noiembrie. LPF a avut în ultimele două luni întâlniri cu reprezentanți ai AFAN, sindicatul fotbaliștilor, și au căutat împreună soluții pentru a înăspri controlul financiar. 

Liga și sindicatul s-au inspirat din modelul folosit în fotbalul spaniol și plănuiesc să aplice pe parcursul sezonului alte două termene pentru verificarea economiei. Fiecare echipă ar fi testată o dată la trei luni și ar scădea, astfel, riscul ca LPF și deținătorul drepturilor TV să se trezească la începutul anului viitor cu încă două cluburi muribunde, așa cum erau Clinceni și Gaz Metan Mediaș.

Deja au fost o dată aproape să piardă bani cu toții

Va fi creată o comisie mixtă, LPF-AFAN, care va avea sarcina să facă aceste verificări în plus. Sindicatul a protestat pe parcursul stagiunii trecute și s-a implicat să-i elibereze pe fotbaliștii care rămăseseră captivi în acele cluburi care nu-i plătiseră de multe luni de zile. Pentru că nu depuseseră memorii la timp, jucătorii aceia au rămas fără bani, au renunțat la salariile restante doar ca să devină liberi și să semneze cu alte formații.

Filtrul nou pe care l-au programat Liga și sindicatul are nevoie de aprobarea Adunării Generale pe care o formează conducătorii echipelor din prima ligă. Aparent, interesul fiecărei societăți ar fi să blocheze schimbarea ca să nu fie controlat mai des decât este acum.

Experiența pe care LPF, ca instituție, și cluburile au avut-o în stagiunea trecută le-a arătat că din cauza unor formații care consumă bani pe care nu-i au și apoi sunt gata să iasă din competiție există riscul să piardă bani cu toții. 

Societatea care deține drepturile TV avertizase că avea să reducă din prețul total pe care-l achită, 28,5 milioane de euro, valoarea partidelor care lipseau dacă se retrăgeau Clinceni, Gaz Metan ori amândouă. Liga i-a achitat Mediașului toți banii necesari pentru organizarea meciurilor de acasă și pentru transportul la partidele din deplasare, doar ca să bifeze numărul convenit de jocuri și să ia toată suma

Pe Viorel Duru l-au blocat

Situația dezastruoasă din sezonul trecut, în care Gaz Metan și Clinceni au jucat de pomană în ultima parte a campionatului, în care au pierdut încontinuu, a determinat Liga Profesionistă să caute o soluție pentru un control suplimentar. 

LPF avusese ideea aceasta și înainte să se vadă în pericol să piardă două cluburi în timpul competiției. Instituția l-a angajat pe Viorel Duru, fost șef al Departamentului Licențiere din Federație, tocmai pentru ca el să pună la punct un sistem de verificare financiară a echipelor. 

LPF introduce o regulă din La Liga ca să evite dezastrul » Cluburilor le va fi mai greu să păcălească!
Viorel Duru

Duru a apărut într-o ședință a Adunării Generale cu o listă de criterii foarte stricte care ar fi împiedicat cluburile să consume mai mult decât aveau și să acumuleze întruna datorii. Conducătorii cluburilor au protestat în ședința aceea: „Nu e posibil așa ceva! Nu putem accepta!”. Președintele Iorgulescu și secretarul general Justin Ștefan l-au oprit pe Duru și au anulat planul lui.

De ce nu e posibilă garantarea bugetelor

A circulat o altă idee pentru exercitarea unui control asupra cluburilor, una și mai strictă: cluburile să prezinte înaintea sezonului garanții pentru buget, fie cash, fie contracte clare cu finanțatori. 

Metoda e folosită în Franța, în Israel. În România nu ar fi posibil fiindcă multe dintre veniturile cluburilor sunt estimate pe baza unor promisiuni din partea primăriilor, a unor societăți de stat sau a unor finanțatori. Altă problemă: aproape toate echipele târăsc după ele datorii vechi mari și mai sting dintre ele cu banii pe care-i atrag acum, așa că încasările nu sunt destinate doar pentru alcătuirea bugetului curent.

VIDEO Gino Iorgulescu: „Eu spun de mulți ani că în Liga 1 ar trebui să fie un număr mai mic de echipe”

Citește și alte știri de actualitate:

FOTO Cum a distrus Primăria București o bază sportivă » Dezastru lângă Arena Națională: „Un focar de infecție”

EXCLUSIV Interviu rar cu un fost personaj influent de la Dinamo » Dezvăluiri: „E o suspiciune ce s-a întâmplat cu Lazio, dar hoțul neprins e negustor cinstit”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (26)
supereduardo10
supereduardo10  •  01 Iulie 2022, 20:21

Dorule mare caracter cum ai retrogradat tu Rapidul de pe locul 8 si acum cum tata mare dai licenta la toat e petardele de echipe? Ce gluma de comisie ce gluma de regulament ce gluma de licentiere :)) Fii atent ca te tinem minte sa nu treci prin Giulesti ca e nasoala

irr78
irr78  •  01 Iulie 2022, 20:13
Postat de doctorsean pe 01 Iulie 2022, 13:49

Steaua din liga 1 nu numai ca nu are datorii dar este singura echipa cu profit urias pentru anul fiscal trecut. farul pe langa Steaua este singura echipa cu profit,doar ca un profit ridicol de cateva zeci de mii de euro.

Explicati i copilului astuia cu *** ca in romania se respecta hotararea jud. Chiar si pentru cioban,dovada ca a stat si ala in puscarie..ei o asemenea hotarare statueaza faptul ca *** nu e steaua,drept dovada gigeii au pe post de sigla o copie dupa freza lui lisa simpson,nu joaca pe ghencea,nu apar in clasasamentul ligii 1,si ciobanul nu are o copie a trofeului cce la el,la stana..

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

demolarii
demolarii  •  01 Iulie 2022, 20:04

Concluzie: Liga I e o competiție neserioasă. Dacă organizatorul nu poate impune o disciplina financiara inseamna ca Lpf e doar de decor....oare pentru ce își iau salarii angajații LPF?

Vezi toate comentariile (26)
Comentează