FOTBAL  »  Superliga  »  STADION

EXCLUSIV La Budapesta se poate. La București, nu! » Șefii FCSB, uluiți în fața explicațiilor lui Eduard Novak

1 an se va împlini pe 9 februarie de când Ministerul Sportului a preluat oficial administrarea arenei Arcul de Triumf // FOTO Andrei Crăițoiu
1 an se va împlini pe 9 februarie de când Ministerul Sportului a preluat oficial administrarea arenei Arcul de Triumf // FOTO Andrei Crăițoiu

Articol de , , - Publicat marti, 18 ianuarie 2022 08:19 / Actualizat marti, 18 ianuarie 2022 09:43

La aproape 4 luni de când GSP primea răspuns oficial că „proiectul de act normativ se află pe circuitul de avizare interministerială”, Eduard Novak le-a replicat, zilele trecute, celor de la FCSB, care au solicitat să joace acolo în luna februarie: „N-am finalizat circuitul, a fost criză politică, mai avem de luat două semnături”

  • Ungurii au terminat în timp-record cea mai mare sală de sport din Europa, în doi ani și două luni, și au inaugurat-o imediat. 
  • În același timp, ministerul condus de Eduard Novak se umple de penibil, nefiind în stare să obțină toate avizele necesare pentru a deschide stadionul Arcul de Triumf și pentru fotbal, la un an de când arena a intrat în administrarea Ministerului Sportului

Birocrația din România ține lacătul pe porțile unuia dintre stadioanele care au fost construite în cadrul programului de organizare a Campionatului European de fotbal. 

Arcul de Triumf continuă să nu fie disponibil pentru cluburile de fotbal care doresc să evolueze acolo, iar motivele țin strict de avize, semnături și dosare, nu de infrastructura propriu-zisă, care a fost terminată de mai bine de un an de zile.

MM Stoica e dat pe spate: „Cel mai interesant transfer din Liga 1!”
FCSB
MM Stoica e dat pe spate: „Cel mai interesant transfer din Liga 1!”

Acum 4 luni, stadionul „Arcul de Triumf” era „pe circuitul de avizare interministerială"

De fapt, acolo s-au disputat meciuri de rugby, fiindcă federația respectivă a primit acceptul să organizeze jocuri.

În privința meciurilor de fotbal, Ministerul Sportului, care a primit arena la începutul anului trecut, a avut de finalizat procedurile juridice. 

La mai bine de 6 luni de când s-a pornit această inițiativă, Gazeta Sporturilor a întrebat în mod oficial forul condus de Eduard Novak de ce Arcul de Triumf nu poate găzdui întâlniri de fotbal. Solicitarea ziarului a fost adresată în luna septembrie a anului trecut.

Răspunsul oferit la acea vreme de MS a fost: 

Referitor la adresa dumneavoastră, înregistrată la Ministerul Tineretului și Sportului, vă comunicăm faptul că imobilul la care se face referire în solicitarea înaintată nu este încă înregistrat în inventarul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al Statului Român, proiectul de act normativ aflându-se pe circuitul de avizare interministerială
- MTS, răspuns pentru GSP

Șefii FCSB, uluiți în fața explicațiilor lui Novak

De atunci au trecut aproape 4 luni, iar săptămâna trecută, șefii FCSB au mers la Eduard Novak, pentru a depune în scris o solicitare de a evolua pe Arc în anumite meciuri, chiar în lunile februarie și martie, partidele considerate mai puțin atractive din perspectiva adversarilor, exemple: Chindia, Voluntari, FCU Craiova.

Replica șefului Ministerului Sportului i-a lăsat mască pe conducătorii vicecampioanei: „Încă n-am finalizat circuitul de avizare. A fost criză politică în toamna trecută și nu s-a putut lucra. Mai avem de luat doar două semnături și apoi totul va fi OK".

Panglica stadionului a fost tăiată în decembrie 2020. Deci în urmă cu 13 luni! Atunci, festivitatea respectivă a fost grăbită pentru a avea loc înaintea alegerilor care urmau să se țină pe 6 decembrie.

Au fost prezenți prim-ministrul României de la acea vreme, Ludovic Orban, consilierul său, Gică Popescu, și Ion Ștefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației. Cu o săptămână mai devreme se inaugurase, după același model, și arena din Ghencea.

„Acest stadion va fi templul rugbyului românesc și va fi un stadion dedicat sportului", declarase la acel moment Orban. 

