FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

"Monstrul" s-a creat în 15 ani! Cum au escaladat imixtiunile patronului la FCSB până au atins apogeul în mandatul lui Dică

Gigi Becali
Gigi Becali

Articol de , - Publicat marti, 23 octombrie 2018 09:00

Transformarea lui Becali, dintr-un patron ţinut de Piţurcă departe de echipă până la cel care face acum primul „11” şi decide orice schimbare, cuprinde episoade în care imixtiunea lui a urcat continuu, până a atins acum, cu Dică, nivelul maxim.

Vi-l mai amintiţi pe Gigi Becali patron la FCSB, fără puterea de a alcătui primul "11", de a umili antrenorii şi de a decide fiecare schimbare din timpul jocurilor? Probabil că nu, dar au existat şi astfel de vremuri! Ele par o utopie, privite din perspectiva realităţii de astăzi. Când, atât antrenorul în funcţie, cât şi Becali recunosc public că ingerinţa patronului în treaba "principalului" e violentă de-a dreptul!

Situaţia de acum nu e surprinzătoare. Presa a tot dezvăluit episoade, unele şocante, în care s-au aflat antrenorii care au acceptat să meargă la FCSB şi să se supună lui Becali.

Şi totuşi, Gigi n-a fost dintotdeauna aşa, iar Gazeta reface azi şirul evenimentelor. Un şir care l-a transformat pe Becali dintr-un patron adus în fotbal pentru banii săi şi care nu decide nimic peste capul tehnicianului, într-un adevărat "monstru" pentru ceea ce înseamnă meseria de antrenor, dar şi pentru ideea de a conduce şi de a respecta oamenii.

2003 - VICTOR PIŢURCĂ

Nu alegea nici culoarea numerelor de pe tricou

A fost perioada de început a lui Becali ca patron. Gigi nu doar că nu avea nicio imixtiune, însă antrenorul de la acea vreme, Victor Piţurcă, nu-l lăsa să facă aproape nimic. E celebru deja episodul cu momentul în care Becali ar fi dorit să pună o anumită culoare numerelor care erau imprimate pe tricouri pentru a face, din jocul cromatic, tricolorul, însă Piţurcă n-a fost de acord. În acea vreme, Becali nici măcar nu avea voie să intre în vestiar fără a solicita permisiunea lui Piţurcă.

2005 - WALTER ZENGA

Reproşuri după meci, în aeroport

După plecarea lui Piţurcă, Becali a început să aibă dorinţe în privinţa anumitor fotbalişti, însă nu reuşea să şi le impună. Aşa s-a întâmplat ca după un meci în Spania, în primăvara Cupei UEFA, să aibă o ceartă cu Zenga pe aeroport din cauza faptului că italianul nu-l folosise pe favoritul său, Florentin Dumitru. Discuţiile de la acea vreme erau mai degrabă după jocuri, fără ca Gigi să aibă pretenţia ca tehnicianul să alcătuiască echipa şi să efectueze schimbările la ordinele sale.

2006 - COSMIN OLĂROIU

Bileţel tragic-comic: "Ochi Roşii"

Becali avea deja cerinţe. Cine să joace, cine să intre în timpul meciurilor, numai că lucrurile se făceau atunci într-un mod mai puţin direct şi tehnologic ca în ziua de azi, când ordinul e dat la telefon. Atunci, Becali scria pe o bucată de hârtie numele unui fotbalist pe care îl dorea introdus pe parcursul jocului. Aşa s-a ajuns ca în timpul unui meci cu Rapid, la Olăroiu pe bancă să ajungă un bileţel, scris de Gigi, în care numele lui Ochiroşii era scris "Ochi Roşii".

