FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

EXCLUSIV Marius Șumudică continuă să creadă în Mirel Rădoi: „Îl simțeam ca pe un ghiocel d-ăla care se deschide”

Mirel Rădoi, selecționer România +30   FOTO
Mirel Rădoi, selecționer România

Articol de , - Publicat marti, 22 iunie 2021 08:28 / Actualizat marti, 22 iunie 2021 08:55

Marius Șumudică (50 de ani), antrenorul lui CFR Cluj, tot mai crede că Mirel Rădoi (40) va deveni un tehnician foarte bun, deși nu e de acord cu strategia superofensivă a selecționerului.

  • Șumudică, noul antrenor al CFR-ului, a oferit un amplu interviu Gazetei Sporturilor în cantonamentul din Austria.
  • Corespondentul GSP, Remus Răureanu, a aflat de la Șumi cele mai importante informații despre revenirea tehnicianului în România.
  • Interviul de 3 pagini poate fi citit în Gazeta de marți (sau în ediția digitală). De asemenea, dialogul integral va fi publicat pe GSP.ro în cursul zilei de marți.

Marius Șumudică continuă să creadă în Mirel Rădoi

- Când erați la Gaziantep am vorbit și spuneați că „Rădoi va deveni un antrenor foarte bun!”. Mai aveți aceeași impresie despre Mirel sau v-ați răzgândit? 
- Nu, eu consider că este un tip care își dorește foarte mult. OK, de la a-ți dori până la a reuși e o distanță foarte lungă. E ca și cum un cetățean ar juca în fiecare duminică la loto și ar spune că va câștiga în următorul weekend. Ar însemna să se îmbogățească toată lumea. El e adeptul unui fotbal spectaculos, avântat, cu presing. E filosofia lui, pe care eu n-o împărtășesc. Fiecare își alege drumul în viață și trebuie să-i respect alegerile. Cred că poate deveni un antrenor foarte bun. A mai acumulat experiență de când a devenit selecționer. Am spus că va fi foarte bun pentru că așa îl simțisem eu în meciurile directe, îl simțeam ca pe un ghiocel d-ăla care se deschide. Vedeam că avea personalitate, autoritate și că putea ajunge bun. Fiecare face greșeli, și eu, și cei mai mari antrenori ai lumii fac. Dacă el se va mai echilibra, dacă nu va mai fi atât de hazardat să-și dorească să domine fiecare adversar... Simt că de câte ori pregătește un joc el transmite că noi suntem cei mai buni.

- Greșește că transmite așa ceva? 
- E admirabil, dar când ai un adversar de temut trebuie să fii precaut. Eu n-o să fiu niciodată adeptul ideii că e mai bine să pierd cu 3-4 decât să fac un 0-0.

Marius Șumudică: „Nu mai avem mari fotbaliști, e greu să ne mai calificăm”

- Nu e preferabil, nu? 
- Normal că nu e! Păi, matematic, logic nu e convenabil așa! Eu am văzut campionate pe care le-au decis egaluri. Un punct a stabilit campioane, echipe retrogradate.

- Cu fondul actual de fotbaliști, ar trebui să mai avem pretenții de calificare la Campionate Europene, Mondiale? 
- E foarte greu. Foarte, foarte greu! Noi nu mai avem jucători la un nivel înalt în Europa. Mai toate echipele au fotbaliști la nivel înalt: Ungaria, Turcia, Slovacia. Competiția noastră internă nu e foarte puternică încât să ne dea o arie de selecție foarte mare, așa că e greu pentru națională.

- V-a atras atenția ceva de la Euro? Ca tactică, tendințe? 
- Nu am văzut suficiente meciuri. Mea culpa!, dar nu am avut timp de ajuns, fiindcă trebuie să pregătesc echipa. Fiind foarte cald în Austria, trebuie să facem antrenamente seara, la ore la care sunt și meciurile de la Campionatul European. Am văzut echipe care-mi plac și nu cred că va exista vreo surpriză, în semifinale vor ajunge numai echipe foarte puternice, cele mai bune.

- Ce ați simțit când a fost accidentul lui Eriksen? E fotbalul un sport atât de dur? 
- Organismul uman are resurse nebănuite, dar în același timp poate ceda oricând. Dacă și Eriksen... Gândește-te la ce cluburi a jucat, gândește-te că acum era la Inter, câte controale i-au fost făcute! Ecografii, probe de efort... Și să cazi așa din picioare! Fotbalul a devenit o industrie, e prea mult, nu mai este un sport. Asta e situația...

- Lucescu a povestit într-o emisiune de la TelekomSport că o persoană dintr-un club mare turc îl sunase ca să îl întrebe despre dumneavoastră. Formația aceea și-ar fi pierdut interesul după conflictul pe care l-ați avut cu conducerea de la Gaziantep. Regretați evenimentele acelea? 
- Nu-mi reproșez nimic de la Gaziantep. Și pe mine m-a sunat nea Mircea, mi-a zis că-l sunaseră persoane din două cluburi mari din Istanbul, își doreau să colaboreze cu mine. A existat o glumă la momentul respectiv, una pe care conducerea nu a gustat-o și a ales să ne despărțim într-un moment în care eram pe locul al treilea, pe o poziție extraordinară pentru Gaziantep. Într-un final, echipa a terminat pe locul 9.

- Dacă v-ați retrage mâine v-ar rămâne bani suficienți ca să trăiți până la sfârșitul vieții? 
- Da, am avea o viață decentă, fără probleme, și eu, și familia mea.

Foarte ușor nu cred că ne va fi, că toată lumea vrea să detroneze CFR-ul. Noi am fost o surpriză atunci cu Astra. Știi cum e, buturuga mică răstoarnă carul mare. În fotbal și în viață, în general, nu e cel mai greu să ajungi în top, cel mai greu e să te menții. Eu am venit la o echipă pe care trebuie s-o mențin pe pisc.

Antrenez cât mă țin balamalele. După amicalul cu Ludogoreț cred că eram mai consumat decât erau jucătorii. Pun suflet, mă consum enorm, dar nu mă văd făcând altceva, m-am obișnuit să merg zi de zi la antrenament, să pregătesc meciuri.

- Marius Șumudică, antrenor CFR Cluj

Mai multe știri din cantonamentul CFR-ului în Austria:

Șumudică, totul despre negocierile cu Becali: „Aveam o strângere de inimă. Acum vreau să bat FCSB și Rapid!”
FCSB
Șumudică, totul despre negocierile cu Becali: „Aveam o strângere de inimă. Acum vreau să bat FCSB și Rapid!”
Cum arată CFR Cluj cu Marius Șumudică pe bancă: 4 concluzii despre jocul campioanei » Șumudică nu-și menajează jucătorii: „Treziți-vă, că nu sunteți Xavi și Iniesta!”
CFR CLUJ
Cum arată CFR Cluj cu Marius Șumudică pe bancă: 4 concluzii despre jocul campioanei » Șumudică nu-și menajează jucătorii: „Treziți-vă, că nu sunteți Xavi și Iniesta!”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
dumitru82drugan
dumitru82drugan  •  22 Iunie 2021, 11:44

Sumudica nu e un mare antrenor dar *** este un 0 barat un nimic in antrenorat

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează