Articol de Justin Gafiuc, Cristi Preda (foto), Liviu Manolache - Publicat sambata, 02 noiembrie 2024 12:07 / Actualizat sambata, 02 noiembrie 2024 12:12
Căpitanul legendar al lui CFR Cluj, Mario Camora, împlinește 38 de ani pe 10 noiembrie și a disputat vineri seara, la Buzău, meciul 400 în Liga 1. În prima parte a unui interviu-maraton, lusitanul naturalizat român scanează momente și personaje speciale întâlnite în 14 sezoane petrecute în România
Suntem pe terasa hotelului „Crowne Plaza” din București, proprietatea lui George Copos, iar CFR Cluj s-a cazat aici între meciul de Cupă cu FC Argeș și deplasarea din campionat de la Buzău. Îmbrăcat în treningul ardelenilor și purtând pe nas o pereche de ochelari eleganți, Mario Camora e emoționat în așteptarea unui moment care-l va introduce o dată în plus în istoria fotbalului românesc.
Adună 400 de meciuri în Liga 1, e doar al 28-lea fotbalist din istoria campionatului care atinge această barieră formidabilă, într-un top dominat de Ionel Dănciulescu (515). Un soare cu dinți zâmbește deasupra Capitalei, iar pentru tipul migrat în 2011 de pe malul Atlanticului pe cursul Someșului e un moment de celebrat printre meciuri, antrenamente și călătorii interminabile prin țară.
Mario Camora: „O generație foarte puternică în primul an la Cluj”
- Mario, ai atins o bornă fantastică a carierei, 400 de meciuri în Liga 1. Când ai venit în România, în 2011, îți închipuiai că vei ajunge la acest nivel?
- Sincer, nu! Dar e o onoare că, după 13 sezoane și jumătate la CFR, am reușit să adun atâtea partide în prima divizie. Cred că și media per campionat e foarte bună. E un semn că am făcut o treabă bună, am fost mereu pe teren, am cucerit numeroase trofee, așa că am de ce să mă bucur. Și sper să împing cât mai sus această cifră!
- Debut pe 24 iulie 2011, la un CFR – Astra 2-0. Îți mai aduci aminte ceva de la acel joc?
- Sigur că da! Un gol a fost din corner. Nuno Diogo a dat cu capul. Cu capul spart și purta un bandaj roșu, parcă! A înscris la poarta dinspre peluza unde era galeria lui CFR. Iar Cadu n-a jucat din cauza unei suspendări.
- Așa este, ce memorie! Ai rostit deja numele câtorva colegi, iar în primul sezon ai mai împărțit vestiarul cu Gabi Mureșan, Panin, Peralta, Kapetanos, De Zerbi. Par vremuri imemoriale, nu?
- A fost o generație foarte bună atunci la CFR. Una dintre cele mai puternice! Fotbaliști cu mare calitate, muncitori, jucam fiecare meci ca pe o finală. Pe De Zerbi l-am prins în ultimul lui an la Cluj. Un băiat deosebit, ținem legătura, am vorbit chiar înainte să semneze cu Marseille. Domnul primar Mureșan! Cu Cristi Panin mă văd zi de zi, mai discutăm despre acele timpuri. Renan a stat vreo șase luni și a plecat la Sampdoria. Sogou a fost și el important, ne-a și vizitat recent. Am mers la masă cu familiile. La fel – Peralta! Cadu, excelent! Bastos! O echipă formidabilă!
Am adunat cele mai multe partide în tricoul clubului, am ajuns la echipa națională. Sunt mândru de ceea ce am realizat și nu regret absolut nimic. Am fost răsplătit pentru munca mea și pentru seriozitatea de la fiecare antrenament. Și am avut câte ceva de învățat de la fiecare antrenor cu care am colaborat
Mario Camora, fundaș CFR Cluj
„Mă distrez cu ce văd pe la televizor cu domnul Becali”
- Din toată pleiada asta de peste 300 de colegi, cu cine te-ai înțeles cel mai bine?
- Cred că am doar unu-doi prieteni din fotbal. În rest, alții din afara sportului. Dar aș spune cu Cristi Manea. Eu și soția i-am fost nași la nuntă, i-am botezat și copilul. Facem vacanțe împreună. El a fost și este cel mai apropiat.
- Ai calculat vreodată cu câți antrenori ai lucrat? 16!
- Eram sigur că sunt peste zece. Am început cu Jorge Costa, apoi Andone, Paolo Sergio, Trică.
- Hai să completez eu lista! Rednic, Grigoraș, Miriuță, Dican, Conceicao, Petrescu, Mandorlini, Edi Iordănescu, Minteuan, Șumudică, Mutu și Hoban. Cu care ai colaborat cel mai bine?
- Am luat câte puțin de la fiecare, mai ales că vreau să devin și eu antrenor. Am acasă caiete cu notițe. Dacă mi-a plăcut un antrenament la cineva, l-am pus pe hârtie, să-l țin minte. De la Petrescu, de la Mutu, de la Șumi, de la ceilalți. Uneori, noi, jucătorii, avem senzația că le știm pe toate, dar ne dăm seama că nu e chiar așa.
- Steaua/FCSB, cel mai frecvent adversar în campionat, 35 de confruntări, doar 10 victorii. E rivalul în fața căruia ai simțit mereu cea mai mare presiune?
- Cred că primul a fost un 1-1, când am terminat meciul în nouă jucători de câmp, după eliminările lui Mureșan și Weldon. Noi am deschis scorul, ei au egalat prin unul din frații Costea. Aveau o formație care a crescut și a făcut apoi performanță în Europa, cu Reghecampf, Stanciu, Tătărușanu, Chiricheș. Să ne uităm și că azi sunt puțini oameni care mai investesc în acest sport.