Ce promitea Eduard Novak după ce MS a preluat Arcul de Triumf

  • „Am vizitat acest stadion, te simți în el de parcă ai fi în vestul Europei. Ar trebui să fie o bucurie pentru toată lumea. Este un colos, un stadion foarte frumos. Astăzi am semnat protocolul cu Ministerul Dezvoltării și de astăzi încolo este în posesia noastră, putem să ne gândim cum să facem și cum să ne dezvoltăm proiectele în continuare ca sportul și sportivii să fie în prim-plan și să aibă toate condițiile de pregătire"
  • „Situația ivită legat de acest stadion se datorează managementului defectuos pe care l-a avut ani întregi acest minister. Cred că ar fi cazul să schimbăm și să ajungem la un echilibru pentru toate sporturile, ca fiecare să își aibă locul acolo unde îl merită și lucrează"
  • „Vă asigur de ceva, că acest stadion va fi administrat foarte bine”

37 de milioane de euroa costat Arcul de Triumf, stadion care are o capacitate de 8.155 de locuri

Stadionul Arcul de Triumf trebuie să revină la scopul său dat de înaintaşii noştri încă din 1913, acela de a servi mişcarea rugbystică din ţara noastră. Trebuie să revină ca un omagiu adus trecutului său şi ca un vot de încredere pentru viitorul care i se aşterne înainte
- Alin Petrache, președinte FR Rugby, în decembrie 2020

Pentru rugby, da! Pentru fotbal, nu!

La mai bine de un an de când a fost inaugurat, Arcul de Triumf a găzduit doar meciuri de rugby și antrenamente ale unor echipe de fotbal, dar nu și partide de fotbal. 

Primul joc care a avut loc aici a fost meciul-test dintre România și Argentina, care s-a disputat pe 3 iulie. Au urmat finalele Superligii de rugby, din 16 octombrie, unde au participat 4 formații: Steaua, Dinamo, Știința Baia Mare și CSM Timișoara.

 La jumătatea penultimei luni din 2021 s-a jucat România - Țările de Jos, iar pe 20 noiembrie s-a disputat un alt meci-test, România - Tonga, iar de atunci arena nu a mai găzduit nicio altă competiție. În această săptămână se vor împlini două luni. 

Și FRF a fost gonită...

FCSB nu e singura care încă n-a fost acceptată să intre pe Arcul de Triumf. Din cauza absenței tuturor avizelor, Ministerul Sportului s-a văzut nevoit să anunțe inclusiv Federația Română de Fotbal că nu poate să dispute anumite meciuri pe Arcul de Triumf, deși inițial își dăduse acceptul.

 FRF chiar informase oficial că amicalele naționalei U21 din septembrie 2021, cu Anglia și Georgia, se vor disputa pe această arenă, însă ulterior s-a trezit obligată să schimbe locul de disputare: partida cu Anglia s-a mutat pe Ghencea, dar nu a mai avut loc din cauza cazurilor de coronavirus apărute în naționala englezilor. Apoi, confruntarea cu Georgia s-a disputat pe stadionul din Voluntari. 

... dar CFR a fost primită!

În schimb, un alt club din Liga 1, care nici măcar nu e din București, a primit permisiunea de a folosi Arcul de Triumf! E vorba despre CFR Cluj. Ardelenii au intrat pe acest stadion în vara anului trecut pentru a efectua o ședință de antrenament. 

Clujenii se aflau în Capitală înaintea unei deplasări în cupele europene și au dorit să beneficieze de un teren cu o suprafață de joc foarte bună, iar acest lucru s-a bifat grație stadionului aflat în apropierea Casei Presei Libere. 

Totul a fost posibil grație relațiilor politice la cel mai înalt nivel pe care le au cei care conduc, efectiv sau din umbră, clubul CFR, în frunte cu Ioan Rus și Vasile Dâncu. Ultimul e acum ministrul apărării, dar în vara lui 2020 încă nu se afla la guvernare cu partidul din care face parte, PSD. 

Stadioanele Capitalei sunt 90% ale puterii centrale

Majoritatea stadioanelor funcționale din capitala României, dintre cele care ar putea să susțină meciuri de Liga 1, sunt administrate de ministere sau de alte structuri cu comandă la nivel central. 

Singura arenă care aparține de o autoritate locală e Arena Națională: ea a fost inaugurată în urmă cu 10 ani și jumătate și se află în subordinea Primăriei Bucureștiului.

 În rest, stadionul nou din Ghencea, cel vechi al lui Dinamo, din Ștefan cel Mare, dar și cel al Rapidului, la care tocmai s-a tăiat panglica, chiar și Arcul de Triumf, toate acestea sunt ale unor ministere. Mai există și stadionul din Cotroceni, care n-a mai susținut de multă vreme jocuri de fotbal în Liga 1, el fiind sub tutela Băncii Naționale a României. 

Rapid - Sepsi sau Rapid - Dinamo inaugurează noul Giulești?

