FOTBAL  »  Superliga  »  CONFLICT LUPESCU - CRACIUNESCU

Lupescu: "Craciunescu nu e mai curat"

Articol de GSP - Publicat vineri, 04 ianuarie 2008 00:00

"Reteaua cea mai complicata"

- Domnule Lupescu, din vara renuntati la delegarile de arbitri. O retragere cit o infringere.
- Nu e nici o infringere! Pur si simplu, e o chestiune de timp si n-aveam de gind sa fac asta toata viata. Pierd o zi sau doua pe saptamina cu delegarile, in loc sa ma ocup exclusiv de problemele administrative ale federatiei. In definitiv, nu e nici o mare filozofie sa distribui brigazile. Trebuie doar sa fii corect, echidistant. Vrem sa desemnam tot o persoana din afara arbitrajului care sa preia aceasta responsabilitate incepind cu sezonul viitor.

- Ati intrat in contact direct cu lumea arbitrilor. E un teritoriu cetos, greu de stapinit?
- E reteaua cea mai complicata! si, culmea, despre tineri, pe care vrem sa-i crestem in alt mediu, se apuca sa vorbeasca fosti arbitrii care nu sint cu nimic mai curati decit cei de acum. Ma uit, de exemplu, la cel care face emisiuni pe la televiziuni.

- La cine va referiti?
- Ei, la cine? La Craciunescu! Lumea fotbalului stie cine este, dar, din pacate, e foarte promovat in media. Important e ca vrem sa mergem pina la capat cu procesul de curatenie in arbitraj. Nici unul dintre fostii arbitri n-ar fi avut curajul sa porneasca un asemenea proiect. Am reusit sa facem in patru luni ce n-au realizat altii in ani de zile! Iata rezultatele: 1. Tudor si Deaconu au fost promovati cu o treapta pe lista FIFA 2. S-au acceptat dispensele pentru Hateganu si Bogaciu

"Functioneaza scenarita"

- si al cui e meritul?
- Asta s-a intimplat si fiindca au simtit cei de afara ca, in sfirsit, se misca ceva in Romania. Poate n-am nimerit mereu perechea potrivita, dar am dat alt impuls prin promovarea unor tineri, prin renuntarea la bariere formale. Am trimis brigazi din Bucuresti la Timisoara sau la Cluj, dar si invers, indiferent de faptul ca sint rivale directe in lupta pentru cupele europene. Nu pot sa le stabilesc arbitrilor un domiciliu in mijlocul tarii, pe la Sibiu, si apoi sa-i deleg. Din pacate, functioneaza inca perfect suspiciunea, scenarita.

"Nici ilegal, nici imoral"

- Marian Iancu v-a acuzat ca promovati suspect o casa de pariuri, atita vreme cit faceti si delegarile la arbitri. Adica Lupescu centreaza, Lupescu da cu capul!
- Numai unul care se gindeste cum sa fure sau a facut deja asa ceva putea sa invoce aceasta asa-zisa incompatibilitate! Pe principiul lui, acelasi lucru ar trebui sa functioneze si in cazul ligii portugheze de fotbal, care are drept sponsor principal o mare firma de pariuri. Parteneriate asemanatoare au Real Madrid, Barcelona, Sevilla, Milan, Tottenham, Aston Villa, Werder sau Nantes. La fel, siteurile ziarelor abunda de trimiteri spre diferite case de pariuri.

- Nu-i aceeasi situatie...
- Ba, da! si n-am auzit pe nimeni care sa acuze ca jucatorii echipelor respective nu-si apara corect sansele, ca liga portugheza ori jurnalistii influenteaza rezultatele meciurilor! In cazul meu, e un contract comercial intre Astra Sport Bets si revista pe care o patronez, Sportmagazin. Oferta de pariuri a casei este inserata in publicatia mea si distribuita concomitent in toate sediile din tara ale Astrei. Nu e nimic ilegal sau imoral.

"Intram pe piata imobiliara"

- E adevarat ca federatia intentioneaza sa se lanseze in afaceri imobiliare pentru a-si spori veniturile?
- Da. Am preluat un model vazut la Werder Bremen, care avea multe investitii in imobiliare. E foarte important sa existe o sursa sigura si permanenta de venituri. Vom incerca sa colaboram cu o agentie imobiliara, sa cumparam apartamente, terenuri, birouri, pe care apoi sa le inchiriem, iar banii astfel cistigati sa completeze bugetele anuale.

- Pai, e simplu! Mitica Dragomir se ocupa sa ridice constructiile, iar federatia le achizitioneaza :-) si DNA ancheteaza, ca in cazul sediului Ligii.
- Nu cred, dar nu se stie niciodata! Eh, ne mai contram, insa ne respectam unul pe altul si n-avem nimic de impartit. Pina la urma, Liga este subordonata federatiei, nu?

Lupescu despre Parchet
seful FRF sustine ca statul are rolul sau in fotbal. "Nu putem sa mergem zilnic la Procuratura, sa le prezentam permanent ce se intimpla in campionat. Vad insa ca in "dosarul Orban" s-au sesizat din presa, ceea ce ar putea face si in cazul fotbalului. Exista acea sesizare mai veche, cind s-au instrumentat problemele cu agentii de jucatori, ne-au cerut documente, le-am pus la dispozitie, mai mult de atit ce sa facem?!".

 

"Nu ma gindesc la sefia FRF"
Lupescu marturiseste ca nu se gindeste momentan la o eventuala candidatura la presedintia FRF la alegerile din 2010: "Nu mi-am pus inca aceasta problema. Planul meu e altul, va fi ceva interesant, dar nu vreau deocamdata sa dezvalui despre ce e vorba. Mai este destul timp pina in 2010, asa ca e prea devreme sa vorbim".

"Craciunescu nu face parte din fenomenul fotbal si, prin urmare, parerile lui nu ma intereseaza"
Mircea Sandu

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close