FOTBAL  »  Superliga  »  PRIETENII LUI OVIDIU

EXCLUSIV Momente de panică trăite de Ilie Dobre pe stadion: „Veniseră cu cuțitele peste mine, pe șeful poliției l-au călcat pur și simplu în picioare!”

Articol de GSP - Publicat miercuri, 28 septembrie 2022 20:20 / Actualizat miercuri, 28 septembrie 2022 20:20

Ilie Dobre, unul dintre cei mai cunoscuți comentatori din România, s-a născut într-un sat fără curent electric, dar microbul radioului l-a prins în clasa a III-a ascultându-l pe inegalabilul Ion Ghițulescu. La 69 de ani împliniți, celebra voce de la Radio România Actualități comentează acum la Național FM și a povestit în cadrul emisiunii „Prietenii lui Ovidiu” mai multe evenimente la care a fost martor mergând pe stadioane să comenteze.

- Ilie, ai vreo poveste amuzantă de pe stadion?
- De la Tirana. Am transmis prin telefon, înfundat, a fost ceva groaznic. Parcă comentam dintr-un butoi, penibil!

- Și alta?
- La Petroșani. În '94-'95 cu Jiul în prima divizie. M-am dus să comentez acolo, eram cu Paul Zaharia, care era la ziarul Sportul. A venit unul care m-a obligat să beau pălincă. Nu știu cum a trecut de jandarmi cu pălinca. M-au pus să beau și să comentez. "Dacă nu bei, nu scapi viu!". Au intrat peste mine în cabină. A trebuit să beau și se învârtea stadionul cu mine. Veniseră cu cuțitele peste mine... Mi-a fost teamă, iar jandarmii nu ziceau nimic.

- Chiar nu credeam să vină cu cuțitul!
- Am mai pățit ceva la Arad cu Bistrița. Fusesem înainte cu două etape la Brăila, la un meci cu UTA. A bătut Progresul Brăila, după un meci decis de arbitru. Eu am spus că UTA nu are o echipă care țintește campionatul. Când am ajuns la Arad m-au acuzat ăia că mi-au dat pește, că am luat nu știu ce. Au înconjurat cabina, pe șeful poliției din Arad l-au călcat pur și simplu în picioare. Dacă mă prindeau, mă sfâșâiau! Două ore oricum am stat în cabină.

- Nu ți-a fost teamă deloc?
- Ba da. Nenorocire ce era acolo. Veniseră cu miile! Au culcat ofițerii, forțele de armată, de poliție. La meciul ăla UTA cu Bistrița, arbitrii au stat patru ceasuri până să plece de acolo.

- Ai avut situații în care să te sune conducătorii?
- Da, da. M-a sunat cineva de la echipa de handbal RATB. Un director la Regia Autonomă de Transport București. Eu prima oară am crezut că o să mă ia în delegație cu ei la Moscova. Când colo, m-a chemat să-mi dea un abonament pe RATB. I-am spus că exclus așa ceva! Apoi, am fost la un meci de volei al lor și au jucat execrabil. Atunci au sunat la sport să vorbească cu șeful. „Domne, eu sunt șeful!”. Apoi a sunat la președintele radioului, care l-a trimis tot la mine.

- În rest, nimic, niciodată?
- Am mai avut o chestiune amuzantă înainte de '90. La Flacăra Moreni cu Farul. Ministrul de externe asculta atunci transmisiunile și ținea cu Moreni. Trebuia să bată Flacără pe Farul, dar jucau foarte slab. Se dădeau ei la o parte, dar nu puteau să dea gol. La meci atunci era și Vasile Ianul, care era la Dinamo, dar știți și voi legăturile.

- Așa.
- "Domne, te rog, spune că atacă Flacăra și că ăia de la Farul sunt foarte tari". "Domne, nu pot! Nu vezi că se împiedică?". A venit de câteva ori la mine, până i-am închis ușa la cabină! Într-un final a bătut Flacăra dintr-un penalty. La Farul era portar Anton, apăra ăla tot!

- Ai avut o poveste și cu Ștefan care ți-a cerut o taxă?
- Am fost la un meci cu Palma de Mallorca, în Intertoto. Am spus atunci pe post că Ceahlăul a bătut, dar cei de la Palma de Mallorca au jucat cu echipa a treia. Cineva i-a spus lui Pinalti și era negru de supărare. A început să țipe la mine...

- Și? De unde povestea cu taxa?
- La meciul retur mi-a impus o taxă de 5.000 de dolari ca să comentez! Și i-am spus clar că nu! Atunci, cineva de la noi a propus să comenteze cineva de la Iași, ca să nu mai merg eu. "Nu dăm înapoi, suntem Radio România, nu ne pune el condiții. Exclus! Dacă trece cineva peste mine, e nenorocire!".

- Și nu s-a mai transmis meciul retur.
- Exact. El era supărat pe mine de la un meci din ăsta strategic.

- Deci ai transmis și meciuri aranjate?
- Normal. Strategice și eu spuneam pe post. Am spus la un moment dat că regret deplasarea la Piatra Neamț... Nu pronunțam cuvântul blat pentru că acționau Radioul în instanță, dar cum o spuneam eu toată lumea înțelegea.