- Te referi la Becali?
- Eu mă distrez cu ce văd pe la televizor cu domnul Becali. Așteptăm toți după meci să intre în direct. Dar trebuie aplaudați acești oameni care bagă bani în fotbal. Orice se întâmplă acolo, face echipa, n-o face, nu e treaba mea, Doamne ferește! N-ai însă cum să nu remarci că sunt mulți bani investiți. Jucători cumpărați pe un milion de euro, de la UTA, de la CFR, de pe afară. Păcat că sunt tot mai puțini cei care fac astfel de gesturi!
Mario Camora: „Îi scoteam în oraș pe băieți și plăteam eu tot"
- A existat vreun moment când ai fost tentat să pleci de la CFR? Chiar cu FCSB parcă s-au derulat niște tatonări cândva, nu?
- Da, în perioada lui Mirel Rădoi, prin 2015. Au fost atunci niște discuții chiar în spațiul public. A existat un interes, dar nu m-am gândit niciodată să părăsesc pe CFR. N-am plecat nici când a trebuit să renunț la o grămadă de bani, în perioada insolvenței. Nu știu câți jucători ar fi făcut asta.
- Despre ce sume era vorba?
- Am renunțat la vreo 7.000 euro pe lună, ca să ajut clubul! Puteam pleca liber de contract. Aveam pe masă oferta de la Apoel Nicosia din Cipru, cu un salariu dublu. Dar am refuzat, iar domnul Iuliu Mureșanu și Miriuță știu bine asta. Și nu mi-a părut rău niciodată. Lumea nu cunoaște multe detalii. I-am ținut la mine pe unii jucători. Le dădeam bani să mănânce când se strângeau câte patru-cinci luni de restanțe la salariu. Îi mai scoteam și în oraș, plăteam eu tot.
- Ce te-a îndemnat însă să faci asta, pentru că la momentul acela aveai doar trei-patru sezoane în România, nu erai înrădăcinat ca azi?
- Familia, în primul rând. Am cunoscut-o atunci pe soția mea, principalul motiv pentru care nu am plecat. Trecusem înainte și printr-un divorț. Apoi, am simțit aici o căldură, anumiți prieteni care au fost tot timpul lângă mine. Și azi, dacă-i sun, reacționează la orice oră. Nu mă refer la perioada de Champions League, de titluri, când aveai o sută de amici, care-au dispărut la greu. Și au rămas cei adevărați!
Am luat cinci cartonașe roșii, dar niciunul pentru motive de agresivitate. Prima eliminare, la Sibiu, aveam un galben și mi-a mai dat unul că a interpretat simulare la o cădere, pe un teren înghețat bocnă. Iar cu Astra, când a existat episodul cu o sticlă aruncată pe jos, a fost o exagerare din partea lui Colețescu. Nu țintisem niciun arbitru, că era la vreo 20 metri de mine
Mario Camora, fundaș CFR Cluj
„Le râd în față celor care spun că nu mai poate Camora”
- Cum ai vrea să rămână Mario Camora în memoria fotbalului românesc?
- În primul rând, aș vrea să rămân ca un exemplu pentru copiii mei, care joacă și ei fotbal. Cu siguranță însă, dacă cineva ar vrea să mă șteargă din istoria lui CFR, nu va putea. Asta e clar!
- Ăsta e ultimul sezon sau mai duci?
- Sincer, merg de la an la an, să văd cum mă simt. Cu siguranță, voi mai juca măcar încă un sezon, după cel actual. Nici nu vreau să mă fac de rușine pe teren. Știu ce zice lumea, că nu mai poate Camora! Dar asta e invidie și le râd în față celor care vorbesc așa! Mulți s-au lăsat la 30 de ani, dar eu încă duc la 38! Dacă vă uitați și pe cifrele de la meciuri, vedeți că sunt mereu acolo între primii trei-patru. Așa că dorm bine!
- Ai contract cu CFR până în vara lui 2025, următorul va fi tot în Gruia?
- Vreau să-mi termin cariera la CFR, după ce am adunat deja 14 sezoane aici. Acum mă gândesc doar să cucerim un trofeu în actualul sezon și după aceea vom vedea dacă va fi tot CFR sau nu.
Chiar dacă vom lua titlul în acest sezon, voi continua măcar încă un campionat. Normal că ar fi frumos să te lași cu ocazia unei performanțe mari, dar nu va conta asta pentru mine. Important e să mă simt bine
Mario Camora, fundaș CFR Cluj
Cifrele lui Mario Camora la CFR Cluj
- 400 meciuri în Liga 1
- 522 partide în toate competițiile
- 9 trofee (6 titluri – 2012, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 / 1 Cupa României – 2016 / 2 Supercupa României – 2018, 2020)
- 13 goluri marcate
- 26 pase decisive (assist)
- 75 cartonașe galbene
- 5 eliminări
- 270 meciuri căpitan în Liga 1
- 14 sezoane consecutive la același club
- debut L1: 24.07.2011 (CFR – Astra 2-0)
- primul gol în L1: 28.04.2012 (Ceahlăul – CFR 0-2)
- 82 meciuri în cupele europene (cele mai multe partide în Europa pentru o echipă românească)
Top prezențe all-time în Liga 1
1. Ionel Dănciulescu 515
2. Costică Ștefănescu 490
3. Florea Ispir 485
4. Lasz,o Boloni 484
5. Costel Câmpeanu 470
6. Petre Marin 468
7. Paul Cazan 465
8. Dan Nistor 456
9. Cornel Dinu 454
10. Constantin Stancu 447
....................................................
20. Marcel Coraș 413
....................................................
28. Mario Camora 400
Decizia luată de Real Madrid după moartea lui Helmuth Duckadam » Gestul impresionant al spaniolilor