2007 - GHEORGHE HAGI

Discuţie şocantă Hagi-Adrian Ilie la 02:00 noaptea

I-a interzis lui Hagi să-l folosească pe Boştină, iar apogeul implicării s-a produs în momentul în care Adrian Ilie, managerul Stelei de atunci, s-a prezentat la uşa camerei lui Hagi din cantonament la ora 2:00 dimineaţa. "Acum m-am despărţit de Gigi, vrea un anumit jucător mâine în teren", i-a zis Ilie, contrat de Hagi: "Băi Adi, dar tu chiar n-ai tupeu să-i zici că nu poate sta în restaurant şi să dea ordine antrenorului?!".

2008 - MASSIMO PEDRAZZINI

Scene ireale la antrenament

A fost momentul în care Becali a atins un prim apogeu al imixtiunii. Povesteşte un fost fotbalist din lotul roş-albaştrilor de la acea vreme: "Gigi venea la antrenamente, zicea că trebuie să supervizeze tot. Se întindea pe gazon, lua un fir de iarbă, îl ţinea în gură şi se uita. Era aproape ireal ce se întâmpla".

2009 - MARIUS LĂCĂTUŞ

I-a schimbat jumătate dintre titulari

Acelaşi fost jucător al FCSB-ului dezvăluie că şi Lăcătuş accepta tot din partea lui Becali: "Urma un meci cu Rapid, toată săptămâna a exersat o formulă la antrenament, dar Gigi i-a schimbat 5 titulari înainte de meci! Ne-a bătut Rapid, chiar pe Ghencea, iar Lăcătuş a fost demis. I-am şi zis atunci: «Dacă făceai ca tine poate nici nu pierdeai sau, dacă ai fi pierdut, o făceai pe mâna ta»".

2010 - ILIE DUMITRESCU

"La 2:00 noaptea mă suna..."

Ilie Dumitrescu a povestit şocat cum în cele 6 săptămâni pe care le-a petrecut la Steaua era sunat aproape în fiecare noapte de Gigi, care îi dădea indicaţii tactice. "Înaintea jocului cu Astra, m-a sunat la 2:00 dimineaţa şi mi-a cerut să joc cu Brandan în stânga, nu mijlocaş central", a povestit Ilie. Meciul cu Astra a fost ultimul pentru Ilie ca "principal" la FCSB.

2012 - MIHAI STOICHIŢĂ

Discuţie direct cu antrenorul, pe bancă

Un moment de referinţă pentru ingerinţa finanţatorului în treburile antrenorului: L-a sunat pe bancă în minutul 56 al unui meci cu Rapid pe Giulești, Stoichiţă a discutat cu el în timp ce partida era în plină desfăşurare!!!

2013 - LAURENŢIU REGHECAMPF

Camerele TV au surprins momentele în care Becali i-a transmis antrenorului, din lojă, prin intermediul lui Argăseală, Marius Ianuli şi Mihai Stoica, să facă o anumită schimbare.

2014 - COSTEL GÂLCĂ

Gâlcă a fost un antrenor care s-a răzvrătit la adresa lui Becali, dar a făcut-o doar pe final de mandat, când ştia sigur că nu va mai rămâne. Până în acel moment însă, inclusiv Gâlcă a acceptat imixtiunea patronului. Gigi, în ciuda faptului că se afla în închisoare, transmitea ordinele prin intermediul telefonului fix la care avea acces în spatele gratiilor.

2018 - NICOLAE DICĂ

În momentul de faţă, imixtiunea e totală. Recunoscută de ambele părţi. "Dacă aş avea mai multă libertate, poate că aş face lucruri mai bune", a spus Dică după meciul de la Craiova. "Nu-l dau afară, dar nici nu-l las să facă el ce vrea. Dacă îi convine, bine, dacă nu-i convine, atunci să plece", a replicat Becali. De la primul "11" până la cine iese şi cine intră în timpul meciurilor, totul e decis exclusiv de Becali!

"Ştiţi de ce nu-l las pe Dică să facă ce vrea el? Fiindcă s-ar alege prafu'"
Gigi Becali

tabel

Echipa-tip a antrenorilor care l-au mai şi înfruntat pe Becali

  • Zenga - Reghecampf, Olăroiu, Bergodi, D. Munteanu - Hagi, Rădoi, Gâlcă, I. Dumitrescu - Piţurcă, Protasov

Ce clauză anti-imixtiune a solicitat Piţurcă!