CITEȘTE ȘI:

Petre Marin intervine în disputa CSA - FCSB: „Steaua este cea din Liga 1! E continuatoarea a tot ce s-a întâmplat din 1947”
PRIETENII LUI OVIDIU
Petre Marin intervine în disputa CSA - FCSB: „Steaua este cea din Liga 1! E continuatoarea a tot ce s-a întâmplat din 1947”
Costel Orac, dialog deschis cu Ioanițoaia despre Dinamo, blaturi și problemele de sănătate: „Am făcut infarct cu complicații! Medicii m-au salvat, doar 5% mai supraviețuiesc”
PRIETENII LUI OVIDIU
Costel Orac, dialog deschis cu Ioanițoaia despre Dinamo, blaturi și problemele de sănătate: „Am făcut infarct cu complicații! Medicii m-au salvat, doar 5% mai supraviețuiesc”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (7)
X01Y
X01Y  •  18 Octombrie 2022, 15:02
Postat de DoarUTAconteaza pe 29 Septembrie 2022, 10:47

Ilie Dobre este " celebru", dar nu ca si comentator cu cunostiinte si calitati vocale...solide, cit prin faptul ca se incapatina sa urle ..." Goooooooool" intr-un stil..dorit (.. de dansul) a fi... sud american. Doua intamplari : 1 . A strigat ,...peste 1 minut gol, iar peste 5 minute...a observat ca ....golul fusese...anulat 2. Venit la Arad sa comenteze UTA- Gloria Bistrita ( varianta " Lordului Padureanu") s-a simtit dator sa acopere decizii scandaloase de arbitraj, in favoarea bistritenilor, doar ca...pe vremea aia...exista ..." Fotbal ...minut cu minut" si multi veneau la stadion...cu transistorul. Auzind ce " gogomanii".. spunea I Dobre, vreo 20 de suporteri UTA au intrat peste el...in cabina de transmisie a fostei arene si i-au aplicat , pe loc, ..." o corectie fizica".. binemeritata. Cam de aia era " celebru", dar si pentru ca a scris multa .." maculatura" pe teme sportive ( cam de valoarea " creatiilor lui Becali sau Borcea...in Puscarie). Oricum nu era din " categoria" : I. Ghitulescu ( iubit si ...inconfunndabil), N Soare, D. Secosan, S Domozina, D Voicila ...samd

Doar de dragul vremurilor trecute, nu apreciez negativ comentariile d-lui Ilie Dobre, dar mai ales faptul că a făcut parte din cea mai frumoasă emisiune radio ascultată vreodată, "Fotbal minut cu minut" alături de vocile nemuritoare ale radioului românesc. Sper să-i "intalnesc" odată, pe toți, numai pentru a mă mai înclina odată în fața "vocilor" lor. Rămas bun, stimați maeștrii !!!!

zolee
zolee  •  29 Septembrie 2022, 17:09

ce fabuleaza iliuță.. nu a fost vorba de reprosuri pt vreun meci cu brăila, ci arbitrul Ilie Coț din ploiești care era din sfera cooperativei, a arbitrat pe față cu Bistrița, a fost furăciune de aia de tupeu ***, nu sa jucat fotbal 15 minute repriza a doua, tragerile de timp ca in meciul ăla nu am văzut niciodată!! până băteau un aut de margine bistrițenii trecea un minut, dădeau din mână in mână mingea trei insi până batea unul autul! A fost si penaltyuri clare neacordate pt UTA, dar cucta a explodat când Ilie dobre a dat nota arbitrului, pt că așa se obișnuia la final numea comentatorul jucatorul meciului, si nota pt arbitru! El nu a știut , poate atunci nu zicea prostul, dar cei de la stadion au pus radioul in difuzoarele la care vorbea crainicul Doru Nica, iar dobre a zis că ilie coț a arbitrat impecabil si ia dat nota 10!! asa că a primit ce a meritat! si-a luat câteva scaltoace de ia zburat si șapca de basebal????????

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

DoarUTAconteaza
DoarUTAconteaza  •  29 Septembrie 2022, 14:38

"...Au înconjurat cabina, pe șeful poliției din Arad l-au călcat pur și simplu în picioare. Dacă mă prindeau, mă sfâșâiau! Două ore oricum am stat în cabină....". Domnilor, eu...de cind ma stiu...am abonament la UTA. Pe vechea arena eram... la 3 m de cabina de transmisie. Asa ca am vazut limpede "..faza ", in plus si ascultam meciurile etapei si il auzeam pe I Dobre. In cabina au intrat vreo..7-10 persoane,..." l-au bubuit" bine pe Dobre...pina sa apara organele de ordine,..nu seful Politiei, (asta a fost...la sfarsit in zona vestiarelor, de partea cealalta a stadionului). Nu ma mandresc cu ce au facut suporterii utisti, dar asta a fost. L-au pedepsit ...nu pentru Braila ( apropos, in acel an Braila nu juca in prima Liga), ci pentru ce spunea Dobre,...la UTA-Bistrita ( cum explica..el,.. un penalty neacordat, cu spunea ca Bistrita joaca foarte bine ...iar despre fluierasul meciului- unul din sleahta...cooperativei- ...care era- si el- .." trup si suflet" cu Bistrita ne spunea...ca e " arbitraj excelent". Am trait vremurile alea, am vazut faza...ramane sa va hotariti pe cine credeti , pe mine, sau pe I Dobre ...fost " celebru comentator si scriitor despre sport"

Vezi toate comentariile (7)
Comentează
Close