Cel mai proaspăt inaugurat stadion este cel din Giulești, parte și el din programul CE 2020. Când se va putea juca pe el fotbal? A încercat un răspuns finanțatorul Rapidului, Victor Angelescu. 

Sperăm cât mai repede, mai mult ca sigur nu se va juca împotriva celor de la UTA, asta ştim. Sperăm să jucăm următorul meci de acasă, meciul cu Sepsi să fie primul pe Giuleşti, dacă nu, probabil după aceea. De predat a fost predat, iar cei de la CS Rapid fac tot posibilul să ia cât mai repede toate avizele, au început să depună acte, să pregătească documentaţia, vom vedea cât va dura", a spus Angelescu la Telekom Sport. 

La Budapesta se poate. La București, nu! » Șefii FCSB, uluiți în fața explicațiilor lui Eduard Novak

Meciul Rapid - Sepsi e programat pe 12 februarie, iar următorul joc pe teren propriu e cel cu Dinamo, pe 27 februarie. 

„E un stadion nou, frumos, o să jucăm foarte mult timp pe el şi nu putem să fim acum supăraţi că nu o să jucăm cu unul sau două meciuri mai devreme", a adăugat patronul Rapidului. Noua arenă din Grant are o capacitate de puțin peste 14.000 de locuri și a costat în jur de 40 de milioane de euro. 

Ungaria tocmai a inaugurat cea mai mare sală din Europa

Luna trecută, vecinii noștri de la Vest au inaugurat încă o bază sportivă senzațională. E vorba despre cea mai mare sală de sport de pe continent , cu o capacitate de peste 20.000 de locuri. Ungurii au cheltuit nu mai puțin de 220 de milioane de euro, construcția a început în septembrie 2019 și a durat doi ani și două luni.

La Budapesta se poate. La București, nu! » Șefii FCSB, uluiți în fața explicațiilor lui Eduard Novak

 Imediat a fost inaugurată, pe 16 decembrie, iar de săptămâna trecută găzduiește meciuri la cel mai înalt nivel. Aici s-au disputat deja jocuri la Campionatul European de handbal masculin, cel mai recent a fost thriller-ul de duminică seara dintre Ungaria și Portugalia, cu gazdele marcând golul victoriei cu 4 secunde înainte de final, într-o atmosferă fabuloasă, cu tribunele arhipline. 

New Budapest Arena, așa cum a fost denumită, va mai găzdui Campionatul European de handbal feminin (2024), Campionatul Mondial de handbal feminin (2027) și Final Four-ul din Liga Campionilor la handbal feminin (2022). 

4 stadioane promise, nici măcar unul disponibil pentru toți

În cadrul susținerii candidaturii României pentru a organiza meciuri la Euro 2020, unul dintre proiectele-cheie era cel care viza construcția a 4 stadioane noi în București. Acestea urmau să fie foloiste de echipele participante pentru antrenament. 

Cele 4 erau: Steaua (foto), Rapid, Arcul de Triumf și Dinamo și aveau ca termen de finalizare luna mai 2020, înainte cu o lună de startul turneului final. Pandemia a amânat cu un an Euro, s-au întârziat și lucrările la cele doar 3 arene fiindcă stadionul din Ștefan cel Mare nici până acum n-a primit undă verde pentru a fi ridicat. 

La Budapesta se poate. La București, nu! » Șefii FCSB, uluiți în fața explicațiilor lui Eduard Novak

Ghencea a fost inaugurat primul, în noiembrie 2020, urmat de Arcul de Triumf, în decembrie același an, iar Rapid a fost finalizat în ianuarie 2022. 

Nici unul dintre cele 3 n-a fost însă deschis și accesat la scară largă. Steaua a fost blocată pentru FCSB, acolo jucând doar CSA Steaua și naționala României, pe Arc, meciurile de fotbal au fost interzise până acum, iar Rapid încă n-a susținut niciun eveniment sportiv. Iar peste 4 luni se vor împlini 2 ani de când aceste baze aveau primul termen de predare. 

Citește și: 

EXCLUSIV Dezvăluiri din vestiarul lui Dinamo: „Nu mai pot! Lăsați-mă să plec!" » De ce nu-i dă Mureșan drumul

Sătui de atâtea amânări, condiții și tergiversări! Noutăți de la negocierile Boloni - FRF

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (43)
1947___forumer
1947___forumer  •  18 Ianuarie 2022, 23:53

Cat mai e kg de branza :)) ?

1947___forumer
1947___forumer  •  18 Ianuarie 2022, 23:53

N-are clona FaciCeSpuneMustata unde sa joace, asta va deranjeaza pe voi, credeti ca cititorii vostri nu vad asta?

1947___forumer
1947___forumer  •  18 Ianuarie 2022, 18:01

*** :)). ***?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (43)
Comentează