În vara lui 2010, după sezoane la rând în care FCSB a terminat foarte rău în clasament, Gigi Becali a apelat la Victor Piţurcă. Fostul selecţioner a solicitat însă clauze extrem de dure tocmai pentru a se asigura că patronul nu intervine peste el şi nu comite fapte care să se răsfrângă asupra meseriei de antrenor. Becali a dezvăluit, după despărţire, ce dorea Piţurcă: "Marea mea greșeală a fost că am mers pe încredere în relația cu Pițurcă. Trebuia să-i fi zis clar ce are de făcut și cu asta, basta!, fără să intru în jocurile lui! A venit la mine și mi-a zis că vrea o garanție materială. Am crezut că pot să-i ofer o garanție în limita a 2-3 milioane de euro, suma care i s-ar fi cuvenit lui dacă ducea echipa în Liga Campionilor. Dar Piţurcă a spus că vrea un teren, de 36 de milioane de euro, plus încă o clauză, de 5 milioane de euro. Urma ca eu să pierd şi terenul, și cele 5 milioane de euro dacă mai vorbeam despre echipă!".

Urmează cuplul Luţu - "Luţu 2" :)

Ceea ce GSP a dezvăluit în primăvară, anume că Gigi Becali îl pregăteşte pe Ionuţ Luţu pentru a-l pune antrenor principal într-un viitor cât mai apropiat, a fost confirmat de patron, după înfrângerea de la Craiova: "Oricum, într-un an, cam aşa, Luţu va fi antrenor. Îşi ia acum licenţele, tot ce trebuie". Zilele trecute, Mircea Rednic l-a ironizat pe Mihai Stoica: "E Luţu 2 de la Steaua". Becali a comentat spusele lui Rednic: "Mă uitam la filmele cu gangsteri şi vedeam acolo că fiecare avea câte un om de mare încredere, îmi doream şi eu unul la fel, dar nu mi-am imaginat niciodată că voi găsi unul atât de loial cum e Luţu. E prea loial, mă minunez şi eu de el".

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (46)
623506571124451
Marian Iordachescu  •  23 Octombrie 2018, 23:44

Ce nu este clar ? Dupa victoria Chijnei in fata FCSB-ului se stia si in Cismigiu ca finul Pandele primeste un cadou de la D-na Chiajna Acum urmeaza sa vedem cu ce plocon se prezinta Pandele la nasul Becali FRF nu se sesisizeza ca ca doar Burleanu are acelas carnet rosu ca Pandele iar ciuma s-a extins si in fotbal

1974418179297924
Mihai Negru  •  23 Octombrie 2018, 23:06

Luțu următorul antrenor la fcsb. .,.durere mare. ...Panaramak sta în iarba cu paiul în gură și rumega aievea stabilind primul 11......memelusul clocește ceva cool pt Facebook. ...zecile de milioane de suporteri fcsb aduc un omagiu bovinei rumegatoare. ...Marele Caragiale e veșnic.......

10155074652718103
Muzzi Ciprian  •  23 Octombrie 2018, 23:01
Postat de Lungu Dan pe 23 Octombrie 2018, 10:05

Dar despre ce se intampla la Viiorul de ce nu spuneti ceva ?Mi se pare mai grav.

mai grav este cand compari mere cu vagoane de tren, ca tine acum! diferenta intre Hagi si *** este ca unul este un monument al fotbalului romanesc in timp ce celalalt este un monument al transhumantei! pe cale de consecinta, e irelevant ceea ce insinuezi matale, ca si hagi face la fel, ba chiar mai rau decat Becali! pai Hagi ii invata pe pustii aia sa joace, asa cum a facut si cu turcii, in timp ce Becali incearca doar sa-si umfle marfa , sa o vanda si sa-si ia bistarii!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (46)
Comentează
Close